14/03/2022

Jos ei jotain voi piilottaa, korosta sitä! Om man inte kan dölja, kan man lyfta fram!



Kevään myötä viherkasvi-innostukseni on taas noussut huippuunsa.  Olen aika kärsimätön kasvattaja, niin ulkona puutarhassa, kuin sisällä kotona. Koko talven olin paria viherkasvia katsellut sillä silmällä, että onko niistä enää mihinkään.

Kun sitten ostin muutaman uuden kasvin, saivat ne huonot lähteä. Makuuhuoneen hyllyllä on kivasti tilaa uusille hankinnoille.

- ooo -

Som varje vår, blir jag mera och mera intresserad om gröna växter. Jag har inte så mycket tålamod med växter och så fort de börjar se lite sämre ut, kastar jag dem.
Jag köpte några nya växter och det finns gott om utrymme på hyllan i sovrummet.





Kultaköynnöksen, joka on kasvanut vauhdilla, ripustin amppeliin.

Yksi ongelma oli kuitenkin, nimittäin se, että ikkunalaudalle ei oikein voinut panna mitään kukkia, sillä ensinnäkin se on aika kapea, joten mikään suurempi kasvi ei siinä mahdu olemaan. Toiseksi, huoneessa on vain tämä avattava ikkuna, joka on aika leveä ja kun sen avaa, niin ikkunalaudalla olevat kukat pitää nostaa muualle siksi aikaa kun ikkuna on auki.

Meillä on ikkunan edessä taso, johon kukkia voi toki laittaa, mutta taso oli matalampi kuin ikkunalauta, eikä se näyttänyt oikein hyvältä. Tästä postauksesta
voit katsoa miltä taso näytti.

- ooo -


Gullrankan har vuxit ordentligt och den hänger i ampeln. Men problemet med att ha växter på fönsterbrädet finns. Brädet är så smalt, att en större blomma får inte plats där. Och i rummet finns bara detta fönster och om man vill öppna det, måste man först flytta blommorna.

Vi har haft en hyll (fd. tv-bänk) framför fönstret och där kan man ha blommor, men hyllan var lägre än fönsterbrädet och det såg inte riktigt bra ut. Klicka här så ser du hur hyllan såg ut före.





Niinpä tasoa korotettiin ja nyt se on samalla korkeudella kuin ikkunalauta. Nyt mahtuu isompikin kukka ikkunan eteen ja ikkunan saa myös avattua reilusti ilman että mitään tarvitsee siirtää tuuletuksen ajaksi pois.

Ikkunalauta ja taso ovat eri värisiä, mutta se ei mielestäni ole häiritsevää.

Mietimme yhtä sun toista vaihtoehtoa. Yksi ratkaisu olisi ollut jatkaa tason jalkoja samanlaisella valkoisella puupalalla, kuin mistä jalat olivat alun perinkin tehdyt. 
J mietti kuitenkin tulisiko siitä siistiä.
Ainahan painotetaan sitä, että jos ei jotain voi piilottaa, korosta sitä. Minulla välähti. Meillä on yhdet puiset sängynjalat varastossa. Voisikohan niitä käyttää tähän. J oli ensin (tietysti!) epäileväinen tuon ratkaisun suhteen, mutta suostui kuitenkin lopulta toteuttamaan suunnitelmani.

- ooo -


Vi tyckte att hyllan ska ha samma höjd som fönsterbrädet så att man kan ha också större blommor i fönstret och att man kan öppna fönstret utan att  lyfta bort blommorna.
Fönsterbrädet och hyllan är av olika material, men det gjorde ingenting, tyckte vi.

Vi hade olika planer om det, hur vi skulle göra. Man kunde förlänga hyllans ben med en vit träbit. J tyckte inte att det skulle bli fint.

Man brukar ju säga, att om man inte kan dölja något, då ska man lyfta fram det.

Jag kom på att vi har extra sängben, som vi inte behöver. Kunde man använda dem?  J var först skeptisk (förstås!) , men gick med på det till sist.





Sängynjaloista piti sahata pois parisen senttiä ja sitten J ruuvasi ne kiinni tason jalkoihin. Nyt taso oli yhtä korkea kuin ikkunalauta. Mielestäni lopputulos ei ole ollenkaan hassumpi. Näin saatiin uniikit jalat!

- ooo -

Sängbenen var lite för långa, så man måste kapa av en par cm. Sedan fick J skruva fast benen och då blev hyllan lika hög som fönsterbrädet. Jag tycker att det inte ser så tokigt ut. Nu har vi unika ben!




Nyt on kukilla tilaa kasvaa ja ikkunan saa vaivatta avattua. Ihmettelen vaan, miten rakennetaan tällaisia taloja, joissa ei joka huoneessa ole jonkinlaisia pieniä tuuletusikkunoita! Toisessakin makuuhuoneessamme kaipaisin pientä ikkunaa avattavien terassinovien lisäksi. Oven auki pitäminen ei yöllä tunnu kivalta, koska silloin kuka vaan voi astella sisään. 

- ooo -

Nu har blommorna utrymme och man kan öppna fönstret ordentligt. Jag undrar, varför bygger man hus, som inte har små vädringsluckor eller fönster i alla rum!
I vårt andra sovrum finns inte heller annat än altandörrar, som man öppnar då man vill vädra. Det känns dock inte så bra att ha dem öppna på natten, för då kan vem som helst komma in.


💙💙💙


18 kommenttia:

  1. Ihania kasveja!
    Minäkin havaitsin yhtäkkiä katselevani kasveja kaupoissa "sillä silmällä", mutta hillitsin itseni, koska noita kasvihuoneeseen kasvatettavia on jo pitkin kaikkia tasoja....

