01/08/2024

Epäonnistumisia ja onnistumisia





Tämä kesä on ollut haasteellinen lavakasvatukselle. Laitoimme ensiluokkaista multaa keväällä lavoihin ja lannoitimme parhaan kykymme mukaisesti. Kaikki kasvu lähtikin hyvin käyntiin.

Kylvin hernettä, porkkanoita, punajuuria ja koristekasveja, mm. krassia ja kääpiösamettikukkaa, sekä tietysti salaattia eri lajeja, niin kuin joka vuosi.




Herneet lähtivät lupaavasti kasvuun ja saimme niille kivat kasvutuetkin. Narujen avulla ohjailin herneitä kiipeämään tukia pitkin. Herneet kukkivat ja pikku hiljaa rupesi myös palkoja ilmestymään.

Mutta muutakin rupesi näkymään, nimittäin lehtiin alkoi ilmestyä reikiä reikien viereen. Palot kuitenkin kasvoivat ja niistä on saatu syötävää jonkin verran.

Yhden vihreän toukan (jokin perhonen ehkä?) olen nähnyt lavassa, mutta en muita. En tiedä onko se ollut syyllinen näihin reikiin, vai mikä ne on aiheuttanut. Turhauttavalta kuitenkin tuntuu katsella noita syötyjä lehtiä. Nyt on palot poimittu ja kohta revin maasta nuo kaikki varret.

Mietityttää vaan miten käy ensi vuonna. Uskaltaako mitään kasvattaa samassa mullassa, vai tappaako talvi kaikki tuholaiset. Olen jo ajatellut että ensi vuonna kasvatan vain kukkia lavoissa, sillä ne tuntuvat viihtyvän ja ovat kauniita katsella.



Yrtit herneiden viereisessä lavassa ovat sentään viihtyneet vaikka sitruunamelissassa näkyykin hiukan reikiä.



Tillin kasvu on ollut ihan olematonta, mutta olen lukenut puutarharyhmistä että en ole ainoa jolla tilli ei tänä kesänä ole kasvanut, joten taitaa olla yleisempikin vika tänä vuonna.

Salaatteihin iski sama vitsaus kuin herneisiin ja ne mitkä olivat vielä jäljellä otin ylös sillä ei haluttanut enää syödä niitä. Onneksi rahallinen arvo ei näissä viljelyissä ole suuri, mutta harmitus kylläkin.




On täällä sentään satoakin saatu. Porkkanoista on syöty jo useamman kerran ja tänään nostin nämä. Vielä jäi jäljelle maahan kasvamaan jonkin verran, joten näiden satoon olen tyytyväinen.

Porkkanoiden lisäksi punajuuria on tullut jonkin verran, mutta ne olemme jo syöneet.




Hajuherne kasvarin ulkopuolella on ruvennut kukkimaan. Hajuhernettä aion kasvattaa enemmän ensi vuonna.



Tomaattisadosta ei voi valittaa. Niitä on jo syöty jonkin aikaa ja lisää on tulossa. Keltaiset kirsikkatomaatit maistuvat erityisen makeilta.




Isompia tomaatteja on sekä raakileina.....



.. että kypsinä. 



Myös punaiset kirsikkatomaatit ovat maukkaita ja niitä tulee paljon. Blumat-kastelujärjestelmä kasvihuoneessa on taaskin toiminut moitteettomasti eikä siellä muuta kastelua sen lisäksi ole tarvittu.

Koska tulimme istuttaneeksi kasvihuoneeseen hiukan liikaa tomaattia, kaivoin yhden taimen ylös alkukesästä ja istutin sen ämpäriin, jonka vein kasvihuoneen ulkopuolelle seinustalle. Hyvin on sekin pärjännyt ja voisinkin ajatella että ensi vuonna kasvattaisin tomaattia myös ihan taivasalla.

OIKEIN IHANAA ELOKUUN ALKUA!

💚💚💚


28 kommenttia:

  1. Saman tyylisiä epäonnistumisia viime vuosina ja päätin myös, että vain kukkia kasvilavaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Houkuttelisi laittaa vaan kukkia sillä ainakaan niitä jotka mulla nyt on kasvamassa ei ole mikään syönyt.

