27/10/2021

Onneksi oli tarkat silmät, vakuutus ja loitsu

Vesivahinko ja kosteusvauriot yleensä ovat varmaan yksi niitä pelätyimpiä asioita mitä rakennuksiin voi tulla. Noita vahinkoja tietysti haluamme välttää, ja toimia niin että saisimme estettyä niiden syntymisen.

Tarkkana kannattaa olla kun esim. siivoaa, ja on hyvä katsella paikkoja sillä silmällä, että huomaisi mahdolliset muutokset nopeasti.

Onneksi olin itse tarkkasilmäinen kun imuroin tuulikaappia.


Tapetissa, seinän alaosassa, oli musta läikkä, jota ei ennen ollut siinä ollut. Jalkalistan päällä näytti olevan hiekkaa. Olin ymmälläni, mistä tuollaiset jäljet ovat tulleet. Lisäksi tapetti näytti irronneen hiukan saumakohdasta.

Yritin pyyhkiä tuota mustaa tahraa, mutta se ei lähtenyt pois. Sitten huomasin tapetissa valumajälkiä ja kun kokeilin sitä kädellä, niin se oli kostea.

Hiukan ylempänä, samalla seinällä, on kaappi jossa on meidän asuntomme vesimittari. Pahaa aavistellen avasin kaapin oven, enkä ollut uskoa silmiäni!

Kaapin oven sisäpuoli oli vesipisaroiden peitossa. Mittareiden suojana on plexi-levy ja siihenkin oli roiskunut vesipisaroita. Nyt oli toimittava heti. Soitimme taloyhtiön isännöitsijälle, ja kerroimme mitä oli tapahtunut. 

Hän soitti putkimiehen katsomaan tilannetta. Putkimies totesi että vesijohdon tiiviste oli pettänyt ja siksi vettä vuoti ympäristöön.

Meillä ei ole avainta taloyhtiön "tekniikkahuoneeseen", joten jouduimme odottamaan että avain tuotaisiin paikalle. Käärimme vuotavan putkenpään pyyheliinoihin välttääksemme enemmät vahingot. 

Asuntoomme tuleva vesijohto saatiin suljettua ja putkimies vaihtoi tiivisteen.

Sitten paikalle tulivat vakuutusyhtiön tarkastajat. He mittasivat kosteusmittarilla paikan ja ympäristön, ja totesivat että seinässä on kosteutta, joten se täytyy avata. Näin jo kauhukuvia siitä miten kosteus on levinnyt ympäriinsä.

Vesimittarikaapin alta poistettiin seinää, jotta päästiin näkemään miltä sisemmällä näytti. Seinän kipsilevy oli kostea, mutta muuten oli kuivaa, eli vakuutusyhtiön puolesta korjausta voitiin jatkaa.
Kirvesmies tuli kiinnittämään uudet levyt seinään, ja hänen jälkeensä maalari tuli kittaamaan levyjen ja seinän välisen sauman.


Maalari tuli vielä seuraavana päivänä toistamiseen kittaamaan saumat. Seinä täytyi tietysti tapetoida uudestaan ja kävimme valitsemassa tapetin, jonka maalari sitten hakisi liikkeestä. Näytimme valitsemamme tapettimallin kaupan myyjälle, ja hän kirjoitti tapetin mallinumeron ja muut tiedot ylös.

Tänään maalari sitten tuli tapetoimaan ja mukanaan hänellä oli kaksi tapettirullaa. Huomasin heti, ettei tapetti ollut se jonka valitsimme. Kerroin siitä maalarille ja hän totesi että nämä hänelle liikkeestä annettiin. No, virhe ei ollut hänen, eikä meidän, vaan tapettikaupassa oli sattunut pieni virhe tapetin numeroissa. Meidän valitsemamme tapetti oli numero 38635 ja tämä joka maalarille oli annettu oli numeroltaan 38639.

