18/05/2022

Mitkä kukat sopivat lasitetulle terassille? Blommor som passar på inglasad terrassMoni varmaan pähkäilee sitä, mitkä kukat viihtyisivät ajoittain hyvinkin korkeisiin lämpötiloihin nousevalla lasitetulla parvekkeella tai terassilla. Meilläkin kesähuoneessa lämpö saattaa nousta tosi korkeaksi, varsinkin jos kesällä lasit ovat jääneet avaamatta ja aurinko porottaa kuumasti niiden läpi.

Tänä vuonna päätin kokeilla miten pelargonit pärjäävät näissä olosuhteissa. Jotta kastelussa pääsisin hiukan helpommalla, istutin pelargonit parvekelaatikkoihin. Näissä multatila on paljon suurempi kuin yksittäisissä ruukuissa ja niin ollen ne eivät kuivu yhtä nopeasti kuin esim. saviruukuissa kasvavat kukat. Jos oikeaoppisesti ajattelee, niin juurikin saviruukku olisi pelargonin tyypillisin ja kaunein kasvupaikka. Mutta nyt mentiin käytännöllisyys edellä.

Pelargonien vieressä viihtyy mehitähti omassa ruukussaan. Mehitähti kestää hyvin paahdetta.

- ooo -

Vi är säkert många som just nu funderar vilka växter och blommor skulle trivas på en inglasad balkong eller terrass. I vårt sommarrum kan värmen bli väldigt hög, om vi inte har kommit ihåg att öppna glasen då solen gassar på.

I år ville jag testa hur pelargoner skulle trivas här. För att ha det lite lättare med vattningen, planterade jag blommorna i självvattnande balkonglådor. Det ryms mera jord i dem och de torkar inte lika fort som mindre krukor. Om man skulle bara tänka på estetiken, skulle man välja terrakottakrukor, men nu ville jag ha en mera praktisk lösning.

Taklökarna trivs i sin kruka bredvid pelargonerna.
Useimmiten olen pelargoneja valitessani päätynyt vaaleisiin väreihin, mutta nyt halusin perinteisen kirkkaan punaisen värin. Taimet olivat niin reheviä että kaksi tainta/laatikko oli riittävä määrä. Vielähän ne tuosta kasvavatkin, joten alun perin suunnittelemieni kolmen kukan sijaan nyt riitti kaksi.

Tärkeintä on valita lasitettuun tilaan kasvit jotka sietävät paahdetta ja lämpimiä olosuhteita. Tällaisia kasveja pelargonien ja mehitähtien lisäksi ovat mm. miljoonakello, marketta, tähtisilmä, samettikukka, agaavet ja palmut. Laventelikin voisi sopia.

Myös yrttien kasvattamista kannattaa kokeilla. Basilika, sitruunamelissa, timjami, persilja ja ruohosipuli tykkäävät lämmöstä.

Tomaatti, paprika ja chilit rakastavat aurinkoa.

- ooo -

Oftast har jag valt ljusa pelargoner, men nu ville ja ha en klassisk röd färg. Plantorna var redan så stora att det räckte bra med två/låda.

Det viktigaste, då man väljer växter till en inglasad balkong el. terrass, är att man väljer växter som tål stark sol och värme. Pelargoner, taklökar, miljonbells, margerit, stjärnöga, tagetes, agaver, och palmer tycker om värme. Lavendel skulle också kanske passa.

Eller varför inte odla örter. Basilika, citronmelissa, timjan, persilja och gräslök tycker om värme, samt tomat, paprika och chili.
Kesähuoneen ikkunalla ensin olleet orvokit olen nyt istuttanut hakuropajun ympärille ulos isoon laatikkoon. Laatikko on nyt käsitelty samalla värillä kuin terassin lattiakin.

Hakuropaju voi hyvin ja lehdet ovat jo jonkin verran kasvaneet.

- ooo -

Violer som jag först hade i sommarrummet, har jag nu planterat runt eucalyptusviden i stora lådan. Lådan är nu behandlat i samma färg som själva terrassen. Eucalyptusviden mår bra och är mera grön redan.

Parvekelaatikoissani on vesisäiliö johon vesi täytetään tarvittaessa. Näin saan kasteluväliä pitkitettyä.


Tärkeää kasvien viihtymisen kannalta lasitetulla tilalla on:

- riittävä tuuletus, eli aurinkoisina päivinä jätä lasituksista ainakin osa auki
- säännöllinen ja riittävä kastelu
- altakasteluruukkuja ja -laatikoita käyttämällä kastelu helpottuu
- valitse paahteiselle paikalle sopivia kasveja
- varjostus
- sopiva lannoitus


Lue TÄÄLTÄ, miten varjostamme kesähuonettamme


- ooo -

För att inte behöva vattna hela tiden, har jag valt balkonglådor med vattenbehållare.


Viktiga saker att tänka på, för att växterna skall trivas:

- vädra tillräckligt mycket. Ha vädringsluckor eller fönster öppna på soliga dagar
- vattna regelbundet och med lagom mängd
- om möjligt, använd självvattningskrukor eller -lådor
- välj passande växter
- försök skugga
- gödsla

Titta  HÄR hur vi skuggar vårt sommarrum


💛💛💛


Blogia saa mielellään jakaa!
Dela gärna bloggen!
 

