09/02/2022

Lukuvinkkejä 2/2022

Tässä tulee toinen lukuvinkki-postaukseni tälle vuodelle:



Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla
Lukija Liisa Pöntinen

"Riipaisevan kaunis perheromaani Satakielen (Kristin Hannah: Satakieli, julkaistu 1.1.2020) tekijältä. Kristin Hannah palaa New York Timesin bestsellerissään miljoonat lukijat lumonneisiin teemoihinsa: rakkauteen, menetykseen ja selviytymisviettiin, joka uhmaa kaikkia esteitä."(BookBeat)

"Arvaamaton tuuli ja kesyttämätön luonto: kun Ernt Allbright palaa Vietnamin sodasta traumatisoituneena miehenä vuonna 1974, hän päättää hetken mielijohteesta muuttaa Alaskaan ja ottaa vaimonsa Coran ja tyttärensä Lenin mukaan, halusivat nämä tai eivät. Alaskan pitkät, valoisat kesäpäivät saavat elämän tuntumaan ensin paratiisilta, mutta talven pimeyden laskeutuessa Leni ja Cora huomaavat olevansa oman onnensa nojassa, kun ihmismieli osoittautuu villiä luontoa vaarallisemmaksi." (BookBeat)


Oma arvosteluni:  Ihastuin luontokuvauksiin ja kirjailijan soljuvaan kerrontaan. Lukija oli myös tähän kirjaan täydellisesti sopiva. Olisin pitänyt kirjaa parempana muuten,  mutta paikoitellen liian siirappimaiseksi muuttuva kerronta ei miellyttänyt minua, ja loppu meni mielestäni liian uskomattomaksi. Kirja herätti mielenkiintoni Alaskaa kohtaan ja piti heti googlata paikkojen nimiä ja muutakin tietoa Alaskasta.




Lena Bivner: Helvetti jota kutsuin rakkaudeksi
Lukija Elina Saarela

"Minulla oli hyvä työpaikka, kaksi ihanaa lasta, eikä ystävistäkään ollut pulaa. Silti minut alistettiin niin, että hukkasin sisäisen kompassini. Ulospäin näytimme olevan onnellinen pari, itsenäinen nainen ja rakastava mies. Rakensimme yhdessä vahvan muurin ulkomaailmaa vastaan, eivätkä edes läheiseni aavistaneet, mitä kulissien takana todellisuudessa tapahtui" (BookBeat)

Oma arvosteluni: Sappeni  kiehui monessa paikassa ja olisin halunnut potkaista päähenkilöä persuksiin, jotta hän olisi ryhdistäytynyt ja tehnyt jotain ratkaisevaa oman itsensä pelastamiseksi. Kun ei itse ole joutunut narsistisen ihmisen manipuloitavaksi, niin on vaikeaa käsittää mikä saa jonkun alistumaan moiseen kohteluun. Päähenkilöllä oli hyväpalkkainen työ ja oma asunto, jossa olisi ollut turvapaikka, ja kuitenkin...  Sitten kirja ikään kuin loppui kesken. Olisi ollut mielenkiintoista tietää miten loppuratkaisu tapahtui. Kaikesta huolimatta pidin kirjasta, enkä missään vaiheessa ajatellut jättää sen lukemista kesken.





Annamari Marttinen: Häiriömerkintä
Lukija Anna Saksman

"Rahattoman suurin omaisuus on häpeä. Tunteisiin käyvä romaani kertoo, kuinka velkakierre ajaa perheellisen naisen elämän umpikujaan. Se on samalla tärkeä puheenvuoro siitä, mistä ihmisarvo silmissämme muodostuu.
Karoliinalla on mukava työ autoliikkeen sihteerinä, joka toinen viikko luonaan asuva teini-ikäinen tytär ja elämä, joka on asettunut vihdoin uomiinsa. Kaiken kruunaa uusi asunto, josta Karoliina on päättänyt tehdä unelmiensa kodin. Mutta kun vanha asunto ei mene kaupaksi ja Karoliina jää työttömäksi, hän huomaa olevansa ensimmäistä kertaa elämässään tilanteessa, jossa tili on miinuksella ja maksamattomat laskut pölyyntyvät avaamattomina laatikon pohjalla" (BookBeat)

