30/04/2023

Tämä olisi unelmieni terassi



Eletään sitä aikaa vuodesta jolloin piha ja terassi ovat suurimpana kiinnostuksen kohteena, ainakin minulla. On tosi vaarallista lukea lehtiä joissa esitellään toinen toistaan kauniimpia ratkaisuja näihin ulkotiloihin.

Toisaalta lehdistä ja netistä saa kuitenkin paljon hyviä ideoita, joita voi itsekin toteuttaa. Hienoimmat puutarhat on usein toteutettu suurella rahalla, ammattilaisten suunnittelemina ja toteuttamina, mutta jos viitseliäisyyttä, taitoa ja kekseliäisyyttä löytyy itseltä, niin uskon että ainakin saman tyylisiä ratkaisuja voi toteuttaa halvemmallakin.




Itse yritän löytää ratkaisuja terassimme kasveihin ja sisustuksiin. Meillä ei ole terassilta maayhteyttä, sillä terassimme on muutaman metrin korkeudella maasta, joten ruukuissa tai laatikoissa kasvatettavat kasvit ovat ainoa ratkaisu meidän terassille.

Koti ja keittiö-lehdessä oli artikkeli japanilaishenkisestä terassista ja ihastuin ikihyviksi siihen. Postauksen kaksi ensimmäistä kuvaa ovat tuosta lehtiartikkelista. Tykkään vihreän ja mustan yhdistelmästä ja vuosi vuodelta olen ihastunut yhä enemmän yksinkertaisiin, vain muutamalla värillä tehtyihin ratkaisuihin. Havut, heinät ja monet muut vihreytensä ansiosta hienoilta näyttävät kasvit tuntuvat juuri nyt oikeilta.

Isoissa ruukuissa tai laatikoissa kasvit viihtyvät, mutta pohjolan oloissa niiden talvenkestävyys joutuu koetukselle. Ratkaisuna on tietysti se, että kasvit viedään talveksi suojaisampaan paikkaan. Meillä ei kellaria, autotallia tai vastaavaa ole, mutta kesähuone voisi olla hyvä paikka jossa kasvit talvehtivat onnistuneesti, kunhan ne on suojattu pakkaselta.

Menneenä talvena talvetinkin jo ruukuissa kasvavat laventelit kesähuoneessa ja hyvin onnistui.




Koska aion siirtää ruukuissa olevat monivuotiset kasvit talveksi kesähuoneeseen, on ruukkujen oltava maltillisen kokoisia ja -painoisia. Eli mitään suurempia puita en voi ajatella istuttavani, mutta jokin pieni puu voisi olla mahdollista istuttaa. Perennat ovat myös yksi mahdollisuus ja heinät. 




Mikä unelmapaikka! Niin yksinkertaista, mutta aivan ihanaa. Puusta tehty kiemurteleva polku on paljon kivampi kuin suoraviivainen. Tämä vaatii maavaraisen terassin, joten se ei ole meillä mahdollinen, mutta ainahan voi haaveilla. Tuo japaninvaahtera punaisine lehtineen voisi hyvinkin menestyä myös ruukussa ja taka-alalla näkyvä bambu olisi myös hieno.

Villiviinin voisi tietysti istuttaa terassin ulkopuolelle maahan, mutta veisi varmaan monta vuotta ennen kuin se olisi kasvanut niin korkeaksi että edes näkyisi terassillemme, joten se ei taida olla meille sopiva.





Tuollainen lasipullo on myös hieno ulkona kasvien keskellä. Samanlainen minullakin oli joskus mökin kukkapenkissä, mutta nyt se on meillä sisällä. Ehkä se voisikin olla kiva koristus terassilla.

Musta seinä ja vihreät kasvit ovat näyttävä yhdistelmä.



Tuulessa kahisevat heinät ja vaahterat muodostavat hienon mietiskelypaikan ja penkki sopii tyyliltään kivasti tähän kokonaisuuteen.

