06/04/2023

Tilinauhaa ja pääsiäistä



Aamu valkeni sumuisena ja lämpötila on nollan paikkeilla. Oli hiukan suunnitteilla mennä mökille pääsiäistä viettämään, mutta nyt ehkä jäädään kuitenkin kotiin kun ainakaan vielä ei luvattua lämmintä ja aurinkoista pääsiäissäätä näytä tulevan.

Kesähuone siivottiin pari päivää sitten ja grillauskausikin avattiin. Pääsiäiskoristeita tai -kukkia en ole hankkinut. Kesähuoneeseen tosin laitoin pääsiäispupun kurkistelemaan ruohon sekaan. Ruoho on meidän ikuinen koriste, sekä kesällä että muutenkin. Se ei ole oikeaa elävää kasvia, vaan tekosellaista. Pääsiäinen tuntuu olevan lyhyt ja menevän ohi ennen kuin huomaakaan. Mutta sitten taas se tuntuu jatkuvan ikuisuuden; neljä päivää.

Minulle pääsiäinen on enemmän kevään juhla, kuin kirkollinen juhlapyhä ja se onkin useimmiten mennyt töiden merkeissä silloin kun töissä vielä kävin. Tosin noihin neljään päivään saattoi hyvällä tuurilla sisältyä ainakin yksi vapaapäiväkin, mikä tietysti tuntui mukavalta. Ja jos ei vapaata sattunut, niin ainakin se ilahdutti vuorotyöläistä, että pyhien työskentelyn näki sitten mukavana lisänä tilipussissa. 

Tilipussista muistuikin mieleen ne ajat jolloin palkan tosiaankin sai pussissa. Ensimmäisessä työpaikassani saatiin palkka kerran kuukaudessa kirjekuoressa. Kuoressa oli tilinauha, josta kävi ilmi tehdyt työtunnit ja mitä niistä oli tienattu. Tilinauha oli ohut liuska ja palkka oli kuoressa seteleinä ja taisi siinä olla jokunen kolikkokin mukana. Vai muistanko väärin? Aina tuntui melkein juhlavalta kun työpaikan kassanhoitajalta sai noutaa ja kuitata palkan. Nyt tuntuu käsittämättömältä että tuollainen käytäntö on ollut omana elinaikanani. Hiukan myöhemmin sitten kuoressa tuli ainoastaan tilinauha ja rahat oli lähetetty pankkitilille. Silloin piti sitten ruokatunnilla mennä pankkiin jonottamaan ja nostamaan tarvitsemansa summan, jos jotain nostettavaa sen jälkeen jäi kun oli pankkitädille laskupinon maksettavaksi antanut. 

Mutta nyt eksyin pääsiäisteemasta kovin kauas.

Mämmiä pitää hankkia pääsiäisen jälkiruoaksi ja muutkin ruokaostokset on tehtävä. Onneksi kaupat ovat auki joka päivä, niin ettei tarvitse yhdellä kertaa ostaa kaikkea.
Eilen jo oli paikallisessa ostoskeskuksessa ruuhkaa. Meidän kylän marketissa sentään yleensä on aika rauhallista tehdä ostoksia.

Miten sinä aiot pääsiäistä viettää, kotona vai jossain muualla?


OIKEIN RAUHALLISTA JA HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!
                          💛💛💛



31 kommenttia:

  1. Hei. Me vietetään pääsiäistä kahden täällä Keski-Suomessa. Pääsiäistä vietin aikanaan melkein aina töissä. Aika usein valitsin tarkoituksella koko pääsiäisen ajan, joten rahaa tuli siten ovista ja ikkunoista, heh heh. Nykyään rauhoitun tähän juhlaan ja nautin kevään tulosta. Pääsiäiseen meillä kuuluu jokin perinteinen kirkollinen tilaisuus kotiseurakunnan kirkossa. Hyvää Pääsiäistä ja aurinkoista kevättä teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden ollaan mekin, jos ei joku yllättäen tule. Vietettiin isolla porukalla viikko sitten syntymäpäiviäni, joten nyt ei olla suunniteltu mitään. Ovista ja ikkunoista tosiaan tuli silloin! :)) Vaikka olihan se tuntuva lisä peruspalkkaan. Oikein mukavia pääsiäisajan päiviä teille myös!

