04/10/2021

On ne niin ihania kaikkiNäin syksyllä moni toivoo että voisi vaipua jonkinlaiseen horrokseen ja herätä vasta keväällä. Minusta on kuitenkin hienoa että meillä on kaikki vuodenajat, enkä yhdestäkään haluaisi luopua.

Ajatellaanpa vuoden ensimmäistä kuukautta TAMMIKUUTA. Jos vaan saadaan lunta ja pakkasen pauketta, niin mikäs sen hienompaa. Lumi tekee maisemasta puhtaan ja antaa valoa talven pimeyteen. Ja onko kodikkaampaa näkyä kuin hämärän laskeuduttua nähdä ikkunasta tuikkiva lämmin valo.

Aina tammikuussa ei ole lunta, ainakaan täällä etelämmässä osassa maata,mutta silloin voi jo varovasti odottaa ensimmäisten kevätkukkijoiden silmujen näkymistä mullan alta, joten ei lumeton talvikaan ole kovin huono.
HELMIKUU on ihan selkeä talvikuukausi vielä, vaikka päivät ovatkin pidentyneet ja auringonpaistetta saadaan yhä useammin. Vaikka meri ei olisikaan umpijäässä, niin hienoinen jääpeite siinä vielä usein on. Tai voi olla niinkin että jääpeite tuleekin vasta näihin aikoihin. Täällä etelässä käy aika usein niin, että talvea saadaan odotella ja juuri kun uskoo ettei sitä tänä vuonna tullutkaan, taivaalta tulee lunta joka peittää alleen jo kasvun alussa olevat kevätkukat. 

MAALISKUUSSA on jo selkeästi kevät. Muistan kun lapsena hiihdimme vielä ihan maaliskuun lopussa ja lunta oli vaikka kuinka paljon. Nyt maaliskuun hiihtämiset ovat harvinaisia.

Ja totta puhuen, kun on jo tottunut näihin leutoihin, usein lumettomiin talviin, niin tuntuu kurjalta jos maaliskuun lopussa tulee vielä lunta.

HUHTIKUU, aurinko lämmittää ja sulattaa viimeisetkin lumien rippeet. Tekee mieli riisua takki pois päältä. Linnut visertävät kuin ei koskaan ennen ja luonto herää. Vaihtelevaa voi lämpötila kuitenkin vielä olla, joten talvitamineet on hyvä pitää vielä lähettyvillä.

Usein syksyllä pihahommelit eivät houkuta ja syksyn lehdet peittävät maata sitten keväällä. Mutta keväällä haravoiminenkin tuntuu pelkästään mukavalta kun lehtien alta paljastuu vihreätä. Ja mikä onkaan ihanampaa, kuin poltella risuja rannassa ja tuntea savun tuoksu nenässä. Se ainakin on varma kevään merkki. Mieli on hyvä, eikä haittaa yhtään vaikka nuotiossa mustaksi kärähtänyt makkara olisikin jäänyt sisältä kylmäksi, onhan kevät!

TOUKOKUU taitaa monen mielestä olla vuoden ihanin kuukausi. Silloin on kesä ihan ovella ja puut ovat heleän vihreitä. Valko-ja sinivuokot ja kevätesikot, nuo Ahvenanmaan maakuntakukat! Toukokuu tuntuu aina menevän liian nopeasti. Olisi kiva saada venytettyä sitä parilla viikolla.

Lapsena toukokuun tärkein tapahtuma taisi olla se kun sai ensimmäistä kertaa laittaa polvisukat jalkaan. Miten se saattoikin olla niin mukavaa. Tuo polvisukka-aika alkoi usein äitienpäivästä, mikä myös oli aina tärkeä päivä. Äiti teeskenteli nukkuvansa kun me muut keitimme kahvia ja rapistelimme kukkapakettien kanssa.

KESÄKUU, vuoden valoisin kuukausi. Vihreys luonossa on syventynyt ja kevät on auttamattomasti ohi. Nyt on yleensä päästy kylmistä öistä ja voi ruveta istuttamaan kesäkukkia ja kylvämään kasvimaahan siemeniä.

