06/08/2021

Sundin kirkko- Sunds kyrka

Matkailijoiden joukossa on paljon heitä joita kiinnostavat käynnit eri paikkakuntien kirkoissa. Kesäaikaan kirkot useimmiten ovatkin auki ja niihin pääsee vapaasti tutustumaan. Pienillä paikkakunnilla, kuten täällä Ahvenanmaalla, kirkoissa voi vapaasti kierrellä ja kuvata ja mikä hämmästyttävintä, kirkoissa ei läheskään aina ole minkäänlaista valvontaa tai opastusta. Esitteitä, joissa ko. kirkosta kerrotaan löytyy kyllä ja niistä saakin tiedot tärkeimmistä ko. kirkossa nähtävillä olevista esineistä tai asioista.


- ooo -


Många som kommer till Åland vill gärna besöka olika kyrkor. Under sommaren håller kyrkorna dörrarna öppet och man kan gå in och ta bilder, som jag brukar göra. Det finns broschyrer framme så man kan läsa om olika föremålen i kyrkan.




Tällä kertaa näytän kuvia mökkikuntani Sundin kirkosta. Kirkko on nimetty Johannes Kastajan mukaan ja se on Ahvenanmaan suurin kivikirkko. Sundin kirkko on rakennettu vuosina 1250-1275. 

- ooo -

Nu visar jag bilder om Sunds kyrka, Johannes döparens kyrka. Kyrkan är den största stenkyrkan på Åland och den uppfördes under perioden 1250-1275. 
 



Kirkko sijaitsee veden äärellä ja sitä ympäröi hautausmaa. 1998-1999 kirkko restauroitiin perusteellisesti, kuitenkin niin että muutokset minimoitiin.

- ooo -

Kyrkan ligger vid vattnet och runt den finns en kyrkogård. 1998-1999 genomgick kyrkan en grundlig restaurering, där man eftersträvade att minimera förändringarna.









Tämä ristiinnaulittua Jeesusta esittävä teos, Voiton krusifiksi on 1250-luvulta. Sen korkeus on yli viisi metriä, sen valmistukseen on käytetty tammea joka on tuotu Pohjois-Saksasta, kun taas risti on ahvenanmaalaista leppää. Lisäksi osaan teosta on käytetty paikallista mäntyä.
Kirkon seinillä olevat kalkkimaalaukset ovat 1300-luvulta. 

- ooo -

Krucifixet från 1250-talet är över 5m hög är gjord av ek från Norra-Tyskland, medan korset är av åländsk furu. 
Kalkmålningarna är från 1300-talet.





Alttaritaulu on valmistettu 1400-luvun puolivälissä. Teoksen keskellä on Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi, sivuilla kaksitoista apostolia.

- ooo -

Det stora altarskåpet är tillverkat under mitten av 1400-talet. Mittpartiet föreställer Jungfru Maria med Jesusbarnet, och sidoflyglarna fylls av de tolv apostlarna.






Lehterin maalaukset on tehnyt Abraham Myra 1670-luvulla.

- ooo -

Läktarskranket målades av Abraham Myra på 1670-talet.





Kirkkoa ympäröi hautausmaa, joka jakautuu kahteen osaan. Kirkkoa lähimpänä oleva osa kiertää koko kirkon ja toinen osa on jyrkähkön rinteen alapuolella.

- ooo -

Utanför kyrkan finns kyrkogården som är delad i två plan.
 




Ajattelin tehdä näitä kirkkopostauksia ainakin kaikista manner-Ahvenanmaan kirkoista.

Kiinnostaako?

Eckerön kirkkoa esittelin täällä

Lopuksi haluan kiittää niitä tuhansia kävijöitä joita edellinen postaukseni kiinnosti!

- ooo -

Jag tänkte posta om alla åländska kyrkor. Intresserad?



OIKEIN KESÄISTÄ JA MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

HA EN RIKTIG SOMRIG OCH TREVLIG VECKOSLUT?

