03/01/2022

Miten parantaa yöunia? osa 1



Huonounisuus on vaivannut taas muutamana yönä. Tai vaivaahan se melkein koko ajan, mutta välillä saattaa mennä pari yötä niin että nukkuminen tuntuu onnistuneen. Sellaista olotilaa, että olisin nukkunut heräämättä aamuun asti, en muista kokeneeni vuosikymmeniin. Olen mielestäni yrittänyt tehdä lähes kaiken minkä voin, nukkuakseni paremmin.

Olen välttänyt kahvin juomista iltaisin. Iltakuuden jälkeen en ole  kahvia nauttinut ja yleensä viimeisen kupillisen kahvia juon iltapäivällä. Nyt luin jostain että mieluummin kahvia ei pitäisi nauttia ollenkaan klo 12 jälkeen jos on univaikeuksia. Vaikuttaa kyllä aika hurjalta. Silloinhan päivän viimeinen kahvihetki on lounasaikaan.

Makuuhuoneen lämpötila on säädetty 19 asteeseen ja viime yönäkin oli vielä ovi terassille pikkuisen raollaan.

Syöminen on meillä melko aikaisin, noin klo 16 maissa, sillä nukkuminen vatsa täynnä ei minulta onnistu. Ja jos ruokajuomana on ollut viiniä, niin sitä suuremmalla syyllä ruokailu täytyy ajoittaa melko varhaiseen iltaan. 

Paksut peitot ovat minulla pannassa ja kesällä nukun pelkästään pussilakana peittonani.

Kirjan lukeminen auttaa nukahtamaan, mutta nykyään luen puhelimella e-kirjoja ja puhelimestahan sanotaan ettei sitä pitäisi katsella illalla. Olen kuitenkin laittanut siihen sellaisen toiminnon, että näyttö säätyy automaattisesti himmeämmälle iltakymmeneltä.

Olen laskenut lampaita, toistanut jotain yksitoikkoista lausetta, yrittänyt olla ajattelematta mitään, jne. 

Olen kokeillut melatoniinia, mutta en saanut siitä mainittavampaa apua.

Sänkymme on mukava ja tarpeeksi leveä jotta siinä mahtuu nukkumaan sellaisessa asennossa kuin haluaa.

Päiväunia en nuku koskaan, joten nekään eivät ole yöunta vähentämässä.

Makuuhuoneemme on rauhallinen, ei liikenteen melua, eikä kirkkaita valoja ja naapurimmekin ovat tosi hiljaisia. 

Ulkoilua voisin lisätä, sillä ihan joka päivä en välttämättä ulkoile.

Unilääkkeitä en ole kokeillut, enkä ihan helposti niitä haluakaan kokeilla.

Pimentävä rullaverho on meillä myös ollut käytössä jo pidemmän aikaa, sillä vaikka huoneessa on sälekaihtimet, niin kesäaikaan valo pilkisti kuitenkin jostain raoista häiritsevästi.



Ehkä on vaan hyväksyttävä se, etten ole hyvä nukkuja ja kadehdittava niitä onnellisia jotka pystyvät nukkumaan missä vaan. Ja jotka nukkuvat tarpeeksi pitkät ja katkeamattomat unet, tunteakseen itsensä täysin levänneeksi aamulla herätessään.

- ooo -



Tämä oli vuoden 2022 ensimmäinen postaus. Viime vuonna tein 106 postausta ja sain niihin jokaiseen teiltä, hyvät lukijat kommentteja ja kannustusta. Kiitos siitä!
Jatketaan samaan malliin tänäkin vuonna, unettomuudesta huolimatta. Tai ehkä juuri sen vuoksi. Voihan yöllä pälkähtää päähän ideoita postausten tekoon :)


IHANAA PÄIVÄÄ!

😴😴😴


(Joko korjasit joulun pois?)







