05/08/2024

Kansallispukuja katsomassa





Pistäydyimme Maarianhaminassa katsomassa pienimuotoista kansallispukukulkuetta.  Kulkueessa taisi olla parikymmentä erilaista kansallispukua, toinen toistaan kauniimpia.






Erityisesti kauniit huivit herättivät huomioni. Lähes kaikilla kulkueeseen osallistujilla oli kori tai laukku mukanaan, sillä kulkueen päätteeksi heillä oli piknik kaupungintalon edustalla.

Kulkueen kärjessä soitti viuluniekka kansanmusiikkia.



Nyt oli jo väki vähentynyt kävelykadulla verrattuna alkukesään. Koulujen alkaminen mantereella vaikuttaa tietysti asiaan. Paljon on ollut tapahtumia kesän mittaan Ahvenanmaalla ja vieläkin niitä riittää.

Ja mikäs on tapahtumia järjestäessä ja katsottaessa jos tällaiset hienot kesäsäät jatkuvat.

Klikkaamalla TÄSTÄ näet mittavan esittelyn eri paikkakuntien kansallispuvuista.


Mukavaa päivän jatkumista!
💜💜💜


32 kommenttia:

  1. Kansallispuvut ovat kyllä niin kauniita ♡

    VastaaPoista
  2. Kauniita on ja hienoa, että tuollainen kulkue järjestetään. Se osoittaa arvostusta kansanperinnettä kohtaan. Huomioni kiinnittyi moniin päähineisiin. Onkohan se enemmän Suomen ruotsinkielisellä puolella ja Ruotsissa kun kansallispukuihin kuuluu päähine? En tiedä, mutta vähän vaikuttaa siltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälkeenpäin kuulin että tämä oli kansallispukujen "ulkoilutuspäivä" eli vastaavanlaisia paraateja järjestettiin eri puolilla maata (vai maailmaako?). Tuohon päähineasiaan en osaa sanoa mitään.

      Poista
  3. Voi miten upea kulkue! Minä olisin halunnut nähdä nämä kansallispuvut siellä Maarianhaminassa. Itselläni oli aikeissa mennä Wennborgin marjatilalle katselemaan "kansallispukujen ulkoilutusta" ensimmäisellä lomaviikollani mutta sitten tuli toinen pakollinen meno joten kansallispuvut jäivät. Itselläni on ollut Munsalan kansallispuku tai itse asiassa niitä oli kahta eri kokoa eli kummitäti osti molemmat ja kun kasvoin pienemmästä ohi sain isomman puvun ja serkulleni siirtyi pienempi puku. Pukuja kierrätettiin meidän serkusten kesken. Pukuni oli hyvin samanlainen kuin sinun otsikkokuvan oikea puku mutta minusta tuo ei ole Munsalan puku silti. Tässä linkki Munsalan pukuun. https://kansallispuvussa.com/munsala-brage/

    Kivaa uutta viikkoa Kristiina ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hieno kulkue ja viulunsoittaja täydensi hienosti soittamalla kansanmusiikkia. Hienoa että olet saanut omistaa kansallispuvun. Aika vähälle käytölle sellainen tietysti jää, mutta olen usein ajatellut että olisi kiva omistaa kansallispuku.

      Poista
  4. Upeita pukuja päähineineen!

    VastaaPoista
  5. Olipas hieno kulkue! Kansallispukuja näkee nykyään niin kovin harvoin. En muista edes milloin olen viimeksi itse nähnyt.

    Siellä tapahtuu kyllä paljon kaikkea kivaa, ainakin kesällä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin usein ei niitä tosiaankaan näe ja se on harmi kun niin kauniita ovat.
      Kesätapahtumia täällä kyllä riittää. Talvella onkin sitten aika hiljaista.

      Poista
  6. Minunkin huomio kiinnittyi huiveihin. Tiedän yhden naisen, joka tekee pukuja ja muistaakseni myös opettaa niiden ompelemista. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo huivit ovat niin hienoja, sekä kansallispuvun kanssa että ilmankin. Varmaan on mahdottoman suuri työ ommella koko puku, eikä ehkä ihan halpaakaan.