      Poista
  2. Hyvä, että myös onnistumisia. Herneiden osalta voisi myös sanoa, että onnistumisia. Sinähän olet tehnyt onnistuneesti kaiken hyvin niiden suhteen, ja ne jotkut rouskuttelijat ovat myös onnistuneet löytämään herkullista ruokaa. Teillä vain oli eturistiriita tässä asiassa. Minä epäilisin etanoita tai kotiloita rouskuttelijoiksi. Meilläkin esimerkiksi kuunliljojen lehdet ovat melkoista silppua, mutta en ole koskaan nähnyt ketään niissä. Ne jotkut piileksivät päivän ja syövät sitten yöllä. Ukkoetanoita ne eivät ole, vaikka niitä meillä näkynytkin sieniä syömässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, sillä muuten olisikin aika masentavaa. En tiedä etanoista tai kotiloista, sillä yhtäkään ei ole näkynyt. Yöllä en tosin ole käynyt kurkkaamassa :)

      Poista
  3. Minulla on aina joitakin reikäisiä kasveja, mutta ajattelen, että se kuuluu asiaan. Ympäristössä on kaikenlaisia öttiäisiä ja niin pitääkin olla. Hyvä on kumminkin vaihdella, ettei laita samaan kohtaan samaa vihanneslajia ensi vuonna. Kukat kuulostavat kyllä ihanalta suunnitelmalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä kuuluukin kun myrkkyjä en ole käyttänyt. Ehkä toteutan kukkasuunnitelman ja pidän välivuoden muusta viljelystä.

      Poista
  4. Onneksi myös onnistumisia! Tomaatit näyttävät upeilta! Ja porkkanat. Näin alkoi elokuu, joten kaikkea hyvää alkaneeseen kuukauteen! (Yksi E-kuva valmiina..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kivalta se tuntuu. Tomaatit ovat niin maukkaita ja voisinpa sanoa että täydellisiä. Sinä olet jo ehtinyt E-kuvien kimppuun. Minunkin pitää yrittää muistaa ottaa niitä aina kun sopiva kohde löytyy.

      Poista
  5. Ihanaa elokuun alkua myös Sinulle 💚

    VastaaPoista
  6. Kyllä tietenkin harmittaa, kun joku vie sadon, eteti itse saa mitään. Minun herneeni eivät edes itäneet kunnolla, ei myöskään hajuherne. Krassit tuhosi pitsilehtisiksi joku pikku mato. Pensaspapuni on kasvanut, mutta pari poroa nyhti niistä osan mullasta kuiville.
    Ei maailma näihin epäonnistumisiin kaadu, ensi keväänä uudella innolla siementä maahan tai laatikkoon.
    Kivaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran työtä noiden kastelemisessa ja muussa on kuitenkin ollut että harmittaa jos epäonnistuu. Kuulostaa niin eksoottiselta että porot vierailevat viljelyksilläsi. Ei kaadu maailma ja nyt jo suunnittelen ensi kesän viljelyksiä, jotka tulevat luultavasti olemaan kukkia.

      Poista
  7. Vaikea sanoa, mikä öttiäinen on herneisiin reikiä napostellut. Meillä on kotiloita, tänä vuonna kosteuden vuoksi erityisen paljon. Siksi samanlaisia reikiä on lähes kaikissa kasveissa. Toisissa enemmän, toisissa vähemmän. Muutenkin tänä kesänä kasveilla vipeltää runsaasti erilaisia ötököitä. Osa varmaan kasveille ihan vaarattomia.
    Kasvimaalla ja lavakauluksissa suositellaan viljelykiertoa. Se vähentää tiettyjä kasveja suosivien tuholaisten kotiutumista. Kaaleja en tänä vuonna kasvattanut ollenkaan, kun sadosta saa aina kilpailla tuholaisten kanssa. Vuodet ovat erilaisia myös tuholaisten suhteen. Välivuoden jälkeen jaksaa taas uskoa parempaan tuuriin. Kukkien kylväminen hyötykasvien sijaan on ihan hyvä vaihtoehto. Kauneutta ei voi olla liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ne sitten meilläkin ovat olleet kotiloita vaikka niitä en ole nähnyt. Tuo viljelykierto minun täytyy huomioida vastaisuudessa. Nytkin ne kukat jotka kylvin lavoihin loistavat kauniina väripilkkuna kun ikkunasta ulos katsoo.

      Poista
  8. Juuri kuin aimarii tuossa yllä kirjoitti: ei maailma epäonnistumisiin kaadu; uutta siementä vaan ensi vuonna. Ehkä joku mäntysuovalla suihkuttaminen tms. luonnonmukainen keino auttaisi ja etanoille olutansoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan ole maailman suurin suru, varsinkaan näinä aikoina. Olutansojen laittaminen olisi helppo toteuttaa, vaikka en edes tiedä onko meillä etanoita kun en ole nähnyt niitä pihassamme.

