15/07/2023

Jospa nyt onnistuisiKasvatamme mökin kasvihuoneessa tomaatteja. Koska mökillä ei olla ihan jatkuvasti, niin vaikeutena on ollut kastelu tai paremminkin kastelemattomuus.

Olemme tehneet niin, että kun lähdemme pois mökiltä, niin kastelemme runsaasti. Välillä mökillemme taas palatessamme, ovat kasvit kuivuuteen nääntymäisillään, eivätkä ne tietenkään tykkää siitäkään jos saavat ihan liikaa vettä, kuten helposti käy kun kastelee ikäänkuin "varastoon".
Rupesin tutkimaan mitä ratkaisuja olisi kastelun helpottamiseksi ja silloin vastaan tuli Blumat-kasteluautomaatti.

Kun hankimme kasvihuoneemme, sen mukana tuli kastelujärjestelmä, mutta sitä emme koskaan asentaneet kun se olisi vaatinut vesijohdon, joka olisi pitänyt pitää jatkuvasti auki jotta kastelija toimisi. Se vaikutti kuitenkin epävarmalta, sillä emme halua jättää vesijohtoa tiputtamaan vettä silloin kun emme itse mökillä ole.

Luin Blumat-kastelijasta arvosteluja ja käyttökokemuksia eri lähteistä, ja melkeinpä poikkeuksetta se oli saanut kehuja.

Siihen ei tarvita sähköä eikä vesijohtoliitäntää, joten senkin puolesta se tuntui sopivan mainiosti meille. 

Päätimme hankkia tämän järjestelmän. Sen hinta on n. 60€ ja pakkauksessa on kaikki mitä aloittamiseen tarvitaan, eli 12 kpl keraamisia antureita, 7m letkua, säiliöliitin sekä tarvittavat letkuliittimet.
Meidän tarpeisiimme nämä määrät riittivät, mutta tarvittaessa lisää voi ostaa. Järjestelmään voi lisätä tarvittavan määrän antureita ja letkua on helppo pidentää.

Pakkauksessa olevien tarvikkeiden lisäksi tarvitaan enää sopivan kokoinen astia josta Blumat ottaa kasteluveden.
Anturit näyttävät tältä. Keraaminen anturi reagoi maan kosteuteen. Kun maa on kuiva, laite alkaa kastella, kun maa on halutun kostea se lopettaa kastelun.

Maahan upotettuna anturi näyttää tällaiselta. Laitoimme yhden anturin kullekin tomaatin taimelle.

Säädimme veden tiputtelun ohjeiden mukaan. Käyttöohjeissa sanottiin, että oikea säätäminen ei aina onnistu ihan nappiin ensimmäisellä kerralla, joten nähtäväksi jää pitääkö nopeuttaa veden tippumista vai vähentää, vai saimmeko kaiken oikein heti ensimmäisellä kokeilulla.

Asensimme kastelijan eilen ja tänään kävimme tilannetta tutkimassa. Kaikki näytti olevan kunnossa ja multa tuntui sopivan kostealta tomaattien ympärillä.Yrtit saivat myös muutaman anturin. Tuo 12 anturia joka pakkauksessa oli, riitti mainiosti meidän kasveille ja pari anturia jäi vielä ylikin.

Vesisaaviin, josta laite ottaa kasteluveden, piti tehdä reikä säiliöliitintä varten. Säiliön on hyvä olla n. 50cm korkeammalla kuin kastettavien kasvien jotta vesi kulkee hyvin letkua pitkin.
Vesisaavi jonka ostimme on 45 litraa. Nähtäväksi jää riittääkö sen koko, vai pitääkö hankkia suurempi. Kansi on myös hyvä olla ettei veteen lennä roskia, eikä muodostu levää.