      Poista
  7. Tellervo6/8/24 12:40

    Kansallispuvut ovat toinen toistaan kauniimpia. Monet tekevät itse kansallispukunsa esim. synnyinseutunsa mukaan. Monta osaa ja tarkkaa työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat niin kauniita, että toivoisi niille enemmän käyttömahdollisuuksia. Ihan joka kissanristiäisiin ei näin arvokkailla puvuilla voi mennä.

      Poista
  8. Oooh - upeaa väriloistoa ja hienoa, kun lukuisia erilaisia pukuja yhtäaikaa!
    Onko sinulla kansallispukua tai ollut joskus?

    Minä tanhusin aikoinaan Helkaneidoissa ja tuolloin tuli jopa "melkein" kudottua ei kansallispuvun hametta, vaan kansanpuvun, eli Parikkalan Pikkupiian hamekangas. Mummini sitten ompeli siitä hameen.... äidin muutossa paita ja hame löytyi - paita harmittavasti "ruoste" värjäytynyt, mutta hame kelpasi vanhimmalle tyttärelle, mikä tietysti ilahdutti niin minua kuin äitiäni.Aikoinaan häissä näki aina muutaman tai edes yhden kansallispuvun - mutta eipä enää... harmi. Meidän häissä anopilla on kansallispuku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ollut kiva saada ottaa joka ikisestä puvusta ihan oma kuva! Mutta en sentään sellaista tohtinut ehdottaa. Ihanaa että tyttäresi käyttää tuota hametta. Häihin kansallispuku mielestäni sopiikin oikein hyvin.

      Poista
  9. Iloisia ja värikkäitä, olisipa juhlapukeutuminen vieläkin yhtä värikästä ja kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota voisi toivoa, enemmän käyttöä ja käyttäjiä näille kauniille asuille!

      Poista
  10. Hieno tapahtuma ja puvut ovat mahdottoman upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puvut ovat kyllä oman paraatinsa ansainneet!

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Ovat niin kauniita. Olisi kiva itsekin tuollainen omistaa.

      Poista
  12. Upean näköistä! Olisi kiva joskus päästä näkemään, kun kansallispukuja pidetään. Kaikki on niin kaunista kankaista alkaen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat todella kauniita ja huolella tehtyjä.

      Poista
  13. Anonyymi7/8/24 22:11

    Elokuun E-kuvat julkaistu (enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
  14. Todella kauniita! Kiitos mielenkiintoisista kuvista.
    Ihastelen ruotsalaisten tapaa pukeutua kansallispukuihin myös esimerkiksi jouluna.
    Nyt seuraan linkkiäsi ja menen katsomaan löytyykö oman kunnan puku sivustolta. :)
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita ovat. Linkistä löytyy toinen toistaan kauniimpia pukuja. Toivotaan että löydät oman kuntasi puvun.
      Oikein mukavaa loppuviikkoa sinulle myös!

      Poista
    2. Ei löytynyt. 😊 Mutta kyllä olivat ihania kaikki, jotka katsoin!

      Poista
    3. No, harmi ettei löytynyt. Minä löysin oman kotikuntani eli Finströmin puvun.

      Poista
  15. Oi miten kauniita pukuja!!
    En ole koskaan edes kokeillut kansallispukua päälle. Luulen, että siinä tuntuisi arvokkaalta. Ei mitään juoksentelua tai yleistä häröilyä. Rauhallista askeltamista ja asiallista käytöstä. (Ja saatan olla aivan pihalla näiden ajatusten kanssa....)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole minäkään kansallispukua sovitellut, enkä nuorempana ollut niistä edes mitenkään kiinnostunut. Kaupunkiympäristössä kasvaneena en tiedä ketään jolla olisi ollut kansallispuku. Tai no yhden muistan, kansakouluaikainen opettajani tuli aina joulu-ja kevätjuhliin kauniissa kansallispuvussa. Minunkin mielestäni kansallispuku edellyttää arvokasta käyttäytymistä, ei mitään pöydillä tanssimista todellakaan. Ja luulen etteivät pöydällätanssijat kansallispuvuista innostuisikaan :)

      Poista