      Poista
  2. Toivottavasti pääsette ainakin pistäytymään mökillä haistelemassa ja kuulostelemassa kevään kohinaa. Ja kiitos kysymästä, me vietämme osan pääsiäistä kotona ja ainakin pari lapsenlasta vanhempineen on tulossa meitä ilahduttamaan. Myös retki Turkuun taitaa olla tiedossa.
    Kaunista pääsiäistä myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo meidän on siellä pistäytyä: vain vartin verran autolla ajoa. Jos päivät lämpenevät niin voidaan mennä hiukan pihaa siivoamaan, jos lumet ovat sulaneet. Mukavia pääsiäisen päiviä teille ja terveisiä Turkuun!

      Poista
  3. Me vietämme pääsiäisen kotona. Perinteisesti syömme perheen kesken pääsiäisaterian ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Nyt nuorempi tytär ja hänen miehensä ovat töissä, joten hiukan pienempi porukka tänä pääsiäisenä on. Saamme myös rakkaan ystävän yökylään hiukan kauempaa. Mukavaa seurustelua siis tiedossa.
    Pääsiäinen on minulle niin kirkollinen kuin keväänkin juhla. On mukava laittaa keväinen kattaus ja pääsiäiskoristeita olen ripotellut paikoilleen jo muutaman viikon.
    Minäkin olen saanut ensimmäisestä kesätyöpaikastani postista tilipussin tulinauhoineen, seteleineen ja, kyllä, kolikoineen. Hassulta se nyt tuntuu, kun työntekijällemme maksan palkan muutamalla tietokoneen painalluksella. Kyllä meidänkin aikanamme maailman on aika paljon muuttunut!
    Hyvää Pääsiäistä teille myös 💛🐣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset perinteet ovat mukavia. Meillä hiukan vaihtelee miten milloinkin vietetään. Koti näyttää kyllä kauniilta pääsiäiskoristelujen kanssa, mutta nyt kun ollaan vaan kaksistaan niin en vaivautunut enempiä koristella.
      Nuo tilipussiajat tuntuvat kaukaisilta ja paljon kätevämpäähän tämä nykyinen systeemi on. Olispa tullut säästettyä edes yksi noista tilinauhoista!

      Poista
  4. En ole koristellut kotia pääsiäiseen mitenkään. Olen sellaiseen nykyään liian laiska vissiin, eikä pääsiäinen enää poikien jo ollessa aikuisia ole sellainen, joka erottuisi normiviikonlopuista muuten kuin pituudeltaan, joka on näin työssäkäyvälle kiva asia, mutta yksinyrittäjämiehelle kaksipiippuinen juttu. Jos on vapaata, ei tule tuloakaan.

    Kävin maanantaina hakemassa viimeisiä keramiikkatöitä lasitusuunista ja töiden joukossa oli ilokseni hyvin onnistunut kulho, johon ajattelin istuttaa jotain vihreää kevään kunniaksi. Ehkä peräti jotain syötävää (herneenversoja tms), niin tulee vihreys ja hyöty samassa. Mutta sekään ei nyt pääsiäiseksi ehdi.

    Lähdetään Vierumäelle pariksi päiväksi ja taas arvottiin otetaanko sukset mukaan. Vuokatin lomalla ei hiihdetty metriäkään, eikä myöskään koko talvena ennen sitä, mutta jotenkin 10 asteen lämpö ja auringonpaiste kuulostaa niin kivalta yhdistelmältä latujen kanssa (elleivät ehdi sulaa), että saatetaan harkita.

    Ihanaa pääsiäistä joka tapauksessa, mökille tai kotiin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten muutettua kotoa tahtoo kaikki vähän jäädä. Pääsiäinen vilahtaa myös sen verran nopeasti ohi, että juuri kun on saanut koristeet esille, niin ne pitääkin sitten jo ottaa pois.
      Vihreä kasvamassa itse tehdyssä kulhossa kuulostaa kyllä niin hienolta! Herneenversot ovat herkkua.
      Kevättalvinen auringonpaiste on kyllä aina yhtä ihana. Muista auringonsuojavoiteet! Ne muistan itse nykyään kun iholla muutoksia on tullut. Onneksi ei sentään ihan vakavaa, kai. Tulossa on kutsu ihopolille, jossa päättävät mitä tehdään.
      Mukavaa lomailua teille<3

      Poista
  5. Minä vietän pääsiäistä ihan vaan kotona, piipahdan kyllä vanhempien luona kylässä 💕 Tilipusseista puheenollen, muistan kuinka isovanhempani kertoivat käytännöstä ja se tuntui lapsesta jotenkin juhlavalta.

    Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä nykyajan lapset ja nuoret taida voida käsittää että tuollaisissa tilipusseissa on entisaikaan palkka maksettu.
      Kiitos samoin sinulle; oikein kivaa pääsiäisen aikaa!

      Poista
  6. Tellervo6/4/23 11:38

    Hyvää Pääsiäistä teille! Kotona vietän pääsiäistä. Pojat tulevat käymään, kun lähellä asuvat. Palkkoja on maksettu käteisellä kerran viikossa eikä ollut tilinauhoja. Myöhemmin maksettiin pankkiin ja tilinauhat jaettiin työpaikalla. Toivottavasti aurinko paistaa lähipäivinä, kun nyt ihan pilvistä. Toivottavasti lumet sulavat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terkkuja teille kaikille! Entisaikaan monella oli palkkapäivä lauantaina. Tuntuu kaikki tuo tilipussityyli niin esihistoriallisen ajan jutulta. Kai me sitten ollaan vanhoja!
      Aurinkoista ja lämmintä saisi tulla. Täällä sataa hiljalleen räntää tällä hetkellä.

      Poista
    2. Tellervo6/4/23 17:51

      Kiitos, kiitos.

      Poista
  7. Kotona vietetään pääsiäistä ja säiden mukaan mennään eli mahdollisesti grillailua perheen kesken terassilla ja pientä puunailua venerannassa. Muutamia pääsiäiskoristeita olen kotiin laitellut lähinnä lastenlasten iloksi ja ostin keltaisia hyasintteja sekä liljoja tuomaan terassille kevään tuntua.
    Mukavaa pääsiäistä teillekin, joko kotiin tai mökille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää vaikuttaa kyllä moneen asiaan. Venerannassakaan ei taida olla ihan kiva puuhailla jos taivaalta tulee märkää niin kuin meillä tänään. Oikein mukavaa pääsiäistä teille! 🐣🐇🐣🐇

      Poista
    2. Totta! Laitellaan ajan kanssa ja kelien mukaan, niin voidaan jopa nauttia paatin laskukuntoon laittamisesta :)

      Poista
  8. Mulle pääsiäinen on taas enemmän kirkollisjuhla. En itse kuulu kirkkoon enkä vietä pääsiäistä sen kummemmin. En sen kummemmin koristelekaan, mutta lapselle se on vielä hauskaa, joten tehään jotain aina. Värjätään munia, tehdään kortteja yms. Luulisin, että senkin perinnen kuolee, kun lapsi kasvaa 🙂

    Toivottavasti aurinko tulee pilkahtamaan sielläpäin. Että kesähuoneelle ja mökille olisi tarvetta pääsiäisen aikanakin ☀️.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok. Kirkkoon en kuulu minäkään. Munien värjäämisestä meillä on tosi monta vuotta aikaa, mutta lasten ollessa pieniä niitä värjättiin aina pääsiäisenä.
      Auringonpaistetta odotamme.

      Poista
  9. Pääsiäinen on hyvän ruoan ja yhdessäolon juhla samalla tavoin, kuin joulukin - näin aikuisten kesken. Muutamia pääsiäiskoristeita olen laittanut ja ostanut keltaisia narsisseja niin ulos kuin sisällekin.
    Olen saanut palkkani käteen tilipussissa ainoastaan yhtenä kesänä ollessani teininä töissä paikallisessa K-marketissa. Sen jälkeen palkka on tullut pankkiin. Ohuen palkkanauhan muistan.
    Hyvää pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin. Nuo ohuet rapisevat tilinauhat muistaa varmaan aina.
      Samoin sinulle, oikein mukavaa pääsiäistä!

      Poista
  10. Olipa hauskaa kuulla sinun palkkatarina. Itsekin muistan, miten piti mennä pankkiin maksamaan laskut tai laittaa ne kirjekuoressa pankin hoidettavaksi. Hauskoja muistoja kyllä :)
    Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se oli jo suurta edistystä kun laskut voi laittaa kirjekuoreessa pankin hoidettavaksi. Ja entäs sitten kun pankkien eteisiin tulivat maksuautomaatit!
      Sinulle myös oikein hyvää pääsiäistä!

