08/08/2021

Kannattiko terassin lasitus ja kattaminen?Usein meiltä on kysytty että olemmeko käyttäneet paljon viime kesäksi rakentamaamme kesähuonetta, eli katettua ja lasitettua terassin osaa.
Ihan empimättä vastaus on että olemme viettäneet siellä tosi paljon aikaa ja olemme tyytyväisiä tuohon tilaan.

Mihin tuossa huoneessa sitten olemme erityisen tyytyväisiä ja mitä voisi vielä parannella?
Erityisen tyytyväisiä olemme siihen että sinne on saatu mahdutettua kaikki ne toiminnot joita halusimmekin. Ruokailu onnistuu täällä jo aikaisin keväällä ja vielä syksymmälläkin. Suunnitteilla on syksyn viileämpiä päiviä ja iltoja varten hankkia tänne jonkinlainen seinään kiinnitettävä lämmitin.

Ei haittaa ollenkaan vaikka ulkona sataisi ja myrskyäisi kun halutaan täällä istua, päin vastoin, silloin on kiva kuunnella sateen ropinaa.

Ruokapöytämme täällä ei ole suuren suuri, mutta kuusi henkeä mahtuu siihen hyvin ruokailemaan. Kesähuoneen ulkopuolella on vielä vapaata tilaa toiselle ruokailuryhmälle jos sellainen halutaan.

Huoneeseen mahtuu myös rottinkisohva ja sohvapöytä. Sohvalle voi vaikka nukahtaa päiväunille, tai miksei yöksikin jos sisällä tuntuu liian kuumalta.

Miinuksena, ja oikeastaan ainoana sellaisena, on se että kesähuoneessamme tulee helposti liian kuuma. Valokate suodattaa jonkin verran auringon säteitä, mutta ei tarpeeksi estääkseen lämpötilan nousemisen liian kuumaksi hellepäivänä.

Valokatteen hyvänä puolena on se ettei se pimennä olohuonetta johon on kulku kesähuoneesta.

Jonkinlaista markiisikangasta tai muuta suojaa olisi hyvä saada kattoon, mutta vielä ei olla keksitty minkälainen tähän sopisi ja auttaisiko se lämpötilan alentamisessa. Kokemuksia?
Länsiseinämän ikkunoissa on bambuverhot, jotka ovatkin osoittautuneet hyviksi,  sillä ne eivät pimennä tilaa, mutta auttavat auringonsäteiden suodattamisessa.
Ehdottoman hyvä hankinta oli myös tämä hyönteisverkko-ovi. Se on varustettu saranoilla ja magneetilla, joten se on helppo avata ja sulkeutuu hyvin. Ja kesti talvisetkin olosuhteet. Hyvä apu kun haluaa avata lasioven kokonaan auki, mutta ei halua päästää sisälle itikoita.
Jotta saadaan tarvittaessa aikaan ristivetoa, avataan myös tämä ikkunaluukku, joka myös on varustettu avattavalla hyönteisverkolla.
Takaseinän hyllyllä oleva peili on melkein kuin  ylimääräinen ikkuna ja antaa mukavasti ilmavuutta ja avaruutta huoneeseen.
Koska lämpötila nousee ajoittain aika lämpimäksi, ei eläviä kasveja voi keskikesällä kesähuoneessa pitää. Se on toinen miinus kesähuoneelle. Olenkin laittanut pari feikkikasvia vihreyttä tuomaan, tosin en tykkää niistä erityisesti.

Mietinkin jos ensi kesäksi hommaisi tänne kaktuksia. Mahtaisivatko ne viihtyä kovassa lämmössä? Niiden kanssa ei tarvitsisi kastelunkaan kanssa stressata.

Katettu tila on myös hyvä talvisäilytyspaikka pihahuonekaluille. Tällä hetkellä säilytän siellä kukkasipuleita jotka on tarkoitus syksyllä istuttaa takaisin maahan.

