Sivut

sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

AVOIMET PUUTARHAT KOTIPIHALLATänään oli jokavuotinen  Avoimet Puutarhat- päivä. Täällä Ahvenanmaallakin oli kolme (vain kolme!) tähän tapahtumaan osallistunutta puutarhaa ja aikomuksenamme oli mennä ainakin yhteen niistä, mutta meno peruuntui.

Siispä piti vain tyytyä oman pihan kasvien kuvaamiseen. 
 Kotipihamme on vain kaksi vuotta vanha ja meidän pläntti siitä on vaan kahden kukkapenkin kokoinen, joten kovin paljoa siihen ei kasvamaan mahdu. Keväällä näytti siltä kuin tyhjää olisi eri kasvien välillä ihan liikaa, mutta nyt on paikoitellen jo ihan ahdasta. Ainakin hopeahärkki ja ketoneilikka ovat vallanneet aivan liikaa alaa ja olenkin repimällä repinyt niitä estääkseni niiden leviämisen ihan holtittomasti.

Koska kukkapenkissä alkaa olla ahdasta, niin kaivoin ylös keijunkukan (Heuchera "Peach Flambe). Se oli jäänyt ihan hopeahärkin varjoon eikä voinut ollenkaan hyvin. Istutin sen nyt ruukkuun ja ajattelin ottaa sen kesähuoneen suojiin talveksi. Nyt se kuitenkin on ulkona osittain katoksen alla ja tuntuu kuin se jo nyt olisi hiukan paremman näköinen. Kun kaivoin sen ylös maasta, niin sen juuripaakku oli kovassa savensekaisessa kokkareessa. Ruukkuun laitoin puutarhamullan ja bokashimullan sekoitusta ja uskon että nyt keijunkukka alkaa kasvaa toden teolla.

Keijunkukan vieressä olevassa ruukussa kasvaa höyhenheinä jo toista vuotta. Keväällä se näytti enemmän kuolleelta kuin elävältä, mutta leikkasin sen rohkeasti alas ja kohta rupesikin ruskeiden, kuivuneiden, viimevuotisten varsien seasta ilmestyä vihreitä, hentoja varsia. Nyt heinästä on kasvanut iso ja se kukkii hienoilla tähkillä.

Istutin sen viime syksynä maahan kun en tiennyt voiko se talvehtia ruukussa, mutta tänä syksynä taidan nostaa sen ruukkuineen päivineen kesähuoneeseen talvehtimaan. Ehkä ruukku pitää suojata pakkasilta?
  
Heinän takana näkyy helmipihlaja-angervo (Sorbaria grandiflora "Maia"), joka myös on kasvanut ihan valtavasti. Vauhdikasta kasvua osasin odottaakin, mutta nyt saisi pysyä tuon kokoisena. Siinä on juuri nyt kauniit kukat ja pörriäiset tuntuvat tykkäävän niistä.

Kukkapenkin reunassa kasvaa peittokurjenpolvi (Geranium cantabrigiense "Karmina") joka on vaatimaton kasvi ja on levinnyt sopivasti kukkapenkin reunalle, mutta ei kuitenkaan tunnu tukahduttavan muita kasveja. 
Valkoinen ketoneilikka (Dianthus deltoides "Albiflorus") reunustaa toista kukkapenkkiä. Sen takana siemenestä kasvattamani kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia) jota minulla on ollut jo monena vuonna mökillä. Nyt näiden maassa olevien lisäksi kylvin niitä terassille kukkalaatikkoonkin.

Pitkät varsien päässä näkyvät kukat ovat mehitähden kukintoja ja niiden takana näkyy hiukan viiruhelpin (Phalaris arundinacea "Picta") varsia. Sen istutin ihan mitenkään rajaamatta, joten nähtäväksi jää miten paljon se valtaa alaa muilta kasveilta.  

