17/10/2024

Apua, punkki puri!



Onko sinulla koskaan ollut punkkia? Minulla on vaikka kuinka monta kertaa. Täällä Ahvenanmaallahan niiltä ei voi välttyä, vaikka pukeutuisi miten tahansa ja vaikka pitäisi nurmikot lyhyinä, eikä menisi heinikkoihin kulkemaan.

Pari kolme viikkoa sitten havaitsin polvitaipeessani pienen pienen punkin. Itse sitä olisi ollut vaikea tuollaisesta paikasta poistaa, mutta onneksi on tuo J joka valitsi punkkipihtivalikoimistamme yhdet ja rupesi punkkia poistamaan. Koska punkki oli niin pieni, että hyvä kun sen näki, niin sen poistaminenkaan ei ollut kovin helppoa hyvistä apuvälineistä huolimatta.



Aika monenlaisia punkkipihtejä on meilläkin kokeiltu, mutta nämä ovat osoittautuneet parhaimmiksi. Itse tykkään noista "sorkkaraudoista", mutta jos punkki on tosi pieni, niin silloin niillä ei sitä tahdo saada pois. Silloin ovat nuo vasemmanpuoleiset hyvät.

Aika jännää kun nyt katson noita vasemmanpuoleisia, niin huomaan vasta nyt että niiden toisessa päässä on tuollainen lovi. Sehän tietysti voisi toimia myöskin samalla tavalla kuin nuo "sorkkaraudat", eli se ujutetaan punkin alle ja sitten nykäistään punkki pois. Sitä en ole tullut koskaan kokeilleeksi.

Tuolla päällä voi sitten myös nitistää punkin kun sen on saanut irrotettua. Mikä ihana ääni onkaan se naps, joka kuuluu, kun punkin painaa lituskaiseksi ja tietää että sen elämä oli siinä!

No, kuten sanottu, tällä kertaa punkki joka minulla oli oli aika pieni. Uskoin kuitenkin että J sai sen kokonaan poistettua, enkä ajatellut asiaa sen enempää.

Mutta kun punkin poistosta oli kulunut parisen viikkoa niin puremakohtaa kutitti kovasti ja raavin sitä hetken. Kutina ei lakannut ja uskoin että olen saanut toisen punkin samaan paikkaan. Punkin olemassaolonhan useimmiten huomaa siitä kun jossain paikkaa ihossa kutiaa.

Vilkaistuani puremakohtaa huomasin että siinä oli noin kymmenen senttiä halkaisijaltaan oleva punainen ympyrä. Koska olin lukenut että jos puremakohtaan tulee punoittava ympyrä, niin on heti mentävä lääkäriin. Soitin terveyskeskukseen ja sain ajan samaksi aamuksi.

Tuntui hyvältä kun sai ajan niin pian. Tultuani terveyskeskukseen kävikin ilmi että minulle oli varattu sairaanhoitajan vastaanotto.

Näytin puremakohtaa ja hoitaja mittasi sen ja otti valokuvan. Kuvittelin että nyt hän näyttää sitä lääkärille ja lääkäri kirjoittaa antibioottireseptin.

Eihän se sitten niin käynytkään. Hoitaja sanoi että nyt seurataan vähintään kymmenen päivää ja katsotaan jos tuo punoittava ympyrä häviää. Ja jos se häviää, niin sitten ei tarvita mitään kuuria, mutta jos ei häviä niin sitten otan yhteyttä uudestaan.

Pettyneenä lähdin kotiin. Tuntui kummalliselta että pitää odottaa noin kauan ennen kuin mahdollisesti saa antibiootin. Tietysti olen ottanut TBE-rokotuksen säännöllisin väliajoin, mutta sehän ei suojaa borrelioosilta, vaan Kumlingen taudilta,  joten kauhistuttaa ajatella ehtiikö jo tämän odotteluajan aikana tapahtua vaikka mitä kehossani, punkin puremastahan voi tulla aika pahojakin jälkiseuraamuksia.

Kun lukee netistä ohjeita miten toimia punkin pureman jälkeen jos tuollainen punoittava rengas on tullut, niin niissä sanotaan aina että punainen rengas on merkki tartunnasta ja silloin aloitetaan antibioottikuuri.
Niin ei nyt kuitenkaan kohdallani tehty. Ensi tiistaina soitan uudelleen terveyskeskukseen ja toivon silloin saavani apua tähän.

💜💜💜





4 kommenttia:

  1. Taas kiukuttaa tuollainen menettely terv.keskuksessa! Ohjeissa todellakin kerrotaan että heti lääkäriin jos ilmestyy puremakohtaan punoittava rengas. Kun rengas ilmestyy niin itse puremastan jo aikaa ja tarvitaan pikainen antibiootin aloitus eikä enää odottelua! itse olen säästynyt sen pedon puremilta mutta tuttu otus tuo on. Voilla tai vaseliinilla niitä joskus yritettiin poistaa.

    VastaaPoista
  2. Auts!
    Minulla on myös polvitaipeessa ollut ja ihmettelin, kun hiukan kiristi taipeesta, että mikähän siellä on? Hysteerisenä kiljuin ulkona ja repäsin sen irti. Olen niin hysteerinen niille elukoille. soitin työterveyteen ja kirjoitti kuukauden antibioottikuurin samantien.
    Nivel tulehduksen vuoksi pyysin labrat niin tulos näytti kuulemma aiemmin kiinni olevasta punkista vielä arvon olevan kohollaan.
    Epäilen myös, että niskassa parivuotta sitten oli myös, mutta hiuksia kammatessa ilmeisesti irtosi.
    Pyydä uusi aika lääkäriin ja selvitä asia uudelleen.
    Tsempit sinne sinulle!

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti saat apua pian! Tosiaankin on ihmisiä opastettu, että jos parin viikon päästä puremasta näkyy punainen rengas, tarvitaan lääkäriä ja antibioottikuuri.
    Tuo "sorkkarauta" näyttää todella kätevältä. :) Meillä tässä järven rannalla, metsäneläinten seassa punkkeja tavataan usein. Pitääpäs joskus kuvata pihdit, jolla sain itseltäni tänä kesänä yhden punkin luultavasti aika hyvin pois. Toinen oli pieni eikä varmaan lähtenyt kokonaan pois, koska puremakohdassa on vieläkin kutiava näppy.
    Minua aikoinaan harmitti, kun terveyskeskuksia kutsuttiin arvauskeskuksiksi, mutta nykyisin terveyskeskukseen meno on melkein yhtä tyhjän kanssa. No, pian ei tarvitse miettiä, kun meiltä terveysasemakin suljetaan. :)
    Hyvää loppuviikkoa kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
  4. Teillä on kyllä hyvä valikoima punkkivälineitä. Minulla on tänä kesänä ollut kaksi punkkia. Huomasin niin pian, että sai sormin nyppästyä pois, eikä tullut punaista ihoreaktiota. Kurjaa kun niin pieni eläin järjestää niin suurta harmia.

    VastaaPoista