37 kommenttia:

  1. Minulla on ollut samoja ongelmia myös vuosia mutta olen lakkanut ajattelemasta sitä jo kauan sitten. Samat olosuhteet on myös meillä mutta myös unen tarve vähenee kuulemma vanhetessa. Ja tiedän ihmisiä ketä nukkuu vain muutamia tunteja yössä ja voivat silti hyvin. Tänäkin aamuna heräsin jo heti neljän jälkeen mutta menin myös nukkumaan kymmeneltä. Olin jo silloin tosi pirteä ja valvoin siinä kolme tuntia ennenkuin mies heräsi töihin. En viitsinyt nousta ylös myöskään kun ei ollut mitään kummempaa tekemistään. Suunnittelen välillä puutarhan ja pihan istutuksia ja venyttelen.
    Joulun koristeet on vielä loppiaiseen asti ei mitään kiirettä tilaa niillä on siinä olla ja mitään ihmeempiä siirtoja ei niiden takia ole tarvinnut tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unentarve tosiaan vähenee vanhetessa ja se onkin sääli, kun nyt voisi nukkua pidempäänkin kuin silloin kun oli työelämässä. Päivät tahtovat tulla liian pitkiksi, varsinkin näinä korona-aikoina kun ei oikein mihinkään ole hyvä mennä.
      Minä otin jo ulkoakin kaikki valot pois. Nyt meillä alkoi kevät!

      Poista
  2. Oih, nyt puhut kyllä asiaa.
    Itseäni ei unettomuus ole erityisemmin aikaisemmin vaivannut, mutta nämä alkavat vaihdevuodet tekevät näköjään herkäksi mille tahansa. Olen aina ollut herkkäuninen, eli en siedä mitään ääniä nukkuessani. Samoin olen äärettömän herkkä valolle ja heräänkin auringonnousulamppuun.

    Unettomuus ja huonosti nukkuminen on kyllä niin tylsää kuin olla ja voi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikä taitaa mullakin olla suurin tekijä unettomuuteen, vaikka vaihdevuosioireet ovat muuten jo helpottaneetkin aika hyvin. Minä myös herään jokaiseen pieneen risahdukseen. Ei huono nukkuminen kivalta tunnu, varsinkin kun nykyään aina muistutetaan miten tärkeää on nukkua riittävästi. Nukkuisinkin jos pystyisin!

      Poista
  3. Univaikeudet ovat minulle kausittaisia ja nyt, kun ikää tulee, huomaan, että yöt ovat katkonaisia yhä useammin (ihan kuin silloin kun lapset olivat pieniä).
    Samoja temppuja on tehty täälläkin, mutta onneksi unikuviot ovat pääosin hallinnassa. Sen sijaan unettominia öinä mietin usein neulontakuvioita tms. ja varsinkin kevättä kohti puutarhaistutuksia, kuten Nilakin tuossa yllä toteaa. Ja niitä pohtiessa usein menee ajatukset solmuun ja aivotyö väsyttää ;)
    Joulukoristeet odottavat vielä inspiraatiota, ehkä sitten huomenna :) Mukavaa tammikuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katkonaisia ovat unet tällä iälläkin. Muutama postausaihe on tullut mullakin yöllä mieleen. Ja joskus olen jopa noussut sen postauksen tekemäänkin keskellä yötä kun ei uni ole tullut.
      Meidän koristeet ovat onnellisesti kaapin uumenissa.

      Poista
  4. Minä juon viimeisen kahvikupillisen viimeistään puoliyhdeltä päivällä. Tykkään nukkua viileässä makuuhuoneessa ja koska mies tykkää nukkua lämpimässä, olemme ratkaisseet jutun niin, että minulla hurisee puhallin huoneessa viileyttä antamassa omalla puolella :)
    Unettomuus on kamalaa. Viimeksi kärsin unettomuudesta kun kärsin työperäisestä masennuksesta. Onneksi nyt unet ovat olleet varsin hyviä, jos ei oteta huomioon naapureiden möykkäämisestä johtuvia aivan liian aikaisia heräämisiä :)
    Ihanaa uutta viikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin varmaan täytyy aikaistaa tuota päivän viimeisen kahvikupillisen juoma-aikaa. Viileässä tykätään mekin, onneksi molemmat. Ei ole unettomuus mukavaa. Sinun onneksesi löysit mukavamman työpaikan ja tilanteesi parantui sen myötä.
      Samoin sinulle, ihanaa uutta viikkoa<3

