21/07/2020

TERASSI - KESÄN PARAS PAIKKA



Illan hämyssä katselin mökin ikkunasta ulos. Ilta on usein sitä aikaa kun on helpointa kuvata. Aurinko ei enää haalista värejä, mutta ei myöskään ole liian pimeää. Auringonlasku ei tänään ollut kummoinenkaan, joten sitä ei houkuttanut kuvata.

Olen usein kuvannut mökkiterassiamme, mutta silloin pääasiassa olen näyttänyt yksityiskohtia. Nyt kuvasin hiukan laajemmin tuota paikkaa.



Aikoinaan kun terassi rakennettiin, niin se tuntui tosi suurelta, mutta nykyään rakennetaan tosi suuria terasseja ja tämä meidän ei tunnu ollenkaan suurelta enää.

Tähän mahtuu hyvin ruokapöytä jonka ympärille mahtuu kymmenenkin henkeä, kuten viikonloppuna, kun lapset perheineen olivat täällä. Pienempi, kahden hengen ruokapöytä on pikkuisella terassilla vieressä. Ja jos oikein suuri porukka kokoontuu, niin pergolan punainen ruokaryhmä voidaan ottaa avuksi. Näinä korona-aikoina ei siihen ole ollut tarvetta, sillä emme ole kutsuneet muita kuin lapsien perheet meille.

Terassilla on vielä kaksi aurinkotuolia, joissa itse emme oikeastaan koskaan istu. Auringossa olisi kiva lekotella, jos ei liian kuuma ole, mutta kun auringonoton vaarallisuudesta nykyisin paljon varoitellaan, niin tuntuu paremmalta välttää liiallista auringossa oleskelua.



Kun terassi rakennettiin niin se oli ihan avoin ja niin ollen altis sääolosuhteille. Mökkimme on erittäin tuulisella paikalla, joten ei mennyt kauaakaan  kun jotain suojaa tuulta vastaan kaivattiin.

Hiukan puutavaraa ja vanhoja ikkunoita tarvittiin seinämän rakentamiseen ja niin oltiin suojassa tuulelta.

Niinkuin aina jotain paikkaa remontoidessa, niin aina tahtoo tulla eteen lisää paikkoja joita pitäisi kohentaa. Kun tuuli saatiin pidettyä poissa ruokailupaikaltamme, niin seuraava vitsaus oli sade. Ja varsinkin se sade joka alkoi juuri kun oli pöytä katettu ja istaihdettu ruokailemaan.

Eikä jatkuva tuolien tyynyjen kantaminenkaan sisälle ja ulos enää houkutellut.



Sade saadaan pidettyä poissa valokatteen avulla. joka nyt onkin suojannut terassiamme monen monta vuotta.  Nyt voi myös istuintyynyjen antaa olla paikoillaan jatkuvasti. Tosin, kun lähdemme kotiin mökiltä viemme tyynyt sisälle.

Kaipasimme katolle vihreyttä ja istutin muutaman villiviinin terassin ulkopuolelle. Se ei kovin hyvin ole viihtynyt karussa maastossa, mutta tuo kuitenkin hiukan pehmeyttä ja väriä kattorakennelmaan.

Koska kotona olemme havainneet hyviksi ja kivan näköisiksi valkoiset aurinkokennovalaisimet, hankimme pari sellaista tännekin. Ne ovat edullisia ja tekevät tilasta huonemaisemman.




Koska olen vanha ja pidän perinteisistä jutuista, ainakin mitä tulee suomen kieleen, niin minua ottaa suoraan sanoen päähän kun terassia kutsutaan terdeksi. Terde, mitä hittoa?!

Ja törmäsin yhdessä ryhmässä sellaiseenkin muotoon terassi-sanasta kuin teranssi! 

Aina oppii uutta ja kieli elää, mutta kuitenkin, meillä on terassi, eikä meillä ole makkaria, vaan makuuhuone. Nyt kiihdytinkin itseni sellaiseen vauhtiin että kielioppivirheistä ja kielen elämisestä ja muuttumisesta voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta parasta kun lopetan tähän ja jatkan turvallisemmalla alueella.




Terassilla on myös grillauspaikka, joka sekin on sateelta ja tuulelta suojassa. Hankimme viime viikonlopuksi uuden grillin kun vanha oli jo lähes puhki ruostunut. Se olikin jo vanha. J arveli sen olleen meillä jo parikymmentä vuotta. Harmi kun ei tule kirjoitettua ylös hankintavuosia. Olisi kiva jälkeenpäin katsoa miten pitkä aika mistäkin on. Aina nimittäin tuntuu, että juurihan jokin ostettiin ja sitten kun rupeaa laskeskelemaan miten kauan sitten se olikaan,niin melkein aina yllättyy.




