Sivut

torstai 21. tammikuuta 2021

TULIKO MEISTÄ MILJONÄÄREJÄ?
Hei!Noin vuosi sitten kirjoitin blogissa KAKEIBOsta. 

Kakeibo on japanilainen, säästämiseen ja viisaaseen taloudenpitoon ohjaava tilikirja. Menetelmä tuntui minusta hyvältä ja kiinnostavalta ja tilasin ensin yhden kirjan johon rupesin merkitsemään kaikki taloutemme tulot ja menot.

Innostuin tosissani ja kirjoitin tunnollisesti ylös ihan kaikki ostokset ja laskujen maksut. 

Tämän systeemin tarkoitus on tehdä kuukausittain budjetti jota myös noudatetaan. Ihan järkevältä kuulostaa ja varmaan auttaa saamaan jotain säästöönkin.

Tykkään kirjoitella kaikenlaista ja merkata ylös erilaisia juttuja ja niinpä ostoskuittien summien kirjaaminen ei minusta tuntunut ollenkaan vastenmieliseltä.
Harmitti vaan joka kerta kun omasta ja J:n lompsasta kaiveltiin esiin nippu kuitteja jotka vähensivät harmittavasti saldoa. Ja vielä kun niitä ei ihan joka päivä merkinnyt ylös, niin niitä olikin aika nivaska sitten kun toimeen ryhtyi.

Jaksoin tätä hommaa tehdä noin kolme kuukautta, kunnes totesin, että tästä ei tule mitään. Budjetointi oli melko mahdotonta kun eri kuukausina saattoivat menot vaihdella melkoisestikin. Silloin kun postilaatikkoon tipahti suurempi lasku, esim. hammaslääkäriltä, niin budjetti kaatui. Kakeibossa tehtiin budjetti aina viikoksi kerrallaan ja kun tuollainen isompi lasku sitten oli maksettavana, niin sen viikon budjetti tietysti meni miinukselle. Lopuksi homma meni niin sekavaksi että päätin yksinkertaistaa sitä.

Käytän edelleen tuota KAKEIBOa, mutta nyt merkkaan siihen ainoastaan kaikki tulomme sekä maksettavat laskut. Toinen merkittävä muutos laskujen maksamiseen taloudessamme on se että muutin kaikki mahdolliset laskut e-laskuiksi. Kun lasku sitten saapuu, kirjaan sen heti Kakeiboon maksupäivän kohdalle. Näin sen maksaminen ei pääse unohtumaan ja kirjasta on helppo silmäillä maksuja.

Toinen muutos laskujen maksamiseen minulla on se, että ennen maksoin laskut tietokoneella ja käytin noita tunnuslukutaulukkoja. Ihan sujuvaa sekin oli, mutta kun uskaltauduin käyttämään puhelinta tietokoneen sijaan, niin maksaminen muuttui tuhat kertaa yksinkertaisemmaksi. Puhelin on aina käsillä ja pankin sivusto helposti avattavissa. Pankillamme on käytössä e-ID, eli nelinumeroinen salasana joka klikataan puhelimeen ja siitä pääsee omille sivuille, joten tunnuslukutaulukkoa ei tarvita. Saldon pystyy helposti tarkistamaan ilman että täytyy ottaa tiliote automaatilta tai avata tietokoneella pankin sivu. Ja mikä parasta, kuitteja ei tarvitse kerätä lompakkoon kun ostot näkee suoraan puhelimesta.

E-laskun (tai muutaman harvan paperilaskun) klikkaan heti maksuun haluamanani eräpäivänä ja niin voin unohtaa koko laskun. Silloin kun kaikki laskut tulivat paperisina, niin tilipäivänä niitä yleensä oli melkoinen nippu ja arvelutti ruveta laskemaan niiden yhteissummaa. Nyt voin koko ajan seurata tiliämme eikä ikäviä yllätyksiä satu.

Uusia Kakeibo-kirjoja en taida enää hankkia, sillä tavalliseen ruutuvihkoon voin ihan yhtä hyvin merkata tulot ja menot.

Koska ostin noita kirjoja kaksin kappalein, niin tämän vuoden käytän vielä tuota kaunista kirjaa. 

Tuliko meistä miljonäärejä tuon kirjan ansiosta? No ei todellakaan, mutta nyt on helpompi seurata mihin rahat menevät. Joku toinen pystyy ehdottomasti hyödyntämään tuota viisasta kirjaa, mutta minulle se ei vaan sopinut. 

Jos olet tarkka taloudestasi, jaksat kirjata huolellisesti menosi ylös ja pystyt noudattamaan budjettia, niin tämä kirja on ehdottomasti sinulle tarkoitettu ja suosittelen sitä lämpimästi.