      Poista
  5. Hyviä keinoja olet kokeillut ja toteuttanut nukkumisen suhteen!
    Lisäisin näihin
    -kofeiinittoman kahvin. Itse en juo kofeiinillista kuin ensimmäisen mukillisen aamulla. Meillä juodaan aika usein kahvia ja Kulta Katriinan suomalainen kofeiiniton kahvi on otettu erityisen tyytyväisinä käyttöön.
    -painava peitto kuuluu auttavan joitakuita nukkumaan hyvin. En ole kokeillut.
    -rauhallinen puheohjelma hiljaa taustalla on minusta rentouttavin äänimaailma. Äänikirja voisi olla hyvä, musiikki ei sovi ainakaan minulle.
    Hyvää yötä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea olen kokeillut. Välillä auttaa jonkin verran ja välillä sitten ei. Tuo kofeiiniton kahvi ei ole tullut mieleenkään. Maistuuko se erilaiselta kuin tavallinen kofeiinillinen kahvi? Olispa kiva jos siitä saisikin avun tähän. Ainakin aion kokeilla. Kiitos vinkistä. Painopeitto voisi olla myös kokeilemisen arvoinen. Pelkään vaan että se painavuuden lisäksi sitten on liian kuuma. Äänikirjasta sain vihjeen jo tuolla facebookin puolella ja sitä aion myös kokeilla.
      Hyvää yötä! Kaivankin kuulokkeet esille laatikosta.

      Poista
    2. Meillä on aina juotu tavallista suodatinkahvia, eikä oikeastaan kukaan huomaa eroa entiseen (yleensä Juhla Mokkaan). Minä tosin lisään kahviin reilusti kaurajuomaa tai maitoa. :)
      Muista kertoa tuntuvatko eri vinkit auttavan!

      Poista
    3. Ostin jo tuota kofeiinitonta kahvia, mutta vielä en ole maistanut. Maidon kanssa minäkin kahvini juon.
      Kerron sitten miten on käynyt.

      Poista
  6. Minä olen saanut apua Harmonia KSM66 -ravintolisästä (ashwagandha-uute). Olen näihin aika skeptisesti suhtautuva ja voihan se olla lume-vaikutustakin, mutta ihan sama - kun tuntuu auttavan nukahtamiseen, nukkumiseen ja mielen rauhoittumiseen.
    Toivottavasti sinäkin löydät oman toimivan avun nukkumisvaikeuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lume- tai ei, jos apua löytyy niin mikäs sen parempi. Pistän tuon nimen muistiin. Mietityttää vaan sen, kuten muidenkin ravintolisien käyttäminen, jos on jotain muuta lääkitystä, niin kuin minulla.

      Poista
    2. Juu, pitää olla tarkkana - ettei mene huonompaan suuntaan!

      Poista
  7. Onpa ikävä, kun sinulla on niitä univaikaeuksia. Olet jo aikaisemminkin kertonut, että useita konsteja olet käyttänyt, eivätkä ole auttaneet. Toivottavasti yllämainittu ravintolisä auttaa. Oikein hyvää vuoden jatkoa teille. Ps. poistin edellisen kommenttini, kun oli väärässä paikassa. Hmm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin nyt ensin hiukan vahvempaa melatoniinia ja kokeilen jos se auttaa. Jos ei, niin sitten taidan kokeilla tuota yllämainittua ravintolisää.

      Poista
  8. Happy new year Kristina! :)

    VastaaPoista
  9. Olen tässä(kin) tapauksessa mitä suurimmassa määrin sun samis, vaikka me molemmat ihan varmasti vaihdettaisiin mieluusti osia onnekkaiden hyväunisten kanssa. Lähin sellainen mulla löytyy kotoa ihan vierestä. Laittaa illalla pään tyynyyn, nukkuu kuin tukki (ja kuorsaa) ja pomppaa aamulla pystyyn ihan virkeänä siinä vaiheessa, kun itse tunnun vasta saavani unenpäästä kiinni.

    Juon kahvia tosi vähän muutenkin (niinkuin muistelen sinunkin tekevän), mutta oliskohan se ollut viimeksi Paula Heinosen vaihdevuosikirjassa, jota kuuntelin äänikirjana (koska joudun silmäongelmien takia välttämään ylimääräistä lukemista), jossa kerrottiin taas kerran siitä, että osa ihmisistä vaan sattuu olemaan kofeiiniyliherkkiä. Ja että kofeiinin puoliintumisaika on 5 tuntia, joten siitä jos järkeilee, niin tarvitaan 10 tuntia viimeisestä kahvinjuontihetkestä siihen, kun kofeiini on kokonaan poistunut elimistöstä. Päätin ottaa sen nyt ihan tosissani, enkä juo arkisin kahvia enää 12 jälkeen, koska menen nukkumaan aina kympiltä.

