13/04/2023

Näin kasvatat ja lisäät onnistuneesti pelargoneja



Nyt kun kevät on päässyt vauhtiin, niin mielessä on ajatus siitä mitä kukkia tänä vuonna laittaisi kesähuoneeseen ja kasvihuoneeseen. 
Koska lasitetuissa tiloissa, kuten kasvihuoneessa ja terassilla, on välillä korkeakin lämpötila, niin kasvien tulisi sietää sekä kuivuutta, että lämpöä.

Mietin aikaisemmin talvella, että tulevana kesänä voisin valita kaktuksia ja mehitähtiä noihin tiloihin, sillä ne eivät niinkään kärsi kuivuudesta tai lämmöstä.

Mutta kun lainasin kirjastosta nipun puutarhalehtiä, ja luin jutun pelargoniharrastajasta, niin eikö vaan jääneet kaktukset ja mehitähdet heti taka-alalle kesäkukkien valintaa miettiessä, eli pelargonien suuntaan kallistuin taas kerran.




VIIMEVUOTISET

Nyt harmittaa etten säästänyt viimevuotisia pelargoneja, jotka viihtyivät hienosti kesähuoneessamme. Niiden kukinto oli loistavan punainen, se vanhanaikainen, jonka kuvissa yleensä näkee somistavan vanhan talon ikkunoita. Hyvin ne mielestäni kuitenkin sopivat meidän uudempaan ympäristöönkin.

En vaan viitsinyt ruveta niitä syksyllä mökille rahtaamaan talvisäilytykseen. Kotonahan meillä ei ole talvettamismahdollisuutta, mutta mökillä peruslämpötilaa pidetään yllä koko talven, joten siellä talvettaminen onnistuu.

Jos olisin ne säilyttänyt, niin nyt minulla olisi jo valmiina pelargoneja ja ehkä niiden pistokkaitakin.




PISTOKKAAT
 

Pistokas on kasvista irroitettu osa, josta juurruttamalla saadaan uusia kasveja.

Olen aikaisempina vuosina kasvattanut uusia pelargoneja sekä pistokkaista että siemenistä. 

Pistokkaista kasvattaminen on varsin helppoa:

Pistokkaita otetaan emokasvista terävällä veitsellä leikaten. Pistokkaan pituudeksi leikataan n. 5-10cm:n pituinen latvus-tai oksapala ja siihen jätetään muutama lehti.

Sitten poistetaan alimmat lehdet, painetaan pistokas suoraan multaan ruukkuun ja kastellaan. Jos haluat juurruttaa pistokkaan ennen istutusta, niin laita pistokas läpinäkyvään astiaan veteen juurtumaan.
Kun juuret ovat kehittyneet, niin istuta pistokas multaan.

Pistokkaita voi myös ostaa valmiina kaupoista keväällä.

On myös mahdollista kasvattaa pelargoni siemenestä, mutta se on huomattavasti hitaampaa kuin pistokkaasta kasvattaminen.  Siemenestä kasvattaminen kukintaan asti kestää n. puolisen vuotta, joten se vaatii hieman pitkäjänteisyyttä.





SUOJAA LIIALTA PAISTEELTA

Vaikka pelargonit pitävät auringosta, niin liian kuumalta ja pitkäkestoiselta paisteelta ne on hyvä suojata. Esim. eteläparvekkeella tai -ikkunassa auringonpaiste kuivattaa helposti ruukun mullan nopeasti ja saa kukan lehdet kellastumaan, joten jotain suojaa, kuten ohutta verhoa tai vastaavaa, on hyvä olla.

Meillä tuo suojaus on järjestetty bambuverhoilla, jotka lasketaan alas kuumimman iltapäiväauringon ajaksi. 

Lasitettu parveke tai terassi on ideaalinen paikka pelargoneille, sillä siellä ne ovat suojassa sateelta ja tuulelta, ja saavat sopivasti viileyttä öisin.



Ulkona pelargoni vaatii ruukun, jossa on reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois. Myös aluslautaselle kertynyt vesi on hyvä kaataa pois, sillä pelargoni ei viihdy liiassa kosteudessa, vaan liika kosteus voi tukahduttaa juuret ja kasvi kuolee.

