24/08/2021

Ahvenanmaa, yhä suositumpi



Tämän kesän aikana on monesti tullut mieleen se, että olisi mielenkiintoista tietää miten paljon matkailijoita täällä Ahvenanmaalla on tänä kesänä käynyt.

Tänään sitten paikallislehdissa esitettiin lukuja joista voi hiukan päätellä miten paljon tänne on tehty matkoja. Hotelleilta on kysytty yöpyjien määriä, ja koko Ahvenanmaalla on tämän heinäkuun aikana ollut n. 53.000 yöpymistä! Tämä on valtava määrä pienelle Ahvenanmaalle jossa asukkaita on n. 30.000.

Lehtijutussa puhuttiin vain hotelliyöpymisistä, joten voi olettaa ettei tuossa 53.000:ssa vielä ole mukana mökeissä yöpyjiä. Ja noita vuokrattavia mökkejähän täältä löytyy vaikka kuinka paljon.

Mukana tuossa tilastossa on 14 hotellia. Suomalaisten, eli mantereelta tulleiden osuus yöpyjistä on mahtavat 90%. Kaikista yöpyjistä heitä oli n. 48.000, Ruotsista tulleita n.4000 ja muista maista n. 1500.





Majoitusta tarvitsevien on ollut hyvä olla liikkeellä ajoissa, sillä keskikesällä on ollut vaikea löytää vapaita yöpymispaikkoja. 

Tuon mantereelta tulleiden suuren määrän on pystynyt havaitsemaan ihan autojen rekisterikilpiä tarkkailemalla. Ajaessani eräänäkin heinäkuun päivänä kotoa Maarianhaminaan, mietin että olisipa ollut mukava laskea kuinka monessa autossa oli Suomen rekisterikilvet. Ne olivat nimittäin selvässä enemmistössä vastaantulijoissa, eli niitä oli jopa enemmän kuin paikallisia kilpiä.

Olen kuullut useammankin suomenkielisen matkailijan sanovan miten ystävällistä palvelua he ovat tänä kesänä täällä saaneet. Voi miten hyvältä se kuulostaa korvissani, sillä aika usein, ainakin ennen, on kuullut ihan päinvastaista, eli että suomenkielisiä kohdeltaisiin töykeästi. 

Eli on tämä pandemia jotain hyvääkin saanut aikaan, sillä matkailijat ovat nyt heränneet upean kotimaamme matkailuun, mikä on hieno asia. Ja tuosta matkailijoiden määrästä on pikkuinen, mutta aika monen mielestä eksoottinenkin Ahvenanmaa saanut hienon potin.

Ja tuota pottia yritän minäkin tällä blogilla ja sen Ahvenanmaa-aiheisilla postauksilla hiukan kasvattaa.


KIVA KUN LUIT TÄMÄN JUTUN JA TERVETULOA TÄNNE VASTAISUUDESSAKIN!




 

20 kommenttia:

  1. Varmasti osaltasi olet tuota pottia kasvattanut. Mutta samalla onneksi kirjoittelet myös muuta! Postauksissasi ei ole kyse lyhyestä ja tarkkaan kohdennetusta kesäkauden mainonnasta, vaan ympäri vuoden postailet sieltä kivoja arkielämää käsitteleviä juttuja. Moni blogi on hiukan harmillisesti ja kuin salaa siirtynyt enemmän sellaiselle markkinavaikuttamisen puolelle. Ainakaan minua sellainen ei pidemmän päälle jaksa innostaa yhtä paljon kuin ihmisten oikeat arjen sattumukset ja ajatukset. Aitous paistaa jutuistasi. Kiitos niistä <3 Ja siinä samalla Ahvenanmaakin saa ilmaista mainosta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No enpä tiedä, ehkä ihan muutaman olen voinut saada innostumaan tänne tuloon. Mutta vinkkejä toivottavasti on useampikin saanut. Ei tosiaan ole kiva lukea sellaisia blogeja joissa on koko ajan mainospostauksia, tai siis maksettuja.
      Kiitos kauniista sanoista Leena!