    Nukahtamiseen toimii äänikirja tosi hyvin ja laitan aina uniajastimen päälle puolen tunnin päähän, koska muuten voin kuunnella huomaamattani "kuunnella" kirjaa monta tuntia ja havahtua vasta kun kuulokkeet alkaa painamaan korvia.
    Toinen tosi toimiva kuuntelujuttu on veden kohina. Sitä ei näin talvisin ole luontaisesti tarjolla (onneksi), joten kuuntelen Spotifysta jotain "Ocean sounds"-tyyppistä aaltojen ääniä sisältävää listaa ja siihen nukahtaa pomminvarmasti. Laitan sen myös korvilleni tai viereen aamuyöstä, jos/kun en enää meinaa nukahtaa uudelleen. Klo 02.10 ja klo 04.00 on mun tyypilliset heräämisajat, joista voisi melkeinpä tarkistaa kellon.

    Mutta hui kauhistus, kuinka aikaisin syöt viimeisen kerran. Itselläni ei riitä energia nukkumiseen edes silloin, jos noudattaisin vanhaa kliseistä "älä syö mitään kuuden jälkeen" neuvoa. Kahdeksan on mulle hyvä iltapala-aika, sitä myöhempi ei.
    En muista enää kirjan nimeä tarkkaan ja voi olla, että on tullut uusiakin, mutta Leeni Peltonen kirjoitti omasta unettomuudestaan hyvän kirjan ja siinä oli erittäin isossa roolissa se, mitä illalla kannattaa syödä, jos haluaa, että uni ei energianpuutteen takia katkea ennenaikojaan. (Siitä on jo aika kauan, kun luin kirjan, joten voi olla, että kuvailen väärin, mutta sen muistan että koin saavani siitä apua, joten uskallan suositella).

    Sen harvan kerran kun joskus jostain ihmeen syystä (yleensä lomalla) nukkuu tavallista paremmin ja herää aamulla poikkeuksellisen virkeänä, maailma näyttäytyy niin erilaisena ja silloin sitä ajattelee, että tämmöistä elämän pitäisi olla aina ja että tämmöistä se varmaan hyväunisilla on.

    Tällä hetkellä olen niin stressaantunut jälleen kerran, että uni on entistäkin pätkittäisempää. Tiedän että tarvisin taas kunnon liikuntaa, mutta väsyneenä en jaksa. Inhottava kierre.

    Toivotaan, että tästä tulis meille parempien unien vuosi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Annukka. Mulla on kanssa ihan tässä muutaman kymmenen sentin päässä yksi hyväuninen :) Minä olen siinä onnellisessa asemassa, että kun tuo vieruskaveri nousee ylös siinä 5-6 maissa, niin useimmiten minä voin sitten torkahtaa pariksi tunniksi kun ei tarvitse töihin lähteä.
      Voi olla että tuo viimeisen kahvikupposen juonti kannattaa ajoittaa tuohon puolen päivän aikaan. Ostin nyt tuota kofeiinitonta kahvia ja katson jos se auttaisi.
      Pakko kai minunkin on yrittää kuunnella äänikirjaa, vaikka kuulokkeet ovat inhokkini.
      Tuo syöminen n. klo 16 on varsinainen päivällinen. Saatan ottaa jotain pientä esim. voileipää ja teetä sitten myöhemmin. Mutta jos en syö tuota iltapalaa, niin nukun paremmin, sillä silloin mulla ei ole liian kuuma. En tiedä onko verensokerinikin jotenkin herkkä tai kohonnut. Ei kuitenkaan kokeissa ole ollut mitään erityistä.
      Mahtaakohan tuon Leeni Peltosen kirjan nimi olla "Valvomo"? Latasin sen nyt puhelimeeni.
      Jos joskus onnistuu nukkumaan oikein hyvin, niin aamulla on kyllä ihan kuin toinen ihminen ja kaikki tuntuu mahdolliselta.
      Minäkin taidan olla jonkin verran stressaantunut, vaikka mitään todellista syytä ei olekaan ja ei saa itsestään irti lähteä liikkumaan. Aina on liukasta, liian kylmä, sataa.....
      Todellakin toivotaan että saamme nukkua paremmin tänä vuonna <3<3<3

      Poista
    2. Kiitos pitkästä viestistä Kristiina ja ihan sama rytmi on meilläkin, kun vieruskaverin kello soi viideltä ja itse nousen työaamuina vasta reilut pari tuntia myöhemmin. Lomalla saatan olla pirteä ja nousta jo aiemmin, ”ettei mene hyvä loma hukkaan”.

      Valvomo ei kuulosta nimenä tutulta, mutta on tosiaan kauan kun luin. Ja siis Leeni on saattanut sen jälkeen julkaista aiheesta muitakin kirjoja. Jotain sellaista sen esittelyssä luki kuin että ”kuinka uneton oppi nukkumaan”

      Mutta siis pakko vielä nyt tarttua tuohon iltatee-asiaan. Mulle tulee siitä myös kuuma (hiki) ja olenkin nyt alkanut kokeilla sellaista, että keitän teen aiemmin ja juon sen sitten illalla kylmänä. Ja tärkeää on, että tee on kofeiinitonta. Mulla on tällä hetkellä Forsman tea:n ”Rauhoittava hetki” ja ”Anti stress” käytössä. Molemmat on jotain yrttisekoituksia (ei siis ehkä varsinaisesti teetä) ja maku on aivan jees.

      Toisaalla laitoin sulle vielä viestiä Frantsilan iltaöljystä, joka on ollut pitkään mun iltarutiini. Ei siitä tässä sen enempää.

      Toivottavasti en kuulosta miltään ärsyttävältä ”neuvoantajalta”. Halusin vaan jakaa sulle omia kokemuksia, jos niistä vaikka olis apuja ❤️

      Poista
    3. Annukka, et kuulosta "neuvonantajalta", sillä neuvoja minä kaipaankin. Nyt mulla on tässä kokeiltavana kahdetkin erilaiset kuulokkeet äänikirjan kuuntelua varten, joten aloitan siitä. Tuon teen nimen pistän myös muistiin. Tutkin myös tuota Frantsilan iltaöljyä ja katson jos sitä saisi täältä meiltä. Netin kautta en voi tilata tänne.
      Kiitos vinkeistä<3

      Poista
  10. Hyviä keinoja sinulla on jo käytössä (siis samoja kuin minullakin 🤭)

    Lisäksi olen harjoitellut rentoutumistekniikoita ja ne joskus jopa toimivat yöllä herätessä! Kahvia juon korkeintaan kaksi kuppia päivässä ja viimeisen viimeistään klo 14. Kevyt iltapala auttaa minua rentoutumaan. Netti on täynnä neuvoja, millainen iltapala auttaa rentoutumaan, kannattaa hakea sieltä parasta reseptiä 👍. Korvatulpat ja pimennysverhot ovat minulle tärkeitä nukkumisen avustuskeinoja.

    En silti nuku aina mainiosti, mutta näillä keinoilla (sinun keinojesi lisäksi) olen päässyt parantamaan uneni määrää ja laatua 💖.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita iltapaloja pitää tutkia. Pimennysverho meillä onkin jo käytössä, en vaan huomannut sitä kirjoittaa postaukseen. Taidan lisätä sen vielä sinne.
      Pari lukijoiden ehdotusta olenkin jo ottanut käyttöön ja hiukan jo vaikuttaa paremmalta!

      Poista
  11. Ikävä kuulla, että kärsit unettomuudesta. Tuo vaiva ei kuulosta yhtään mukavalta ja jos jatkuu pitkään niin se alkaa kyllä jo vaikuttaa omaan vireystasoon ja energiaan. Voisiko sinun unenlaatuusi vaikuttaa kuunkierto? Kuten tuossa kirjoittelet siinä olet muuten ottanut uniolosuhteet todella hyvin haltuun ja jättänyt kahvit sekä muut piristeet päiväaikaan. Laitan sinulle tuonne loppuun linkin yhteen Askel terveyteen -artikkeliin, jossa enemmän tuosta kuun vaikutuksesta.

    En edes uskalla kertoa kuinka hyväuninen olen itse. Minulla ei vaikuta vaikka joisin kahvia kuinka monta kuppia ja ihan viimeiseksi ennen sänkyyn menoa. Kesällä pahimpien helteiden aikaan saatan herätä jos on liian kuuma ja olen unohtanut laittaa ikkunan auki mutta muuten herään vasta kun kännykkä pirahtaa aamulla. Olen kiitollinen hyvistä unenlahjoista.

