12/02/2024

Taas bokashi-innostus nostaa päätäänTästä huomaa että kevät lähestyy. Nimittäin siitä että ainakin minulla herää kiinnostus siihen mitä kasvatan tänä vuonna. Siemenestä kasvattamiseen en enää tilan puutteen vuoksi innostu, mutta muuten on taas kiva suunnitella kaikenlaista kasvattamista, sekä kasvihuoneessa että lavoissa.

Olen täällä blogissa kertonut Bokashi-menetelmästä. Siinä valmistetaan itse ravinteikasta multaa.

Tässä menetelmässä biojäte kerätään bokashiämpäreihin, joissa se hapatetaan. Minulla on ollut kaksi bokashiämpäriä. Kaksi ei oikein riitä koko talven biojätteiden keruuseen ja olenkin tehnyt yhden multatehtaan sisällä. Voit ihmetellä miten vähän biojätettä meillä talven aikana, kertyy jos ne mahtuvat kahteen tai kolmeen bokashiämpäriin. 

Kolme ämpärillistä meillä on tähän mennessä talvella kertynyt, sillä biot painuvat aika paljon hapatusprosessin aikana ja jätettä mahtuu aina "vielä yksi annos" ämpäriin, vaikka se näyttäisi täydeltä.

Nyt kuitenkin rupesi näyttämään siltä, että lisää ämpäreitä on hankittava, koska tällä hetkellä minulla on yksi ämpäri hapattumassa ja toinen ämpäri lähes täynnä. Koska en halua enää  tehdä toista multatehdasta sisällä, niin oli välttämätöntä ostaa uusi pakkaus. Pakkauksessa on kaksi bokashiämpäriä ja kaikki muut tarvikkeet mitä bokashoinnissa tarvitaan.

Tähän täyttymässä olevaan ämpäriin menee vielä se yksi annos, mutta sitten laitan sen hapattumaan. 
Bokashissa valmistuu bokashinestettä ja se on hyvää lannoitetta kasveille, niin ulkona kuin sisälläkin. Sitä pitää laimentaa sillä se on niin ytyä ainetta että sellaisenaan sitä ei parane käyttää.

Tuota nestettä olen valuttanut ämpäristä pari kertaa viikossa ja sitä kertyy sen verran paljon, että varsinkin talven aikana ei kaikkea pysty itse hyödyntämään ja olenkin antanut sitä pois, tai sitten kaatanut ihan viemäriin, sillä sen sanotaan pitävän putkistot puhtaina rasvasta ym. 
Kesällä teen multatehtaan kasvihuoneeseen tai vaikka terassille, mutta nyt kun on kylmä, niin tehdas ei käynnisty ulkona, joten tein sen sisälle. Sauna on meillä hyvä paikka sen tekemiseen ja tuossa pyyhkeen alla onkin valmistumassa hyvää multaa. Mitään hajuja ei siitä synny. Joku kirjoitti facebookin bokashiryhmässä että antaa multatehtaan olla saunassa myös löylyttelyn aikana, mutta me olemme nostaneet sen pesuhuoneen puolelle silloin kun sauna llämmitetään.

Multalaatikon vieressä on hapattumassa oleva täysi bokaämpäri. Se täyttyi tammikuun puolivälissä ja luultavasti annan sen olla sellaisenaan siihen asti että ilmat lämpenevät ja voin tehdä multatehtaan ulos. Nyt kun minulla on kaksi uutta ämpäriä, niin ei ole kiirettä saada tuota ämpäriä tyhjäksi. Sitä paitsi biojätteen multaantuminen nopeutuu jos hapatusjakso on pidempi. Minimiaika hapatukselle on pari kolme viikkoa.
Kun multatehdas tehdään, niin biojäte sekoitetaan vanhaan esim. kukkapurkeista tai lavoista otettuun jo kertaalleen käytettyyn multaan. Multaa laitetaan yhtä paljon kuin on bioja ja ne sekoitetaan hyvin keskenään. Laatikkoon laitetaan alimmaiseksi kerros multaa, sitten biojäte/multaseos ja päällimmäiseksi vielä kerros tuota vanhaa multaa. 

Eli tässä multatehtaassa on päällimmäisenä tuo vanha multa ja alla valmistuu uutta hyvää multaa. 

Toiveissa on, että bokashimullan avulla saan kasvilavoihin taas paljon vihreää syötävää ja kasvihuoneen tomaateille kasvuvoimaa. Kaikki edellytykset siihen on olemassa, joten kevät saa minun puolestani tulla!

Mites siellä, joko viherpeukaloa kutittaa?


Voit lukea lisää bokashista täältä aiemmasta postauksestani.💚💚💚

6 kommenttia:

 1. Kyllä täällä kovasti jo kevättä odotetaan ja maan sulamista! Voi sitä ihanaa mullan tuoksua, kun jäinen maa sulaa.
  Bokashi kiinnostaa kovasti, toistaiseksi en ole vielä bokashikompostoria hankkinut, mutta ehkä joskus. Minulla on molempien osoitteiden keittiöissä niin tavattoman vähän työtasoa, kun en ole mikään kokki, niin pitäisi vähän miettiä, mihin tuollainen (tai jopa useita) mahtuisi. Lämpimiä tilojakin on minulla todella vähän, taloni on hyvin pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo keväinen mullan tuoksu onkin aivan ihana.
   Ei tuota ämpäriä meilläkään pidetä keittiön tasoilla vaan se on meillä sisävarastossa. Keittiössä meillä on tiskialtaan alla olevassa laatikossa n. litran kokoinen laatikko joka tyhjennetään tuonne ämpäriin kun täyttyy. Helppoa ja hajutonta.

   Poista
 2. En ole tuollaisesta kuullut. Mielenkiintoista. Varman kivaa seurata seosten muodonmuutosta talven aikana. Mutta täytättekö tuota myös kesän aikana ja mitä sille seokselle syksyllä tapahtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoista ja mukavaa hommaa. Meillä on kyllä taloyhtiössä biojätteen keräys järjestetty, mutta bokashoimalla saan omaa multaa käyttöön. Kesän aikana täytetään bokashia silloin kun ollaan kotona ja mökillä meillä on Biolanin pikakompostori. Ennen pakkasten tuloa tyhjennän viimeisenkin ämpärin ja teen multatehtaan siitä. Multatehdas/-tehtaat ovat tänä talvena olleet mökin saunassa. Siellä ei lämmitystä ole, joten ne eivät multaannu talven aikana, mutta keväällä kun tulee lämpimämpää käynnistyy multaantuminenkin.

   Poista
 3. Bokashi vaikuttaa kiintoisalta. Laitetaanpa harkintaan. Se voisi olla oiva lisä ison kompostorin kanssa. Kiitos Kristiina! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta suosittelen. Valmista multaa tulee nopeasti ja meilläkin kesällä sitten mökillä on iso kompostori käytössä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista