24/04/2023

Miten selvisivät laventelit ruukuissa talven yli?



Aamu valkeni harmaana ja koleana. Vilkaisu ulos näytti, että sadettakin on yöllä saatu. Olen ilmeisesti nukkunut sikeästi kun en sateen ropinaa ole ollenkaan kuullut.

Onneksi meillä sade on tullut vetenä, eikä lumena niin kuin pohjoisempana. Lämpötila yöllä on pysytellyt +4 asteen paikkeilla.

Orvokit, sekä kesähuoneessa, että ulkona terassilla voivat hyvin. Saa nähdä miten kauan, sillä istutin ne samaan multaan jossa minulla oli koko talven callunat olleet. Lisäsin tosin pintaan hiukan viimevuotista puutarhamultaa pussin pohjilta.




Kesähuoneessa talvehtineet laventelitkin vein viikonloppuna ulos. Hyviltä ne näyttävät, paljon paremmilta kuin kukkapenkissä kasvavat, jotka ovat vielä aika harmaita. Näissä ruukuissa talvensa viettäneissä laventeleissa on jo paljon vihreää. Hienoa että ovat selvinneet ruukuissa talven yli. Miten niitä talvetin, siitä voit lukea täältä.




Niin paljon vettä on yöllä tullut että tynnyri on ihan täynnä. Hienoa, nyt ei tarvitse kallista hanavettä käyttää kasteluun! Kukkapenkissä on vielä aika ruskeaa, mutta luultavasti yöllinen sade saa sen kohta vihertämään.Näin lähtee vappuviikko käyntiin; hiukan edellisviikkoa viileämpänä ja harmaampana.

💧💧💧






16 kommenttia:

  1. Laventeleiden pitää olla aika kestäviä. Kasvaahan ne vuoristoissa aika korkeallakin. Tosin, kunnon suomalainen talvi voi olla aika kova paikka etelän kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon ettei ihan joka paikassa Suomessa selviä talven yli ulkona, sillä toisinaan joku on ihmetellyt että voiko tosiaan Suomessa kasvattaa laventeleita. Ja tietysti ruukussa selviäminen on vielä yllättävämpää.

      Poista
  2. Ihan mahtavaa, että laventelit säilyivät talven yli. Täällä sateli nyt aamusta, mutta iltapäivällä oli taas mukavan lämmin keli.
    Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä tuntuu. Täällä eilen koko päivän tosi kolea sää ja nyt tänään samaa ja sataa vettä. No, luonto kiittää.
      Sinulle myös oikein hyvää viikkoa<3

      Poista
  3. Sää näyttää kuvissasi tosiaan harmaalta, mutta jotenkin ihanan keväiseltä kuitenkin. Sievät orvokit, pirteät laventelit ja kaunis havu(?)alue ihastuttavat. Eikä lunta näy ollenkaan. :D
    Täälläkin alkaa olla lumettomia kohti, ja puutarhaportaiden vieressä, aurinkoisella paikalla laventelit ovat tulleet esiin. Oi että, kesä on tulossa!
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orvokit varmaan tuovat sen kevään tunnun. Havuja rakastan, sillä ne tuovat mukavasti vihreyttä niin talveen kuin aikaiseen kevääseenkin kun mikään muu ei vielä viherrä. Lumet tosiaan ovat sulaneet ja haravoinnit, kylvöt ym. kevättyöt ovat täydessä vauhdissa. Ihanaa kun kesää kohti mennään!
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  4. Onnittelut talvesta selvinneille laventeleille!

    Upeaa, että välillä sataakin. Ei muuten tule kaunista ja vihreää kesää 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laventelit kiittää :)
      Tosi tarpeeseen oli sade ja tänäänkin tuntuu sadesää jatkuvan.

      Poista
  5. Olipa mukava että laventelit selvisivät noin hyvin talvesta! Ne ovat niin ihania kesäkukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kiitollisia kukkijoita ja tuoksu on ihana!

      Poista
  6. Hienoa, että laventelien talvetus onnistus! Ja sadetta saadaan lisää koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta tulee tälläkin hetkellä ja jo nyt tuntuu että kasvit saivat sateen ansiosta oikean kasvupyrähdyksen!

      Poista
  7. Hienoa että laventelit selvisivät hengissä talven yli 🖤 Laventelissa on hurmaava tuoksu ja siitä tulee mielleyhtymiä käsityötunteihin ja ristipistotöihin kun tehtiin tuoksupusseja. Tuoksumuistot ovat todella vahvoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laventelin tuoksu on kyllä hieno; ei liian voimakas mutta kuitenkin sen tuntee nenässään kun vaikka koskettaa hiukan laventelia.

      Poista
  8. Hienosti laventelisi selvisivät ruukuissakin! Minulla on kukkapenkissä laventeli, joka on monta vuotta vanha, mutta se talvehtii kasvupaikallaan avomaalla.
    Meillä oli toissa yönä satanut kymmenen pisaraa ja siinä kaikki. Kastelin eilen sipulikukkia ja ne kyllä olivat yön aikana virkistyneet. Orvokkeja istutin juuri muutaman portinpylvään päälle ruukkuun ja pyörän takatarakalle. Vapuksi on kiva olla vähän väriä pihassa.
    Mukavaa viikkoa Sinulle 🌷🪻💛💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi selvisivät ja hyvinvoivilta näyttävät. Täällä on kyllä satanut ihan kunnolla ja hyvä niin. Vapuksi voisi tulla hiukan lämpimämpää ja aurinkoista.
      Samoin sinulle<3

      Poista