07/12/2019

VALONPISAROITA



Valonpisaroita.

Kun ei lunta ole, niin pitää nauttia tästäkin: sadepisarat jotka ulos ripustetut jouluvalot valaisevat. Ikkunan läpi niitä kelpaa katsella. Ripustan ne ensimmäiseksi adventiksi ja ne saavat valaista terassia pitkälle uuden vuoden puolelle.

Sitten otan ne alas ja kierrän valonauhan huolellisesti vanhan laatikon kannen ympärille, niin että ne on helppo seuraavana vuonna keriä siitä auki ja ripustaa paikoilleen. Paitsi että aina ne jossain kohtaa kuitenkin menevät sekaisin. Niin nytkin, sillä yhteen kohtaan johdossa tuli solmu. Sama selvittely on edessä sitten kun ripustan valot joulukuuseen.
  



Tumma tähti.

Lähdin hankkimaan uutta tähteä kun vanha valkoinen oli mennyt huonoksi. Valkoista mietin tälläkin kertaa, mutta kaupassa näytteillä olikin vaikka minkä värisiä: valkoisia, keltaisia,punaisia, kultaisia ja tummanvihreitäkin. Olisin ottanut tummansinisen, mutta sellaista ei ollut. Otin tumman vihreän. Kun siinä on valo, niin sen väriä ei pysty erottamaan. Olisi ehkä kauniimpi ilman valoa.
 



Kyntteliköt.

Joskus kun olin nuori ja sähköiset ikkunakyntteliköt alkoivat ilmestyä ikkunalaudoille, ne olivat mielestäni kalseita eikä niissä ollut mitään tunnelmaa. Nyt en voisi kuvitella enää sytyttäväni oikeita kynttilöitä ikkunalle, paitsi Itsenäisyyspäivänä. Tosin meillä ei niitä silloinkaan ikkunalle nykyisin enää sytytetä, kun tuntuu ettei niiden sytyttäminen tunnu enää samalta kuin silloin kun ei näitä koko ajan palavia sähköisiä ollut olemassa.
  



Feikkikynttilät.

Kynttilät joissa palaa led-valo ovat turvallisia käyttää ja näyttävät vuosi vuodelta enemmän ja enemmän "aidoilta". Niitä meillekin on hankittu sekä sisä-että ulkokäyttöön.

Kyllä aidot palavat kynttilät vielä ovat mielestäni se numero yksi, mutta uskaltaakohan niitä kohta enää ollenkaan käyttää kun nekin kuuluvat olevan terveydelle tosi vaarallisia. Mikä ei olisi?
 



Ikkunatähdet.

Kynttilöiden ohella ikkunatähdet ovat mieleeni vuosi vuodelta yhä enemmän. Koko joulukuun aamuiseen rutiiniin kuuluu  jouluvalojen sytyttäminen ja niiden valoista nauttiminen aamukahvia juodessa. Usein ne saavat palaa koko päivän, mutta jos joskus sattuu päivästä tulemaan aurinkoinen, niin silloin ne sammutetaan ja nautitaan luonnonvalosta.

Nykyään pystyy joulun valoista nauttimaan pitkän aikaa. Mutta se tunnelma minkä aikoinaan sai kokea jouluaattoaamuna, sitä ei enää nykyisin koe, ainakaan yhtä voimakkaana. Nimittäin se, kun aattoaamuna avasi silmät ja näki kuusen koristeltuna, kynttilät palavina ja ihanat joulupallot sen oksilla. Kodin tuoksukin oli erilainen kuin tavallisesti ja edessä oli jännittävä päivä.

No, aika taitaa kullata muistot. Eikä nyt olla vielä lähelläkään aattoaamua.


OIKEIN VALOISAA PÄIVÄÄ!

🎄🎄🎄 

 

26 kommenttia:

  1. Samoilla linjoilla mennään tässäkin asiassa:) Meillä on myös siirrytty lähinnä sähköllä ja pattereilla toimiviin ledvalosarjoihin, tähtiin, kynttelikköihin ja tuo feikkikynttiläkin meiltä löytyy. Se on muuten aidon näköinen nykyään. Ovat niin helppoja ja turvallisia käyttää. Eläviä tuikkukynttilöitä tulee polteltua jonkin verran, mutta kruunukynttilöitä vain juhlatilaisuuksissa.
    Totta on että se tunnelma ei ole sama kuin aikoinaan. Tai sitten aika kultaa muistot niinkuin kirjoitit.
    Mukavaa joulukuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turvallisia nuo sähkköllä ja pattereilla toimivat kyntilät ovat ja ovat pikkuhiljaa tulleet niin luonnollisen näköisiksikin että ilohan niitä on käyttää. Tuikkuja poltellaan meilläkin, mutta harmittaa kyllä se jätteen määrä mikä niistä syntyy.