    Nuorempana, opiskelijana nukahtelin aina bussiin ja nojailin tuntemattomaan vierustoveriin. Mutta osasin aina herätä oman pysäkin kohdalla. Vähän nolotti kun kuola valui suupielestä mutta usein vieruskaverit vain nyökkäsit "Huomenta".

    Toivottavasti voisit saada jotain apua tuohon unettomuuteen. Eräs ystäväni kertoi saaneensa helpotusta akupunktiosta nukkumiseensa.

    Tässä tuo artikkeli. https://askelterveyteen.com/kuinka-kuu-vaikuttaa-ihmisiin/

    PS. Ei ole korjattu joulua vielä pois koska kun meidän joulu alkaa vasta juuri ennen jouluaattoa Tuomaan päivänä se jatkuu sitten puolestaan aina Nuutin päivään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuunkierto vaikutta aina. Kun on täysikuu, niin silloin menee pari kolme yötä tosi huonoilla unilla. Mutta sen vielä hyväksyy kun tietää mistä se johtuu.
      Saat ollakin tyytyväinen hyviin unenlahjoihin, on se niin tärkeää.
      En voisi koskaan nukahtaa vaikka bussiin, enkä pystynyt nukkumaan pitkillä Aasian lennoillakaan silloin kun sinne matkustettiin.
      No akupunktiota en ole vielä kokeillut. Täytyy katsastaa tuo linkki, kiitos siitä.
      Mulla ei ole malttia odottaa joulujuttujen aloittamista noin myöhään ennen joulua ja siksi kai haluankin ne pois heti uudenvuoden jälkeen viimeistään.

      Poista
  12. Voi, voi, niin tuttua minulle, juuri viime yöltäkin. Tuntuu olevan aika yleistä muillakin. Kuu kiusaa, kun sikseen ottaa tai mikä sitten milloinkin on. Kaikkia konsteja olen kokeillut, mutta viileä huone, on mielestäni ainut asia, joka suo edes jonkinlaisen yöunen. Kun keskellä yötä herään, eikä uni tule, otan kirjan ja rupean lukemaan. Se yleensä auttaa hetken kuluttua. Minulla on pieni kirjaan kiinnitettävä lukulamppu, etten häiritsisi miehenkin unta.
    Joulu siivotaan pois kokonaan vasta Nuutin päivänä, jolloin kuusi viedään pois. Joitakin koristeita vien pikkuhiljaa kaappiin.
    Tänään on juhlapäivä, kun saan kolmannen koronarokotuksen 😊
    Hyvää talvista viikonloppua ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttuja ongelmia monille, varsinkin meille hiukan iäkkäämmille. Viileys on yksi tärkeimmistä asioista minullekin. Nuutti päättää joulunajan. Malttaisipahan joskus itsekin odottaa siihen asti :)
      Minä sain tuon kolmannen pari päivää ennen joulua.
      Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin<3

      Poista
  13. Täällä samat ongelmat. Viileä huone, ulkoilu, melatoniini isommalla annoksella... ja sitten estrogeeni ja kahvia vain yksi kuppi aamuisin, tarkka unirytmi, josta heti jos poikkeaa, niin kierroksille menee. Hirveää säätämistä tämä uni on, mutta viime aikoina ollut parempaa vuosien jälkeen, koska kaikki nämä.

    Tsemppiä sinne Kristiina, koska unettomuus vaikuttaa ihan kaikkeen.

    Sydämellistä viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleistä on tämä tällainen. Minäkin olen nyt kaksi yötä nukkunut paremmin kop, kop. Voin kertoa jossain postauksessa mitä lisäkeinoja olen ottanut käyttöön, jos tämä jatkuu näin.
      Samoin sinulle, hyviä unia!
      Ihanaa viikonloppua Tiia!<3

      Poista
  14. Niin tuttua! Tosin olen nukkunut nyt lomalla hieman paremmin. Illalla nukahdan hyvin, mutta unta ei riitä aamuun asti. Monenlaisia konsteja olen kokeillut ja niiden teho vaihtelee. Painopeitto, villasukat kylmille jaloille ja liikunta on olleet minulle hyviä konsteja. Hyvää viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tuttua monille. Minäkin nukahdan illalla hyvin, mutta aamuyöstä alkaa heräily. Nyt kun olen tehnyt pari muutosta niin tuntuu että olisin nukkunut jo hiukan paremmin. Villasukat olen laittanut silloin jos jalkani ovat illalla nukkumaan mennessä kylmät, mutta yöllä olen sitten kuumuuden takia joutunut ne riisumaan.
      Samoin sinulle, oikein hyvää viikonloppua!<3

