18/02/2024

Postcrossing - mitä se on?Kaipaatko uutta harrastusta, jota voit harrastaa omaan tahtiin? Siihen voit käyttää paljon aikaa, tai sitten tosi vähän; ihan niin kuin sinulla riittää aikaa ja halua.

Oletko kuullut postcrossingista
Postcrossing sai alkunsa v. 2005 portugalilaisen Paulo Magalhaesin toimesta.

Minäkin harrastin n. 10 vuotta sitten postcrossingia, mutta sitten jostain syystä lopetin. Olin jo lähettänyt satoja kortteja maailmalle ja saanut yhtä monia itselleni. Harmittaa että olen poistanut silloisen tilini, olisinhan voinut jatkaa sen kanssa nytkin. Mutta nyt siis aloitin ihan nollasta.

Nyt tuo vanha harrastukseni herätti kiinnostukseni taas ja menin Suomen postcrossingyhdistyksen sivuille , joissa kerrotaan mm. miten tässä harrastuksessa pääsee alkuun. Luin itse ohjeet, sillä kymmenessä vuodessa olin jo unohtanut miten tämä tarkalleen toimii.

Postcrossingsivuston kieli on englanti, mutta itselleni, keskikouluenglannin lukeneelle, ei ole tuottanut vaikeuksia selvitä sivuston käytöstä. 
Postcrossingiin liittyminen eli rekisteröityminen:

- valitse itsellesi haluamasi nimimerkki, kirjoita oma osoitteesi ja halutessasi
  muutama sana itsestäsi julkiseen profiiliin. Huom. osoitteesi ei ole julkisesti 
  luettavissa!

- kun olet rekisteröitynyt voit pyytää ensimmäisen osoitteen johon lähetät
  kortin. Sivusto arpoo tällöin sinulle yhden osoitteen satojentuhansien joukosta.
  Siihen osoitteeseen lähetät ensimmäisen korttisi.Osoitteen lisäksi saat
  ID-eli tunnistenumeron joka sinun pitää kirjoittaa korttiin. Tähän ID-numeroon
  perustuu postcrossing-korttien kierto.

- kun korttisi saapuu määränpäähän, sen saaja kirjautuu sivulle ja rekisteröi
  kortin käyttäen siinä lukevaa ID-numeroa. Rekisteröinnistä saat sähköpostiviestin
  ja vastaanottajan tervehdysviestin.

- sitten on jännityksen paikka, sillä korttisi perille meno tarkoittaa sitä, että
  pian sinä saat postia jostain päin maailmaa.

- kun sinä saat kortin, sinä kirjaudut sivuille, naputtelet ID-numeron ja lähetät
  terveisiä lähettäjälle. Näin ketju jatkuu, yhdistäen ihmisiä ympäri maailman.

Tällä hetkellä postcrossingissa on yli 800.000 jäsentä 208:ssa maassa. Sivustolta näin että Ahvenanmaalla on 41 postcrossingin harrastajaa, muualla Suomessa 16.479.
Minä liityin postcrossingiin neljä päivää sitten ja postitin saman tien ensimmäiset korttini. Sain järjestelmän kautta viisi nimeä ja osoitetta joihin lähetin kortit. Yksi kortti lähti Hollantiin, toinen Saksaan, kolmas Amerikkaan, neljäs Taiwaniin ja viides Kiinaan.

Ennen kuin valitsin vastaanottajille kortit, kävin tutustumassa heidän profiileihinsa. Profiilissa voi esittää mahdollisia toivomuksia siitä minkälaisia kortteja toivoo. 

Itse kerroin omassa profiilissani että tykkään majakkakorteista, luontokorteista, kasvikorteista, puutarhoista, rakennuksista, ovista ja ikkunoista.

Nyt odotan että ensimmäiset kortit tulevat pian perille.

Kuvassa olevaan, minulla ennestään olleeseen laatikkoon, rupean saamiani kortteja keräämään. Nyt siihen mahtuvat vielä nekin kortit jotka minä tulen lähettämään maailmalle.

