21/05/2022

Kökar, keskellä merta / Kökar, mitt i havetTeimme viikonloppuvierailun Kökariin, Ahvenanmaan ulkosaaristoon. Koska kesäsesonki ei vielä ollut alkanut, emme päässeet paikkoihin joihin olisimme niiden auki ollessa mielellämme tutustuneet.

Mutta hukkaan ei mennyt reissu kuitenkaan, niin hieno elämys Kökarissa käynti oli näinkin. Mielettömän hienot maisemat, punaiset mökit ja karut, sileät rantakalliot riittivät lyhyen vierailun sisällöksi.

- ooo -

Vi var till Kökar förra helgen. Eftersom  säsongen inte hade börjat ännu, kunde vi inte besöka alla ställen som vi ville.

Men besöket var lyckat ändå. Kökar har fin natur, röda stugor oac fina släta strandklippor och det räckte bra för oss.

Kökarin Pyhän Annan kirkko Hamnössä ,on vuodelta 1784. Kiertelimme kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla, mutta kirkkoon emme päässeet sisälle. Kirkon ympäristö on käymisen arvoinen ja läheisiltä kallioilta avautuu huikaisevan hieno merinäkymä.

Aikoinaan työssäni tapasin vanhan Kökarista kotoisin olevan miehen ja hautausmaalla muistui mieleen tuo mies. Muistan ikuisesti sen kun tuo mies huuteli toisinaan: "Sätt på kaffe Apollonia" eli "Apollonia, laita kahvi kiehumaan". Hänen hautansa löytyi ja toden totta, myös tuo Apollonia oli samaan hautaan haudattu!

- ooo -

Kökars S:ta Annas kyrka i Hamnö är byggd 1784. Kyrkan var inte öppet, men vi gick runt vid kyrkogården. Det är väldigt vackert vid kyrkan och på stranden har man fin utsikt.

Då jag ännu jobbade, tog jag hand om en gammal man som var från Kökar. Då vi nu gick på kyrkogården kom jag ihåg honom.  Han brukade ibland ropa "Sätt på kaffe Apollonia". Vi hittade hans grav och tro eller inte, Apollonia var begraven i samma grav!
Kirkon vieressä olevaan Franciskuskappeliin sen sijaan pääsi tutustumaan, sillä se on aina auki.
Kökarissa vietetään joka vuosi, heinäkuussa, Franciskuspäiviä.

- ooo -

Bredvid kyrkan finns Franciscuskapel och där kunde vi besöka eftersom det är alltid öppet för besökare.
Varje år, i juli har man Franciscusdagar på Kökar.
Kirkon vierestä johti katettu polku rantaan ja lintujen tähystyspaikkaan. Hieno paikka vaikka piknikille.

- ooo -

Från kyrkan gick en stig till stranden och fågelplattformen. En fin plats att ha picknick.
Tekemistä Kökarissa:

- luontoelämykset
- pyöräily (pyöriä vuokrattavissa useista paikoista)
- patikointi (sekä lyhyitä että pitkiä reittejä) 
- veneretket esim. Källskär


Att göra på Kökar:

- naturupplevelser
- cykling (cycklar finns att hyra på flera ställen)
- vandra (både korta o. långa rutter)
- båtutflykter tex. till Källskär
Tällaisiakin aarteita Kökarista löytyi. Tämän kuvasin Sandvik Gästhamn & stugor:ssa

- ooo -


Pyhän Olavin merireitti vie pyhiinvaeltajien jalanjäljille. Tuo reitti kulkee Turusta aina Norjaan Trondheimiin ja myös Kökarin kautta. Se on Suomen ensimmäinen pitkän matkan pyhiinvaellusreitti, polku keskiaikaisten pyhiinvaeltajien jalanjäljillä ja veneiden vanavedessä. Reitin pituus n. 1200km.

- ooo -

S:t Olofs sjöled Landets första långa pilgrimsled går i de medeltida pilgrimernas fotspår till lands och till sjöss mellan Åbo domkyrka och Trondheim i Norge, via Kökar. Leden är ca 1200km.

Kökarin kotiseutumuseo ei sekään ollut auki. Siellä voi kesällä tutustua entisajan elämään. Museo sijaitsee Österbyggessä, Hellsön vanhassa koulussa v:lta 1913. Museo avattiin v. 1988. Museo on auki 15.6.-15.8 klo 11-16

- ooo -

Kökars hembygdsmuseum var inte heller öppet. På sommaren är det öppet 15.6-15.8 kl. 11-16. Adress Österbygge, Hellsö gamla skolan. Skolan är byggd 1913 och museet öppnades 1988.Majoitus Kökarissa/Övernattning på Kökar

- Brudhäll Hotel & restaurant Brudhäll Hotel & restaurant
- Sandvik Gästhamn o camping Sandvik Gästhamn o. camping
- Klobbars Gästhem & stugor Klobbars Gästhem 6 stugor
- Antons Gästhem Antons gästhem
- Skinnars Skinnars
- Havspaviljongen Havspaviljongen

💙💙💙


 

12 kommenttia:

 1. Hieno esittely taas, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiva oli taas päästä mukanasi Kökariin! Niin tuttuja paikkoja kaikki. Kirkon takana käymme aina merta katsomassa ja sieltä näkee sen taianomaisen auringonlaskun. Tytär käy juuri siellä usein piknikillä. Kirkon meille on esitellyt kanttori ja muuten vaan kirkosta erityisen kiinnostunut rouva. Joulun alla kun kanttori meille kirkkoa esitteli, hän soitti vielä uruilla joilulaulun. Voi, miten tunnelmalliselta se kuulosti siellä kaukana kaikesta.
  Kanttori myös kertoi, että ainoastaan Kökarissa on enää käytössä vanha tapa, jonka mukaan omaiset kaivavat vainajalle haudan.
  Franciskuskappelissa on oma tunnelmansa.
  Olen niin menettänyt sydämeni saarelle.

