13/03/2022

Lukuvinkit 3/2022

 Viime kuukauden aikana lukemani kirjat tulevat tässä:

(Nu skriver jag bara på finska eftersom alla böcker jag har läst är finskspråkiga)



Alba de Cespedes: Kielletty päiväkirja

Otavan äänikirja, E-kirja
Lukija: Mirjami Heikkinen

BookBeat: "Uudelleen löydetty  italialainen kulttiromaani naisen salaisista ajatuksista on sekä aikansa kuva, että häkellyttävän ajankohtainen.

43-vuotias Valeria on elämäänsä tyytyväinen perheenäiti, kunnes hän eräänä päivänä ostaa mustan vihon. Kirjatessaan arkisia havaintojaan ylös Valeriasta tuntuu kuin hän näkisi perheensä ja itsensä ensimmäistä kertaa todella.
Kielletty päiväkirja on kertomus sodanjälkeisestä Euroopasta ja keskiluokkaisen naisen pyrkimyksestä murtautua hänelle määrätystä roolista."

Oma arvosteluni: Tämä kirja vei lukijan menneisyyteen. Italiassa oli melkein itsestään selvää, että perheenäiti jäisi lasten kanssa kotiin, eikä olisi työelämässä. Valeria valitsi kuitenkin toisin. Hän työskenteli toimistossa ja viihtyi työssään.
Vapaa-aikanaan, jos hänellä sellaista oli, hän rupesi kirjoittamaan päiväkirjaa elämästään ja ajatuksistaan. 
Nykyajan naisen näkökulmasta ajatellen voisi pitää tuon ajan naisen asemaa käsittämättömänä, kun mies suurin piirtein päätti kaikesta, mutta Valerian mies oli toisenlainen. Valerialla oli työssä käymisestä huolimatta kuitenkin lähes kaikki vastuu kotitöistä ja perheestä ja hänen huolensa lasten tulevaisuudesta pätevät tänäkin päivänä. Päiväkirja toimi hänellä jonkinlaisena varaventtiilinä ja siihen hän uskalsi kirjoittaa sellaisetkin asiat joita hän ei kenenkään kanssa voisi kasvotusten puhua.

Vaikka en osaakaan kuvitella itselleni tuollaista elämää kuin kirjan päähenkilöllä oli, niin kirja viehätti minua kuitenkin tavattomasti. Se oli vanhanaikaisuudessaan kerrassaan hurmaava.






Rachel DeLoache Williams: Ystäväni Anna
Rachel DeLoache Williams: Min vän Anna

"En haluaisi tällaista kenellekään. Toivon, että en olisi koskaan tutustunut Annaan. Jos voisin mennä ajassa taaksepäin, menisin. - Rachel Williams"

Docendo: äänikirja, E-kirja
Lukija Krista Kosonen

BookBeat: "Satumaista elämää miljoonaperijättärenä elänyt Anna Delvey ehti sumuttaa New Yorkin seurapiirejä pitkään ennen kiinni jäämistään"


Oma arvosteluni: Tositapahtumiin perustuva kirja kertoo miten taitavasti huijari pystyy ensin tekeytymään ystäväksi ja sitten käyttämään tilaisuuksia hyväkseen saadakseen petkutettua ystäviään maksumiehiksi.

Tämän tapaisia huijauksia yleensä pidetään sinisilmäisten ihmisten petkuttamisina, mutta kuten tässäkin kirjassa kerrotaan, niin huijarit ovat kehittyneet niin taitaviksi, että huijausta on vaikeaa nähdä heidän käyttäytymisensä takaa.

Kuuntelin kirjan lyhyessä ajassa, sillä sen juonnekäänteet olivat minusta tosi kiinnostavia. Muiden arvosteluja lukiessani en voinut välttämättä yhtyä heidän mielipiteisiinsä. Mutta siinä olin samaa mieltä, että kirjan alkupuoli oli kiinnostavampi, kuin loppupuoli. Hiukan liikaa oli pitkitetty kerrontaa. Joku piti kirjaa pitkästyttävänä, toinen tylsänä, joku taas mielenkiintoisena ja mukaansa tempaavana.

