30/04/2020

MUISTIKUVIA LAPSUUDEN VAPUISTA

Vappuaatto tuli taas tänäkin vuonna, vaikka kaikki muuten tuntuukin olevan ihan erilailla kuin aikaisemmin.

Tätä vappua juhlitaan entistä rauhallisemmissa merkeissä, ainakin jos viranomaisten toiveita ja kehoituksia noudatetaan. Eipähän tässä iässä enää muutenkaan kovin repäiseviä vapunviettotapoja ole, vaan useimmiten vappuaatto on kulunut ystävien kanssa skoolaten, tai sitten ihan vaan mökkeillen.

Nyt ollaan päätetty olla ihan kotosalla kaksistaan. Näin vappuna, kevään juhla kun se on, tulee aina muisteltua lapsuudenajan vappuja. Silloin olivat säät yhtä epävakaiset kuin nykyäänkin, eikä koskaan tiennyt pitääkö pukeutua toppavaatteisiin, vai saisiko jopa laittaa polvisukat jalkaan.

Miten hienolta olo tuntuikaan, jos ne polvisukat sai laittaa ja takkina oli samantyylinen popliinitakki kuin aikuisillakin. Minun oli tummansininen ja tärkeä varuste siinä oli vyö ja taskut, sekä olkapäillä olevat epoletit. Kädessä oli tietysti valkoiset pitsimäiset sormikkaat ja päässä taisi olla baskeri. Kengistä minulla ei ole mitään muistikuvaa millaiset ne olivat, mutta tuskinpa ainakaan mitkään kumitossut kun muutenkin oltiin noin hienosti pukeuduttu.

Tänä päivänä tuntuu kummalliselta että jokin noinkin pieni juttu kuin polvisukat voi jäädä muistikuviin niin selvästi että vielä kuudenkymmenenkin vuoden päästä sen tunteen muistaa!

Kun hienoksi oltiin pukeuduttu, niin sitten tietysti piti mennä koko perheen voimalla kauppatorille torielämää ihmettelemään. Ja kyllä siellä näkemistä riittikin. Vilinää oli ja ääntä. Serpentiinit lentelivät, markkinapalloista valui sahanpurua ulos ja vappuhuiskut hulmuivat tuulessa. Lapsen silmin katseltuna oli kuin satumaailmassa oltaisiin oltu.

Ilmapallonmyyjiä oli monia ja voi sitä onnea kun sellaisen kaasuilmapallon sai! Vaikeuksia vain oli valita kymmenistä se kaikkein ihanin, joka tietysti kiinnitettiin tiukasti takin nappiin ettei se vaan päässyt lentoon.

Sima ja munkit kuuluivat ilman muuta vapun herkkuihin. Ja miten se sima olikin niin hyvää!

Simaa en ole vuosikymmeniin valmistanut, enkä maistanutkaan.

Tänään skoolataan kuoharilla ja syödään jotain hyvää. Kesähuoneessa on katto paikoillaan ja ikkunatkin kohta. Saa nähdä jos tämän viikonlopun aikana päästään siellä olosta nauttimaan.

Miten sinä vietät tänä vuonna vappua?


ILOISTA VAPPUA OLOSUHTEISTA HUOLIMATTA!

💙💚💛💜💗


 

25 kommenttia:

  1. Oli kiva lukea mitenkä ennen vappua vietettiin ja millainen sää oli. Maaseudun asukkaana vappusta alkoi kesä. Lapsena kaikki oli toisin. Kesät pitkät ja lämpimät. Turkuun muutettuani v. 1960 tuntuu, että aina on ollut kylmä sateinen vappu ja kova tuuli. Torille kyllä mentiin. Tätä vappua ei hevillä unohda, vaikka minun vappuni ovat olleet jo vuosia samanlaisia kuin mikä tahansa päivä, mutta ilman koronaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielessä kesä kai aina alkoikin vapusta, mutta tosiasia saattoi olla toinen, sillä usein vappuna tuli räntää tai ainakin rakeita. Vapun sää on yleensä oikullinen. Torille meno taisikin olla useimpien traditio. Iän myötä vapuistakin karisee sellainen riehakas ilonpito ja siitä tulee enemmänkin rauhallinen kuitenkin jotenkin erityinen juhla. Ja niin on hyvä, mitään muunlaista ei enää kaipaisikaan.