  Mikä mahtaa olla vikana ja onko muilla ollut samoja ongelmia, kun en ensimmäisenä pysty kommentoimaan postauksia? Siihen vaan ei ilmesty sellaista kohtaa. Tämä on nyt viime aikoina koskenut muitakin blogeja. Nyt, kun Susanna oli jo kommentoinut, kaikki sujui niin kuin kuuluukin.

  Aurinkoista sunnuntaita ☀️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kirkon ympäristön maisemat olivat kyllä tosi kauniit. Joulun aika tuollaisessa pienessä kirkossa joululaulujen kera on varmaan ollut elämys. Enpä ole kuullut että vainajan omaiset vielä nykyaikana kaivavat haudan! Hautausmaan kiviaitaan oli nojaamassa monia hautakiviä. Eivätkö niiden vainajien omaiset ole voineet kaivaa hautaa ja siksi kivet ovat noin, vai ovatko vanhojen jo käytöstä poistettujen hautojen kiviä? Helppo uskoa että sydän tänne jää.
   En ole tuosta kommentointiongelmasta kuullut. Mutta olen kyllä itsekin muutaman kerran huomannut, että kun olen johonkin blogiin kommentoinut, niin kirjoittaminen sujuu normaalisti, mutta kun painan julkaise, niin kommenttini haihtuu kuin taivaan tuuliin. Eikä siinä ole kysymyksessä se että blogin kirjoittaja haluaa ensin hyväksyä kommentit ennen kuin ne näkyvät blogissa.
   Ihanaa sunnuntai-iltaa sinullekin<3

   Poista
 3. Te olette päässeet ihailemaan upeita paikkoja. Puukirkot ovat aina kauniita, mutta tuolla olikin ihania kivisiä yksityiskohtia myös. Mukavaa sunnuntaita sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi paikkoja moittia. Tuo kirkko oli kyllä kivikirkko. Sisäkuva on kirkon viereisestä Fransiskaanikappelista ja siinä oli puisia seiniä.
   Sinulle myös oikein ihanaa sunnuntain iltaa<3

   Poista
 4. Kivaa, että lähditte kevätretkelle saareen. Kuvat sieltä ovat todella herkullisia.

  Olisi ihanaa kulkea tuo pyhiinvaellusreitti. Luulen vain, että yöpymispaikkoja ei ole kovin edullisesti tarjolla koko matkalle.
  Oletkohan sä kulkenut sattumalta viikonloppuna mun siipan ohitse Kökarilla. Mies on ollut siellä vajaan viikon kirjoituskurssilla. Tuo merikarhuvene oli miehellä monessa lähetetyssä valokuvassa, aikaisin aamulla ja myöhään illalla :)

  Iloista tulevaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihanaa päästä hiukan tuulettumaan. Tuo pyhiinvaellusreitti olisi kyllä ihana. Se kulkee täällä Ahvenanmaan pääsaarella parinkymmenen kilometrin päässä kodistamme, joten yksi edullinen yöpymispaikka olisi kuitenkin tiedossa. Tuon reitin nettisivuja tutkaillessani huomasin että reitti on mahdollista kulkea virtuaalisestikin. Se olisi ainakin edullinen tapa tehdä tuo matka!
   Enpä osaa sanoa olenko kulkenut siippasi ohitse. Kuljimme ainakin sellaisen talon ohi joka oli sellainen johon esim. kirjailijat voivat päästä viikoksi tai pariksi kirjoittamaan. Ja tiedätkö mitä? Tuon talon lähellä kohtasimme Jää-romaanin kirjoittajan Ulla-Lena Lundbergin joka pyöräili kylän raitilla. Tuo vene oli kyllä kuvauksellinen.
   Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Kiinnostavaa ja upeita kuvia! Oli mahtava päästä näin postauksesi kautta tutustumaan Kökariin. Olisipa hienoa päästä patikoidaan noihin maisemiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Kökarissa olisi kyllä ihana patikoida. Nyt teimme vain lyhyen kävelyreitin.

   Poista
 6. Kökarin saari on kiinnostava paikka! Upeita kuvia olet ottanut ja kaikki näyttää niin idylliseltä. Muistan nähneeni joskus telkkarista ohjelman Kökarin saarelta. Yritin etsiä sitä nyt YLE Areenasta mutta ei ollut enää siellä.

  Jos et ole vielä lukenut niin suosittelen Kökarissa syntyneen kirjailija Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaanin lukemista. Kirja kertoo papista, joka muuttaa perheineen saaristoon ja joutuu taistelemaan säiden sekä uskonsa kanssa. Finlandia palkittu kirja vuodelta 2012.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kökar oli kyllä viehättävä. Olen tuon kirjan lukenut ja se on yksi parhaimmista lukemistani. Ulla-Lena Lundbergin näimme jo lautalla kun olimme matkalla Kökariin ja sitten hän tuli pyöräillen meitä vastaan tuolla saarella.

   Poista