💜💜💜

12 kommenttia:

  1. Onpa todella kaunis kirkko. Nuo vanhat kirkot ovat niin upeita. Taitaa olla seinämaalauksiakin, vai mitä? - Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sundin kirkko tosiaan yllätti kauneudellaan. Kyllä oli seinämaalauksia ja parissa kuvassa niitä näkyykin.

      Poista
  2. Vanhat kirkot on kauniita, niissä on yleensä upeita yksityiskohtia!
    Kaunista viikonloppua sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä oikeita taideteoksia ja paljon kuvattavaa niistä löytyy.

      Poista
  3. Ehdottomasti kiinnostavia postauksia vanhoista kirkoista. Eikä tarvitse aina olla niin vanhojakaan. Minäkin olen perheen kanssa paljon kiertänyt kirkoissa ympäri maata ja ottanut esitteen aina mukaan. Mutta harmikseni ne katosivat muutossa 20 vuotta sitten. Tai sitten ne ovat tuolla vintissä muuttolaatikoissa, joita ei ole sen jälkeen avattu. Olisi pitänyt merkitä niihin myös päivämäärä, milloin kyseisessä kirkossa tuli käytyä. Sundin kirkossa olen käynyt jumalanpalveluksessakin. Se oli keväällä 1984, kun kävin ystäväni ja opiskelukaverini Virpin kanssa Ahvenanmaalla tapaamassa Sundissa asuvaa äitini serkkua ja hänen miestään. Molemmat ovat jo edesmenneitä. Kaunis kirkko. Nuo penkkirivit on numeroitu varmaan sen vuoksi, kun aikanaan on ollut hyvin tarkkaa, mikä suku tai kyläkunta on saanut istua missäkin rivillä kirkossa. Ja ihan vanhaan aikaanhan naiset ja miehet piti istua eri puolilla keskikäytävää. Naiset vasemmalla puolella eli pohjoisen puolella, koska sieltä tuli kaikki paha. Alttarihan oli aina itään päin. Sitä perua on vieläkin se, että avioliittoon vihittäessä morsian ja hänen sukunsa istuu/seisoo vasemmalla puolella kirkon takaosasta katsoen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että lukijoissa on kirkoista kiinnostuneita. Kun katsoin kävijälukuja muutamalta viime päivältä, niin totesin kuitenkin etteivät tämän sisältöiset postaukset kovin paljoa herätä kiinnostusta. Laitan näitä kuitenkin silloin tällöin.
      Tuo onkin hyvä vihje että laittaa päivämäärän esitteeseen, sen teen.
      Oho, olet käynyt Sundin kirkossa! Mulla tämä oli ensimmäinen kerta. Hautausmaalla olen tosin muutaman kerran käynyt, samoin kirkon pappilassa. Siellä tehtiin kunnostustöitä ja käytiin katsomassa sitä avoimien ovien päivänä kun kaikkea vasta aloiteltiin. Penkkirivien numerointi johtuu varmaan tuosta mainitsemastasi asiasta. Nyt oli joka toinen penkkirivi pois käytöstä koronan takia.

      Poista
  4. Onpa hieno kirkko 🤩 Vanhat kirkot ja rakennukset ovat mielenkiintoisia 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin itsekin kirkon kauneudesta ja hienoista esineistä ja tauluista.

      Poista
  5. Ehdottomasti mielenkiintoinen postaus! Me käymme usein matkoilla tutustumassa kirkkoihin niin ulkomailla kuin Suomessakin, jos täällä kirkkoon onnistuu pääsemään. Kirkoissa on runsaasti arvokasta taidetta ja niin mielenkiintoista historiaa.
    Onpa kaunis ja valoisa kirkko!Kiva oli lukea kertomustasi. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Monilla onkin tapana poiketa kirkoissa matkan varrella. Sundin kirkko on kaunis.

      Poista
  6. Hei, saanko luvan käyttää uruista ottamaasi kuvaa erääseen Kangasalan urkutehtaan historiasta ja uruista kertovaan näyttelyyn? Kuvaajan nimi mainitaan tietenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Voit käyttää kunhan nimeni mainitaan.

      Poista