13/04/2020

MITÄ KUULUU BOKASHILLE?

Joku on ehkä jo ihmetellyt miten mahtaa sujua bokashi-kompostoiminen. Kiitos, hyvin se sujuu, vaikka itse mullan valmistukseen en ole vielä päässyt. Ensimmäinen bokashi-ämpäri on jo täynnä ja toista täytetään.




Ensimmäinen täysi ämpäri on nyt toistaiseksi saunassa. Sille ei nyt pariin viikkoon tarvitse tehdä mitään muuta kuin valuttaa sinne kertyvää bokashi-nestettä hanasta muutaman päivän välein.

Mikään pakko minun ei olisi sitä ollut tänne saunaan laittaa, vaan se olisi voinut edelleenkin olla lämpimässä varastossamme, mutta kun täällä on tilaa niin siirsin sen tänne. Nyt on enemmän tilaa täytellä sitä toista ämpäriä varastossa.  Ämpäri on helppo siirtää muualle saunomisen ajaksi.



Tätä bokashoinnin vaihetta kutsutaan fermentoitumiseksi ja jotta fermentoituminen eli hapattaminen onnistuu pitää astia pitää huoneenlämmössä.

Parasta tässä kaikessa on se, että mitään hajuja ei synny, ja astiaa voikin pitää missä tahansa ilman että sen olemassaolon haistaa. 

Astiasta ei myöskään vuoda mitään ulkopuolelle. 

Tämä prosessi on niin mielenkiintoista että koko ajan tekisi mieli kurkistella kannen alle ja kokeilla josko taas hiukan nestettä liruisi hanasta.





Kerään tämän nesteen vanhaan mehupulloon joka alkaa ollakin jo melkein täysi. Kerran olen tuota nestettä jo antanutkin mökin kukkapenkeille ja pensaille. Neste pitää laimentaa. Laimennussuhde on n. 5ml nestettä litraan vettä eli 10litran kastelukannuun 1/2dl bokashinestettä.

Tätä fermentoinnin sivutuotteena syntyvää nestettä voi antaa myös kodin viherkasveille ja niin säästyy ostamasta valmiita lannoitusaineita.

Nesteen tuoksusta ja väristä minulle tulee mieleen sima ja tuoksu on raikas, ei millään muotoa tympeä tai lemahtava. 
  



Pulloa säilytän jääkaapissa jotta se säilyy mahdollisimman kauan. Vaikka nyt kun lannoitukset alkavat kasvien talvilevon jälkeen olla ajankohtaisia, sitä tuskin säilytetään pitkiä aikoja, vaan käytetään sitä mukaa kun sitä syntyy. Ja hyvin tuntuu syntyvän kun uudestakin ämpäristä jo on tullut nestettä, vaikka sitä on täytetty vasta muutama päivä.

Talvella, jos nestettä ei käytetä, sen voi halutessaan pakastaa. Taikka sitten sen voi huoletta kaataa viemäriin. Sen sanotaan tekevän hyvää putkistoille sillä se poistaa sinne kertyvää rasvaa.



Vielä piti kurkistaa kannen alle. Kantta tosin ei ole hyvä avata turhan usein, sillä fermentoituminen tapahtuu ilmatiiviissä tilassa. Kun kannen sulkee, niin se pitää painella huolellisesti kaikista reunoistaan kiinni ja lopuksi vielä sihautetaan yhtä kulmaa nostamalla ja kantta samalla painamalla loput ilmat pois astiasta. 

Tässä fermentoitumisvaiheessa biojätteen ulkonäkö ei vielä muutu, vaan se näyttää samanlaiselta kuin astiaan laitettaessa.

Biojäte saa fermentoitua 2-3 viikkoa, jonka jälkeen alkaa varsinainen "multatehtailu". Siihen palaan sitten täällä blogissa kun se on ajankohtaista. Nyt vaaditaan hitunen kärsivällisyyttä ja vielä parisen viikkoa odottelua jotta sinne asti päästään.



Ostamani pelargonin pistokkaat voivat hyvin ja olen siirtänyt osan niistä jo isompiin ruukkuihin. Ruukut loppuivat kesken, joten osa on vielä pienemmissä ruukuissa. Nämäkin tulevat aikanaan saamaan tuota bokashinestettä kasvaakseen vantteriksi. Olen ne jo latvonut ja sekin toimenpide auttaa niitä haaroittumaan. Nyt ne saavat olla keittiön ikkunalaudalla kunnes ilman lämpenemisen myötä pääsevät kasvihuoneeseen ja ulos, mikä minnekin.


Nyt näkyy ulkona tulevan räntää, joten ilmojen lämpenemistä saataneen vielä odottaa.

Jos et nähnyt ensimmäistä bokashi-postaustani, niin TÄSTÄ pääset lukemaan sen. 


MUKAVAA PÄIVÄÄ!

💚💚💚


Muuta mukavaa: Miten saat tulppaanit kestämään kauemmin?