Tapetit muistuttivat melko paljon toisiaan. Siinä valitsemassamme tapetissa oli hiukan erilaiset kuviot ja hiukan näkyvämpinä kuin tässä, joka meille nyt tuotiin. Mietin ensin, pitäisikö hylätä tämä ja valita kuitenkin se minkä olimme valinneet, mutta kun ei suurta eroa niissä ollut, niin päätin että pidetään tämä "väärä" tapetti. Ajattelin myös, että jos tapettia ruvetaan vaihtamaan, niin ehkä koko homma lykkääntyy ja saamme odottaa päiviä ennen kuin kaikki on kunnossa.

Nyt on tapetti seinällä. Olisiko se hiukan mitäänsanomaton, ehkä. Mutta tällä mennään. Nyt on naulakko ja peili kiinnitetty takaisin seinälle ja vesimittarikaappi puhdistettu.
Onneksi taloyhtiön vakuutus kattoi kaikki korjaukset ja onneksi huomasin asian aikaisessa vaiheessa. Tämän jälkeen varmaan tulee kurkattua tuohon kaappiin muutenkin kuin vain vesimittaria lukiessa.

Tarkkasilmäisyys auttoi tällä kertaa.


Vai oliko se tämä loitsu, jonka kirjoitin näiden tapahtumien aikana:

"Päivänä perin huonona
vesi voimalla suihkusi huoneeseen.
Seinää pitkin valuen
kasteli tapetit.
Tule tänne kaiken taitaja,
joka veden seisautat,
seinät kuivatat
ja vedet ohjaat oikeaan"

Luovan kirjoittamisen verkkokurssilla, jota tämän syksyn aikana käyn,  oli aiheena "Loitsu" ja tämä oli minun loitsuni. Ehkä auttoi, ehkä ei :)MUKAVAA PÄIVÄÄ!
💧💧💧


28 kommenttia:

 1. No nyt oli kyllä tosiaan onni onnettomuudessa, kun huomasit vahingon noin aikaisessa vaiheessa. Säästit samalla vakuutusyhtiöltäkin pitkän pennin.

  Taidan tästä itsekin hiippailla samantien kellariin kurkkaamaan vesimittaria. Ja heti, jos jotain erityistä havaitsen (toivottavasti en), luen äkkiä tuon kirjoittamasi mainion loitsun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli helpotus ettei ehtinyt vahinko tulla suureksi. Vaikka ei itse joudukaan maksumieheksi, niin eihän se koskaan kivaa ole kun jotain sattuu. No, tämä oli pientä kun muistelee vaikka sitä teidän autotallin tulipaloa.
   Loitsua kannattaa kokeilla jos tulee hätä!

   Poista
 2. Huh huh! Onneksi olit tarkkana ja huomasit tuon vesivahingon aikaisessa vaiheessa. Jos tämä oli jatkunut pidempään olisivat ongelmat olleet paljon suuremmat ja totta kai myös remonttikustannukset.

  Ystäväperheelle kävi vuosia sitten ikävämpi tapaus. Heillä oli kerrostaloasunnon olohuoneen nurkkauksessa kaksi sormenpaksuista putkea, jotka menivät läpi siis koko talon. Putket liittyivät lämpöpattereihin. Putket jäivät piiloon olohuoneen verhojen taakse eikä niihin siksi tullut kiinnitettyä huomiota juurikaan.

  Ystäväperheelle tuli kylään pariskunta koiransa kanssa ja koira "haistoi homeenhajun" kun oli koulutettua siihen ja käveli suoraan tuohon nurkkaukseen "merkitsemään paikan". Tuli sitten isompi remontti kun seiniä jouduttiin kuivattamaan sekä yläkerrassa, tuttujen asunnossa ja myös alakerrassa. Yläkerran lämpöpatterin putki oli vuotanut ja valuttanut vettä rakenteissa kolmeen asuntoon. Koiraa kiiteltiin ja ystäväperhe antoi sitten vuoden herkut palkinnoksi urotyöstä.

  Kivaa viikonjatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuria oli että huomasin.
   Tuollaiset homekoirat ovat kyllä mainioita. Ja mitä kaikkea muutakin koirat pystyvät haistamaan paljon ennen ihmistä!