Vaikka kesä on päässyt hyvään vauhtiin, niin on kiva ajatella että suurin osa kesästä on vielä edessäpäin. Miksikähän juhannusta sanotaan keskikesän juhlaksi? Oliskohan sillä jotain tekemistä päivien pituuden kanssa, sillä muuten en ainakaan minä suostu ajattelemaan niin että juhannuksena olisi jo puolet kesästä mennyt.
 HEINÄKUU on ylivoimaisesti suosituin lomakuukausi meillä suomalaisilla. Olisko heinäkuu kuitenkin hiukan yliarvostettu lomakuukautena? Kesäkuussa on vähemmän tungosta lomanviettopaikoissa ja saattaa olla ihan yhtä lämmintä ja kesäistä kuin heinäkuussa. Elokuu taas on usein tosi lämmin ja uimavedetkin ovat lämmenneet. Koulujen alkaminen jo melkeinpä elokuun alkupuolella on tietysti vähentänyt lapsiperheiden halukkuutta lomailla elokuussa. Mutta hän joka viettää lomaansa elokuussa saa koko kesän nauttia siitä että loma on vielä edessä.

ELOKUU, viimeinen varsinainen kesäkuukausi. Lämmintä useimmiten vielä riittää ja satoa saadaan jo ruveta korjaamaan. Hedelmät, vihannekset ja marjat ovat parhaimmillaan. 

Illat tummuvat aikaisemmin ja moni päättää mökkikauden. Ennen vanhaan, silloin kun minäkin olin koululainen, kesäloma jatkui aina syyskuun ensimmäiseen päivään ja siksi varmaan lapsuuden kesät tuntuivat loputtoman pitkiltä.

SYYSKUU on jonkinlainen kesän ja syksyn välikuukausi. Vielä on lämpimiä päiviä, mutta sää on usein jo hiukan viileämpi ja sateisempi kuin elokuussa. Vielä voi kuitenkin nauttia tyynestä merenpinnasta varhaisena aamuna. 

Syyskuussa alkavat monenmoiset harrastukset ja viimeisetkin kesälomat alkavat olla pidetyt.
 LOKAKUUSSA alkavat puiden ja pensaiden lehdet hiljakseen muuttaa väriä. Lapissa on ruska-aika kauneimmillaan ja etelässäkin voidaan ihailla oranssinkeltaista maisemaa.

Nyt viimeistään on aika viedä kesäkalusteet talvisuojaan, eivätkä kesäkukatkaan enää ole hehkeimmillään. Onneksi on syyskukkia ja talvikukkia! Kukkasipuleita voi jo istuttaa kevään kukkaloistoa varten.

Ja aamuliukkaudet teillä yllättävät taas kerran. Tuleekohan kohta jo lunta?
MARRASKUU on monelle se kuukausi jonka haluaisi jättää kokonaan vuodesta pois. Itse tykkään kuitenkin siitä kun marraskuinen luonto on huurteen peitossa ja kaikkialla on hiljaista. Pakkasen kovettama nurmi rapisee mukavasti askelten alla ja ulkona on helppo hengittää.

Vielä eivät joulukiireet ahdista mieltä, vaan voi rauhassa nauttia vaikkapa sadepäivästä jolloin voi hyvällä omallatunnolla käpertyä sohvan nurkkaan kuuman kupposen kera.
JOULUKUU on täynnä tunnelmaa, tuikkivia valoja ja kiireisiä ihmisiä. Paljon pitää suunnitella ja ehtiä, vai pitääkö? Välillä tuntuu kuin joulukuu alkaisi jo lokakuussa kun kauppojen hyllyt täyttyvät joulutavaroista.

Mietin joskus miltä tuntuisi viettää joulu etelän lämmössä. Ei varmaan kovinkaan jouluiselta. Entä hotelli-tai risteilyjoulu? Se olisi helppo valmis joulu. Mutta tunnelma, olisiko jouluinen? Ja mikä se oikea joulun tunnelma sitten kenellekin on? Ja onko joulua pakko viettää ollenkaan?

