11/10/2021

Voiko kuka vaan muuttaa Ahvenanmaalle?

 Oletko joskus miettinyt voiko kuka vaan muuttaa Ahvenanmaalle? Minulta on aika ajoin kysytty, voiko tänne ylipäänsä muuttaa ja millaista täällä on asua. Olen näistä kirjoittanut aikaisemminkin blogissani, mutta pari viime kesää ovat osoittaneet että Ahvenanmaa kiinnostaa ihmisiä tosi paljon ja kun olen lukenut blogeja ja lehtiä, niin niissä on ollut melkeinpä pelkästään positiivisia ajatuksia ja mielipiteitä tästä kotisaarestani.

 Niinpä ajattelin jakaa hiukan sellaista tietoa jota tarvitsee jos harkitsee tänne muuttoa. 
Voiko kuka vaan muuttaa Ahvenanmaalle?


Kyllähän tänne muuttaa saa kuka vaan haluaa. Mekin muutimme kahden lapsemme kanssa tänne v. 1983. Olemme suomen kieltä kotikielenä puhuva perhe ja kotikielenä meillä on suomi. Mieheni ja minä olimme lukeneet koulussa ruotsia, mutta emme sitä Turussa asuessamme olleet puhuneet. Tietynlaisia vaikeuksia oli aluksi kun piti asioita yrittää vieraalla kielellä selvittää, mutta pikkuhiljaa se kuitenkin rupesi sujumaan paremmin ja paremmin.

Tulimme tänne sillä mielellä että katsotaan yksi vuosi miten sujuu, ja ainahan sitä pääsee pois muuttamaan, "jos siltä tuntuu". Välillä "siltä tuntuikin", mutta kun  molemmilla oli vakituiset työpaikat täällä ja lapset olivat oppineet kielen ja sopeutuneet, niin tänne jäimme.

Aluksi koko Ahvenanmaa tuntui kovin eksoottiselta ja erilaiselta, mutta arki on täälläkin arkea. Työt, koulut, harrastukset ja muu vapaa-ajanvietto menee paljolti saman kaavan mukaan kuin muuallakin.

Aina ei tämä tunnu maailman parhaimmalta paikalta, niin kuin ei varmaan mikään muukaan paikka, mutta suurimman osan ajasta täällä kyllä asuu mielellään. Ja tuntuu että mitä kauemmin täällä on asunut, sitä paremmin viihtyy. Nyt uskon, että täältä emme enää minnekään muuta.
Saako täältä ostaa asunnon, tai talon, tai peräti rantatontin?

Tähän vastaan että saa ja ei saa. Nimittäin asunnon voi vapaasti itselleen vuokrata heti kun tänne muuttaa ja kerros-tai rivitaloasunnon saa ostaa. Kiinteistöä, maata ja esim. rantatonttia ei voi ostaa ihan noin vain. Niiden ostamiseen pitää olla kotiseutuoikeus (hembygdsrätt)

Kaavoitetulle alueelle saa rakentaa talon ilman kotiseutuoikeuttakin, mutta silloin pitää hakea ns. maanhankintalupa (jordförvärvstillstånd)Mitä sitten tarkoittaa tuo kotiseutuoikeus?

Kotiseutuoikeus eli hembygdsrätt tarkoittaa sitä että jos sinulla on se, niin:
- saat äänestää Ahvenanmaan maakuntapäivävaaleissa
- omistaa tai hallinnoida kiinteää omaisuutta  
 -harjoittaa elinkeinoa


Miten, ja kuka voi saada kotiseutuoikeuden?

- sinun pitää olla Suomen kansalainen
- sinulla pitää olla tyydyttävä ruotsinkielen taito
- periaatteessa sinun pitää olla asunut Ahvenanmaalla 5 vuotta ennenkuin voit      sen saada, mutta tiettyjä poikkeuksia siihen on. Niistä lisää täältä .

Samalta sivulta pääsee myös täyttämään lomakkeen jolla kotiseutuoikeutta voi hakea. Hakemuksen käsittelyaika on n. 2kk ja kotiseutuoikeuden hakeminen on maksullista. Tällä hetkellä se maksaa 100€.
Maanhankintalupa

Maanhankintalupa, josta tuolla aiemmin mainitsin, tarkoittaa siis sitä että sen saatuasi voit saada rakentaa talon kaavoitetulle alueelle, vaikka sinulla ei kotiseutuoikeutta olisikaan.