      Poista
  15. Kiitos hyvästä postauksesta. Minä olen ollut univammainen jo vuosia (-kymmeniä) ja kokeillut varmaan kaikki samat konstit, unilääkkeetkin. Niitä en kyllä ihan oikeasti suosittele kenellekään. Niihin jää niin äkkiä koukkuun. Kahvia ei pitäisi juoda puolen päivän jälkeen mieluummin enää ollenkaan. Joku neurologi sanoi kerran, että kestää kymmenen tuntia, ennen kuin juotu kofeiini poistuu kokonaan elimistöstä. Hyvien yöunien saamiseksi ei minun mielestäni pitäisi syödä eikä juodakaan oikeastaan mitään klo 17-18 jälkeen. Silloin aineenvaihdunta rauhoittuu, eikä tarvitse esimerkiksi herätä yöllä vessaan. Mitään kännykkää tai tablettia/tietokonetta ei myöskään pitäisi käyttää tunteihin ennen nukkumaan menoa. Minullakin on sinisen valon suodatus kännykässä ja toisessa tietokoneen näytössä, en tiedä auttaako se vai ei. Jos illalla en meinaa saada unta tai jos herään keskellä yötä, teen hengitysharjoituksen, joka rauhoittaa hermostoa (oliko se nyt sympaattinen vai parasympaattinen, en ikinä muista). Keuhkot nopeasti täyteen ilmaan palleasta alkaen hartioin asti, muutaman sekunnin pidätys ja sitten anna ilman virrata vapaasti ulos nenän tai suun kautta. Uloshengitys pitäisi kestää kauemmin kuin sisäänhengitys. Sitten muutaman sekunnin tauko ja uudestaan. Näitä kun toistaa jonkun 4-5 kertaa tai enemmän, niin se on auttanut ainakin minua tähän saakka. Tällä hetkellä syön pienen murusen melatoniinia ja yhden pienen napin nukahtamislääkettä. Kesällä muutin nukkumaan eri huoneeseen puolison kanssa ja tällä ei ole mitään tekemistä rakkauselämän kanssa, vaan nimenomaan siksi, ettei mikään häiritsisi, ei edes puolison kyljenkääntäminen. Eikä ulkoa kuuluvat äänet, koska nykyinen huoneeni on pihan puolella. Nyt nukun hyvin, jopa 12 tuntia yössä, jos on mahdollista. No siinä ajassa täytyy jo vessassa käydä parikin kertaa. Sanotaan, ettei univelkoja voi nukkua pois jälkikäteen, mutta kuitenkin "uni"lääkärini tuumasi, että nukun pois vuosien univelkojani. Kokeile tuota hengitystekniikkaa. Olen saanut siihen ohjeet ihan ammattilaiselta ja varmaa lisää tietoa löytyy netistäkin. Ellei asia ole sitten jo ennestään tuttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unilääkkeitä en halua kokeilla, jos ei joskus ihan pakko ole. Nyt kuitenkin olen nukkunut muutaman yön aika hyvin. Olen ottanut muutamia lisäkeinoja käyttöön. Ehkä teen vielä yhteenvedon postauksen muodossa myöhemmin niistä. Kahvia en ole juonut kuin aamulla. Tuo hengitysharjoitus pitäisi kyllä kokeilla. Kiitos ohjeesta. Eri huoneisiin nukkumaan menoakin ollaan harkittu. Saa nyt nähdä toteutetaanko se.
      Hyviä unia!

      Poista
  16. Taitaa olla unettomuus aika yleistä meillä naisilla tai joku asiantuntija puhui herkkäunisuudesta. Itse olen ollut sellainen vauvasta asti (näin äitini sanoi) enkä enää "uhraa" ajatusta sille. Olen vaan tällainen herkkis muutenkin. Minä olen myös saanut apua yhdestä luontaistuotteesta kokeiltuani kaikki melatoniinimerkit läpi, myös reseptituotteen.
    Onnea harjoituksiin, toivottavasti joku konsti tepsii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu olevan tosi yleistä. Herkkäuninen olen myös ja heräänkin pienimpiinkin risauksiin.
      Hiukan paremmalta jo vaikuttaa.

      Poista