28/02/2022

Pentik-kynttilänjalka, Pentik-ljusstake



Paluu 70-luvulle! Tämä Anu Pentikin suunnittelema kynttilänjalka on ollut meillä lähes 50-vuotta. Sain sen läksiäislahjaksi ensimmäisestä työpaikastani. Silloin se oli hyvinkin moderni.


Tillbaka på 70-talet! Ljustaken, som är designad av Anu Pentik, har vi haft nästan femtio år. Den fick jag som gåva då jag slutade på min första arbetsplats. Den var mycket modern på den tiden.




Kynttilänjalka on ollut mökillämme ikkunan yläpuolella olevalla hyllyllä vuosikaudet. Siellä se on pölyttynyt eikä sitä ole juurikaan käytetty. Nyt tuotiin se kotiin.

Kynttilänjalassa oli alunperi keltaiset, aika lyhyet, muhkuraiset kynttilät. Ne on ajat sitten poltettu, enkä tiedä saako sellaisia enää mistään ostaakaan. Pitää kokeilla jos tavalliset valkoiset kruunukynttilät sopivat.

Kynttilänjalka on aika painava ja tosi käsintehdyn näköinen. Uskon että tällainen esine jakaa mieltymyksiä; joko siitä tykkää kovasti, tai sitten ei voi sietää.


Den har vi haft på stugan, på hyllan, ovanför ett fönster. Där har den samlat damm och har inte blivit mycket använd. Nu fick den komma hem till oss.

Då jag fick den, hade den gula, korta, grova ljus. Nu vet jag inte , om sådana finns att köpa ännu. Tänkte testa om vanliga vita skulle passa. Den är ganska tung och ser riktigt handgjord ut. Jag tror att man älskar den, eller avskyr den.





Kynttilöitä mahtuu tähän kahdessa rivissä, yhteensä kahdeksan. Voisi sopia joulupöytään tai pääsiäispöytään.

Det rymms åtta ljus i den. Kanske skulle den passa på jul-eller påskbordet.




Nyt laitoin kynttilänjalan olohuoneeseen, vitriinikaapin päälle.

               Jag placerade den ovanpå vitrinskåpet i vardagsrummet.






Anu Pentik (Eeva Anneli Pentikäinen) täyttää tänä vuonna 80 vuotta, mutta työskentelee yhä. Olisi kiva tietää mikä tämän kynttilänjalan nimi on. Löysin netistä saman tyylisiä, mutta väriltään ruskeita ja niiden nimi oli Kaamos. Tietääkö joku mikä tämän nimi on?

Kiitos Marjo vastauksesta. Kynttilänjalan nimi on Kaamoskivi.

Anu Pentik, som på riktigt heter Eeva Anneli Pentikäinen, fyller 80år i år, men jobbar fortvarande. Det skulle vara roligt att få veta vad denna ljustake heter. Hittade i nätet likadana, men bruna, och de hette "Kaamos". Men vet någon vad denna heter? 

Tack  Marjo för ditt svar, ljustaken heter Kaamoskivi.



💚💛💚

Mukavaa päivää!
Ha en bra dag!





                                          

 

22 kommenttia:

  1. Jännä kynttilänjalka ja hyvä, että toit sen mökiltä kotiin. Sillä on nimittäin melkoinen historia takanaan ja haluttu tuote niitä keräilevien joukossa.

    Kun Anu Pentik 70-luvulla aloitteli vasta tuotantoon niin tätä Kaamoskivi kynttilänjalkaa hän tarjosi myyntiin Stockmannille, jossa siihen suhtaudutiin vähän epäillen. Aiemmin sitä oli myyty Posion huoltoasemalla lasinpesunesteiden vieressä. Kynttilänjalat menivät Stockalla kuin kuumille kiville eli ne vietiin käsistä. Tästä voit kurkistaa YLEn tekemän jutun tästä kynttilänjalasta. https://yle.fi/uutiset/3-11125651

    Sandelika sisustaa -blogi vieraili Posiolla Pentik museossa 2014 ja siellä kuvissa vilahtaa tuo sinun kynttilänjalka. Luulen, että ne kaikki kulkivat nimellä Kaamos kynttilänjalka väristä riippumatta.

    http://sankelika.blogspot.com/2014/04/tribute-to-pentik-museo.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tuon linkin ja siellä olikin paljon mielenkiintoista tietoa Pentikistä. Voi olla että työkaverinikin kävivät tämän kynttilänjalan ostamassa Turun Stockmannilta sillä se oli ihan työpaikkani viereisessä korttelissa.

      Poista
  2. Löysin vielä Meillä kotona -lehdestä artikkelin, jossa on autenttinen kuva 70-luvulta missä Anu Pentik tekee kynttilänjalkoja, joiden koko nimi taitaa ollakin Kaamoskivi kynttilänjalka. https://www.meillakotona.fi/artikkelit/pentikin-pilkulliset-astiat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tuo vanha valokuva jossa nuori Anu Pentik muotoilee kynttilänjalkaa iso lippis päässään.