Tässä harrastuksessa kivointa on minun mielestäni se kaikki toiminta jota tässä saa harrastaa, eli korttien rekisteröiminen ja toisten harrastajien korttien katseleminen. Omalle postcrossingseinälle tulevat näkyviin saamani kortit sitä mukaa kun niitä rekisteröin. 

Jos harrastaisi postimerkkien keräilyä, niin tämän harrastuksen kautta niitä saisi kivasti kerättyä. Itse en merkkejä kerää, mutta kun kävin niitä ostamassa, niin ihailin niiden kauneutta. Tuo mehiläismerkkikin on aivan ihana.

Jos tästä harrastuksesta jotain negatiivista haluaa sanoa, niin se on ehdottomasti tosi korkeat postimaksut. Hirvittää kyllä se, että eurooppaan menevien korttien postimaksu on 3€, samoin muualle maailmaan. Kotimaahan kortti menee 2,70 eurolla.

Kortteja sitä vastoin voi saada hyvinkin halvalla. Ostin itse kirpparilta kauniita (ks. ylimmäinen kuva) , ensiluokkaisessa kunnossa olevia kortteja edullisesti. 20 kpl kortteja maksoi yhteensä vain 2€.  Ennen kuin älysin etsiä kortteja kirpparilta ostin viisi korttia ruokakaupasta ja siellä niiden hinta olikin sitten ihan toista luokkaa. Jopa postista sain ostaa halvemmalla kortteja, kuin sieltä.

Onneksi tässä harrastuksessa voi lähettää kortteja niin harvakseltaan kuin itse haluaa, tai ehtii. 


MAHTAAKOHAN JO HUOMENNA ENSIMMÄINEN LÄHETTÄMÄNI KORTTI TULLA PERILLE?


ps. Aloitin uuden blogin nimeltä Krissen kortit,  jossa keskityn postcrossingiin, näytän kuvia korteista joita olen saanut ja kerron aina jotain pientä korttien lähettäjistä. Blogi löytyy TÄÄLTÄ

💚💚💚

46 kommenttia:

 1. Oli mielenkiintoista lukea kuinka postcrossing toimii! Olen joskus miettinyt, että minulle joka tykkään postikorteista, postimerkeistä ja vieraista maista, se olisi tosi hauska harrastus. Postimaksujen hinta kyllä harmittaa. Mutta ehkäpä vielä joskus...
  Aurinkoista sunnuntaita ja mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voisikin olla sinulle oikein sopiva harrastus. Postimaksut ovat kyllä järkyttävät. Muistan ajan jolloin kortin sai lähettää 0,60 eurolla!
   Samoin sinulle hienoa iltaa ja uutta alkavaa viikkoa!

   Poista
 2. Joskus olen miettinytkin mitä postcrossing tarkoittaa, nyt sain vastauksen! :) vaikuttaa superkivalta, ehkä pitää rohkaistua kokeilemaan vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pystyin selvittämään mitä postcrossing on. Mukaan vaan, ei tässä mitään pelättävää ole.

   Poista
 3. Tuo on varmaan kiva harrastus. Olen kyllä kuullut postcrossingista, mutta en sitä harrastanut. Sen sijaan löysin kerran täältä Åvensorin rannan kirjojen kierrätyshyllystä bookcrossing-kirjan. Siihen oli liimattu tarra. Menin nettisivuille ja rekisteröidyin bookcrossaajaksi, mutta en ole kuitenkaan vielä laittanut yhtään kirjaa kiertoon. Siinä ei siis välttämättä lähetetä kirjoja kenellekään erityisesti, vaan vain jätetään jonkun löydettäväksi. Aika hauskaa olisi seurata, missä kaikkialla kiertoon laitettu kirja seikkailee.
  Ihania nuo Oolannin postimerkit! Kauniita kortteja myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko oli käydä bookcrossaaja-sivustolla ja liityinkin siihen. Yhden kirjan olen rekisteröinyt, mutta en usko kuitenkaan että innostun tästä.