      Poista
  2. Noita valonpisaroita meilläkin on pihalla ripustettu puihin. Ovat hämäräkytkimessä ja elävät näin omaa elämäänsä. Nyt on niin pimeää, että tällaiset valoviritelmät näyttävät tosi kauniilta ja puolustavat paikkaansa. Noita tuikkulyhtyvalosarjoja onkin kiva selvitellä, kun otetaan pois joskus alkuvuonna puista! Meilläkin pari noita keinokynttilöitä, lähinna koiran takia hankittu, jos joku valo lattialla on. Muuten poltellaan eläviä kynttilöitä, tuikkuja lähinnä. Jouluna yleensä polttelen muutaman kruunukynttilän kynttelikössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puut ovat ihanan näköisiä kun niihin kiinnittää valoja. Valosarjojen selvittely onkin ihan oma lajinsa, aika hermoille käyvää hommaa. Kotieläinperheessä oikeat kynttilät voivatkin muodostaa tulipaloriskin.

      Poista
  3. Meillä on oikeita kynttilöitä vain parissa roikkuvassa (ja syvässä) kynttelikössä sekä olohuoneen pöydällä. Hankittiin töihin led kynttilöitä, kun oikeat on tietysti kielletty kun pikkuisia lapsia pyörii tiloissa.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat kynttilätyypit ovat hyviä ja on tietysti makuasia kumpia käyttää. Lasten lähellä ledit ovat turvallisia, samoin vanhusten, kun muistisairaita laitoksissa on paljon.
      Sinulle myös oikein kivaa viikonlopun jatkoa<3

      Poista
  4. Ihan parasta aikaa joulukuu, kun saa kynttilöillä ja jouluvaloilla piristää pimeyttä. Ihanalta teillä näyttääkin. Mekin tänä viikonloppuna koristeltu talo ja kuuset ja juteltiin miehen kanssa, että taas on joulu. Niin se vaan on, että kun jouluja oli vasta muutama takana, niissä oli ihan eri tavalla taikaa. <3

    Sydämellistä viikonloppua Kristiina. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukuu on aikas ihana kuukausi. Meillä on kuusi vielä varastossa, mutta uskoisin että lähipäivinä otetaan se sisälle ja koristellaan.
      Lapsuuden joulut, jännittäviä ja tosiaan taianomaisia.
      Myös sinulle oikein hyvää viikonlopun jatkoa <3

      Poista
  5. Tähän aikaan vuodesta apuvalot ovat melkein välttämättömyyksiä
    ainakin hyvän tuulen kannalta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valoja siellä, valoja täällä, eikä koskaan liikaa kunhan ovat oikean sävyisiä!

      Poista
  6. Kauniita valonlähteitä ja ihana tuo terassi!
    Sähköisiä valosarjoja käytän itsekin. On tähteä, kranssia ja muita valosarjoja. Olen kuitenkin kova polttelemaan oikeita kynttilöitäkin. Meillä niitä poltellaan ympäri vuoden.
    Leppoisaa adventtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mamma63. Terassi on kyllä ihana omasta mielestämmekin, tosin nyt näyttää tyhjältä, ja sitä onkin kun kalusteet on korjattu talvisäilöön.
      Rauhallista ja mukavaa päivää sinulle<3

      Poista
  7. Valonpisarakuva on tosi kaunis <3.

    Joskus aina mietin niitä lapsuuden jouluja, kun mummolassa laitettiin aidot kynttilät sellaisilla tummuneen hopean värisillä nipsuilla kiinni kuuseen ja siinä kynttilöiden palaessa sitten tanssittiin serkkujen kanssa jotain Hei tonttu ukot hyppikää-tyyppistä leikkiä kuusen ympäri, eikä käynyt mielessäkään, että kuusi olisi voinut syttyä palamaan. (Toki aikuiset varmaan olivat silmä tarkkana koko ajan). Nykyään ei tulisi enää mieleenkään kokeilla vastaavaa.

    Ostin tässä vähän aikaa sitten yhden ison led-kynttilän ja kuvittelin, että se olisi ollut sellainen, jossa valo pysyy paikallaan tai korkeintaan se liekki lepattaa, mutta välkkyikin koko kynttilä niin levottomasti, etten sitä pystynyt katselemaan. Kyllä aidot vaan on aitoja.

