25/01/2022

Vanhuuden merkkejäTänään oli paljon asioita toimitettavana. Tai paljon ja paljon, mutta kun nykyään aika tahtoo mennä enimmäkseen kotipiirissä, niin nyt piti lähteä oikein kaupunkiin.

Ajoimme keväiseltä vaikuttavassa säässä kohti Maarianhaminaa. Aurinko paistoi. Koska tähän vuodenaikaan aurinko on aika matalalla, niin se paistoi suoraan silmiin kun kaupunkia kohti ajelimme, eikä aurinkoläpästä ollut minulle mitään apua, sillä kun olen niin lyhyt, niin läppä ei tule tarpeeksi alas jotta suojaisi silmiäni paisteelta. Onneksi minä en ollut kuskina. 

Enpä uskonut kun aikoinani ajokortin sain, että sen voimassaoloajan päättyminen tulisi näin pian. Silloin oli vuosi 1982 ja tuntui että vuoteen 2022, joka ajokortissani oli viimeinen voimassaolopäivämäärä, olisi ikuisuus. Herranen aika, siitä on kuitenkin jo neljäkymmentä vuotta!

Nyt tuli kuitenkin viranomaisen taholta ilmoitus, että ajokorttini olisi uudistettava, sillä täytän kohta tasavuosia. Ja vuosia on niin paljon, että saadakseni kortin uudistettua, näkökykyäni pitää tarkastella. Ei sentään vielä tarvinnut mennä lääkärin haastateltavaksi, vaan optikon suorittama näön tarkastus riitti.

Optikko suoritti perusteellisen tutkimuksen ja minä yritin parhaan kykyni mukaan tiirailla kirjaimia taululta, sekä lasien kanssa, että ilman. Sain hyväksytyt paperit, mutta nyt ajokorttiini tulee maininta, että ajaessani minun pitää käyttää silmälaseja. Niin olen tosin tehnyt jo vuosia, joten mitään uutta ei siinä asiassa ollut.

Kun nyt kerran optikkoliikkeessä olin, kyselin samalla silmälaseihin kiinnitettäviä "aurinkolaseja". Niitä olikin useampia malleja ja löysin omiin laseihini sopivat, jotka sitten ostin. En halunnut erillisiä aurinkolaseja, vaan tällaiset jotka kiinnitetään silmälasien päälle. Ne on helppo pitää laukussa mukana ja helppo myöskin tarpeen tullen laittaa paikoilleen. Kaupassa sanottiin., että saan kokeilla näitä nyt ja jos en ole tyytyväinen, niin voin tulla vaihtamaan. Silmälasieni nenätyynyt huomattiin myös hiukan kuluneiksi ja ne vaihdettiin samaan hintaan. 

Näkötarkastuksen jälkeen piti mennä otattamaan passikuvat. Se on aina yhtä piinaava toimitus, mutta kävi nopsasti ja niin kävelin kuvat laukussa poliisilaitokselle täyttämään ajokorttihakemuksen. Poliisilaitoksella joutui odottamaan eteistilassa, sillä sisälle otettiin vain yksi asiakas kerrallaan. Siellä kaikki hoitui kuitenkin sutjakkaasti. Uuden ajokortin saan hakea viikkoa ennen syntymäpäivääni.

Nyt kelpaa ajella aurinkoisemmallakin säällä kun uudet aurinkolasit suojaavat kirkkailta säteiltä. Ja taidan ruveta käyttämään niitä muutenkin. Nykyäänhän suositellaan käyttämään aurinkolaseja yleensäkin, ei vain ajaessa. 


AURINKOISIA TALVIPÄIVIÄ!

💛💛💛

14 kommenttia:

 1. Onnittelut uudelle ajokortille. Niin ne vuodet kuluu ja me niiden mukana. Minulla tuo sama on edessä ensivuonna. Mitenhän lie, vieläkö saan korttiini sen viimeisen kirjaimen C.n.... Ajokortin ajoin Tampereella 1971 ja kuorma-autokortin muutamaa vuotta myöhemmin, kun menin Kuopioon kouluun.Kaukoviisaana ajattelin, että saatan joutua ajamaan ambulanssia jonka kokonaispaino ylittää 3500km. On siitä joku kera ollut hyötyäkin. Hyvää tammikuun loppua Teille sinne Ahvenanmaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vielä saa odottaa tuota uutta, mutta onneksi vanha vielä voimassa. Ehkä tuon kuorma-autokortin voimassapitämiseen voi olla suuremmat vaatimukset kuin tavallisen henkilöautokortin, en tiedä. Ajele nyt tämän vuoden aikana oikein urakalla, niin et sitten kadu jos et saakaan sitä enää :)))
   Talvisia kelejä teillekin sinne Keski-Suomeen.

   Poista
 2. Hui, ihan säikähdin, että onkohan munkin kortti menossa vanhaksi, kun olen saanut sen 1983 eli vuotta myöhemmin kuin sinä, mutta ei olekaan näköjään siitä kiinni, vaan justiin niistä tasavuosista, jotka mulla tulee täyteen 13 vuoden kuluttua. Ihan hirveän nopeasti siis sekin.