   Poista
 4. Miäkin harrastin postcrossia joskus muutamia vuosia ja voi miterossaamattan hauskaa oli mennä postilaatikolle ja löytää sieltä joskus 4-5.kin korttia. Ja sitten tutkia mistä kaukaa kortti tuli ja kuinka kauan se matkasi. Ukrainasta tuli muistaakseni silloin eniten kortteja.. Vaikka olen ollut jo monta vuotta crossaamatta niin vieläkin saan ihan viikoittain tykkäyksen jostain kortistani jostain päin maailmaa. Näin siksi että en aikonaan poistanut profiiliani ja nyt en enää osaa mennä sivustolleni joten siellä jossain olen vielä "näkyvissä...

  Nykyään postimerkit ovat aika hinnoissaan ja kortitkin piti jostain haalia joten jos ahneus iskee (niinkuin minulle) että kaikki osoitteet oli käytettävä niin jonkun verran tämäkin maksaa. Mutta mikä ei maksaisi, ehdottomasti tämä on mielenkiintoinen harrastus! -))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postcrossingissa on niin paljon muutakin kuin pelkästään korttien lähettäminen ja saaminen. Etää mua harmittaa kun muistaakseni poistin vanhan tilini, tai en ainakaan löydä sen salasanoja enää. Tuo ahneus kyllä iskee minuunkin, ainakin näin aluksi kun kaikki tuntuu niin jännittävältä.

   Poista
 5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta itsellänikin ajatus tyssää jo postimerkkien hintoihin. Hyvää huomenna alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielenkiintoista. Huomaathan, että voi lähettää vaikka vain yhden kortin viikossa tai kuukaudessa ja silloin kustannukset pysyvät matalina.
   Hienoa uutta viikkoa sinulle myös!

   Poista
  2. Kiitos! Pidän mielessä ja käyn tutustumassa asiaan paremmin. Olisihan tuo tapa hävittää vaikka kaikki kertyneet kortit... Mitä niihin kirjoitetaan?

   Poista
  3. Tutustu ihmeessä. Tuolta postcrossing-sivustolta saa paljon vinkkejä mistä voi kirjoittaa. Esim. mistä olet kotoisin, mitä harrastuksia sinulla on, mitä teet työksesi, eli ihan mistä vaan voi kirjoittaa. Jos esim. kortissa on vaikka jokin kotipaikkakuntasi nähtävyys niin voit kirjoittaa siitä.

   Poista
 6. Tämä on minulle tuttu juttu. Enkunkirjassa taisi takavuosina olla teksti tästä harrastuksesta ja ainakin yksi silloisista oppilaistani alkoi harrastamaan postcrossingia. Minulla ei nyt ole keräilyharrastusta, mutta postimerkkejä löytyy monta laatikollista ja kansioita useampia. Tai... ilkeenkö edes kertoa... No, minulla on paljon erilaisia nappeja ja erilaisia nauhoja (siis keräilen?) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Napit ja nauhat sopivatkin sinun keräilyaiheiksi, käsityöihminen kun olet.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen harrastus.

  VastaaPoista
 8. Tuttu harrastus (joskin nyt tauolla) ja onneksi ostin aktiivisina vuosina hurjan määrän postimerkkejä, ne ovat nykyään ihan kauhean kalliita. Osan postcrossausihmisten kanssa ollaan vaihdettu postia enemmänkin ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä asia että pystyy laittamaan tauolle jos ei koko aikaa halua olla aktiivinen. Olit viisas kun ostit postimerkkejä varastoon. Minullakin oli iso pino kortteja silloin kun olin postcrossingissa aiemmin, mutta jossain hillittömässä karsimispuuskassa vein ne kirpparille ja se tietysti nyt harmittaa. Mutta minä kun en ollenkaan ole sellainen "tätä voi vielä joskus tarvita"-ihminen, niin näin voi käydä.

   Poista
  2. Mulla sama, hävitin kauhean määrän kortteja.