"Annamari Marttinen kuvaa romaanissaan eläytyvästi ja tarkkanäköisesti, millainen vaikutus rahattomuudella on ihmisen mieleen ja sosiaalisiin suhteisiin ja kuinka raastavaa häpeää se aiheuttaa" (BookBeat)

Oma arvosteluni: Tämä kirja muistuttaa taas kerran, miten pienestä ihmisen elämä saattaa suistua pahasti raiteiltaan. Työssä käyvä, omistamassaan asunnossa asuva päähenkilö tekee sen virheen, että luottaa pankkihenkilön ja kiinteistövälittäjän vakuutteluihin, että on ihan turvallista ostaa lainarahalla uusi asunto, vaikka vanha on vielä myymättä. Kun kuvaan tulee sitten samaan aikaan työttömäksi jääminen, niin talous sortuu.
Ja kun ei edes ole ketään, jolle näistä murheista voisi puhua, niin arki muuttuu melkein ylipääsemättömän raskaaksi. Kirjaa kuunnellessa pystyy hyvin asettumaan päähenkilön asemaan ja ymmärtää miksi hän käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.






Suon villi laulu: Delia Owens
Lukija Sanna Majuri

"Sydäntä särkevä kasvutarina, murhamysteeri ja lumoava kertomus luonnon kauneudesta" (Book Beat)

"Yksinäisyydestä, selviytymisestä ja rakkaudesta kertova tarina, joka on yhtä mukaansatempaava kuin liikuttavakin! (Daily Mail)

"Tämä ällistyttävä esikoinen on kaunis ja unohtumaton romaani, jossa piilee valtavaa voimaa. Kirja sai minut itkemään ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. (Kristin Hannah, kirjailija)

"Runollinen... Kirjan vetovoima nousee Kyan syvästä yhteydestä kotipaikkaansa ja kaikkiin sen olentoihin" (Booklist)

Oma arvosteluni: Kolmas kerta toden sanoo! Aloitin nimittäin tämän kirjan lukemisen jo kaksi kertaa, mutta hetken luettuani pidin sitä mitään sanomattomana ja jätin lukematta. Mutta kuultuani siitä ylistäviä lausuntoja ajattelin, että pakko siinä on jotain hyvää olla ja aloitinkin kuuntelemaan sitä äänikirjana. Sinnittelin alun yli ja niinpä kirja muuttuikin tosi mielenkiintoiseksi. Aivan kuten tuossa ylempänä arvosteluissa sanotaan, niin kirja oli mahtavan kaunis luontokuvaus ja nuoren tytön kasvutarina. Elin mukana päähenkilön veneretkillä ja nautin luonnosta. Mietin, miten paljon työtä kirjailija on tehnyt kerätäkseen talteen kaikki luontoa kuvaavat asiat. Samoin oikeudenkäyntikohtauksien kuvailut ovat vaatineet paljon asiantuntevaa työtä.
Ainoa asia joka minua häiritsi äänikirjassa, oli se että kahden miespuolisen päähenkilön nimet kuunneltuina kuulostivat niin saman kaltaisilta, että välillä oli vaikeaa tietää kummasta puhuttiin. Kun menin katsomaan heidän nimiään luettavasta versiosta, niin eivät ne kirjoitettuina toisiaan muistuttaneet. Kun olin kuunnellut kirjan loppuun, niin mietin, mikä kirja olisi seuraavana edes lähes yhtä hyvä kuin tämä!


Mukavia lukutuokioita!