      Poista
  3. Vielä löysin lisää tietoa tästä kynttilänjalasta Ekoaarrekaupan sivuilta.
    "Pentik Kaamoskivi Kynttilänjalka, sininen. Anu Pentikin 1970-luvulla suunnittelema rumankaunis "möykky", Kaamoskivi-kynttilänjalka, värinä tällä kertaa sininen. Kaamoskiviä on valmistettu erikokoisina ja -värisinä, tämä pienehkö malli on yhdelle kynttilälle.

    Idea outoihin kynttilänjalkoihin syntyi Pentikin mukaan siitä, että hän halusi tehdä jotain rujoa, jotain sellaista, mitä muut eivät tee. Tämä "kokeilu" kannatti, koska kaamoskivet nousivat 1970-luvulla hitiksi ja vieläkin näille keräilijöitä löytyy?"

    https://www.ekoaarrekauppa.fi/product/3609/pentik-kaamoskivi-kynttilanjalka-sininen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisen yhden kynttilän kynttilänjalan näin jossain jutussa, mutta sieltä en löytänyt nimeä.

      Poista
  4. Onpa erikoinen, mutta mielestäni kivan pirtsakka kynttilänjalka. Ihanan keväinen tuo keltainen väri.
    Kaunista viikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoinen on tosiaan eivätkä väritkään ihan tavanomaiset ole. Tykkään kuitenkin.
      Samoin sinnekin, ihanaa viikkoa<3

      Poista
  5. Persoonallinen ja pirtsakka. Varsinkin keltaisilla kynttilöillä se sopii mielestäni mitä parhaiten keväisiin kattauksiin, ja miksei myös teidän viehättävälle lasiterassille :)
    Iloa ja valoa viikkoosi ❤︎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisipa noita alkuperäisiä keltaisia kynttilöitä vielä jostain. Posiolla Pentikin tehtaalla ehkä olisi, mutta ihan sitä varten ei viitsi sinne lähteä.
      Sinulle myös hyvää viikkoa<3

      Poista
  6. Hienoa, että kynttilänjalalle löytyi taustatietoa. Nyt sitä katselee uudella silmällä ja suo sille paikan piirongin päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli kiva että löytyi tietoa. Ajattelin vielä mennä tutkimaan jos jotain tietoa vielä löytäisin. Tuntuu tosiaan kuin olisin "löytänyt" tämän uudelleen. Jossain vaiheessa olin melkein viemäisilläni sen kirppikselle!

      Poista
  7. Onpa erikoinen kynttilänjalka! Tuo on varmasti melko harvinainen, oikea aarre!
    Mukavaa maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kyllä ole ihan tavallisen näköinen. Aika möhkäle, niin kuin tuossa yhdessä linkissäkin todettiin.
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  8. Kirppikseltä ehdottomasti ostaisin tuollaisen! Tuo myös valoa paljon jos kaikkiin reikiin laittaa kynttilät.Pääsiäispöytään sopii kyllä hienosti ja sinne kesähuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä voisi ostaa tavallista lyhyemmät kynttilät, vaikka ei noita Pentikin kynttilöitä löytyisikään
      Värien puolesta tosiaan sopisi pääsiäispöytään.

      Poista
  9. Mainiota, että kaikenlaiset lapsuudesta ja nuoruudesta tutut jutut alkavat olla taas ihan uuden ja modernin näköisiä. Kävisipä muuten itselle samoin!!
    Äidilläni oli 70- ja 80-luvuilla useita Pentikin kynttilänjalkoja, mukeja, kulhoja ja muitakin "möykkyjä", mutta ei ihan samanlaista kuin sinun aarteesi. Hän on aikoinaan tainnut myydä kaikki kirppareilla tai antaa pois, koska en ole vuosikausiin niitä enää missään nähnyt. Sääli, totean nyt, kun katselen Kaamoskiveäsi. Onhan se todella persoonallinen ja hauska.
    Kivaa ja aurinkoista laskiais-tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähältä piti etten itsekin tästä ole luopunut, mutta onneksi en.
      Niinpä, kävisikin itselle myös niin että näyttäisi ihan uudelta ja modernilta :)
      Aurinkoa sinne myös!

      Poista
  10. Itse olisin voinut vannoa, että kynttilänjalan nimi viittaa jollain tavalla auringonkukkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä sopisi värien puolesta. Mulla ei ollut mitään hajua nimestä.

      Poista
  11. Todella erikoinen ja onkohan aika harvinainen myös. En ole koskaan ennen nähnyt. Se on hieno, erityinen yksityiskohta ja sopii erittäin hyvin vitriinin päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ihan samanlaista ole missään nähnyt. Vitriinin päällä näyttäisi olevan sen oikea paikka; näkyy hyvin, mutta ei pomppaa silmille.

      Poista