Viime talvena otettiin terassilla olevat huonekalut tänne sisälle ja grillikin oli talven yli täällä suojassa.
Viime kesänä meillä ei vielä ollut sadevedenkeräilyä katetun osan katolta, mutta nyt sekin on kunnossa. Ja hyvä se onkin, sillä viime kesänä huomasin että terassin lattia pysyi märkänä sateen jälkeen tosi kauan siltä osalta johon sadevesi kesähuoneen katolta valui. Ja taitavat jotkut määräyksetkin vaatia että sadevedet johdetaan talon vedenpoistojärjestelmiin.
Jonkinlainen valaistuskin on mukava olemassa. Me emme kovin myöhään terassilla istu, mutta näyttää kivalta sisältäkin katsottuna kun kesähuoneessa aurinkokennoilla varustetut valaisimet valaisevat tilaa.

Ja lyhdyt ja kynttilät tuovat myöskin tunnelmaa terassille.

Parin kesän kokemuksella voi todeta että kesähuone on tosi paljon plussan puolella, eikä siitä haluttaisi missään nimessä luopua. Huonoa tosin on se ettei mökille meno enää houkuta niin paljon kun ennen kun kotonakin on niin ihanaa!

Kesähuoneen rakentamisprosessia voit katsoa täältä, täältä, täältä ja täältä.

💗💗💗

 

18 kommenttia:

 1. Ihan varmasti on ollut kannattavaa tuo terassin lasitus. Mukavasti se pidentää tilan käyttöaikaa niin keväällä kuin syksyllä ja sateen ropistessa siellä on niin mysigt.
  Tunnelmaa elokuun iltoihin ❤🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myysäilyyn sopiva paikka.
   Oikein ihania elokuun iltoja ja päiviä sinullekin<3

   Poista
 2. Lasitettu kesähuone on tosi kiva ja siellä on varmasti viihtyisä ja kiva viettää aikaa lähes kaikkina vuodenaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimman osan vuodesta tuolla kyllä voi istuskella. Ainoastaan sydäntalvella ja kesän hellepäivänä ei ole mukavaa siellä olla.

   Poista
 3. Minusta tuo teidän kesähuone on aivan täydellinen!
  Kaunista alkavaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se hyvä ja ollaan kyllä tyytyväisiä.
   Kivaa viikon alkua sinulle myös<3

   Poista
 4. Onpa mukavan näköinen! Vähän samoja ominaisuuksia kuin lasitetun parvekkeen kanssa meillä. Parvekekin on kesäisin auringonpaisteella vähän liian kuuma, mutta muuten oikein mukava. Kesällä parhaita parvekkeellaoleskelupäiviä ovatkin sadepäivät. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että hyvin samantapaiset olosuhteet on lasitetulla parvekkeella ja tällä. Mutta sinähän kasvatat kaikenlaisia kukkia parvekkeellasi. Miten saat ne viihtymään?

   Poista
 5. Hienoa, että olette tyytyväisiä!
  Meillä on kyllä kukkia ja tomaattiamppeleita, vaikka terassi tuleekin kuumaksi. Olen valinnut vain lajit sen mukaan. Tomaatteja tulee jo aikaisin, eivätkä ne tunne kuumuutta säikähtävän, kun vaan kastelee tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattia aion minäkin kokeilla ensi vuonna. Mökillä meillä on kasvihuoneessa tomaattia ja ne ovat viihtyneet vaikka sielläkin lämpötila saattaa nousta jopa neljäänkinkymmeneen asteeseen.

   Poista
 6. Teidän terassi on ihastuttava! Minä ainakin nauttisin siitä täysillä. Meidän terassi on katettu mutt vain osa seinistä on lasitettu. Kylmä tulee tuulisilla ilmoilla, vaikka talvella lumet pysyvätkin paremmin poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sartsa. Täällä tuulee aina, joten kesähuone antaa siihen hyvän suojan ja lumien poissapysyminen on myös kiva asia.