   Poista
 3. Olipa ikävää, kun teille tuli vesivahinko. Huomasit sen kuiten ennenkuin pääsi tulemaan pahempaa. Eipä niitä tule tarkkailtua, vaan ne tulee aina yllättäen. Onneksi saitte pian korjaajan eikä kauan kestänyt korjaus. Hyvä asia oli myös se,että yhtiön vakuutus maksoi.
  Mukavaa lokakuun viimeistä viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni juttu tämä oli, mutta tietysti jos en olisi huomannut nyt, niin olisi voinut paisua suuremmaksi. Viimeistään tulevana viikonloppuna olisimme tämän huomanneet, sillä silloin meidän asukkaiden on määrä lukea vesimittarin lukemat.
   Oikein kivaa viikon jatkumista sinulle myös!

   Poista
 4. Hui. Onneksi huomasit heti, eikä suurempaa vahinkoa sattunut! Olen ystävän kokeman vesivahingon jälkeen yrittänyt olla tarkkana, mutta voihan se vuoto olla paikassa, josta sitä ei huomaa ennen, kuin on suurempi vahinko sattunut. Teile kävi tuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli onni matkassa. Eihän tuollainen tullut mieleenkään kun talo on kuitenkin vasta neljä vuotta vanha. Onneksi tuli nuo jäljet tapettiin ja herätti epäilyt.

   Poista
 5. No voihan.. Onneksi oli onni onnettomuudessa ja asia taas kunnossa.
  Meillä tuli vuosia sitten kerrostalon pikkuvessaan vesi katon läpi yläkerran huoneiston kylppäristä. Vettä oli päässyt siellä valumaan jo pidemmän aikaa, eivätkä olleet mitään huomanneet. Vaikka taloyhtiön vakuutus korvasi kulut, oli siinä harmia kerrakseen, kun kattoa jouduttiin kuivattelemaan puhaltimilla aika pitkään. Onneksi oli toinenkin vessa meidän huushollissa, muuten olisi kyllä ollut vielä hankalampi juttu.
  Loitsu pitää laittaa muistiin vastaisuuden varalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on nyt kunnostettu ja tilanne ohi. Tuollaiset kuivattamiset vievät yleensä aika pitkän ajan, eikä remontin keskellä ole kiva elää. Minusta tämä viikkokin oli jo riittävän pitkä aika :)
   Loitsuissa on voimaa!!!

   Poista
 6. No, oli todella hyvä, että huomiokyky oli tarkka imuroidessa, tuosta vesivahingosta olisi voinut tulla ikävä ja pitkäaikainen remontti, jos vettä olisi ehtinyt vuotaa rakenteisiin kauan. Meillä sattui noin 10 vuotta sitten suihkuhuoneessa vesivahinko, kun seinän sisällä menneeseen putkeen tuli vuoto (putken liitoskohtaa petti). Vakuutus onneksi korvasi, mutta kuivatteluun meni viikkoja aikaa ja vasta sen jälkeen pääsi aloittamaan seinien kunnostuksen.
  Mahtoi olla myös voimallinen loitsusi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi tuli juuri kun olin vastaamassa noihin aikaisempiin.
   Se oli tuo tumma läikkä, joka viimeistään herätti huomioni, sillä tiesin ettei sitä aikaisemmin ollut. Tuo onkin jo pahempi jos seinän sisällä on vuotokohta. Kuten tuolla jo aiemmin sanoin, niin eihän se remontin keskellä asuminen kivaa ole ja jos siihen vielä menee viikkoja, niin ei hyvä.
   Tehokas oli loitsu ja kuinka sattuikin että juuri samalla viikolla meillä oli tuo loitsu-teema :)