Kasvukaudella on tärkeää kastella ja lannoittaa pelargonia säännöllisesti. Poista myös kuivuneet kukinnot ja keltaiset lehdet. Itse teen niin, että kun kukat alkavat näyttää tällaiselta kuin kuvassa, niin leikkaan pois koko tuon osittain ruskistuneen kukkatertun. Toki voi nyppiä vain tuon ruskean osan pois, mutta siitä tahtoo kuitenkin varista noita hyviäkin terälehtiä samalla, joten mielestäni on yksinkertaisempaa poistaa koko kukkaterttu. 





PELARGONIN TALVETUS

Talvetuksen voi aloittaa leikkaamalla pelargoni lyhyemmäksi, tai leikkauksen voi jättää myös kevääseen.  

Talvetuspaikaksi käy esim. valoisa autotalli tai kellari. Lämpötilan tulee pysytellä alle +10 asteessa. 

Talvella pelargonia kastellaan vain muutaman kerran, mutta jos talvetuspaikan 
lämpötila on yli 10 astetta, täytyy varautua kastelemaan useammin ja silloin taimi
tarvitsee myös enemmän valoa.

Helmi-maaliskuussa pelargoni tuodaan normaaliin huonelämpötilaan ja aloitetaan säännöllinen kastelu. Kuivahtaneet ja huonokuntoiset kasvinosat poistetaan tai halutessa koko kasvi leikataan n. 10cm:n pituiseksi.

Uudelleen istutus ei ole joka vuosi tarpeellista. Toisinaan riittää vain uuden mullan lisääminen ruukun pinnalle.


Pelargoni viihtyy parhaiten hiukan ahtaassa ruukkutilassa.




PELARGONIN MUOTOILU

On makuasia leikkaako pelargonia, vai jättääkö sen kasvamaan luonnonmukaisesti.

Jos kasvista haluaa rehevämmän ja matalamman, niin sitä kannattaa latvoa jotta sen varret haaroittuvat.

Jos taas haluaa antaa pelargonin kasvaa luonnollisesti, ilman että sitä leikkaa, niin silloin siitä kasvaa korkeampi, mutta hontelompi, joten se pitää tukea kepillä tai vastaavalla.

Pelargonista voi myös kasvattaa pikku puun poistamalla varresta alimmat oksat.




Tänä vuonnakin meille taitaa tulla ainakin pelargoneja. Mutta nyt aion kasvattaa niitä ruukuissa, sillä silloin niitä on helpompi siirrellä tarpeen vaatiessa, ja jotenkin tuntuu että saviruukku on se oikea kasvuastia pelargonille. Viime vuonna ne tosin viihtyivät oikein hyvin parvekelaatikoissakin.

Muista vielä:
- Ostaessasi valmiita taimia valitse vahvan näköinen kasvi jossa on mahdollisimman paljon nuppuja. 
  
- Istuta pelargonit kesäkukkamultaan tai pelargonimultaan.
- Lannoita pelargoneja kerran viikossa kukkiville kasveille 
  tarkoitetulla ravinteella, sillä ilman lannoitusta kukinta
  vähenee.

Oletko jo itse miettinyt kesän kukkavalintoja?


KESÄN ISTUTUSPUUHIA ODOTELLEN, MUKAVAA PÄIVÄÄ!
💚💚💚



  








 

27 kommenttia:

  1. Pelargonit ovat kauniita ja sitkeitä kukkia, vielä syksylläkin, kun on jo kylmempää. Meillä ei pysty talvettamaan, joten joudun ostamaan keväällä uusia, jos haluan noita kukkia pihalle.
    Näkymä liplattelevalle vedelle auringonpaisteisena keväänä saa aikaa uimahalut, vaikka tietääkin, että vesi on vielä tosi kylmää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukoistavat kyllä pitkälle syksyyn. Entisessä kodissamme oli lasitettu parveke ja siellä pelakuut kukkivat kauniisti vielä jouluna.
      Vesi on kutsuvaa, vaikka minua ei kyllä kutsu, sen verran kylmää se on :)