      Poista
  9. Tellervo1/8/24 20:29

    Maanviljelyshommat ovat onnistumisia ja epäonnistumisia. Muistan omista viljelyksistäni, kun ei aina onnistunut. Harmittihan se, mutta ne kasvit, jotka kasvoivat, niin toivat sen hyvän mielen satoa korjatessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat olla aika herkkiä hommia. Olet oikeassa; nuo itse kasvatetut tomaatit maistuvat niin makoisilta että niitä syö ihan karkkina :)

      Poista
  10. Kurjaa, että et päässyt nauttimaan herneistä, sellaista viljely välillä on. Onneksi olet saanut muuten satoa ja kauniita kukkia ihasteltavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herneet ovatkin enemmän mieheni herkkua, minä en niitä pahemmin syö ja tulihan niitä jonkin verran vaikka lehdet näyttivätkin noin kamalilta. Salaattien epäonnistuminen harmittaa, mutta onneksi sentään jokin onnistuikin.

      Poista
  11. Ikäviä epäonnistumisia kasvihuoneessa mutta onneksi on tullut myös onnistumisia. Sinun tomaattiviljelmistä tulee selkeästi hyvä sato - niin ovat pulleita ja osa jo punaposkisiakin jo. Kasvattaminen on aina vähän arpapeli ja itselleni on myös tullut meidän kesähuoneen suhteen epäonnistuminen tänä vuonna.

    Ostin pitkästä aikaa Plantagenista alkukesästä markettoja parvekkeelle kun olivat tarjouksessa ja mietin ettei niitä todella meillä ole ollut vuosiin. Jostain kumman syystä marketat alkoivat kastelusta huolimatta alkaa kuivumaan ja kun aloin tutkia niitä lähemmin huomasin, että niissä oli jonkin sortin "öttiäisiä" ehkä kirvoja, joita aloitin sitten torjumaan. Jos olisin ollut viisas olisin heittänyt marketat heti pois mutta en tehnyt niin joten myöhemmin huomasin, että ötökät olivat siirtyneet myös pikkuneilikoihin. Saa nähdä kehtaako edes laittaa blogiin kuvaa parvekkeen kesähuoneesta tänä vuonna.

    Kivaa lauantaita Kristiina ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaateista tulee kyllä ihan hyvä sato ja maukkaita ovat. Harmittavaisia nuo kirvat ja muut. Eihän sitä heti raaski heittää ostamiaan tai kasvattamiaan pois, eikä aina ymmärrä niitä laittaa erilleen muista kasveistakaan. Ja sitten haluaa uskoa niinkin, että on ehkä kastellut liikaa tai liian vähän, sillä noita ötököitä ei ole helppo huomata.
      Laita nyt kuitenkin kuvia, sillä kun olen nähnyt miten paljon kukkia sinulla yleensä siellä on, niin varmaan vielä jäljelle jäi paljon kaunista.

      Poista
  12. Sama täällä, onnistumisia ja epäonnistumisia on puutarhassa.......mutta parasta on se että voi yrittää. Ja onhan sitä onnistunut kun satoakin tulee. Sitä on oman elämänsä puutarhuri. Kiinalaisen sananlaskun mukaan toimitaan; "Jos haluat olla onnellinen yhden päivän,ota humala.
    Jos kolme päivää, mene naimisiin.
    Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
    Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkia muita olen kokeillut, mutta sian teurastaminen on jäänyt :)

      Poista
  13. Paljion on onnistumistakin ja saat korjata ihanaa satoa.
    Herkkä ja kaunis tuo hajuherne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatteja korjattiin eilenkin iso pussillinen. Hajuherne on kyllä kaunis.

      Poista
  14. Sellaistahan se on; onnistumista ja epäonnistumista. Epäonnistumiset harmittaa vaikka kaikelle ei itse voi mitään.
    Mukavaa elokuuta!
    Tein jo haastepostauksen;
    http://rosanpunaistakultaa.blogspot.com/2024/08/elokuun-vain-kolme-kuvaa-kuukaudessa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vaihtelevaa on kasvattamisessa onnistuminen.
      Sinulle myös oikein ihanaa elokuuta. Tulen katsomaan kuviasi.

      Poista