   Poista
 7. Aivan ihana tämä teidän terassi. Meillä on pari isoa pelargoniaa altakasteluruukussa mihin mahtuu noin viisi litraa vettä. Hyvin viihtyvät samoin muutaman vuoden vanha huone-esikko viihtyy hyvin noin metrin päässä ikkunasta. Me säilytämme talvella siellä myös keinun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaksi tuollaista altakasteluruukkua itsellänikin. Nehän olisivat ihan tosi hyviä ruukkuja tänne kesähuoneeseen. Ensi kesänä taidan istuttaakin niihin jotain vihreää.

   Poista
 8. Ihastelen aina tuota teidän kesähuonetta! Olet sisustanut sen sievästi <3 Ihanaa viikon jatkoa, Kristiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ja minäkin toivotan sinulle oikein hyvää loppuviikkoa<3

   Poista
 9. Aivan mahtava! Meillä on parhaillaan mietintämyssyssä haluammeko tuollaisen katetun lasitetun tilan vai pelkästään markiisilla/katoksella/paviljongilla suojatun paikan...
  Hirveästi noita vaihtoehtoja.
  Täytyy sanoa, että tällaiset kesähuoneet ovat jollain tavoin houkuttelevimpia kuitenkin vaihtoehdoista, koska niissä voi nauttia olostaan varsinkin sateella. Nuo muut vaihtoehdot kun pitävät sisällään riskin, että katos/seinät alkavat vuotaa ja sade tulee läpi. Lisäksi tietenkin se lämmityspolitiikka.... vaikka kuumuuskin on yhden sortin mietittävä asia.

  Oletteko päätyneet mitenkään käsittelemään/pesemään kattoa vielä? Se on asia, joka pohditutti meitä. Olen nimittäin jossain nähnyt äärettömän ikävän kellastuneen, homeisen ja kirjavan katoksen ja mietinkin kestääkö se kulkemista, jos sen menisi pesemään?
  Toinen itselleni ongelmakohta voi olla tuo tavaroiden säilytys. Pelkään, että hamsteri minussa riehaantuu, ja lopulta on vain "kasvihuone" täynnä kaikkea mahdollista....

  Mutta kyllä tuo teidän huone on tosi kaunis!! ♥

  VastaaPoista
 10. Meillä on mökillä sellainen "kesähuone" jossa yksi seinä on avoin, mutta se ei ole sitten yhtä hyvä tuulisella säällä. Mökillä meillä on kattona valokate, kuten kotonakin, mutta mökillä joudutaan pesemään kate vuosittain jos halutaan sen pysyvän läpinäkyvänä ja puhtaana. Silloin mieheni pesee sen painepesurilla ja laittaa lautoja valokatteen päälle, joille astuu, sillä kate ei varmaan muuten kestäisi. Joten vaatii jokavuotisen huollon. Kotona meillä on myös valokate, mutta puusto kotona ja lähiympäristössä on aivan erilainen kuin mökillä, joten ei tule roskaa/likaa. Nyt ollut tuo kate kaksi vuotta eikä ole minkäänlaista likaantumista tullut. Jos laittaisimme vaikka huopakatteen, niin ei kaikki roskat näkyisi, mutta toisaalta huopakate pimentäisi paljonkin vieressä olevaa huonatilaa.
  Kuumuutta olemme pyrkineet vähentämään tuolla avattavalla luukulla ja liukuovella ja ne ovatkin jo auttaneetvarsin paljon. Tänään ompelin valmiiksi auringonsuojakankaat kodin kesähuoneen valokatteeseen. Postaus tulee tuossa tuokiossa. Tule katsomaan kun saan sen valmiiksi! Tuohon hamstraukseen en osaa antaa neuvoa, mutta vähempi parempi tottakai :)

  VastaaPoista