      Poista
  2. Hieno postaus pelargoneista. Pelargonit on olleet jo vuosia lempi kesäkukkiani. Kyllä niitä taas tänä kesänäkin tulee ostettua. Talvettamiseen meillä ei ole kunnollista paikkaa niille, mutta täytyy taas käydä ostamassa uudet pelargonit kunhan ilmat lämpeää.
    Mukavaa viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanne! Eipä olekaan sinusta kuulunut pitkään aikaan. Kaipaan blogipostauksiasi.
      Oikein hyvää loppuviikkoa sinullekin<3

      Poista
  3. Olen miettinyt kesäkukkia sen verran, että ostan joko pelargonioita tai orvokkeja ja sitten myös pari murattia niiden lisäksi. Meidän piha on kuin sauna, mutta nämä kaksi kukkalajiketta on siellä pärjännyt hyvin.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orovokkien ostoa mietin minäkin lähiaikoina, sillä nehän kestävät kylmempääkin. Pelargonit viihtyvät aika kuumassakin ja se on hyvä.
      Samoin sinulle Outi<3

      Poista
  4. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Edesmennyt ystävättäreni talvetti pelargorniat tai pelakuut, kuten täällä sanotaan, juuri mökillä, ja ne kasvoivat tosi komeiksi. Joten kannattaa sinunkin kokeilla ensi syksynä, kun on noin sopiva paikka.
    Meillä on myös kuuma takapiha, ja hyviä paahteen kestäjiä ovat mm. nukenkaulus ja verbeena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kokeilen talvettamista mökillä ensi talvena. Tuo verbeena kiinnostaa minuakin.

      Poista
  5. Kirjoittelin tiistaina vähän kuulumisiani blogiini:) Mukavaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
  6. Minä olen myös vankkumaton pelargonioiden kannattaja, kun välillä jää kukat kastelematta ja välillä tulee kasteltua liikaa :D. Ne eivät vähästä hätkähdä. Mitä enemmän sen kauniimmalta näyttää. Sinulla onkin aikamoinen kokoelma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonit eivät kärsi pienestä kuivuudestakaan, joten siinä mielessä tosi kiitollisia. Minulla ei tällä hetkellä ole minkäänlaista kokoelmaa, sillä kaikki postauksen kuvat ovat aikaisempien vuosien pelargoneistani, joita siis en ole talvettanut. Tänään tosin kävin ostamassa pistokkaita kahdeksan kappaletta. Nyt olen istuttanut ne ruukkuihin ja odotan miten lähtevät kasvamaan.

      Poista
  7. Minä olen talvettanut pelargoneja jo vuosia sisällä, ihan normaalissa huoneenlämmössä. Jostain sain vinkin, että kun pelargonin lehti koskettaa ikkunaa, se talvehtii paremmin. Osa aina selviää talvesta, osa ei. Tämä mennyt talvi oli aika hyvä pelargoneille, vain yksi ei jaksanut kevääseen asti. Eli kannattaa kyllä kokeilla ihan huoneenlämmössäkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika ihmeellistä että lähes aina neuvotaan talvettamaan viileässä ja kuitenkin taitaa onnistua ihan tavallisessakin huoneenlämmössä. Voisin ehkä jättää pari kotiin talveksi normaaliin huoneenlämpöön ja viedä loput mökille viileämpään. Kiitos vinkistä!

      Poista
  8. Niin ovat, oikeita ikisuosikkeja!
    Sinulle myös ihanaa päivän jatkoa<3

    VastaaPoista
  9. Kiitos, olipas ihana postaus ja kauniit kuvat 💚Pelargonioita en ole talvettanut, kun siihen ei ole sopivaa tilaa, mutta muistan äitini tehneen niin "aina" :) Itse ostan joka kevät uudet pelargoniat ja ne ovatkin aurinkoisen terassin luottokukkijoita. Harvemmin on tullut hankittua erikoisempia lajikkeita, vaan olen tyytynyt niihin, mitä puutarhamyymälässä kulloinkin on ollut tarjolla. Päähuomio on ollut väreissä: tiettyä vaaleanpunaisen sävyä ja valkoista, joskus kirkkaan punaista tai punavalkokirjavaa riippuvaa 💕 Kauniita kevätpäiviä sinulle💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Kuvissa on aikaisempina vuosina minulla olleita pelargoneja. Minäkin olen aina ostanut keväällä uudet, mutta nyt päätin ensi talvena yrittää talvettamista. Liityin facebookissa pariin pelargoni-harrastelijaryhmään ja nyt on into piukassa kun lukee toisten juttuja noista ihanista kukista.
      Kauniita päiviä sinulle myös<3