Maanhankintaluvan myöntää Ahvenanmaan Maakuntahallitus (Ålands Landskapsregering )Maanhankintasäännöksillä halutaan varmistaa se asia, että maa olisi ensisijaisesti Ahvenanmaalla vakituisesti asuvien henkilöiden omistuksessa. Eli ei haluta esim. että toisessa maassa asuvat voisivat hankkia vaikkapa kesämökkitontin täältä.
Ahvenanmaan virallinen sivusto löytyy osoitteesta Aland.ax. Sieltä saa paljon tietoa mm.
- työpaikoista ja työnhausta
- asumiseen liittyvistä asioista
- koulutusmahdollisuuksista
- sairaanhoidosta ja paljosta muusta


Tässä oli hiukan tietoa sinulle joka olet kiinnostunut mahdollisuudesta muuttaa Ahvenanmaalle, tai olet jopa jo ryhtynyt toimiin sen toteuttamiseksi. Jos sinulle heräsi kysymyksiä asian tiimoilta, niin hihkaise!

Vinkki: Facebookissa on meidän Ahvenanmaan suomenkielisten oma sivusto Suomenkieliset Ahvenanmaalla, johon liittymällä tänne muuttava voi saada apua päivittäisessä elämässä ilmeneviin ongelmiin muilta tänne muuttaneilta ja onpa sieltä samanmielisiä ystäviäkin löytynyt.

Jos et ole vielä tutustunut omaan kertomukseeni meidän tänne muutosta, niin sen voit lukea täältä

Onko ystävä-tai tuttavapiirissäsi joku joka on pohtinut näitä asioita? Olen tosi iloinen jos vinkkaat hänelle blogistani. Voit myös jakaa blogiani postauksen alaosassa olevia kuvakkeita klikkaamalla.


MUKAVAA PÄIVÄÄ!
💛💛💛

 

18 kommenttia:

 1. Hienoa, Kristiina!
  Tämä oli todella mielenkiintoinen kirjoitus.
  Seuraavaa (ja lopullista) asuinpaikkaa miettiessäni olen vilautellut itselleni Ahvenanmaatakin yhtenä vaihtoehtona. Mieheni kanssa en ole tästä vielä keskustellut, mutta laitetaan tämäkin keskustelulistalle 😉👍.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ehkä tästä on hiukan apua jollekin sellaiselle joka miettii tänne muuttamista. Miehiä täytyy joskus hiukan pehmittää :)

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoista lukea näistä säännöksistä.
  Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina oppii jotain uutta, välillä tarpeetonta, välillä hyödyllistä.
   Samoin sinulle <3

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! Kun kävimme lomamatkalla Ahvenanmaalla, tutkin vähän ihan vaan mielenkiinnosta näitä asioita. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa uudelleenkin! Olet varmaan luonteeltasi hiukan samanlainen kuin mieheni, joka aina matkusteltaessa haluaa saada hiukan ennakkotietoja matkakohteesta.
   Samoin sinulle, mukavaa viikkoa.

   Poista
 4. Näitä mietittiin ja uumoiltiin mieheni kanssa, kun vierailimme Ahvenanmaalla eli olipa mielenkiintoinen postaus.

  kivaa viikkoa Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitte pikavierailun tänne. Näitä asioita uskon monen pohtivan; Ahvenanmaa kun kuitenkin on hiukan vieras mantereella asuville.
   Sinulle myös ihanaa viikkoa <3

   Poista
 5. Kiitos, tämä oli kiva postaus. Monesti blogiasi lukiessani olenkin miettinyt, minkälaista olisi asua Ahvenanmaalla. Pari kertaa olen siellä käynyt, kuten olen aiemminkin kertonut. Isäntä ei ole käynyt kertaakaan ja suunnitelmissa onkin jossain vaiheessa joko autoillen tai pyörillä tulla sinne. Muuttaisin sinne mielelläni, jos olisi perhesiteiden puolesta mahdollista. Ja jos olisi sellainen ammatti, että saisi sieltä töitä. Kielenhän varmaan oppii kouluruotsin pohjalta, kuten kirjoititkin. Lisäksi mummoni "syntymäkieli" on ollut ruotsi, joten se voi olla vähän geeneissäkin :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla. Kyllä täällä on kiva asua. On rauhallista ja sopivasti kaikkea. Kesällä aika vilkasta, mutta se tuntuu ihan mukavalta talven hiljaiselon jälkeen. Mäkin olin ennen tänne muuttamista töissä konttorissa, mutta sitä en sitten kielen takia voinut täällä jatkaa ja niin otin härkää sarvista ja opiskelin perushoitajaksi. Joka päivä koulussa kirjoitin ylös joka sanan jota en tiennyt mitä se tarkoittaa ja kotiin päästyäni etsin sanakirjasta nuo sanat. Opiskelu meni sitten loppujen lopuksi loistavasti ja töitä sai melkeinpä vaikka mistä. Ottivat mielellään hiukan vanhemman (olin 38 kun valmistuin) kuin ihan nuoren. Välillä muutimme kahdeksitoista vuodeksi takaisin Turkuun ja kun muutimme tänne takaisin olin 58, mutta sain taas heti töitä.