      Poista
  11. Keväänmerkki meillekin Pääsiäinen on - jää juhlimatta, kun usein sen jommalle kummalle puolelle on mukavaa ottaa muutaman lomapäivä... neljällä saa jo reilun viikon lomaa ja niinhän siinä taas kävi, että lomalle lompsis...
    Tänään ensin käydään Voice of Finlandia seuraamassa livenä, kun ne ohjelmat tehdään ihan tuossa naapurissa. Äitikin viedään sinne.... odottaa innoissaan!!
    Joten telkusta tuttu tänä iltana... huomenna sitten reisun päälle!
    Itse en ole pussissa tiliä saanut, mutta niin luottamuksen arvoinen nuori neiti olin että sain kassasta ottaa töistä lähtiessäni aina itse palkan.... olin terveyskeskuksen kanttiinissa töissä 3aamutuntia... ja 5markkaa oli tuntipalkka; se tuntui niin hienolta. Ja ajatella, pääsin siihen työhön jo 11-vuotiaana ja olin 15-vuotiaaksi saakka, kesäisin reilun kuukauden ja lisäksi joulu- ja hiihtolomilla. Se tuntui niin hienolta! 15-vuotiaana pääsin sitten jo isompaan kioskiin täysipäiväisesti töihin,
    On ne ajat muuttuneet...
    Ihanaa pääsiäisen aikaa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein mukavaa kevätlomaa teille! Jännä ilta teillä tulossa. Hyvin olet työsi hoitanut kun jo noin nuorena sait vuosi toisensa jälkeen tehdä samaa työtä ja luottokin oli melkoinen!

      Poista
  12. Me ollaan ukkelin kanssa kotihiiriä. Käydään lauantaina Joeskuussa tyttären perheen luona. Muuten ollaan vain kotona.
    Minullakin jäi pääsiäiskukkaset ostmatta. Muutamia suklaamunia ostin virpomispäiväksi varalta ja kävihän niitä virpojia jopa.
    Minulla on ollut kauan haaveena mennä ortodoksiseen yökirkkoon Pääsiäisyönä. En ole ortodoksi, mutta olen maalannut muutamia ikoneita, ja tutustunut tätä kautta ortodoksiuskontoon. Ikonit on aina siunattu ortodoksisessa kirkossa ja olen ihaillut kirkon tuoksuja, kaunista musiikkia ja kiitollisia saarnan lauseita. Kaunista ja monelle aistille ihanaa.
    Oikein Ihanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotihiiriä ollaan mekin. Suklaata tai muuta herkkuja meille ei nyt ostettu, mutta mämmiä kuitenkin. Sitä söin jo eilen niin että ihan ähky tuli. Ei hyvä. Ortodoksisessa kirkossa en ole koskaan ollut, mutta mielenkiintoinen kokemus se varmaan olisi, värikästä ja kaunista. Sinä kun omaat kädentaitoja, löydät varmaan ideoita omiin töihisi ortodoksikirkosta.
      Hienoa pääsiäistä sinulle myös!

      Poista
  13. Hyvää Pääsiäistä sinullekin!
    Täällä ollaan ihan kotosalla, joka päivä pitää käydä monta kertaa kurkkimassa onko kevätkukat jo heränneet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pioni! Täälläkin on tänään aurinkoista joten kukkia voi kohta näkyä täälläkin.

      Poista
  14. Hyvää pääsiäisen aikaa Kristiina ♥ Sinulla on rairuoho kasvanut ihan kohisten. Minä en ole nyt muutamaan vuoteen sitä istuttanut kun oma ruohoni aina ollut harvan ja surkean näköinen. En tiedä on syy ollut vanhoissa siemenissä vai istuttajassa :D Pääsiäistä vietetään perhepiirissä. Hyvää ruokaa kalaa, kananmunia, mätiä, äyriäisiä ja totta kai hyvää jälkiruokaa. Mämmikin on ostettu ja ainahan sitä tulee ainakin maistettua parina päivänä. Tulppaaneja on koti pullollaan ja pääsiäiskoristeet ovat esille. Ihanaa kun ilmat ovat näin keväiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjo<3 Muoviruoho kasvaa parhaiten :) Mämmiä olen syönyt ihan urakalla, sillä rakastan sitä. Meillekin tuli tänään kaunis sää. Eilen oli kaikkea muuta kuin keväinen ilma.

      Poista