      Poista
  10. Pelargonioista nuo vanhat lajikkeet punaisine kukkineen ovat kestävimpiä talvehtimaankin. Valkeita en ole onnistunut pitämään elossa talven yli, mutta Mårbackoista suurin osa on vireinä kesää kohti kasvamassa. Pelakuut ovat mainioita kukkia, kun niiden hoitaminen ei vaadi erityisiä poppakonsteja. Rakkautta ja lannoitteita niin hyvin sujuu!
    Kesää odotellen! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa kyllä kun en viime syksynä säästänyt noita voimakkaan punaisia, niin hienoja ne olivat. Nyt ostin pistokkaita ja niiden joukossa oli pari valkoistakin. Saa nähdä miten niiden talvettaminen onnistuu. Paljon tarvitsevat kesällä lannoitetta niin olen lukenut. Aika näyttää mitä niistä tulee.

      Poista
  11. Inspiroiduin niin pelakuupostauksestasi,että rupesin hommiin heti sen jälkeen.Otin ikkunalla sisätilassa talvehtineesta pelakuustani pistokkaita ja istutin ruukkuihin,sillä minulla on iso lasiterassi,joka tosiaankin on aika haastava paikka kesäkuumalla kasveille.Terassille otinkin jo maassa talvehtinutta mehikasvia,joka kuumalla lasiterassillakin kasvaa kivasti.Haastavaa löytää sellaisia kasveja,jotka kuumassakin pysyvät hengissä.
    Toivotaan,että pistokkaamme lähtevät hyvään kasvuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kun postauksellaan voi innostaa lukijoita! Mulla on myös mehikasveja kukkapenkeissä ja niitä otan taas kesähuoneeseen ja ehkä terassillekin. Niiden kanssa ei epäonnistu koskaan ja niitä on helppo lisätä. Peukut pystyyn että onnistumme! 👍

      Poista
  12. Kiva postaus! Olen talvettanut omia pelrgonioitani vuosikaudet. Niitä on niin paljon, etten ole innostunut nyt enää lisäämään niitä. Hyvin ne kukkivat vuosi toisen jälkeen. Kohta aukeavat ensimmäiset kukat.
    Aurinkoista torstaita ☀️💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä hölmö en ole säästänyt, mutta nämä aion säästää. Olispa määrättömästi tilaa että voisi keväällä aikaisin jo kasvattaa uusia taimia.

      Poista
  13. Kyllä sinä olet multasormi. Niin komeita pelakuita. Olen ajatellut ostaa tänne parvekkeelle jokusen pelakuun, jos sais ne viihtymään, vaikka näyttää olevan aurinkoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuut viihtyvät nimenomaan auringossa, joten varmaan pärjäävät sinullakin.

      Poista
  14. Viime vuotisilla pelargonioilla jatketaan tai itse asiassa ovat jo vanhempia - ihan tarkkaa ikää en muista. Aina kaikki pelargoniat eivät selviä talvehdittamisesta mutta tänä vuotta näyttää, että pelargoniat olisivat kaikki käytössä. Varmasti ostan taas lobeliaan pelargonioiden kanssa mutta muut kukkahankinnat ovat vielä mietintämyssyssä.

    Kivaa uutta viikkoa Kristiina ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun olet jaksanut säästää usean vuoden ajan. Siihen minäkin tästä lähtien pyrin. Pakko vaan raahata ne talveksi mökille, sillä täällä kotona ei sopivaa tilaa ole. Minäkin tykkään lobeliasta, mutta en saa sitä koskaan elämään, vaan se kuihtuu jo muutaman viikon kuluttua. En tiedä mitä teen väärin.

      Poista