  Onnea ajokortin jatkoajasta! Vähän hirvittää missä kunnossa mun omat silmät on samassa vaiheessa, kun nyt niiden kanssa on niin paljon ongelmia.
  Ja totta, aurinkolaseja kannattaa käyttää, vaikkei aina niin tarpeelliselta tuntuiskaan. Muistelen, että mulle silmälääkäri sanoi (jo ennen näitä ongelmia), että marras- ja joulukuussa saa olla ilman, mutta koko muun vuoden pitää käyttää. Siihen ei oikein ole tottunut.

  Passikuvaan munkin pitäisi mennä, kun en tällä hetkellä omista voimassaolevaa passia, mikä tuntuu suorastaan vähän hävettävältä. En vaan ole saanut aikaiseksi just siksi, että se kuvaus on olevinaan jotenkin niin vastenmielistä, kun jo ennakkoon tietää millainen on lopputulos :D.(Mun nykyisestä ajokorttikuvasta nuorempi poika totesi tuoreeltaan, että näytän siinä jotenkin hirveän hermostuneelta. Ei mennyt pahasti pieleen :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Annukka, sulla on vielä tuohon ikään aikaa tosi paljon. Sehän on niin, että kun täyttää 70 niin pitää mennä näkötarkastukseen ja uusia ajokortti. Nyt on tainnut tulla jotain uusia juttuja ja olen ymmärtänyt etteivät nyt saatavat kortit ole voimassa niin kauan kuin aiemmin saadut.
   Toivottavasti näkösi on hyvä sitten kun kortin uusinta tulee ajankohtaiseksi. Olisi aika pettymys jos ei uutta korttia saisikaan, vaikka pää muuten pelaisi niin kuin pitää, mutta näkökyky olisi huonompi.
   Nuo kuvaukset eivät kyllä ole ollenkaan minun juttuni. Kun ei tiedä miten suutaan pitäisi ja pitää varoa etteivät silmät mene kiinni ja..... Onko se sitten ihme jos kuvassa näyttää hirveän hermostuneelta :)

   Poista
 3. Tulipa hyvät kuvat sulla. Onnea uudesta ajokortista ja aurinkolaseista.
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aika siedettävät, varsinkin jos vertaa vanhan ajokortin kuvaan. Juuri kun ostin aurinkolasit, niin tänään oli ihan pilvistä ja taisi vähän sataakin :)
   Samoin sinulle Outi<3

   Poista
 4. Onnittelut ajokortista ja aurinkolaseista! C-kortin ylläpitoon vaaditaan jo 50-vuotispäivästä alkaen lääkärintodistus aina 5 vuoden välein, mutta toivottavasti ei ihan heti tarvitse sentään teoria- ja ajokokeeseen mennä. Olisi nimittäin erittäin todennäköistä että hermostuksissani mokaisin molemmat ja joutuisin uusintaan. Tiedä sitten kuinka monta kertaa saa edes yrittää uudestaan. Oma korttini on voimassa vuoteen 2033, jolloin täytän 67.
  Sinun passikuvat onnistui tosi hyvin!!! Minä näytän vihaiselta ajokorttikuvassa ja pelästyneeltä passikuvassa :D
  Noh, eipä ole passia tarvittu lähivuosina ja ehkä hyvä niin ;)
  Mitä mukavinta tammikuun loppupuolta toivottelen täältä lumimyräkän keskeltä ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Oho, tuo olikin minulle uutta tietoa tuo että c-kortin ylläpito vaatii jo 50-vuotispäivästä lääkärintodistuksen. Teoriakoe voisi ainakin minulle olla haastava, sillä eikös nykyisin kaikki tapahdu tietokoneella.
   Sinulle myös oikein mukavaa tammikuun loppua<3

   Poista
 5. Mahtavia kuulumisia - onnittelut ajokortin uusimisesta ja aurinkolaseista myös minulta <3 Kuvasi ovat niin onnistuneet! Minulla on ajokortissa ihan järkky kuva :D Kun ajokorttia pitää näyttää, niin peitän kuvan peukalolla osittain - kuva on niin nolo :D Mukavaa tammikuun loppua sinulle, Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Yleensä nuo passikuvat taitavat ollakin aika hurjia. Munkin vanhan ajokortin kuva on ihan järkyttävä. Passissa on onnistunut kuva ja haluaisinkin että passini olisi voimassa niin kauan kuin jaksan johonkin matkustaa :)
   Sinulle myös, oikein hyvää loppukuuta<3

   Poista
 6. Onnittelut ajokortin uusinnasta!
  Aurinkolasit minäkin kävin jo varaamassa joulukuussa, mutta en ole "ehtinyt" niitä vielä hakea. Olisivat kyllä jo pari kertaa olleet todella tarpeeseen.
  Sun passikuvasi ovat oikein onnistuneet! Mulla on passissa aika tiukan ja vihaisen näköinen kuva ja kerran jossain ulkomailla yksi passivirkailija kysyi ihan tosissaan, että olenko kuvassa todellakin minä. Taisin silloin olla aidosti vähän vihaisen näköinen, kun hän siinä kallisteli päätään ja virnisteli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt kyllä alkaa olla tarvetta aurinkolaseille kun kevätaurinko rupeaa tosissaan paistelemaan.
   Harvoinpa kukaan taitaa olla oikein tyytyväinen passikuvaansa.

   Poista
 7. Onnea uudesta kortista! Kyllä ne vuodet niin kovaa vauhtia menevät, että oikein hirvittää.

  VastaaPoista