      Poista
  2. Ihania muistoja! Itselläni samanlaisia, ja Vappuna sai tosiaan laittaa polvisukat ja pikkukengät jalkaan. Se oli juhlallinen hetki.
    Ja hei, olin unohtanut markkinapallot!
    Iloista Vappua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistoja on kiva toisinaan muistella :) Polvisukat ja pikkukengät, voiko ihanampaa kevätasiaa olla?! Markkinapallot olivat kanssa kaikessa yksinkertaisuudessaankin niin ihana asia.

      Poista
  3. Torille meilläkin mentiin vappuna. Tori oli täynnä, kaikkien piti kai olla siellä ;-) En tiedä, miten Lahdessa nykyään vietetään vappua.

    Tänä vuonna vietämme vappua varmasti jotakuinkin samalla tavalla kuin aina ennenkin. Omassa rauhassa, perheen kanssa syödään sillä porukalla, mikä pääsee olemaan paikalla. Ei ylioppilaslakkeja (inhoan omaani) eikä muitakaan status- tai vappusymboleja. Ihan tylsää muiden mielestä, mutta tämä sopii meille :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torit taisivat olla pääasiassa vapun vietossa. Pari vappua sitten olimme Turussa vappuna, mutta torilla ei enää ollut ollenkaan sitä tunnelmaa kuin silloin joskus. Tuntui että kaikkea oli paljon vähemmän kuin silloin kun itse oli lapsi.
      Oman mieltymyksen mukainen vappu ja vaikka mikä muukin juhla, on juuri se paras. Olkoon sitten muiden mielestä vaikka tylsä.

      Poista
  4. Minäkin muistan, että lapsuudessa käytiin aina ostamassa ilmapallo torilta ja katsomassa Helsingin humua :)
    Meillä tämä vappu ei ole mitenkään normaalia erikoisempi. Olemme kotosalla, kävimme kävelyllä ja nyt siemaillaan äitini tekemää simaa ja lautasilla on leipomiani munkkirinkilöitä.
    Ihanaa vappua teille Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaisia muistoja on teillä nuoremmillakin lapsuuden vapuista. Kotona ollaan mekin tänä vappuna ja vappu menee suurinpiirtein samalla kaavalla kuin viikonloput yleensäkin.
      Kiitos samoin teille<3

      Poista
  5. Ihania muistoja! Mä muistan oman poplarini, oli sellainen beige ja tosi hieno :)

    Vaput sujuivat kotona. Ilmapalloja, serpentiiniä, simaa ja munkkeja. Ja sitten myöhemmin jo täysikäisenä vappuun tuntuu liittyvän kylmä yö ja taksijono. Tai vaihtoehtoisesti kylmä yö ja rakkulat jaloissa korkkareilla kävelyn jälkeen :)

    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullakin ollut poplari :) Miten tuntuu etteivät serpentiinitkään nykyisin ole enää yhtä ienoja kuin ennen. Ne ovat sellaisia suoria paperisuikaleita, kun ennen vanhaan ne kiertyivät hienosti korkkiruuveille.
      Nuoruuden aikaisista vapuista tulee kyllä parhaiten esiin juuri kylmä yö ja ehkä kävely kaupungin halki kotiin. Korkkareita minulla ei ollut nuorenakaan. Olin enemmän housutyttö.

      Poista
  6. Vastaus kysymykseesi:en vietä millään tavalla. Ei kauheasti kiinnosta eikä minulla on lapsuudestakaan mitään vappumuistoja. Olitpa hieno neiti aikanaan, kun vapputorille pääsit kävelemään. Hyviä hetkiä siellä kesähuoneessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OK. Eipä meilläkään mistään vietosta voi puhua, kunhan nautittiin ensimmäistä kertaa päivällistä uudessa kesähuoneessa, vaikka se ei ihan valmis vielä olekaan. Silloin olin vielä hieno, nyt pukeudun lähinnä mukaviin vaatteisiin enkä viihdy ollenkaan hienoissa vaatteissa.

      Poista
  7. Kuulostaa ihan omalle lapsuudelleni. Polvisukat jäi tosiaan mieleen ja se tunnelma mikä kaupungilla oli. Muistan myös pienet jäätelökopit mitkä ilmestyi kadun varteen. Voi miten hyvälle jäätelö silloin maistui kun oli niin harvinainen herkku:) Ilmapallon valitsemisen vaikeuden muistan myös. Yksi Mikkihiiren pään näköinen ilmapalloni jäi erikoisesti mieleen:)
    Tätä vappua vietämme kaksin miehen kanssa. Vappuherkkuja lukuunottamatta ihan normaali päivä on.
    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika samanlaista oli kaikilla meillä viisikymmenluvun lapsilla. Se tunnelma! Siihen aikaan ei niin paljoa joka tuutista tullut tarjontaa, joten tällaiset yksinkertaisetkin asiat olivat suuria lapsen mielessä. Jäätelöä tosiaan sai vain kesäisin, paitsi jos beni oikeaan baariin, niin sieltä voi tilata annoksen. Ja siihen aikaan baari ei tosiaankaan ollut sellainen baari jota nykyään baari-sanalla kutsutaan, vaan nimenomaan kahvila, johon ei kuitenkaan kovin usein päässyt.