Sade ja tuuli kun saatiin pysymään ulkopuolella, niin vielä oli yksi ongelma: kun ilta ehtii hiukan pidemmälle ja aurinko siirtyy alemmaksi, niin se paistaa suoraan ruokailijan silmiin, eikä se tietenkään tunnu kivalta.

Siihen auttoivat laskosverhot jotka saa helposti laskettua tarvittavalle korkeudelle.

Nyt voisi ajatella, että jos suojaa tarvitaan tuulelta, auringolta ja sateelta, niin miksi ollenkaan ruokailla ulkona. Sisällähän nuo olosuhteet olisivat olleet jo valmiina. Lisäksi sisällä välttyisi kärpäsiltä eikä niitä tarvitsisi koko aikaa pois hätistellä.

Ulkona ruokaileminen tai kahvittelu ovat kuitenkin kesän suurimpia nautintoja, joten kyllä se toisenlaiselta tuntuu kuin sisällä syöminen.



Aamupala nautitaan kuitenkin poikkeuksetta sisällä, kun halutaan lukea päivän lehti tietokoneelta ja ylen aamu-tv:tä toisella silmällä katsoen. Paperilehti tosin olisi vielä nautinnollisempi vaihtoehto, mutta sitä ei täällä mökillä, eikä kotonakaan ole mahdollista saada niin aikaisin että se aamukahvilukemiseksi ehtisi. Haikeudella muistelen Turun aikoja kun tuore sanomalehti tipahti postiluukusta eteisen matolle jo aamuyöllä.


Nyt nautin kuitenkin kaikesta muusta, kuten ihanasta luonnosta joka on ihan joka päivä oven ulkopuolella odottamassa.


HIENOA KESÄISTÄ PÄIVÄÄ JOKAISELLE JA TERVETULOA TE UUDET LUKIJAT JOTKA OLETTE SEURAAJIINI LIITTYNEET!

💛💛💛

24 kommenttia:

  1. Upeat kuvat ja voi miten kaunis terassi teillä on! Tuolla kyllä viihtyy ja on mukava kesäpäiviä/iltoja siellä viettää! Leppoisaa alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oikein ihanaa viikkoa sinullekin Päde<3

      Poista
  2. Kivoja juttuja olit kirjoitellut mökiltänne. Täällä ukkosti ja satoi viime yönä. Taitaa tulla muutenkin sateinen päivä. Hyvää viikon jatkoa teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei ole ukkostanut, mutta tänään on satanut iltapäivällä ja lämpötilakin on laskenut aika paljon.
      Ihanaa viikkoa sinnekin!

      Poista
  3. Oli kiva tutustua terassiinne ja nähdä viehättävää mökkiympäristöä. Terassi kokonaisuudessaan näyttää todella viihtyisältä ja kutsuu oleskeluun ja ruokailemaan. Ehdottomasti ulkona ruoka maistuu aina paremmalta, joten kyllähän tuohon kannatti panostaa.
    On tosiaan vaikea muistaa ensi asioiden ja hankintojen vuosilukuja, aika kiitää niin hurjalla vauhdilla. Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terassi on kyllä kovalla käytöllä aina kun vaan ilmat sallivat.
      Pitäisi varmaankin ruveta tosissaan kirjoittamaan ylös noita päivämääriä, ihan vaan mielenkiinnon vuoksi.

      Poista
  4. Niin kaunista teillä. <3 Terassi on mahtava lisähuone ja siellä tullut vietettyä aikaa paljon, jopa pienellä sateella. Ihanaa vaan olla ulkona. Kivaa tiistaita. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia. Katettu terassi anta kyllä mukavasti lisätilaa ainakin yhden huoneen verran.
      Kivaa tiistai-iltaa sinnekin<3

      Poista
  5. Kesäisin tuollainen katettu terassi on kuin yksi lisähuone! Minä olen tehnyt liikaa töitä lasten kanssa kun kotonakin vahingossa sanoin makuuhuonetta nukkariksi :D
    Ihanaa tiistaita sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein kesähuone, vaikka yksi seinä onkin avonainen. Nukkari <3
      Sinulle lomailijalle myös kivaa tiistai-iltaa<3

      Poista
  6. Kiva tuo terassin suojaseinä. Antaa muuten valtaisan suojan ja lisää käyttöä, kun ei sateellakaan tarvitse sisään mennä ja aina istuintyynyt kunnossa. Ja hei terassi on mullekin terassi. Olen koittanut silloin tällöin sanoa "terde", mutta se sana ei vaan kuulu mun sanavarastoon oikein pakollakaan :D Jänniä juttuja!