    Nyt on ollut niin pimeää ja kaikinpuolin synkkää, että minäkin olen jo ripustellut useampia valosarjoja ja laittanut tähden ikkunaan roikkumaan. Se on valkoinen, mutta jos olisin ostanut värillisen, se olisi ollut ehdottomasti tummanvihreä :)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka. Niin, aika harvoin varmaan tapahtui mitään vaarallista vaikka kuusessa oli oikeat palavat kynttilät, eivätkä ne kynttilänpidikkeetkään ihan luotettavimmasta päästä olleet.
      Jos led-kynttilä välkkyy koko ajan, niin ei sitä pysty kestämään. Meidän kynttilöissä vain se "liekki" hiukan väpättää, joten se ei ole häiritsevä.
      Onhan tuo tummanvihreä kyllä aika kaunis :)

      Poista
  8. Kyllä, nyt tarvitaan lisävalaistusta ja kipeästi! Itse en ole vielä varsinaisesti joulun ajan kynttilöitä ostanut, poltellut vasta muutamia vanhoja varastoista pois. Myöskin ajattelin tarkistaa kodin palovaroittimet ennen kuin enemmän alan fiilistellä noiden elävien kynttilöiden kanssa. Ulos sain jouluvalot ja kyllä se pihaa kummasti piristää! Valoa myös sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvitaan kaikkia mahdollisia valontuojia. Tänäänkin on ollut niin pimeää jo iltapäivällä ja sade ropisee ikkunoihin. On kiva kun ulos katsahtaessaan näkee lämpimät valot pimeän keskellä.

      Poista
  9. Hieno tuo valonpisaroita kuva.
    Aika kultaa kyllä muistot. Nyt nautitaan mm. valoista jo pitkin syksyä niin aatto ei enää tunnu niin erityiseltä kuin ennen, silloin kaikki huipentui aattoon ja siinä oli hohtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Toi on kyllä ihan totta, että kun noita valoja oli paljon vähemmän ja lyhyemmän aikaa, niin se sitten tuntui "enemmältä" kun ne vihdoin sytytettiin.

      Poista
  10. Kauniita tunnelmavaloja teillä siellä täällä. Minä olen metsästänyt kynttelikköä, joka olisi omaa silmää miellyttävä. Vaihtoehtoja on niin valtavasti, että vaikea tehdä päätöstä. Saattaapi tältä joululta jäädä hankinta tekemättä, mutta jos vaikka alennusmyynneissä joulun jälkeen olisi kohtuu hintaan, niin voisi sellaisen hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Todellakin valikoimaa ja tyyliä löytyy vaikka minkälaisia. Ehkä niitä myydään alennuksella jo ennen joulua. Toivottavasti mieluisin tulee vastaan!

      Poista
  11. Heippa vielä Kristiina. Huomasin kommenttisi Tuulannelin blogiin ja ajattelin, että kirjoitan tänne sen, että olen huomannut tuon ulkomaalaisen (turkkilaisen ?)) tekstin blogisi lopussa jo useamman kerran viime aikoina ja meinannut siitä sinulle kirjoittaakin kysyäkseni, että oletko huomannut itse, mutta se on vahingossa jäänyt. Näkyy siis aina, vaikka tulee suoraankin tänne blogiin niinkuin itse aina teen. Valitettavasti en vaan osaa sanoa, mitä sille pitäisi tehdä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkyy vain tietokoneella, ei puhelimella. Ja teksti näyttää vaihtuvan eri kerroilla. En uskaltanut klikata mitään, mutta näyttää vähän sellaiselta ”saatat pitää myös näistä”- linkiltä tai sellaiseksi naamioidulta.

      Poista
    2. Se on varmaan niitä "saatat pitää näistäkin". Mulle ei näy muuta kuin jos menen tietokoneella jonkun toisen laittaman linkin kautta blogiini. Osaatko neuvoa miten tuon voisi estää?

      Poista
    3. Taisit saada asian korjattua, koska nyt näkyy ihan asiallisesti "You might also like"-teksti ja tunnistettavasti sun aikaisempia postauksia.

      Poista
    4. Luen nyt puhelimella ja tästä ei näy noita kuvia ja linkkejä aikaisempiin postauksiin. Pitää katsoa näkyykö koneelta kun tulen kotiin.

      Poista
    5. Nyt katsoin postauksiani puhelimesta internetversiona ja nyt näkyy nuo kuvat ja linkit "you might also like" niin kuin pitääkin.

      Poista