14 kommenttia:

 1. Punaisissa pelargonioissa on jotain tosi nostalgista :) Äsken katselin kukkia, kun tein multaostoksia, mutta en vielä raaski laittaa pihalle. En tiedä, tuleeko vielä kylmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaiset ovat hiukan vanhanaikaisia mielestäni ja siksi niin viehättäviä. Vaikeaa olla varma siitä ettei yöpakkasia vielä tule. Täälläkin oli aamulla maa huurteessa.

   Poista
 2. Kauniita pelargoneja ja upeita orvokkeja. Meillä on kotona lasitettu parveke ja siellä myös lämpötila nousee helteellä korkeaksi. Jos ollaan kotona parvekkeen lasit voi aukaista, mutta kun ollaan kotoa poissa tuo kuumuus on kyllä haastava. Olen parvekkeelle valinnut noita paahdetta kestäviä kukkia ja istuttanut ne altakasteluruukkuihin, niin pärjäävät kuumemmallakin ilmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpötila kyllä nousee helpostikin liian kuumaksi aurinkoisella säällä. Meillä voidaan pitää ovi ja ikkuna auki vaikka ei kotona oltaisikaan. Kummassakin on hyönteisverkot, joten senkin puolesta voi hyvin pitää auki. Altakasteluruukut ovat ehdottomia näihin tiloihin.

   Poista
 3. Punaiset pelargoniat ovat aina kivat ja iloiset. Ja mehitähdet pärjäävät varmasti myös hienosti. Meillä ei ole koskaan ollut lasitettua parveketta tai terassia, vaikka tänä keväänä olen moneenkin kertaan sellaista kaivannut. Mutta tosiaan, liika kuumuus ja paahdekaan ei ole kasveille hyväksi.
  Iloisia päiviä ja iltoja kesähuoneeseenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkästä aikaa näitä punaisia ostin. Lasituksella on puolensa ja olemmekin nauttineet lasituksen antamasta suojasta jo pitkään tänäkin keväänä muuten kovin tuulisella terassillamme.
   Iloa päivään sinnekin!

   Poista
 4. Pelargoniat ovat minullakin säilyneet parhaiten paahteisilla pihoilla. Meidän takapiha on kuin sauna kesäisin :)
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargoniat ovat kestäviä ja kestävät niin paahdetta kuin viileämpiäkin ilmoja. Turussa meillä lasitetulla parvekkeella kukkivat pelargonit kauniisti vielä joulukuussa!

   Poista
 5. Pelargoniat suorastaan rakastavat aurinkoa ja lämpöä. Italiassa aina niitä ihailen kuisteilla ja rapuilla. Minulla on kymmenkunta vuosia vanhaa pelargonia, jotka siirrän talveksi alakerran ikkunalaudalle. Siellä ne kukkivat joulukuuhun, kuluneena talvena vielä pitempäänkin. Keväällä leikkaan ja aloitan kastelun ja nyt on monessa kukkia ja nuppuja. Meillä ulkoraput ja alakerran edusta hehkuvat punaisena. Kiitollisia siksikin, ettei haittaa, jos välillä kuivahtavat vaikka muutamaksi päiväksikin.
  Leppoisaa torstai-iltaa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargoniat viihtyvät paahteessa, totta. Sulla on hyvä tilanne kun on talvisäilytyspaikka. Minäkin oli parina talvena talvettanut niitä mäkillä, mutta mielestäni niiden kukinta ei sitten kuitenkaan seuraavana kesänä ollut ihan niin runsasta kuin olisin toivonut, joten nyt ostan uudet kukat joka vuosi. Raput näyttävät varmaan tosi kauniilta kun pelargonit niitä koristavat.
   Oikein ihanaa viikonloppua sinulle<3

   Poista
 6. Meillä parvekkeelle tuli lasit muutama vuosi sitten ja sen jälkeen olen ollut vähän ihmeissäni osan kasvien kanssa. Ongelmana oli juuri tuo, että välillä unohtuu kaikki lasit kiinni ja tila muuttuu liian kuumaksi. Pelargoniat ja yritit on olleet mun lemppareita ja niitä on nytkin aika tavalla. Tänä vuonna värit ovat myös vaihtelevia, eli olen pistänyt hyvinkin erivärisiä kukkia kasvamaan, kun ennen pysyin parissa värisävyssä. Katsotaan miten testailuni sujuu tänä vuonna :)

  Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasitettu on sekä hyvä että huono. Mutta silti enimmäkseen hyvä :) Minä puolestani olin ajatellut että vaan vihreää terassille tänä vuonna, mutta kuinkas kävikään; punaistakin tuli. Toivottavasti testailusi onnistuu!
   Oikein hyvää viikonloppua sinulle myös<3

   Poista
 7. En ymmärrä kukista mitään ja kun olen joskus jotain istuttanut, niin mitään ei ole syntynyt. Mutta ehkä on kukkia, jotka kestävät paremmin, eivätkä kuole heti käsiini. Teillä on kyllä niin viihtyisä parveke.

  Sydämellistä viikonloppua Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei voi onnistua. Onhan noissa eroa miten pärjäävät.
   Oikein ihanaa ja lämmintä viikonloppua sinullekin♥️🌸

   Poista