   Poista
 6. Kiitos mielenkiintoisesta infopaketista! Olen monesti itsekin miettinyt miten nämä asiat oikein ovat mutta nyt selvisi monta juttua. Itse olen todella käynyt vain kerran Ahvenanmaalla mutta ihastuin paikkaan ihan sydänjuuriani myöden. Jotenkin kaikki oli niin idyllistä ja ihmiset äärettömän ystävällisiä. Ihan varmasti jo ensi kesänä otan suunnaksi taas Ahvenanmaan koska niin paljon jäi kokematta ja näkemättä. Ehkä mekin näemme sitten livenä :D
  Kivaa lokakuista viikkoa Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on aina noita omia määräyksiä, välillä hyviä ja välillä vähemmän hyviä :) Ihmeellistä miten joidenkin mielestä ihmiset täällä ovat tosi ystävällisiä ja sitten taas joidenkin mielestä tylyjä. Oma suhtautuminen täkäläisiin tietysti vaikuttaa paljonkin asiaan ja meitä ihmisiähän on monenlaisia, sekä täällä että manner-Suomessa. Kiva että tulet tänne toisenkin kerran. Ota yhteys kun tulet, niin katsotaan järjestyykö tapaaminen. Hyvää viikon jatkoa sinullekin<3

   Poista
 7. Kiitos tietopläjäyksestä. Oli mielenkiintoista lukea, vaikka itselle Ahvenanmaalle muutto ei ole millään tavalla realismia, ajankohtaista tai edes toiveena. Sen sijaan erittäin mielelläni siellä yritän tulla käymään jossain vaiheessa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan on kiva lukea miten jossain muualla asioita hoidetaan, vaikka, kuten itsekin sanot, ei olisikaan mitään aikomusta muuttaa ko. paikkakunnalle. Toivottavasti pääset käymään täällä. Tervetuloa!

   Poista
 8. Wau mikä upea tietopläjäys. Noita samoja asioita olen joskus miettinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu hyvältä jos pystyy kertomaan jotain uutta lukijoille. Kiitos sinulle kommentista.

   Poista
 9. Miten mielenkiintoista. Olen miettinyt tuota.
  Eli käytännössä (vedän mutkat suoriksi): jos esim. me haluaisimme muuttaa sinne, pitäisi ensin vuokrata asunto ja asua ja käydä töissä viitisen vuotta, jonka jälkeen voisi anoa kotiseutuoikeutta ja sitten ostaa talon tontteineen?

  Eihän sitä tiedä. Elämässä pitäisi kaikenlaista kokeilla. Miksei sitten asumista (vuokralla) vaikka Ahvenanmaalla.... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo periaatteessa. Mutta, me oltiin asuttu ehkä pari vuotta vuokralla kunnes haluttiin ostaa talo kaavoitetulla alueella. Koska molemmilla oli työpaikat täällä (eli näytti siltä että meillä oli vakaa aikomus jäädä pysyvästi tänne) saatiin erityislupa (tai mikä sen nimi nyt olikaan) ja voitiin ostaa tuo talo. Sen jälkeen laki on muuttunut ja nyt voi kaavoitetulta alueelta ostaa talon varmaan samantien? Ja kerrostalo-tai rivitaloasunnon voi ostaa vaikka heti tänne muutettuaan, ilman tuota kotiseutuoikeuttakin.
   Emme ole katuneet että tätä kokeiltiin. Tosin viisitoista vuotta täällä asuttuamme haluttiin muuttaa takaisin Turkuun, joka on meidän molempien kotikaupunki. Asuttiin siellä kaksitoista vuotta ja vuonna 2010 tultiin takaisin tänne. Silloin oli molemmilta kotiseutuoikeus mennyt (koska oltiin muualla yli viisi vuotta), mutta se ei haitannut. Ostettiin kerrostaloasunto Maarianhaminan keskustasta ja nyt ollaan neljä vuotta asuttu rivarissa Godby-nimisellä paikkakunnalla. Minä olen hakenut kotiseutuoikeuden takaisin, mutta mieheni ei vielä. Mökki on hänen nimissään ja sen hän saa pitääkin vaikkei tällä hetkellä tuota kotiseutuoikeutta olekaan.
   Hyvä on kokeilla kaikkea mahdollista ettei sitten vanhempana kaduta tekemättä jäänyttä.

   Poista