Käytännön ihmisenä tosi väkisinkin putkahtaa mieleen ajatus siitä, miten paljon noista vaahteroista lähtee syksymmältä noita isoja lehtiä ympäri puutarhaa, mutta kauniita ne kuitenkin ovat kesällä tuossa aidan vieressä.

Miten on, voisiko sinunkin unelmapihasi/terassisi näyttää tältä, vai tykkäätkö enemmän runsaasti kukkivasta tyylistä?

Tällaisia haaveita täällä tänään sateisena ja tosi koleana päivänä.
Mutta ehkä se kesä ja lämpö sieltä vielä jonain päivänä tulevat!

Postauksen kuvat: Koti ja keittiö, Hus & Hem

🌿🌿🌿








20 kommenttia:

  1. Voi että miten kaunista. Kyllä tuolla viihtyisi ja silmä lepäisi.
    Mukavaa Vappua Sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin aivan ihanaa! Kiitos samoin sinulle<3

      Poista
  2. Olet aivan oikeassa, vihreän ja mustan liitto on täydellinen näissä kuvissa. Ruukkupuutarha/-terassi olisi minullekin mieluinen ratkaisu.
    Mukavaa vappua Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukkupuutarha olisi siitä hyvä, että tarvittaessa jokin kasvi olisi helposti siirrettävissä jos se ei viihtyisi jossain paikassa. Kastelua tietysti tarvitaan enemmän kuin maassa kasvaville kasveille. Ihanaa vapunpäivää sinullekin<3

      Poista
  3. Mustan ja vihreän yhdistelmä on todella kaunis ja miellyttää omaakin silmää. Tykkään myös tuosta rehevyydestä ja monista erilaisista ruukuista. Ja siitä tulikin mieleeni että ison ruukun pohjalle kannattaa laittaa ensin kevytsoraa, joka keventää ruukun painoa. Tehtiin itse nyt näin kun istutettiin oliivipuu mökille ja kuinka kätsää on nyt siirrellä sitä ulos ja sisään yöksi.
    Mukavaa vappuviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen ruukkupuutarha/terassi on toiveissani toteuttaa. Aika paljon olen jo sitä suunnitellut. Saa nähdä mitä tulee. Kevytsora on ehdoton kun kyseessä ovat kuitenkin isohkot ruukut. Oliivipuu onkin aivan ihana kasvi.
      Nyt ollaan jo illassa, joten toivotan sinulle hyvää uutta viikkoa!

      Poista
  4. Hienoja tunnelmakuvia! Kyllä voisi minunkin puutarhani/terassini näyttää oikein mielellään tältä :) Tosin joitakin kukkia olisi pakko saada väriä antamaan. Ruukkuistutuksilla saa muotoja ja kerroksia sinne, minne haluaa.
    Mukavaa alkanutta toukokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukut ovatkin siitä hyviä, että niitä voi sijoitella eri paikkoihin sen mukaan miltä kasvien kasvaessa rupeaa näyttämään.
      Oikein ihanaa toukokuuta sinulle myös!

      Poista
  5. Wau - osaan kuvista ihailla teidän toisten "Pesän rakennusta", kuka terassilla, kuka pihamaalla ja toiset sisälläkin... Minä lienen "Käki" - pesästä pesään omaani osaamatta kohennella nautiskelen katsellen ja lukien teidän suunnitelmista.
    Ammattilaiset painii eri sarjassa - ihailen itse tehtyä ja keksittyä.... sinä loihtisit vihreästä ja mustasta vaikka mitä... ja eikös ole ihanaa suunnitella luovasti pikkurahalla... usein vähempi on enempi. Eloisan iloista toukokuuta - oikeaa kevätkuukautta, mitä se saakaan aikaan?!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään tullen se aina iskee, tuo "pesän rakennus" ulkotiloihin. Itsekin tässä ihailen toisten hienoja aikaansaannoksia eli luen netistä ja lehdistä (kuten nämä kuvat) miten on toteutettu eri tiloja. Pyrkimykseni on aikaansaada edes hiukan jotain tuon tyyppistä terassillemme.
      Hienoa ja lämmintä toukokuuta sinullekin!