Jospa nyt tämän kastelujärjestelmän myötä saataisiin kasvihuoneen kasveille suotuisat olot. Ainakaan ei tarvitse itse näppituntumalla arvioida veden tarvetta. Ja nyt kasvit saavat aina mukavan lämpöistä vettä kun se saa saavissa ja kasvihuoneen lämmössä lämmetä.


Onko sinulla kokemusta tästä kastelujärjestelmästä tai jostain muusta vastaavasta? Jos on, niin olisi kiva kuulla miten on toiminut.


MUKAVAA PÄIVÄN JATKOA!
🍅🍅🍅

26 kommenttia:

 1. No onpas näppärä ja edullinenkin.
  Hyvä apu juuri nyt teille ,että ei tarvitse huolehtia kuinka mökillä kasvihuoneessa voidaan💚
  Hyvin satoa tuleekin. Oman maan sato niin parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosi hyvältä ja toimivalta. Eikä ollut kalliskaan. Tuleehan tomaateille näin hintaa, mutta on niin kiva seurata niiden kypsymistä ja ovat tosi maukkaita.

   Poista
 2. Meillä on ollut Blumat käytössä kasvihuoneessa nyt viidettä vuotta. Ilman sitä olisi paljon hankalampi hoitaa sopivan tasainen kastelu, vaikka on kotonakin. Kuten totesit, antureita voi lisätä tarpeen mukaan, meillä on 36 anturia ja kahta lukuunottamatta kaikki ovat käytössä. Kannattaa seurata, että Blumat toimii, mutta ihan liian herkästi ei kannata säädellä veden tiputusnopeutta. Jonain vuonna olin epäileväinen ja ruuvailin ... sillä seurauksella, että vesi alkoi tippua liialla vauhdilla. tänä vuonna en ole koskenut lainkaan uusilla säädöillä ja hyvin on toiminut.
  Poika laittoi Blumatin ulkona oleville vihanneksille, jotta voi välillä käydä reissuja, heilläkin on hyviä kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo kastelun tasaisuus oli yksi syy hankkia tämä. Katselemme nyt rauhassa miten tuo tiputtelun tahti vaikuttaa ja muutellaan tarpeen mukaan sitten kun on muutama päivä tätä seurailtu. Kuka tietää jos vaikka ensi vuonna hommataan samanlainen lavakauluksille!

   Poista
 3. Meillä on ollut Blumat muutaman vuoden. Olen siihen oikein tyytyväinen. Keväällä saa välillä säätää kerran jos toisenkin löytääkseen sopivan tiputtelutason. Toisinaan löytyy heti, toisinaan saa istua säätämässä useamman kerran. Kerran säätö meni totaalisesti pieleen, jonka seurauksena 150 l vettä oli yön aikana valunut tomaattien ja kurkkujen kautta maahan. Silloin ei muutamaan päivään tarvinnut tomaateille vettä antaa. Kasvarin nurkassa meillä on 150 litrainen saavi, joka on nostettu muutaman tiilen päälle virtaamapaineen takaamiseksi. Saavissa ei ole kantta. Joskus sinne on joku kärpänen jäänyt kellumaan. Roskia ei kasvarissa veteen lennä, eikä levää ole tullut.
  Ostin aikanaan Blumatin peruspaketin. Myöhemmin olen tilannut lisää antureita, letkua ja lisänippeleitä netistä. Joissain rautakaupoissa on myös myynnissä Blumatin tarvikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä Blumatiin. Meidän saavi on huomattavasti pienempi kuin tuo teidän, joten nähtäväksi jää onko liian pieni. Meillä on ihan kyläkaupassakin (joka on aika iso kauppa ja monipuolinen) näitä lisäosia, joten sen puolesta ei ole hätää.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen tuo kastelujärjestelmä. Meillä on isoja vesisaaveja kaksi, joihin keräämme sadevettä ja ihan kastelukannulla kastelen. Perinteisillä konsteilla siis tällä mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että toimii kuten ollaan ajateltu, ja miksei toimisi kunhan säädöt on kohdillaan. Meillä on myös sadevesitynnyri, mutta näinä kuivina ja kuumina kesinä se on useimmiten tyhjä.

