24/05/2022

Eroon ampiaisista! - Slipp getingar!



Hyönteishotellit ovat nykyään suosittuja ja niitä rakennellaan pihoille ja puutarhoille. Meidän kesähuoneesta oli tulossa iso hyönteishotelli, sillä mehiläiset, vai olivatko ampiaisia, hyörivät kesähuoneemme ympärillä ahkerasti. Ja kun kesähuone ei ole rakennettu niin tiiviiksi kuin varsinaiset huonetilat, pääsi niitä aina kesähuoneeseen sisällekin. Se ei tietenkään tuntunut mukavalta ja häädinkin niitä takaisin ulos jatkuvasti.

Keinot on monet ja yksi niistä sattui silmiini eräästä puutarhalehdestä:

- ooo -

Det är populärt att bygga insektshotell i trädgårdar. Vårt sommarrum blev nästan som en stor insektshotell, för getingar flög flitigt runt sommarrummet. Och då sommarrummet inte är byggt lika tätt som vanliga rum, slapp de också in dit. Det kändes inte alls trevligt och jag fick hela tiden föra ut dem.

Då hittade jag detta i en trädgårdstidning:





Tein virkkaamalla villalangasta ampiaispesiä kesähuoneen ympärille. Näiden pesien tarkoitus on pelästyttää pois ampiaiset jotka etsivät pesimäpaikkaa, sillä ne eivät halua tulla reviirille, jossa jo joku toinen on rakentanut "pesän". Jos haluat itse kokeilla tätä, niin tee näin:

1. Virkkaa kahdeksan ketjusilmukkaa renkaaksi. Jatka virkkaamalla tavallisia silmukoita niin, että teet lisäyksen joka toisella silmukalla. Tee näin neljällä kerroksella. Virkkaa sen jälkeen yksi kerros jossa lisäät yhden silmukan joka kolmannella kerroksella. Kun virkkaat vain silmukoiden takareunat saat raidallisia palloja.

2. Kun työ alkaa "aaltoilla" virkkaa muutama kerros ilman lisäyksiä.

3. Aloita kavennukset niin, että ensin virkkaat kaksi silmukkaa, jonka jälkeen virkkaat seuraavat kaksi silmukkaa yhteen. Jatka näin kunnes työ alkaa muodostua pallomaiseksi.

4. Täytä pallo rutistetuilla sanomalehden palasilla. 

5. Kavenna lopussa niin, että virkkaat ensin yhden silmukan ja sitten kaksi seuraavaa yhteen jne. Lisää paperia jotta pallomaisuus säilyy. Lopussa voit tehdä kavennuksen joka silmukalla.

6. Kun pallo on virkattu "kiinni" on pesä valmis. Tee vielä silmukka ripustamista varten.

7. Virkkaa useampia palloja, eri kokoisia ja muotoisia. Kiinnitä ne kattoon, ikkunaan tai terassin seinään niin, etteivät ne pääse liikkumaan tuulen mukana.


- ooo -

Jag virkade getingbon av yllegarn runt sommarrum. När de revirtänkande getingar ser att en annan geting redan har "byggt bo", håller de sig borta. Om du också vill testa detta, gör så här:

1. Virka åtta kedjemaskor och fäst dem till en ring. Virka sedan vanliga fasta maskor, så att du ökar på varannan maska. Gör så i fyra varv. Virka sedan ett varv där du ökar på var tredje maska. Virkar du bara i de bakre maskorna får du lätt randiga bollar.

2. När virkningen börjar bilda en kurva, virka några varv utan ökningar. 

3. Börja minska så att du virkar tvä maskor och sedan de två följande ihop.

4. Fyll bollen med hopknycklat tidningspapper.

5. Minska resten så att du virkar en maska och de följande två ihop. Lägg till mer papper för att hålla boet någorlunda runt. I slutet kan du minska på varje maska.

6. När bollen är hopvirkad är getingboet färdigt. Gör en ögla för upphängning.

7. Virka flera bon i olika storlekar och former. Fäst dem tätt mot taket, vid fönstret eller på terrassväggen. Se helst att bona inte kan röra sig i vinden.



AMPIAISETONTA PÄIVÄÄ! - HA EN GETINGFRI DAG!

