29/10/2022

Kuplamuovia ja torkkupeittoja, eli laventelien talvetusta ruukussaVielä hetki sitten täällä kehuin kauniita ja vielä kukkivia pelargonioitani, mutta lopulta ne harvenivat niin paljon ja lehdet kellastuivat, että luovuin niistä.

En halua talvettaa niitä ja niin vein ne kompostiin. Säästin kuitenkin mullat parvekelaatikkoihin ja samoihin multiin istutin talviajan kukat, eli callunat. Lisäsin toki hieman uutta, tuoretta multaa. Kumpaankin laatikkoon tuli sekä valkoisia että punaisia callunoita.
Tunnelma kesähuoneessa muuttui hetkessä astetta talvisemmaksi, vaikka ikkunan ulkopuolella onkin sumuinen, syksyinen sää. Kaksi lyhtyä led-kynttilöineen on palanut kesähuoneessa jo pidemmän aikaa. Tykkään noista ajastimella varustetuista led-kynttilöistä. Ne ovat huolettomia ja nämäkin kaksi kynttilää ovat nyt jo kolmatta talvea käytössä.
Lattialla ovat ruukut, jotka kesän ajan ovat olleet ulkona terassilla. Niissä kasvaa laventelia, ainakin toistaiseksi. Olen nimittäin epävarma niiden pärjäämisestä talven yli noissa ruukuissa. Ne eivät ole mitään termoruukkuja, vaan tavallisia muovisia.

Puin ruukuille talvivaatteet. Kiedoin niiden ympärille kuplamuovia ja sen päälle vielä torkkupeitot. Varmuutta siitä, auttavatko ne, ei ole. Keväällä nähdään miten kävi. Nyt annan niukalti vettä laventeleille niin kauan kunnes pakkaset saapuvat.
Oven läpi pilkistää laatikko jossa on hyvät styrox-eristykset. Siihen istutin pari maasta juurineen kaivamaani pientä katajaa. Niiden talvenkestävyydellä ei ole väliä, kunhan tuovat hiukan vihreyttä talven harmauteen. Ja jos elävät ja alkavat kasvaa, niin saavat olla talven jälkeenkin paikoillaan.

Samassa laatikossa kasvaa kaksi kuunliljaa, joita tosin ei nyt näy kun leikkasin ränsistyneet lehdet pois. Eivätköhän uudet alut sieltä ilmesty sitten keväällä.

Kiitos kaikille edelliseen postaukseen kommentoinneille kannustuksesta! Toivottavasti asia edistyy toivotulla tavalla. Ainakaan yritystä ei puutu. Jos et tiedä mistä on kysymys niin voit lukea täältäOIKEIN MUKAVAA TÄTÄ PÄIVÄÄ KAIKILLE! 💛

20 kommenttia:

 1. Soman näköiset nuo laventeli-ruukut. Laventelien väri näyttää sellaiselta vähän huurteiselta ja ehkä juuri siksi ovat niin kauniita. Ehkä siellä teillä talvi on vähän leudompi, joten pidetään peukkuja että selviävät. Minäkin valitsin saman näköiset callunat meidän terassille ja ovenpieleen. Kivaa viikonloppua sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo huurteinen väri saa tunnelman hiukan talviseksi. Nähtäväksi jää auttavatko suojaamiset. Maassahan laventelit pärjäävät mainiosti täällä. Hienon valinnan teit :)

   Poista
 2. Kiitos kuplamuovivinkistä, juuri mietin että millä saisin parvekkeella olevat callunat ja muratin pidettyä hengissä talven yli. Ainakin kannattaa kokeilla onnistuuko. Välillä muratti on kestänyt talven yli. Toivotan myös sinulle hyvää päivää ja kiitos vielä kerran vinkistä ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä toimiiko kuplamuovi, mutta olen sellaisen vinkin joskus lukenut ja päätin kokeilla.

   Poista
 3. Ihanaa syksyistä tunnelmaa!
  Toivottavasti laventelisi talvehtivat hyvin. Ne ovat niin suloisia kasveja.
  Mukavaa viikonloppua! Ensi yönä saadaankin nukkua yksi tunti enemmän. :)

  VastaaPoista
 4. Hyvin sopii valkopunaiset samaan ruukkuun, tulee hieno väri..öö.."siirtymä"? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Värisiirtymä" on kyllä kaunis ja eläväinen.

   Poista
 5. Viihtyisää ja kaunista. Toivottavasti laventelit pärjäävät talven yli. Saattaa hyvinkin olla, että kuplamuovista on apua. Hyvin keksitty.

  VastaaPoista
 6. Kesä huone muuttui hetkessä talvihuoneeksi.
  Kaunista viikonloppua sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
 7. Kauniisti ja viihtyiseksi sisustettu kesähuone on valmiina tulevaan talveen. Hyvä kuplamuovi&torkkupeitto -idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesähuone odottaa jo joulun koristeluja ja talvea. Saa nähdä miten idea toimii.

   Poista
 8. Teillä on ollut samat puuhat menossa eli kesähuoneen hyvästely. Kauniisti kaikki on nyt valmiina talvena varten. Kiitos tuosta kuplamuovi/torkkupeite ideasta. Minulla on parina vuonna ollut laventeli parvekkeella mutta olen aina onnistunut saamaan niin huonoon kuntoon etten ole ajatellut edes talvehdittamista. Kiitos vinkistä ja mukavaa uutta viikkoa Kristiina ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkin sinun kauniita kuvia parvekkeestasi. Kuplamuovi/torkkupeite on tosiaan ihan kokeiluna, enkä ollenkaan tiedä toimiiko se. Mietin myös että pitäisikö vielä päältä päin jotenkin suojata.
   Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinullekin<3

   Poista
 9. Ahvenanmaan talvet ovat suht leutoja, että luulisi keinojen tepsivän.

  On vaan niin haikeaa kipata kesäkukat pois; sellaista luopumista. Kesän hyvästelyä marraskuussa. Kuulostaapa hassulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, leutoja ovat. Tässä voi kompastuksena olla se, että yritän talvehdittaa ruukussa. Maassa olen kasvattanut jo vuosia ja aina ovat kestäneet talven yli. Mulla ei tullut haikeutta kesäkukkien pois laittamisesta kun olivat kaikki jo sen verran huonon näköisiä. Syksy on ollut leuto ja kaunis, ainakin täällä aurinkoinenkin.

   Poista
 10. Tuollainen kuplamuovi-torkkupeitto-suojaus saattaa olla hyvinkin pätevä eristys. Toteutus on lisäksi kauniskin 🤍 Laventelin talven kestävyydestä en osaa sanoa mitään, vaikka arkahan se lienee. Mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla.
  Mukavaa alkavaa marraskuuta 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lämmittävät tarpeeksi. Oikein ihanaa marraskuuta sinullekin! ♥️

   Poista