20 kommenttia:

  1. On se varmasti kivaa puuhaa ja hyödyllistä. Kesän aikana näkee sitten, mitenkä kukat ym. ovat kukkineet ja kasvaneet ja tomaatit ja kurkut satoa antavat. Onnekasta jatkoa puutarhurille. Täällä sataa välillä räntää ja aurinko paistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voisi uskoa miten mielenkiintoista tällaisestakin näpertelystä tulee, jos ei itse sitä olisi kokenut. Melkein on sääli kun syö lautasen tyhjäksi. Olisi niin kiva tyhjennellä ruoantähteitä bokashiin.
      Paljon onnea vielä tarvitaan viljelyn mutkikkaalla tiellä ennenkuin lautasella on täydellisen onnistunut tomaatti tai kurkku.

      Poista
  2. Onpa mielenkiintoista! Kärsivällisen ja jämptin ihmisen puuhaa silti. Ei voi odotella, että jokin jääkaapin perälle unohtunut entinen tuoretuote löytyy joskus aikanaan. Pitkällisen villin elämän jälkeen unohtuneelle entiselle tuoreelle ei taida löytyä enää vapaaehtoista pilkkojaa ;-) Ei niin, että niin miellä koskaan kävisi, mutta teoriassa... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mielenkiintoista!!! Kärsivällinen ja jämpti en kyllä tunnusta olevani, mutta tämä koukuttaa. Olisikin kiva löytää jääkaapin perukoilta noita entisiä tuoreita, mutta tuntuu että liian hiljakseen niitä kerääntyy. Jos liian kauan on saanut jossain lojua, niin voi olla ettei pilkkominen ole sitä kaikkein halutuinta hommaa :)

      Poista
  3. Meinasinkin jo kysyä tuon nesteen tuoksusta. Olen aika yllättynyt, että ei haise tunkkaiselta. Tätä hommaa on kiva seurata myös tältä puolelta ruutua.
    Ihanaa uutta viikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei toodellakaan haise pahalta, vaan raikkaalta. Jatkoa seuraa kun jotain uutta näytettävää on.
      Sinulle myöskin oikein mukavaa viikkoa<3

      Poista
  4. Kiitos muuten tästä vinkistä. Hommasin itsellekin. :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva. Jännä kuulla sitten mitä tykkäät.

      Poista
  5. Sikäli veikeää, että ei haise eikä pahemmin edes näy. Tuossahan säästää pitkän pennin lannoitteiden suhteen.

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Joku sanoi että hänellä on nämä olohuoneen sohvan takana eikä mies ole vieläkään huomannut mitään! Säästää lannoitteiden ja sitten mullan ostamisessa, kun valmistaa sitä itse. Tässä alussa menee vähän aikaa, mutta sitten kun homma rupeaa pyörimään ja on aina joku ämpärillinen fermentoitumassa ja toinen multaantumassa, niin sitten sitä valmistuu rivakkaan tahtiin.

      Poista
  6. MIelenkiinnolla seuraan tätä projektia! Olen joskus tätä kotiin harkinnut. Tosin tuo astia keittiössä ei ole kovin kaunis! Minulla se väkisinkin olisi hyvin esillä, kun ei olisi keittiössä sopivaa paikkaa 'kulman takana', minne sen piilottaisi. Täytyy miettiä vielä tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän tuollainen keittiön työpöydällä varsinainen kaunistus ole, joten mielellään sen jonnekin muualle sijoittaa. Mutta huomaamaton on kyllä muuten, siis äänetön, hajuton ja vaikka mitä.

      Poista
  7. Kuulosti jännältä! Tällaisestä minä en ollutkaan aiemmin kuullut:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on jännittävää, ainakin tällaiselle aloittelijalle.
      Samoin sinulle, mukavaa viikkoa 🌼

      Poista
  8. Tuntuu olevan mukaansa tempaavaa tuo touhu! Kiitos, että mekin saamme seurata sitä kanssasi!
    Täällä oli taas aamulla maa valkoinen, mutta toivottelen Sinulle kuitenkin oikein aurinkoisia päiviä 🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mukaansatempaava. Niin kiva harrastus. Ja hyödyllinen.

      Poista
  9. Kuulostaa jännältä! Kiva kun nostit tuota kantta koska minusta oli myös hauska kurkistaa sen sisälle. Erilainen harrastus ja ihan varmasti tästä on myös hyötyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää ja "maanläheistä". Kunhan multaa rupeaa valmistumaan, niin kukkapenkit ja kasvihuoneen kasvit hämmästyvät hyvästä mullasta😊😊

      Poista
  10. Kiva oli lukea taas jatkoa ja hyvä kun saa omat lannoitteet sisäkukillekkin sivutuotteena. Terhakoiltahan nuo sinun pelargonia tosiaan näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omavaraisuus tässä tuntuukin hyvältä kun sekä lannoitteet että mullat pystyy itse valmistamaan "jätteistä". Tuntee tekevänsä jotain hyödyllistä ja tekeekin.

      Poista