🐝🐝🐝



16 kommenttia:

 1. Aika aidon näköinen tuo harmaasta langasta virkattu pesä. Luulen, että tuollaiset tekevät kuin tekevätkin tehtävänsä. Ja onhan se selvästi nätimpi kuin paperisista suodatinpusseista väkerretyt viritelmät, joita olen jossakin nähnyt.
  Nyt vain pidetään peukkuja, että pääsette pörisijöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tämä paljon aidomman näköinen kuin nuo netistä näkemäni suodatinpussiviritykset. Toinen asia on sitten tehoavatko nämä.

   Poista
 2. Olen noiden tekemisiä seuraillut muutaman vuoden ajan, mutta en vieläkään ole kuullut, onko ne oikeasti auttaneet. Jään tätä seurailemaan :)
  Kivalta se ainakin näyttää, ja aidolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä osaa sanoa mitään tehosta kun vasta eilen näitä laitettiin. Toivottavasti edes hiukan vähenee noiden ampparien vierailu kesähuoneessa.

   Poista
 3. Olen virkannut pari pesää äidilleni. Meinasivat ottaa ampparit valtaansa äitini varaston :)
  Ihanaa tiistaita sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttoivatko nuo pesät ampparien häätämisessä?
   Oikein ihanaa nyt jo uutta päivää sinullekin<3

   Poista
 4. Noi virkatut on kivan näköisiä ja oon ymmärtänyt että tehoo myös, mutta mulla on noi suodatinpussiviritykset toiminu ihan yhtä hyvin ja kun oon käyttäny ruskeita pusseja ja riisinjyviä sisään ja katon reunan alle piiloon niin ei sadekaan ole kastellu 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä ollu tarkotus olla nimetön vaan Maarit kirjottelee 😄

   Poista
  2. Ihan kivan näköisiä nämä ovat
   Kummalta tuntuu tuo suodatinpussivirityksien toimivuus. Ja että vielä riisijyviä sisälle!

   Poista
  3. Ja ei haittaa tuo anonyymius. Perille tuli!

   Poista
 5. Ampiaisen pesänrakennuspuuhia tänään juuri illan suussa seurasin ja siitä blogiini kirjoitin. Ja sain aiheellisen muistutuksen näistä valeampiaispesistä :) Olin näitä joskus virkannut, mutta nyt tuli mieleen, josko virkkaisin minäkin :) Nimittäin mikään ei ole ärsyttävämpää kauniina kesäpäivä, kun ympärillä pesäreviiriään vartioivat ampiaiset terassilla tai kesähuoneessa. Mukavia toukokuun lopun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset saavat kyllä mielellään pörrätä hiukan kauempana, mutta kesähuoneeseen en niitä halua. Kumma, että ne osaavat kyllä tulla pienistä raoista sisälle kesähuoneeseen, mutta eivät sitten löydä takaisin ulos.
   Oikein ihanaa toukokuun loppua sinullekin!

   Poista
 6. Meillä on ollut asuntoauton katoksen alla istuessa tuollainen pesä karkottimena. Sisareni on meille virkannut ja koko suvullekin. Siinä katoksen alla grillatessa, aamupalaa syödessä jne saa kyllä äkkiä ampiaisista kavereita, varsinkin K-Euroopassa ne ovat maanvaivana. Minusta tuntuu, että karkottimesta on ollut oikeasti apua.
  Hyvää loppukevään päivää ☀️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niin toivon että tuo auttaisi häätämään ampiaiset vähän kauemmaksi.
   Oikein hienoa päivää sinulle myös! 💖

   Poista
 7. Hauska tuo "virkattu ampiaispesä"! Meillä muutama kesä sitten oli ehtinyt syntyä parvekkeen nurkkaukseen ampiaispesän alku ihan muutamassa päivässä. Pakkohan se oli hävittää vikkelästi. Lapsuudenkodissani ampiaiset olivat alkaneet puolestaan tekemään pesää olohuoneen puolelle - siis sisälle asuntoon - verholautan väliin kun olimme lähes kuukauden kesälomalla. Muistan, että isäni hävitti pesän ja me muut jouduimme pois kotoa kun ampiaisia pörräsi joka puolella. Isää taisi pari ampiaista pistääkin.

  Kivaa sunnuntaita Kristiina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin että hävititte tuon pesän. Kovin läheisissä suhteissa noiden kanssa ei hlua todellakaan olla. Onneksi meille eivät sisätiloihin ole tulleet, ainoastaan kesähuoneeseen. Ihanaa loppupäivää sinullekin❤️

   Poista