Omalla kohdallani haluan viettää joulua niin kuin aina olemme viettäneet, eli perheen kesken.

Joulukuu päättää vuoden ja tuntuu aina hyvältä aloittaa uusi vuosi ja todeta, että ihan jokaisessa kahdessatoista kuukaudessa on oma viehätyksensä.

Mitä ajatuksia tämä postaus sinussa herätti? Oletko kovasti eri mieltä jostain kohdasta? Kommentoi vapaasti mitä ajattelit.


OIKEIN MUKAVAA LOKAKUUN PÄIVÄÄ!
💜💜💜

 

18 kommenttia:

 1. Postauksessasi jokaisen kuukauden kohdalla on niin kaunis kuva ja kiva kirjoitus.
  Samanlaisia ajatuksia minullakin on eri kuukausista. Kaikki niin erilaisia, mutta ihania omalla tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne. Ei todellakaan haluaisi yhdestäkään luopua.

   Poista
 2. Kaikissa kuukausissa on ehdottomasti jotain hyvää. Meillä menee alkuvuosi aina synttäreitä viettäen ja onhan siellä hääpäiväkin.
  Ihanaa ruskaviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ovat syntymäpäivät jakaantuneet aika tasaisesti ympäri vuoden.
   Kuin myös sinulle parahin Outi<3

   Poista
 3. Ihania kyllä kaikki 🤍 Upea postaus; niin kauniita kuvia ja kaunis teksti. Kiitos 🤍 Jokaisesta kuukaudesta löytyy omat hyvät puolensa ja kun sinun tekstiäsi luin, tunnistin niistä hyvin samanlaisia ajatuksia kuin itseltäni. Kauniita syksyisiä päiviä sinulle 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Loppujen lopuksi ei kuitenkaan varmaan monikaan antaisi mitään kuukautta pois, siltä vaikuttaa.
   Kiitos samoin sinulle<3

   Poista
 4. Kaikki vuodenajat puoltavat kyllä ehdottomasti paikkansa.
  Kauniita kuvia. 🍃🌿🍃

  VastaaPoista
 5. Kaikissa vuodenajoissa on jonkinlaista viehätystä ♥ mukavia lokakuun päiviä sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyviä syksyn päiviä sinullekin<3

   Poista
 6. Ihania ovat kaikki kuukaudet omalla erityisellä tavallaan. Marraskuu on kotoilulle ja levolle pyhitetty kiireisen lokakuun jälkeen, eikä esikoiseni syntymäpäivää pidä myöskään unohtaa :) Tammikuussa tuskailen jo päivien lyhyyttä, mutta jos on lunta, niin se tuo valtavasti valoa ja iloa, sekä vaihtelua myös ulkoliikuntaan.
  Kiitos kauniista kuvista ja sanoista. Ihana postaus ❤︎
  Värikylläistä viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuussa on meidänkin esikoisemme syntynyt!
   Kiitos kehuista ja oikein ihanaa viikkoa sinulle Ansku!<3

   Poista
 7. Minä olen ainakin tosi iloinen, että meillä on täällä kotimaassa kaikki vuodenajat, vaikka kaikki ei olekaan omia suosikkejani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kaikki taitavat haluta pitää kaikki vuodenajat ja kuukaudet, siltä vaikuttaa.

   Poista
 8. Ihania ovat monet kuukaudet.
  Mutta voisin omasta marraskuustani iloisesti antaa sinulle pari lisäviikkoa toukokuuhun. Mitenköhän se onnistuisi? 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielihyvin ottaisin lisää viikkoja toukokuuhun. Mahtaiskohan Google tai You Tube tietää? Mukavaa iltaa sinulle!

   Poista
 9. Aivan huippuihanuus tämä sinun postauksesi. On se vaan ihanaa, että meillä on neljä vuodenaikaa

  VastaaPoista