MUKAVAA PÄIVÄÄ!

💓💓💓 

26 kommenttia:

 1. The book must be amazing! Thanks for sharing! <30

  www.pimentamaisdoce.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Oi voi, ei taitasi siis minun kaltaiselleni epäjärjestelmälliselle eläjälle sopia. Toisaalta olisi kyllä syytä tsekata jossain vaiheessa esimerkiksi kuinka mahdottoman paljon mahtaakaan esimerkiksi kauppareissuilla rahaa upota ihan vaan herkkuihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ehkä, jos haluaa saada kirjasta täyden hyödyn. Helposti kyllä tulee tuhlattua moneen ei ihan niin tarpeelliseen :)

   Poista
 3. Olipa kiva, että tulit kertomaan kokemuksia tästä kirjasta. Meiltä ei juuri rahaa säästöön jää, mutta tärkeintä on, että rahat riittävät elämiseen ja laskuihin ja lasten hemmotteluun(silloin tällöin).
  Ihanaa torstai-iltaa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä jää säästöön meilläkään ja siksi tämän kirjan hankinkin, mutta ei oikein tunnu auttavan säästämisessä.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Hieno lukea kokemuksestasi. Minä tykkään tehdä erilaisia listoja ja muistiinpanoja. Minulle kävisi aivan varmasti kuten sinulle - muutaman kuukauden onnistuisin pitämään kirjanpitoa kunnes normista poikkeavat laskut "sotkusivat" kuviot. Meillä on lämmitysnuotona kaukolämpö. Lämmityksestä aiheutuvat laskut ovat talvella korkeammat kuin muina vuodenaikoina. Kovien pakkasten kuukausina kaikkein isoimmat laskut tietenkin. Esimerkiksi näitä laskuja ei voi ennakolta tietää paljonko pitää maksaa. Meillä on sama juttu kuin Outilla;viivan alle ei jää, mutta elämiseen riittää.
  Hyvää viikonloppua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aina innostun kaikesta uudesta, mutta sitten pitkäjänteisyyttä ei kuitenkaan tahdo riittää. Nuo etukäteen vaikeasti arvioitavat menot juuri sotkevat budjetinpidon. Meillä on myös kaukolämpö, mutta siinä ei noita yllätyksiä samalla tavalla tule, kun asumme rivitalossa ja maksamme lämmityskustannukset yhtiövastikkeen muodossa. Samoissa tilanteissa ollaan; laskut saa maksettua, mutta siinä se sitten onkin.
   Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin<3

   Poista
 5. Kyllä merkitsen ylös aina kuukauden menot ja laskut. Tuo kirja on outo itselleni ja mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun jaksat merkitä ylös tulot ja laskut tarkasti, niin uskoisin että tämä kirja olisi juuri sinulle sopiva. Adlibriksen sivuilta voit katsoa tietoja siitä jos kiinnostaa.

   Poista
 6. Aikanaan nuorina asuntosäästäjinä laitettiin kaikki menot ylös. Sillä konstilla rahaa saatiinkin säästöön ja ensimmäinen asunto hankittua. Sen jälkeen en ole kirjaa pitänyt. Melko säästäväisesti elellään muutenkin, mitä nyt välillä hankitaan sitten jotain kalliimpaa. Hyvin sinä olet jaksanut kirjaa pitää! Minä en kyllä enää jaksaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole koskaan pitänyt kirjaa menoista. Olisi ehkä kannattanut. Nyt on onneksi asuntolaina ja mökki maksettu, mutta eläkeläisen tuloilla ei kuitenkaan leveästi elellä.

   Poista
 7. Muistan hyvin alkuperäisen postauksesi, joten on kiva, että kerroit näin jälkeenpäin kokemuksiasi. Olen itse seurannut tarkasti kolme vuotta menojani ja se on ollut silmiä avaavaa. Minulla on tavallinen excel-taulukko käytössä. Kun meillä ruokakulut ja yhteiset laskut maksetaan niille erikseen varatulta tililtä, niin niitä en erittele laisinkaan, mutta muuten seuraan kaikkia henkilökohtaisia kulutustapojani ja olen kyseenalaistanut niitä näiden muutaman vuoden aikana reilusti. Tulos on ollut pelkkää positiivista saldoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyödyllistä seurata menojaan ja mihin rahaa käyttää. Huomaan kyllä omalta osaltanikin että tulee tarkemmin mietittyä jokaisen oston tarpeellisuutta.