      Poista
  2. Moni on tosiaan käynyt nyt tänä kesänä Ahvenanmaalla ja miksipäs ei kävisi, kun paikka on niin kaunis.
    Ihanaa tiistaita sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaiset ovat kyllä löytäneet Ahvenanmaan tänä kesänä.
      Mukavaa tiistain iltaa sinullekin<3

      Poista
  3. Uskon että suurin osa täällä lomailleista on ollut tyytyväisiä matkaansa. Toivotaan että pääset toteuttamaan lomahaaveesi!

    VastaaPoista
  4. Myös todella monet veneilijät vierailivat Maarianhaminassa, sekä tietysti useissa muissa Ahvenanmaan saariston satamissa. Me karttelimme ruuhkaa parhaamme mukaan, joten, kun emme ehtineet sinne ennen juhannusta, niin emme sitten tulleet ollenkaan. Harmittaa, mutta ehkäpä tulemmekin sinne seuraavaksi asuntoautolla ja jo aikaisemmin keväällä, niin silloin olisi varmasti väljempää kuin keskikesällä :)
    Mitä mukavinta elokuun viimeistä viikkoa sinulle ❤︎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vierasvenesatama oli aika täynnä keskikesällä, mutta nyt jo mahtuisi vaikka kuinka sinne yöpymään. Kevät on ihan parasta aikaa tulla tänne, varsinkin jos heräävä luonto kiinnostaa. Keväällä tosin on sitten taas se ongelma että läheskään kaikki paikat eivät ole auki (siis sellaiset jotka ovat auki vain kesällä). Mutta kaunista luontoa riittää ihailtavaksi. Suurin turistimäärä on täällä juhannuksesta koulujen alkamiseen)
      Sinulle myös mukavaa viikkoa<3

      Poista
  5. Olen täydellisen samaa mieltä Leenan kanssa siitä, että juttusi ovat monipuolisia ja siksi kiinnostavia. Tykkään, kun ikinä ei etukäteen tiedä, mikä aihe seuraavaksi on vuorossa. Voi olla, että olen vertausta täälläkin aiemminkin käyttänyt, mutta blogeja koskee omalla kohdallani vähän sama kuin aikakauslehtiä. Enää en jaksa innostua aiemmista suosikeistani sisustuslehdistä, vaan monipuolisemmat jutut kiinnostaa. Kärkikastissa tällä hetkellä ilmaiset Pirkka ja Yhteishyvä, joissa aiheet on nykyään vallan monipuolisia.

    Mutta siis asiaan eli Ahvenanmaahan. On varmasti ollut tosiaankin suosittu kohde tänä kesänä ja voisin kuvitella, että osin siksi, että ikäänkuin ulkomaa, vaikkei toisaalta olekaan. Sellainen välimalli ulko- ja kotimaanmatkailun välillä.

    Me ei olla enää vuosikausiin reissattu muualla kuin kotimaassa (koska mahdollisuudet miehen työn takia lomaan ylipäätään on niin rajalliset) ja pakko itsekkäästi tunnustaa, että välillä on käyneet ruuhkat ärsyttämään ja olen jopa toivonut, että kaikki ulkomaille halajavat pääsisivät sinne pian, että tulisi täällä taas vähän väljempää. Mutta tämä siis tosiaan itsekäs ajattelumalli, kaikille kotimaan matkailuyrittäjille toivon kaikkea parasta ja paljon asiakkaita tottakai.

    Paluu blogin pariin kangertelee, mutta olen alkanut jo henkisellä tasolla valmistautua, joten ehkä se tästä, kun silmäongelmakin jo vähän (todellakin vähän) helpottaa.

    Kuulumisiin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tällainen sekalaisia aiheita käsittelevä blogi kiinnostaa. Välillä epäilyttää itseä ja miettiii pitäisikö keskittyä johonkin määrättyyn aiheeseen.
      Ahvenanmaan matkailu on kyllä noussut arvaamattomaan suosioon tänä kesänä.
      Hyvä että olet edes jo valmistautumistasolla ja ihanaa että silmäkin voi jo edes hiukan paremmin. Kuulumisiin ja kun näen että sulta on ilmestynyt postaus, niin voit olla varma että olen ensimmäisten joukossa lukemassa <3

      Poista
    2. Kiitos Kristiina <3. Mua nauratti mielikuva siitä, että seisot ihan fyysisesti ikäänkuin lukujonon keulilla (tulee mieleen rokotus- ja muut jonot) :D. Joskin jono lienee yhden naisen mittainen, mutta ihana tietää, että sinä ainakin luet sitten kun joskus jotain luettavaa on. Kiitos siitä!