    Meillä on samanlainen ikkunalauta-ongelma makuuhuoneessa. Meillä hankittiin sitten vaan leveämpi lauta siihen kulmaraudoilla kiinni. Nyt tuo toinen ongelma, tuuletusikkuna, on vielä ratkaisematta... mutta pyrin taklaamaan näitä nyt asia kerrallaan.
    Makuuhuoneeseen pitää joka tapauksessa hankkia parikin eri hyttysverkotettua ikkunaa - siis tehdä sellaiset puitteet, jotka puristetaan siihen rakoon. Kuvittelen tällä hetkellä, että voisin nukkua ikkuna auki kesällä. Saa nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät houkuttelee viherkasvien ostoon. Mulle mahtuu sen puolesta etten esikasvata tänä vuonna mitään kasvihuoneeseen. En jaksa nähdä sitä vaivaa, vaikka aikaahan minulla olisi, mutta tuo laiskuus...
      Leveämpi ikkunalauta olisi ollut ratkaisu, mutta kun meillä oli tuo hyllykkö jo ennestään ja säilytän siinä sisustuslehtiä, niin niille olisi sitten pitänyt keksiä joku muu paikka, joten tämä havaittiin hyväksi säilyttää.
      Tähän ei hyttysverkkoa tarvitse, sillä ikkuna aukeaa kesähuoneeseen päin ja siellä on sitten hyttysverkot valmiina jo. Pelkään vaan etten ehkä saa tätä huonetta kesäkuumalla tarpeeksi viileäksi juuri tuon kesähuoneen vuoksi, mutta onhan pöytätuulettimet olemassa. Olen jo nyt toisinaan nukkunut ikkuna auki.

      Poista
  2. Mahtava keksintö nuo lisäjalat!
    Ja näyttääkin oikein tyylikkäältä 👍.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tykkään kun voi jotain tuunata ilman että maksaa paljon.
      Kiitos Susanna.

      Poista
  3. Olipa kekseliäs ratkaisu teidän pulmaan. Noilla vanhoilla jaloilla saitte tason sopimaan ikkunalaudan kanssa yhteen.
    Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvältä tuntuu tämä muutos.
      Sinulle myös oikein hienoa viikkoa<3

      Poista
  4. Hieno keksintö! Joo-o, kaikkia probleemeja eteen tulee. Onkohan se joku trendi, ettei enää pruukata tuuletusikkunoita? Jos on vanhanaikaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, täyttää tehtävänsä tässä. En tiedä miksei tuuletusikkunoita tehdä, ainakaan ei tähän taloon, paitsi keittiössä. Tai saahan tänkin ikkunan helposti avattua, mutta kukkia tai muuta ei sitten voi ikkunalaudalla pitää.

      Poista
  5. Kiva idea leventää kukkalautaa.

    VastaaPoista
  6. Ihan hitsin mainio idea. Viherkasveja tarvittaisiin meillekin lisää, kunhan vaan Rommi ei söisi.

    Sydämellistä keskiviikkoa Kristiina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherkasveja haluaisin vaikka kuinka paljon, mutta paikkoja niille ei tahdo löytyä ja siksi tämäkin idea toteutettiin. Voi Rommi sun kanssas :)
      Oikein ihanaa päivää sinullekin<3

      Poista
  7. Tuo olikin näppärä idea! Joskus tuntuu, että taloja suunnittelevat sellaiset, jotka eivät ole koskaan asuneet missään 🤭😅
    Aurinkoista keskiviikkoa 💙💛☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi ainakin lisää tilaa viherkasveille. Ainakin pitäisi suunnittelussa olla mukana sekä mies-että naispuoliset. Toinen ehkä tietäisi enemmän teknisistä ominaisuuksista ja toinen sitten käytännön toiminnoista.
      Aurinkoa sinnekin<3

      Poista
  8. Näppärä ratkaisu pöydänjalka-ongelmaan!! Luovuus näkyy juuri noin, eli pitää muistaa katsoa asioita avoimella mielellä. Minäkin välillä keksin kaikenlaista, mutta aika usein ideani torpataan ensihätään. Mutta ei se minua lannista, koska usein toinenkin osapuoli hiljalleen lämpenee ajatukselle ja sitten yhdessä mietitään, että kylläpä me oltiin fiksuja ;)
    Ihastuttavaa vihreyttä ruukuissasi! Sitä silmä nyt janoaa!!
    Aurinkoista keskiviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torppaus on useinkin ensireaktio, mutta onneksi se sitten yleensä muuttuu :)
      Oikein ihanaa päivän jatkoa sinullekin!

      Poista
  9. Aika hyvä keksintö nuo "lisäjalat" - hyvä, että olit ottanut palaset säilöön!
    Kävin itse Plantagenissa viikonloppuna ostamassa yhden kukkaruudun ja tulppaaneita.
    Siinä samalla vähän hipelöin ihania uusia viherkasveja. Niin kauan kuin Mimmi on vielä
    pentu en uskalla ottaa kukkia ainakaan niin kotiin, että koira pääsee niihin käsiksi. Monet kasvit kun ovat koirille myrkyllisiä.

    Kivaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on hyvä säästää jotain, vaikka yleensä olenkin aika hanakka heittämään tavaraa pois. Kevät saa aina kaipaamaan uusia viherkasveja. Teillä on hiukan niinkuin pikkulapsiperheissä, ettei ihan mitä vaan kasveja voi kotiin ostaa :)
      Samoin sinulle, oikein hyvää viikkoa<3

      Poista