16 kommenttia:

  1. Alaskan taivaan alla-kirjassa oli minunkin mielestäni luonnontietoa paljon.Minä ihmettelin sitä,miten kaupunkieläjät oppivat säilömään ja hilloamaan talven varalle niinkin hyvin.Samoin minäkin kiinnostuin eri paikoista Alaskassa ja karttakirjan avulla yritin selvittää,missä mennään.
    Suon villi laulu viehätti itseäni ja kirjan loppu oli aivan uskomaton,aivan päinvastainen kuin olin odottanut.
    Nuo kaksi muuta otankin varmaan kuunteluun seuraavaksi.
    Mukavia kuuntelupäiviä ja hyvää talven jatkoa.Talvi on kirjojen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaska avautui minulle tämän kirjan myötä myönteisesti. Suon villi laulu oli mahtava ja loppu tosiaan yllätti. Nuo kaksi muuta ehdottomasti kuuntelun arvoisia.
      Sinullekin oikein mukavia talvipäiviä!

      Poista
  2. Lukuvinkkilistauksesi innostaa lukemaan! Huomenna kirjaston kautta viikonlopun viettoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että kirjastostasi löytyy, ja mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Suon villi laulu -kirjan olen lukenut. Se on kirja joka jää mieleen. Kaunis luontokuvaus ja nuoren tytön kasvutarina oli mielenkiintoista luettavaa. Muuten olen lukenut nyt vähän. Neulominen on vienyt minut mennessään. Mutta varmasti lukemisen aika tulee taas ja täältä lukuvinkeistäsi käynkin sitten etsimässä kirjavinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika erikoinen oli tuo kirja. Minä olen neulomisenkin ohessa kuunnellut äänikirjaa. Kiva jos vinkeistäni löytyy mieluista luettavaa.

      Poista
  4. Kiitos kirjavinkeistä. Tuo Suon villi laulu kuulostaa eniten kirjalta minun makuuni.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisit kyllä tykätä siitä.
      Oikein hienoa viikonloppua sinulle myös <3

      Poista
  5. Kiitos, mahtava lista jälleen!

    Tuosta Helvetti jota kutsuin rakkaudeksi -kirjasta. Siinäpä se juju onkin. Narsisti tarjoaa kaikille eri todellisuutta ja pussittaa uhrinsa säälimättä. Ja jopa niin, että uhri kuvittelee olevansa onnekas ja ansaitsevansa kaiken pahan.

    Toivottavasti et joudu tekemisiin koskaan missään yhteydessä sellaisen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan näihin listoihin vain ne kirjat jotka olen lukenut loppuun. Välissä on ollut sellaisiakin, joita en ole aloitettuani kuitenkaan jaksanut/halunnut lukea. Pitäisköhän ne mainita postauksen lopussa?
      Niinpä, tässäkin kirjassa uhri aina mietti, että olikohan syy loppujen lopuksi kuitenkin hänessä, ehkä jossain ilmeessä, tai muussa vivahteessa. Huh!
      Kukaan ei ansaitsisi tulla tekemisiin tuollaisen ihmisen kanssa. Ja jos tulisikin, niin toivoisi uhrilla olevan tarpeeksi voimia irtaantua narsistista. Mutta ehkä narsistit valitsevatkin juuri sellaisia uhreja joilla ei ole tarpeeksi voimia irtaantumiseen.

      Poista
  6. Kiitos vinkeistä, nämä todella innostavat lukemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kiva jos löydät uusia kiinnostavia kirjoja.

      Poista
  7. Täältä olen kyllä poiminut jo todella monta kirjaa. Alkaa olemaan jo pian liikaa kirjoja lukujonossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos auttaa muitakin löytämään hyviä kirjoja. Kai ne siellä jonossa pysyvät. Luet sitä mukaa kun ehdot ja jaksat :)

      Poista
  8. Hyviä vinkkejä. Kiitos :)

    VastaaPoista