   Poista
  3. Minä ainakin olen niin hätäinen, että en mieti kahta kertaa jos haluan jostain luopua. Yleensä hyvä, mutta joskus harmittaa :)

   Poista
 9. Kiitos informatiivisestä postauksesta. Tiedän, että yksi ystäväni saa ja lähettää kortteja "tuntemattomien" kanssa - mutta en tiennyt miten se oikein toimii - ei ole tullut kysyttyä... Minä vaihdoin joskus ATC-kortteja "ympäri maailmaa" ja luulin, että tuo on jotenkin sama juttu... mutta järjestäytyneempää.
  Olen kateellinen Ålandin upeille postimerkeille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aika jännä systeemi ja tykkään kun paljon oheistoimintaa tämän ympärillä. Pelkkä korttien saaminen ja lähettäminen ei minua kiinnostaisi, vaan tuo korttien rekisteröiminen ja sen ympärillä tapahtuva puuhailu on minulle se jutun suola.
   Kauniita kyllä ovat nuo merkit. Pitää ehkä seuraavalla ostokerralla hiukan valkata erilaisia, vaikka eihän sillä suurta merkitystä ole kun aina menevät eri vastaanottajille. Toki joku voi toivoa määrättyä aihetta postimerkkiinkin.

   Poista
 10. Onpas kiva harrastus, ja mielenkiintoinen!
  Joskus olen kuullut puhetta tästä ja nyt selventyi kiitos mitä tarkoittaa.
  Mukavia hetkiä viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on. Nyt vaan odotan että jokin noista lähettämistäni pian saapuisi perille.
   Sinulle myös kivaa viikkoa!

   Poista
 11. Ihana harrastus. Olen joskus harkinnut ryhtymistä ja tekstisi luettuani harkitsen taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jo aiemmin olet harkinnut, niin kokeile ihmeessä. Saa sen aina lopetettua jos ei tykkää.

   Poista
 12. Kuulostaapa mielenkiintoisalta. Minä kerään postimerkkejä, joten filateliaakin tässä saisi harrastaa samalla ympäri maailmaa. Ihan uusi juttu minulle.
  Harmi, että Suomen posti on vienyt luottamukseni postilaitokseen kokonaan. Toimiiko postit ulkomaille paremmin kuin Suomeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kerran keräät postimerkkejä, niin tämähän olisi tosi hieno harrastus sinulle. En osaa vielä sanoa miten toimii ulkomaille, sillä lähettämäni viisi ensimmäistä korttia ovat vielä matkalla vastaanottajille.

   Poista
 13. Mielenkiintoista! En ollut kuullutkaan moisesta harrastuksesta. Monet postimerkit ovat niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukava harrastus. Melkeinpä houkuttelisi ruveta keräilemään postimerkkejä nyt kun niitä alkaa tulla eri puolilta maailmaa. Mutta en sentään.

   Poista
 14. Joo, kokeiltu on. Tosi kiva ajatus, mutta sen verran kallista hommaa nykyisillä postimaksuilla, että jouduin luovuttamaan.

  Oli kyllä tosi kiva lukea lähettäjien fiiliksiä ja jännä seurata, mistä korteista tykättiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin mukana tässä kymmenisen vuotta sitten. En muista miksi lopetin, mutta uskon että postimaksut olivat silloin paljon halvempia. Saa nähdä miten harvakseltaan nyt sitten lähetän, juuri noiden korkeiden postimaksujen takia.

   Poista
 15. Enpä ollut kuulukaan, missä lie kuplassa olen elänyt. Aika päivää sitten minulla oli paljon kirjeenvaihto ystäviä ja postimerkkejäkin ympäri maapalloa vaihtelin. Mutta sitten oma perhe vei vaan kaiken aikani ja kaikki harrastaminen loppui. Siksi tämä kiinnostaa paljon. Täytyykin käydä lukemassa tuosta lisää....Ihana kirjoitus, saa muutkin innostumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt onneksi sait tietää tästä kivasta harrastuksesta. Hyvältä tuntuu bloggaajasta aina kun on saanut jonkun kiinnmostumaan jostain jutusta!

   Poista
 16. Kiitos jälleen mainiosta perehdytyksestä uuteen harrastukseen!