      Poista
  6. Onpa aivan ihania terasseja ja pikku pihoja! Haaveilen tuollaisesta, mutta pihani on vähän liian iso, villi ja rehevä. Olisipa mahdollista saada sorapintaa, ettei tarvitsisi ruohoa leikata... ja toisaalta sorapiha ei yhtään sopisi tällaiseen vanhaan kylään, jossa asun. Näyttäisi siltä, kuin olisi pudotettu laskuvarjolla tänne ;-)
    Nämä asiat ovat tasapainoilua, mutta haaveilu on mukavaa. Toivottavasti saat toiveidesi terassin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin niin mahtavan kauniita! Meilläkin mökillä on turhan paljon nurmikkoa, joka ei edes viihdy siellä. Kotona ei onneksi ole yhtään nurmikkoa vaan iso terassi ja etupihalla kaksi pienehköä kukkamaata. Tärkeää onkin tietysti että piha ja talo ja sen ympäristö "puhuvat samaa kieltä". Pikku hiljaa yritän tuota toteuttaa.
      Mukavaa kevättä sinulle!

      Poista
  7. Nämä olivat kyllä upeita kuvia! Välillä meidän terassilla on kukkijoita, välillä on ollut heinävaltaisempaa:) Näiden kuvien jälkeen vihreä voisi todellakin olla tämän vuoden terassikasvien väri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kuvia olen silmilläni ahminut jo monta päivää, ja laitoinpa tietokoneeni näyttökuvaksikin tuon ylimmäisen! Kukkivia kasveja minäkin enimmäkseen olen suosinut, mutta nyt tuntuu että terassille voisi laittaa jotain tämän näköistä.

      Poista
  8. Silloin, kun meillä oli piha, se oli stailatu suht perinteiseksi: muutama hyötykasvi, pari kukkaistutusta, suihkulähde ja nurmikko. Minä en ole mikään viherpeukalo, joten tyydyin siihen, mitä joku muu on keksinyt. Jos rahaa ei olisi esteenä, unelmien terassi tai piha olisi ammattilaisen kädenjälkeä. Nyt mulla on vain pari hikistä kukkaa terassilla.

    Totta se on, että pohjoisen ankara ja arvaamaton talvi on vaikeaa kasveille. Nyt olen seurannut ihmisten puutarhapuuhia etelässä jonkin verran: aika tavalla helpommalla he pääsevät, kun ilmasto on tasaisempi eikä pakkasia ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kiinnostunut puutarhatöistä ja nautin suunnittelusta. Mutta raha asettaa tietysti aina suurimman esteen haaveiden toteutumiselle, sillä joihinkin töihin olisi kivaa palkata ammattilaiset, itse kun ei aina osaa, eikä jaksakaan kaikkea tehdä.
      Uskon että etelän lämmössä on paljon helpompi toteuttaa näyttäviä puutarhoja. No, kastelua tietenkin tarvitaan enemmän kuin täällä pohjoisessa.

      Poista
  9. Samanlaisia mietteitä on minullakin ja nyt olemme suunnitelleet, jos tekisimme takapihalle uuden pation, niin sinnekin tarvitsisi ideoita. Unelmoida ja ideoida aina voi, toteutus voi jäädä tekemättäkin.
    Hyvää keskiviikkoiltaa 💛💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta on aina kiva miettiä ja suunnitella, vaikka ideat eivät aina toteutukseen asti pääsekään.
      Ihanaa illan jatkoa sinulle myös<3

      Poista
  10. Tuo pergoilatyyppisen katoksen ottaisin heti meille, on kyllä kaunis.Ja ihania nuo ruukkuistutukset.

    VastaaPoista