   Poista
 8. Pankista sai tilikirjan vuosia vuosia sitten ja aloin pitää kirjaa menot ja tulot suhteessa. Mulla on vain kierrevihko nykyisin käytössä. Lähinnä pidän kirjaa, kun siitä näkee onko kaikki laskut maksettu. Kuukauden pakolliset menot tietää etukäteen, mutta kuitenkin tarkistan. Sulla on aivan hieno kirja kirjanpitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taitaa olla nyt sama systeemi kuin sulla, eli laskujen maksusta lähinnä pidän kirjaa. Tämä kirja olisi kyllä mainio tarkempaan ja laajempaankin kirjanpitoon, mutta minä tyydyn nyt vähän yksinkertaisempaan.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen tuo Kakeibo-kirja ja minulta on mennyt vuosi sitten ihan ohi postauksesi liittyen tähän. Olen itse pitänyt vuosia ihan ruutuvihossa omia menoja ja kirjanpitoa. Ei minustakaan ole miljonääriä tullut mutta auttaa kyllä pitää raha-asiat kurissa ja miettimään ehkä myös tarkemmin mihin rahoja kuluttaa. Nyt korona-aikana rahaa on jäänyt todella paljon säästöön tai siis tilille. Nyt kun keväällä jäi kampaaja ja muut kauneushoidot ihan kokonaan väliin. Olen taas palannut viime kevään moodiin eli edellinen kampaajakäynti oli marraskuussa.

  Kivaa viikonloppua Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on niin vähän shoppailuhoukutuksia yleensäkin, etten ole huomannut oikeastaan mitään eroa korona-aikana verrattuna "normaaliin" aikaan. Yhtä vähän jää säästöön.
   Sulla on hyvä kun on pitkä tukka, niin ei vaadi niin usein leikkuuta, mutta tällaiset lyhyet hiukset kuin mulla on pakko käydä leikkauttamassa kerran kuussa ja niin olen tehnyt korona-aikanakin. Nyt tosin on maski käytössä niin minulla kuin kampaajallakin.
   Oikein kivaa viikonlopun jatkoa sinullekin<3

   Poista
 10. Tuo on varmasti hyvä kirja, jos on sellainen, että jaksaa kaiken kirjata ylös. Ei onnistuisi minultakaan varmasti kuin kuukauden korkeintaan. Nuukasti yritämme kuitenkin elää, eikä rahaa tuhlata.
  Oikein leppoisaa lauantaita ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä jos haluaa/jaksaa olla tarkka kirjanpidossa.
   Sinulle myös oikein mukavaa viikonlopun jatkoa<3

   Poista
 11. Muistan tuon aiemman postauksesi ja taisin siihen myös vastatakin silloin.
  Me saatiin aikoinaan pankista sellaisen vihkon mihin piti vain kuukausittain merkata kaikki menot. Siinä oli sarakkeetkin valmiiksi. Oli ruoka, lehdet, huvitus, asunto, jne. Olimme silloin asuntosäästäjiä. Kyllä minä silloin merkkasin tunnollisesti kaikki ylös, mutta en muista minkä aikaa. Taitaa olla vielä säästössä tuo vihkonen jossain 🤗. Nyt en jaksaisi enää olen tällaisissa asioissa laiskistunut. Rahat on riittänyt ja se on hyvä se 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä tahtoo olla se vika että jonkin aikaa jaksaa/viitsii pitää tarkkaa kirjanpitoa, mutta sitten ote lipsuu eikä enää jaksa.
   Pääasia on että laskut ja muut menot saa hoidettua. Jos jotain säästöön jää, niin ainahan se on hyvä.

   Poista
 12. En jaksaisi minäkään pitää kirjaa menoista ja niistä vähäisistä tuloista. Meillä on Isänään kanssa yhteinen tili, jolta kaikki laskut maksetaan, toinen yhteinen tili, jolle on kummallakin pankkikortti, jolla maksetaan ruokaostokset ja muut yhteiset menot ja muuten sitten kumpikin käyttää rahansa omiin menoihinsa. Yhteiseen käyttöön kumpikin siirtää puolet palkastaan. Tai siis täysistä satasista puolet. Kumpikin maksaa itse omat puhelinlaskunsa sekä terveyteen ja kaneudenhoitoon menevät ostot. Mies pääsee siinä tietysti paljon vähemmällä, mutta elämä on. Hän saa sitten enemmän säästöön kuin minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksanut minäkään siinä määrin kuin tuo kirja olisi edellyttänyt jos sitä oikealla tavalla olisi täyttänyt. Meillä menee molempien eläkkeet yhteiselle tilille ja sieltä maksetaan kaikki. Mitään sinun ja minun rahojs ei meillä ole vaan kaikki on yhteistä.

   Poista
 13. Tuommoista kirjaa voisi alkaa itsekin pitämään tuloistaan ja menoistaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa nähdä mihin rahojaan laittaa niin siihen tämä kirja on täydellinen.

   Poista