   Poista
 7. Hitsin hyvä, että huomasit vian ajoissa. Onneksi pääsitte ilman kuivureita. Meillehän kävi niin, että kun tähän kotiin muutettiin, niin meille asennettiin laminaatit. Olimme asuneet täällä vuodenpäivät kun laminaatti alkoi notkoilla keittiössä. Lopulta selvisi, että alakerran vessan ja keittiön välisessä seinässä olevat putket olivat vuotaneet seinää pitkin lattialla. Ilman laminaatteja tätä ei olisi välttämättä näin pian huomattukaan. Meillä oli sitten revittynä koko keittiön alaosa ja vessa auki ja kuivurit olivat kämpässä monta viikkoa, joten iso vesivahinko oli kyseessä. Onneksi sekin saatiin kuitenkin korjattua.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli onnea myötä tällä kertaa. Pääsimme kyllä kaiken kaikkiaan helpolla ja korjaukset tehtiin nopeasti.
   Teillä sitä vastoin oli oikein suurikin vesivahinko. Kuivureiden kanssa ei ole kiva asua samassa huushollissa. Nyt sentään onneksi kaikki teilläkin hyvin.
   Samoin sinulle<3

   Poista
 8. Hienoa, että selvisitte noinkin vähällä!
  Pitäisi itsekin olla tarkempana 🙄.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää olla tyytyväinen ettei pahempaa päässyt tapahtumaan. En varmaan voi koskaan mennä tuonne tuulikaappiin vilkaisematta tuota nurkkaa josta kaikki alkoi :)

   Poista
 9. Onneksi pahempaa vahinkoa ei päässyt tapahtumaan tarkkaavaisuutesi ansiosta.👍👍😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkaavaisuuteni ja loitsun (?) ansiosta 😁

   Poista
 10. Tarkkasilmäisyydestä ja loitsuista seuraa selvästi hyvää. Hienoa, että huomasit vuodon ajoissa. Säästyitte isommilta vaurioilta ja viikkojen kuivatukselta. Uusi tapetti on nätti, vaikka ei ihan oma valinta ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loitsut kunniaan ja silmät auki! Pitkä kuivausaika olisi kyllä käynyt hermoille, uskon. Kyllä toi tapetti menettelee, vaikka omaan silmään on hiukan vaisu.

   Poista
 11. Nämä vesivahingot on yleistyneet todella paljon mistäköhän tämä kertoo. Onneksi selvisitte säikähdyksellä tai ei nyt ihan säikähdyksellä mutta pienellä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä ovatko lisääntyneet vai huomataanko niitä helpommin nykyään. Ei luulisi että työ ja materiaalitkaan olisivat niin paljon huonontuneet vanhoista ajoista, vai?
   Helpolla me kuitenkin kaiken kaikkiaan päästiin, vaikka väärä tapetti tulikin :)

   Poista
 12. Hyvä, että vältyitte isommalta katastrofilta. Väärä tapetti on pieni asia vesivahingon rinnalla. Se voi loppujen lopuksi näyttää vielä paremmaltakin kuin se alkuperäinen valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta. Tapetin voi aina helposti vaihtaa jos siltä tuntuu, mutta suurempi vesivahinko olisi voinut olla aikaa, vaivaa ja rahaa vievä. Kohta ei varmaan enää muistetakaan minkälainen se itse valitsemamme oli.

   Poista
 13. Kyllä vain. Ja myös siivoaminen kannattaa :)

  Kaunis tapetti, vaikka nyt sitten ei voi verrata siihen ensiksi valitsemaanne, mutta hyvältä näyttää tämäkin. Ja täytyy sanoa, että kaikki tapahtui varsin ripeästi. Saitte putkimiehen paikalle ja korjaukset kuntoon, vakuutustarkastajatkin vielä saman vuoden puolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppujen lopuksi kaikki meni aika jouhevasti. Olen vaan tottunut siihen että jos mieheni jotain remppaa tekee, niin siinä ei kauan nokka tuhise. Olen varmaan tottunut liian hyville päiville sen suhteen :)
   Vakuutustarkastajat tosiaan taisivat tulla samana päivänä. Ja tuntuikin hyvältä että he tarkastivat kaiken huolellisesti, niin ettei luulisi nyt mihinkään kosteutta jääneen.

   Poista
 14. Huh huh.
  Kerta kaikkiaan, sinussa on kirjailijan vikaa😉

  VastaaPoista