   Poista
 5. Olipas kohtuuhintainen ja järkevä kastelusysteemi. Kiitos vinkistä 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei paha hinta ja varsinkin jos toimii hyvin niin kuin arvosteluista ja lukemistani blogikirjoituksista päätellen tekee.

   Poista
 6. Kuulostaa hyvältä systeemiltä.

  VastaaPoista
 7. Näyttää kyllä tehokkaalta ja luulen, että kasteluongelmat ovat takanapäin. Noinhan kasvit saavat varmasti tasaisesti vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin uskon että nyt saavat kastelun tasaisemmin, eivätkä pääse kuivumaan.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen kokeilu! Kiva lukea myöhemmin kokemuksistanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron kyllä miten toimii kun ollaan paremmin tähän tutustuttu.

   Poista
 9. Wau - olipa kiva kun kuvasit lähietäisyydeltä ja mukavaa kuulla miten toimii jatkossa!! Alkoi naurattaa sana kastelujärjestelmä.... Ukkokultani nimittäin kiipeili tuolille pubin terassituolilla Irlannissa, kun yritti selvittää niiden upeiden kukkaloistojen kastelujärjestelmää... heh heh... irkkuaksentilla oleva baarimikko innostui vielä selittämään systeemiä, mutta ei selvinnyt meille kummallekaan.... hih...Ei siis kukoista yhäkään mein terassikukkaset samaan malliin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä miten rupeaa toimimaan. Ainakin tähän asti näyttää lupaavalta. Tämä ainakin ehkä tuli aika ymmärrettävästi kuvailtua, toivottavasti :)

   Poista
 10. Vaikuttaa todella kätevältä ja hintakin oli vallan kohtuullinen.

  Tomaattien täyteistä ja muutenkin mukavaa kesää Kristiina <3.
  En ole pahemmin ehtinyt mitään "ylimääräistä", kun olen pakertanut yksin töissä muiden lomaillessa. Ja lauantaina kun oma loma vihdoin alkaa, vaihdetaan samantien maisemaa ja keskittyminen menee muuhun. Mutta palataan taas kun on aika <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan hyvä hinta. Ihanaa kesän jatkoa ja lomailua sinne! 💚⛳

   Poista
 11. No mutta tuohan on näppärän oloinen systeemi! Taidan googlata sen ja pohdin saisiko siitä systeemin kasvihuoneeseen meilläkin.... Hintakin on hyvin kohtuullinen.
  Meillä ei toki tomaatteja ole, ei kurkkujakaan tänä vuonna, mutta kyllä nuo muutkin kasvit hyöytyisivät tasaisesta kastelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä suosittelen ehdottomasti; paras hankintamme aikoihin. Mietin jo pitäisikö ulos lavakauluksillekin ensi vuonna laittaa sama systeemi. Ja kukatkin tykkäisivät tästä.

   Poista
 12. Ritavuoren juurella26/7/23 15:57

  Ainakin kasvit näyttävät hyvinvoivilta ja tuottavat satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt parin viikon käytön jälkeen en voi muuta kuin kehua. Kaikki pelaa juuri niin kuin pitääkin.

   Poista
 13. Onpa kätevä systeemi! Tuo on juuri ongelma kun kasvit vaativat tasaisen kastelut läpi kasvukauden. Juuri tämän takia en ole itse laittanut mitään hyötykasveja kotiin eikä mökille. Vähemmän stressiä... Kiva seurata miten tomaatit kehittyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on laite toiminut, eikä vesi ole loppunut kertaakaan tuosta säiliöstä. Ollaankin aiemmin näemmä kasteltu aivan liikaa. On niin huoleton ja voi hyvin olla useampia päiviä poissa mökiltä tämän avulla.

   Poista