      Poista
  6. Ahvenanmaa on matkalistalla vielä uudelleenkin - kiva, että jaksat kirjoitella ja laittaa kuvia sieltä! 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykästyitte Ahvenanmaahan. ♥️

      Poista
  7. Hienoa, että kotimaan matkailusta on saatu tuottoa paikallisille yrittäjille. Tuohon vielä mukaan matkailuautot ja telttailijat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ja päiväristeilijät jotka vierailivat Maarianhaminassa joitakin tunteja. Eikä taida tuossa tilastossa vielä olla hekään jotka ovat omilla veneillään tulleet ja yöpyvät vierasvenesatamissa.

      Poista
  8. Ihania ja mielenkiintoisia postauksia olet tehnyt! Mekin olemme noita hotelliöitä omalta osaltamme kerryttäneet. Lisäksi ovat vielä asuntoautot ja-vaunut. Kävijöitä on ollut niin paljon, että eräskin saari on ollut aivan tukossa. Puhelinliittymistäkin kuulemma on laskettu Ahvenanmaalla kävijöitä.
    Ihania elokuun viimeisiä päiviä sinne 🌻❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija. Olette tainneet vierailla täällä kaikilla mahdollisilla tavoilla :) Puhelimien avulla saataisiinkin varmaan vieläkin kattavampi tieto oikeista kävijämääristä.
      Sinulle myös oikein hyvää elokuun loppua<3

      Poista
  9. Taas vaan seilattiin ohi🙈
    Minunkin mielikuvani on se, että suomalaisia katsellaan Ahvenanmaalla pitkin nokan vartta. Ehkä asenteet ovat muuttuneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tulkaa seuraavalla kerralla ihan paikan päälle. Kyllä tuollaisia pitkin nokan vartta katselijoitakin varmaan löytyy yhä, mutta oma asenne ratkaisee paljon. Jos tulee sillä tyylillä, että pitää itsestään selvänä että kaikki osaavat suomea, niin varmasti pettyy. Mutta jos yrittää käyttää vaikka vähäisiäkin ruotsinkielentaitoja, niin suhtaudutaan ymmärtäväisesti ja moni asiakaspalvelija yrittää vastata samalla mitalla, eli suomella kun huomaa että ruotsinkielen kanssa on hankaluuksia. Tai sitten voi ihan heti sanoa ettei osaa ruotsia. Tästä tulikin nyt hiukan tulikivenkatkuinen vuodatus, mutta en tarkoittanut tätä millään pahalla, onhan omakin äidinkieleni suomi.

      Poista
  10. Taidan tullakin. Jäi sen verran vielä näkemättä paikkoja lyhyellä reissulla.
    Minusta Ahvenanmaa on tosi viihtyisä, ja 25 vuoden aikana kun olemme siellä käyneet, olemme kyllä aina saaneet tosi kivaa palvelua. Toki puhun itse ruotsia, johtuuko siitä...

    Mutta yhtä kaikki, jatka ihmeessä erilaisten paikkojen esittelyä blogissa, koska ainakin itselleni on tullut muutama hyvä tärppi niistä. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että haluat vielä tulla katselemaan uusiakin paikkoja. Ehkä ruotsinkielentaitosi auttaa asiassa, mutta olen varsinkin viime ja tänä vuonna kuullut useiden suomenkielisten kertovan miten ystävällistä palvelua he ovat täällä saaneet.
      Jatkan kyllä Ahvenanmaan paikkojen esittelyä siinä määrin kuin osaan. On kivaa jos pystyy vinkkaamaan mielenkiintoisista kohteista tänne vierailemaan aikoville.

      Poista