    Kivoja kesäpäiviä sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo seinä on ihan välttämätön tällä tuulisella paikalla. Mulla kestää tosi kauan ennenkuin osaan tai edes haluan käyttää noita kaikkia nykyajan keksittyjä sanoja. Kuuluu kai ikään, tai sitten jääräpäisyyteen :)))

      Samoin sinne, mukavia kesäpäiviä!

      Poista
  7. Terassinne näyttää tosi viihtyisältä ja tuo maisema. ❤️❤️

    VastaaPoista
  8. Teillä on tyylitajua noiden terassien tekemisessä! Tai ainakin ovat minun mieleeni. Meillä ei mökillä ole televisiota ollenkaan. Ihanaa olla ilman televisiota keväästä syksyyn. Syksyllä kotona taas television katsominen on taas ihanaa! Meille tulee sekä paperi- että digiHesari. Pidän lehden lukemisesta enemmän paperiversiosta. Minulle on outo tapa:luen aina edellisen päivän Hesarin, koska nousen niin aikaisin eikä lehteä välttämättä ole tullut. Olen vuosien myötä tähän niin tottunut, etten ole vaihtanut tyyliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma. Me ei kyllä voitais millään olla ilman televisiota. Enkä tarkoita tuota aamuohjelman katsomista, vaan ihan ylensä. En tiedä miten kaikki illat saisi kulumaan jos ei telkkaria olisi. Aina ei jaksa tehdä käsitöitä, lukea kirjaa tai pelata korttia. Ja vaikka aika paljon tv:tä katsotaan, niin silti ehtii noita kaikkia tekemään ja vielä puutarhaakin hoitaa.
      Kun muutimme tänne Ahvenanmaalle, niin aika pitkään tilasimme Turun Sanomia, mutta se tuli aina vasta päivällä kun muukin posti. Koska olimme tottuneet aiemmin lukemaan lehden aamukahvilla, niin rupesimme mekin tekemään kuten sinä, eli luimme lehden vasta seuraavana päivänä aamulla. Mielestäni lehti pitää ehdottomasti lukea aamulla, eikä sitä päivällä tule otettua enää esille.

      Poista
  9. Kyllä tuntuu toimivalta terassinne.
    Upeasti kukkii kesäkukkasi kuvissasi.
    Aurinkoista jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan kyllä oltu tyytyväisiä tähän puolittain avoimeen ratkaisuun. Koskaan ei tule liian kuuma, mutta ollaan suojassa kuitenkin.
      Nuo miljoonakellot viihtyvät aina täällä mökillä niin hyvin, että jo useana vuotena olen ostanut niitä.
      Lämpöisiä kesäpäiviä sinnekin!

      Poista
  10. Voi että, miten ihana terassi teillä on, ja miten upealla paikalla! Kyllä kateeksi käy! :)
    Minustakin terassi on terassi eikä terde. Teranssi se ei ainakaan ole, mutta tuo on varmasti samaa perää kuin esimerkiksi juuri yhdessä ryhmässä huomaamani poikotti-sanan käyttö eli tarkoitettiin kyllä boikottia mutta ei oikein osattu sitten oikeaa sanaa kuitenkaan... :D
    Aurinkoista kesää sinne! Terveisin entinen kielenhuoltaja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo terassi on terassi. Tuosta teranssi-sanasta yhdessä ryhmässä sanoi moni että heillä päin sanotaan niin, joten olisko kuitenkin joku murresana. Itse en ole kuullut kuin tuolla ryhmässä.
      B ja p, g ja k tuntuvat olevan meille suomalaisille vaikeita. En nyt ollenkaan rupea sanomaan mitään yhdyssanoista!!!
      Kesäisiä päiviä sinnekin🌞🏵️🌸

      Poista
  11. Ihana terassi teillä ja kun vielä kaikki olosuhteetkin ovat kohdallaan, niin kelpaa siellä kesästä nauttia.
    Oikein mukavia heinäkuun lopun päiviä Sinulle 🌼🐞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija. Monta ihanaa hetkeä on tässäkin vietetty ja toivottavasti vietetään jatkossakin.
      Kaunista kuun loppua sinullekin <3

      Poista
  12. Tuo villiviini on oikein kiva, raikastaa koko terassin ilmettä. Itse etsin inspiraatioita sillä meillä myös valekatettu terassi ja koen sen vähän tylsäksi. Tuo vihreys voisi virkistää sitäkin mutta mitä luulet, lisääkö se pörriäisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valokate tavallaan kaipaa jotain vihreyttä. Meillä ei ainakaan ole mitään lisäystä pörriäisten määrässä villiviinin ansiosta, eihän ainakaan tämä meidän edes kuki.

      Poista