  VastaaPoista
 17. Olen harrastanut tuota jo yli 15 vuotta. Parasta on korttien valitseminen ja kirjoittaminen. Olen nyt ei-aktiivisena ja lähetän kortin silloin tällöin. Saan lähettää yli 50 korttia, mutta nyt matkalla ei taida olla yhtäkään. Kun olen lähettänyt sopivan määrän, vapautan itseni ja sitten tuleekin yhtenä päivänä 20 korttia, joiden skannaus ja rekisteröiminen vie aikaa. Yritän nyt pysyä poissa sieltä marraskuuhun asti, joten jos sitten saisi 50 joulukorttia kerralla. :)
  Säästän muuten postimaksuissa lähettämällä kortit kotimaan merkillä ja laittamalla 2-merkinnän postimerkin viereen tai economy-tarran, joita ei taida enää saadakaan. Kakkosluokka toimii ihan yhtä nopeasti/hitaasti kuin priotitykin useimpiin maihin.
  Parasta harrastuksessa ovat uudet ystävät, tapaamiset (miitit) ja ihanat viestit korteissa. En ole kirjautunut uuteen foorumiin, sillä se on tehty älykännyjen ehdoilla ja on vaikea käyttää tietokoneella. Kun olin lärvikirjassa, kuuluin postcrossingin maakuntaryhmään, jossa miiteistä kerrotaan. Nyt olen ihan ulalla niistä, enkä voi osallistua rientoihin. Virtuaalimiitteihinkin tarvitaan teams-yhteys ja kun ei ole mikkiä tai webcamia, eivät nekään ole ulottuvillani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, oletkin kauan tätä harrastanut. Minä olin silloin aikaisemmin mukana vaan ehkä pari, kolme vuotta. Toivottavasti saat nuo 50 joulukorttia!!!
   Minusta hauskinta tässä on tuo rekisteröiminen ja korttien skannaus.
   Tuota olen itsekin miettinyt että kuinkahan paljon kauemmin kestäisi jos lähettäisi economy-postissa. Aina siinä hiukan säästäisi. Tai aika paljonkin kun kauemmas maailmalle priority-posti maksaa 3,20 ja economy 2,60 eli jo yhdessä kortissa säästää 0,60€. Tuota täytyy ruveta kokeilemaan. Sitten kun saa lähettää enemmän kortteja, niin sitä ei edes huomaa miten kauan jonkin kortin matka kestää. Nyt kun on matkalla vasta ensimmäiset viisi korttia, niin monta kertaa päivässä malttamattomana katsoo joko olisi joku tullut perille. Meidän postissa taisi olla noita economy-tarrojakin.

   Poista
  2. Onko siellä kalliimmat postimaksut kuin mannermaalla? Eurooppaan priorityna 2,50 ja econa 2,30, muihin maihin samat kortilla ja 20 gramman kirjeillä. RP

   Poista
  3. Täällä eurooppaan priorityna 3,00 econa 2,60, muu maailma prio 3,20 ja eco 2,60. Täällähän on aina kaikki kalliimpaa kuin mantereella, huoh!

   Poista
  4. Menin vielä Ahvenanmaan postin sivuille ja ällistykseltäni toivuttuani luin että hinnat nousevat 26.2.24 ja silloin eurooppaan prio maksaa 3,20, eco 2,80 ja muualle prio 3,40 ja eco 2,80. Että sillä lailla!!!!

   Poista
  5. Vuodatus on ollut jo kolme päivää pelkkää valkoista, joten tein uuden blogin, tai ainakin yritän, bloggeriin. :)

   Poista
 18. Onpa jännä ja mielenkiintoinen harrastus. Olen joskus ennen murrosikää ollut mukana vähän samantyyppisessä kirjeketjussa, jossa lähetettiin myös kortteja ympäri maailmaa mutta en enää edes muista tuon ryhmän nimeä. Englantilainen kirjekaverini kutsui minut siihen mukaan ja muistaakseni sain itsekin pari korttia mutta mikään menestys se ryhmä ei silloin ollut. Ehkä vain jonkun kaveriporukan keräämä ryhmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hiukan isompi ryhmä, jäseniä on nimittäin yli 800.000 209:stä maasta :)

   Poista
  2. Sinulla voi olla joku päivä paljon postia postilaatikossa tuollainen määrä on lähettämässä kortteja :D

   Poista
  3. Alussa ei tule paljoa, sillä omia kortteja saa olla liikkeellä vain viisi kerrallaan ja joka kerta kun joku saa lähettämäni kortin saan minä uuden osoitteen. Mutta mitä enemmän itse lähettää, sitä enemmän saa itsekin kortteja.

   Poista