      Poista
  8. Ihania muistoja! Minä muistan miten siskojen ja isän kanssa usein kerättiin vappupöytään pieni vuokkokimppu ja äiti oli siitä aina niin mielissään! Ihanaa alkanutta toukokuuta ja Hyvää vappua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat ihania muistoja ja voihan olla että aikakin kultaa osan niistä. Kevään ensimmäiset vuokot olivat myös yksi ihana tapahtuma. Yleensä me taisimme kerätä niitä ensimmäistä kertaa äitienpäiväkimpuksi.
      Oikein kaunista toukokuuta sinullekin<3

      Poista
  9. Ihania muistoja Kristiina ♥

    Minä muistan hyvin omista lapsuudenvapuista sen, että vappupallon sain vasta vappupäivänä kun lähdimme perheen kanssa Helsingin keskustaan katsomaan vappuhulinaa. Vappupalloja oli kyllä kotona siis sellaisia itsepuhallettuja mutta sen "varsinaisen vappupallon" sai vasta vappupäivänä. Yhden ainoan kerrran sain ison punaisen teekkaripallon, joka yritin pitää hengissä parvekkeella monta viikkoa. Eräänä päivän lattialla oli vain punainen mytty eli kaikki mitä pallosta oli jäljellä. Melkein itketti.

    Meillä oli kotona aina tippaleipiä ja simaa. Isoäitini paistoi myös munkkeja ja rosetteja vapuksi. Muistan vielä ne rosettiraudat joilla taikinaa otettiin ja laitettiin öljykattilaan. Serpeentiiniä piti aina saada omaan huoneeseen roikkumaan kattolampusta ja sitä säästelin myös monta viikkoa.

    Aurinkoista viikonloppua Ahvenanmaalle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin. Itse puhallettuja palloja kyllä oli, mutta vasta se, kun ostettiin oikea kaasuilmapallo, oli jotain suurta ja mahtavaa. Aika lhduttomalta kyllä näyttää tuollainen tyhjentynyt ilmapallon raato :(
      Oikein mukavaa ja lämpimämpää viikonloppua sinnekin <3

      Poista
  10. Munkit ja sima on kuulunut aina vappuun☀️☀️Muistan myös että vappuajelulle mentiin joko jopo tai poni pyörällä.
    Mukavaa alkanutta toukokuuta☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkit ja sima kuuluivat minunkin lapsuuden vappuihin. Aikuisena ei sitten enää niinkään, paitsi simaa tein vielä silloin kun lapset olivat pieniä.
      Oikein hyvää toukokuun alkua sinullekin<3

      Poista
  11. Anonyymi3/5/20 08:18

    Munkit ja simat kuuluu vappuun täälläkin ja serpentiini&ilmapallot <3 Iloista toukokuuta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaisia perinteitä lähes kaikilla😊🌼

      Poista
  12. Voi että, miten hieno pukeutuminen Sinulla on ollut! Polvisukat muistan hyvin, siis sen tunteen, kun sai ne keväällä ensimmäisen kerran laittaa jalkaan. Se pieni tuulenvire paljaissa reisissä, kun ei vielä ollut tottutunut lyhyisiin sukkiin, tulee heti mieleen. Ja tosi kiva kuvaus sen ajan kaupunkivapusta. Kiitos siitä myös! Maalaiselle kaasuilmapallot ja markkinapallot olivat vappuna vieraita. Salon markkinoilta sitten syksyllä sai joskus markkinapallon.
    Rauhallisesti kotona vietettiin vappu. Vain pienellä ajelulla käytiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin pukeuduin vielä hienosti, nyt lumpustelen rennoissa vaatteissa, enkä hienoja omistakaan! Polvisukat oli kyllä iso juttu. Yhtä iso kuin polkupyörän esille ottaminen keväällä tai hyppynaruhyppelyn aloittaminen!

      Poista