Minua häiritsi se, että lukiessani kirjan esittelytekstiä, selvisi Annan perhetausta jo siinä, joten juoni paljastui jo heti.

Kaiken kaikkiaan tykkäsin kirjasta ja Krista Kosonen lukijana oli taas hyvä.

Huomaan, että luen melkein pelkästään naisten kirjoittamia kirjoja. Sen olen huomannut jo aikaisemminkin, mutta ne vaan tuntuvat enemmän omilta. Olen yrittänyt kuunnella miehen lukemaa äänikirjaa, mutta vielä en ole löytänyt tarpeeksi miellyttävä-äänistä lukijaa heidän joukostaan, enkä näin ollen ole vielä kuunnellut yhtäkään miehen kirjoittamaa kirjaa, niissä kun useimmiten on myös mieslukija.





Nita Prose: Huonesiivooja
Nita Prose: Städerskan

Bazar E-kirja, Äänikirja
Lukija: Fanni Noroila

"Hän tietää sinusta kaiken. Tiedätkö sinä hänestä mitään? Huonesiivooja-romaanissa ihastuttavan omintakeisen huonesiivoojan maailma kääntyy ylösalaisin, kun hän päätyy selvittämään hotellissa tapahtunutta murhaa. Huonesiivooja on suljetun paikan murhamysteeri, mutta myös sydäntä lämmittävä tarina siitä, millaista on olla kuin kuka tahansa meistä ja silti täysin erilainen". (BookBeat)

"Lempeä asenne päähenkilöön oli kirjan kantava voima. Ja päähenkilön nokkeluus ja rohkeus teki kirjasta kiinnostavan. Loppuun oli jätetty avoimen tapauksen ratkaisu. Tykkäsin." (Seija)

"Aivan hurmaava päähenkilö ja tarina! Oli pakko kuunnella kerralla loppuun!"(Päivi)

"Hyvän kirjan kuuntelun pilaa ala-arvoinen lukija, kuten taas tässäkin!"(Tanja)

"Hieno juoni ja mahtava kuvaus huonesiivoojan luonteesta ja hänen suhteestaan mummiinsa". (Helena)


Oma arvosteluni: Ihana, erilainen kirja! Vaikka kyseessä on murhamysteeri, niin tämä ei silti ole tavanomainen rikosromaani, vaan ihastuttava kuvaus ihmisestä, joka on omanlaisensa. Kirjan tunnelma on hieno ja näin silmissäni hienon hotellin, jonka puhtaana pitämisessä kirjan päähenkilö Mollylla on suuri rooli. 
Juoni on mainio ja kaikki tapahtumat kerrotaan lempeällä tavalla ilman raakuuksia.
Lukijakin sopi hienosti. Hänen äänensä vastasi täydellisesti sitä, millaiseksi Mollyn äänen voi kuvitella hänen kertoessaan tarinansa!


Onko jokin näistä kirjoista sinulle tuttu?

MUKAVAA PÄIVÄÄ!
💚💚💚

4 kommenttia:

  1. Kiva, kiitos arvosteluistasi! Olen pari viikkoa sitten liittynyt äänikirjojen kuuntelijaksi ja se koukuttaa ihan käsittämättömällä tavalla. Nyt on helpompi valita kirja, kun kuulee toisen lukukokemuksia.
    Aurinkoista sunnuntaita Kökarin lautalta 💙💛☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo koukutus on niin totta. En paperikirjaa lukemalla olisi tullut lukeneeksi näin paljon kuin mitä nyt olen äänikirjoja kuunnellut. Ja kun valikoima on niin laaja, niin aina löytää jotain mielenkiintoista luettavaa.
      Kiitos ja toivotaan aurinkoa tulevaan viikkoonkin <3

      Poista
  2. Kaikki ihan uusia kirjoja minulle. Luen nykyään aivan liian vähän. Tai no luen paljon, mutta en kirjoja niinkään.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä minunkaan varmaan näitä olisi tullut luettua jos en olisi liittynyt BookBeatiin. Uusia kirjoja en halua enää ostaa, eikä täkäläisistä kirjastoista löydy kovin kattavaa valikoimaa suomenkielisiä kirjoja.
      Samoin sinulle, oikein hyvää ja keväistä viikkoa<3

      Poista