Täällä kotonakin kasvatan laventelia, mutta se ei ole vielä ehtinyt yhtä reheväksi kuin mökillä pidempään kasvaneet. Hopeahärkki lähestyy sitäkin uhkaavasti. 
Kylvin keväällä pelargonin siemeniä ja sitten luin että kukkimiseen menee puolisen vuotta. Olin mielessäni kuitellut miten kaikki kymmenen pelargoniani kukkivat kauniina jo kesällä ja hiukan pettynyt olin kun luulin että näen niiden kukintaa vasta myöhään syksyllä. Ostin muutaman pistokkaankin jotta saisin nähdä edes jotain kukkivaa jo kesällä.

Nyt ovat pistokkaat ja siemenistä kasvattamani kaikki yhtä suuria ja melkein kaikissa näkyy jo nuppuja. En enää tiedä mitkä ovat siemenistä ja mitkä ostin pistokkaina, mutta sillä ei ole suurta väliä kun hyvin ovat kaikki kasvaneet.
  
Helteiden aikaan vein kaikki kukat kesähuoneesta ulos, mutta nyt on muutama sisällä. 

Ja mikä hienointa, meillekin on saatu sadetta. Vettä on tullut tynnyrit täyteen ja ylikin parina viime päivänä. Ja kyllä olikin tarpeen. Sade on tullut sopivalla voimalla, ei rankkasateena, joten se on tehnyt tosi hyvää luonnolle. Etualalla harmaassa ruukussa kasvaa härkäpapua. Sitä en ole koskaan ennen kasvattanut, enkä edes syönyt. Se kukki kauniilla valkoisilla kukilla, mutta mitään pavun näköistä en ole siinä nähnyt, joten en tiedä saako niistä syötävää. 

22 kommenttia:

 1. Komeat istutukset sinulla :-)
  Kaunista heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Kaunis puutarha ja istukset! Minulla oli vakaa aikomus tänään lähteä kurkkimaan puutarhoja Loviisan seudulle mutta jatkuva sade sai minut toisiin ajatuksiin ja jätin tänä vuonna tapahtuman väliin. Tänään on Espoossa satanut melkein koko päivän ja koirakaan ei oikein haluaisi lähteä lenkille.
  Kivaa uutta viikkoa Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiiäkin satoi ja niinpä jäi tuo tapahtuma väliin. Minnie ei taida sitten tykätä ns. koiranilmasta😊
   Samoin sinulle, oikein kivaa viikkoa!

   Poista
 3. Voihan kurjuus, että huono sää vaikutti menoihin, sillä huikean kiva idea tuo avoimet puutarhat. Teillä kyllä kaunista ja vielä tuo terassi ❤️

  Ihanaa uutta viikkoa Kristiina😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää ei tosiaankaan houkutellut puutarha käynteihin.
   Sinulle myös Tiia♥️

   Poista
 4. Kaunis on kotipihanne. Hyvää kesän jatkoa ja tervehdys teille.

  VastaaPoista
 5. Kauniita kukkia olet saanut kasvamaan pihallanne. Ne ovat kuin palkinto niiden kanssa puuhaamisesta. Sadevesi tekee hyvää kasveille. Mukavaa heinäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kasvaneet hyvin ja nyt tullut sade tekee niille hyvää.
   Mukavaa heinäkuuta sinullekin ja kauniita kesäpäiviä!

   Poista
 6. Todella hienot istukset sinulla siellä. Tosi hyvin olet saanut kukat kasvamaan. Minä onneton onnistuin tappamaan amppelikukankin :)
  Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Outi. Amppelikukat pääsevätkin helposti kuivahtamaan.
   Kivaa ja kesäistä viikkoa sinulle myös♥️🌼

   Poista
 7. Sadetta tullut tosiaan tarpeeseen. Alkaisi riittää kylläkin, mutta mitä sitä kaikkea valittamaan. Sateen tauottua heti pihalle! Ostin äskettäin pari höyhenheinää. Minulla ei ole siitä kokemusta. Kotipihalle aion istuttaa. Tällä hetkellä valeistutuksessa mökillä. Suositteletko alasleikkausta keväällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vihdoin tuli tännekin ja lisää taitaa tulla. Tykkään tuosta höyhenheinästä tosi paljon. Tämä on ensimmäinen minullakin. Luin mm. Viherpeukalot-sivustolta että tämä on yksivuotinen, mutta mulla on se nyt toista vuotta. Naapurilla oli myös samaa heinää ruukuissa ja hän jätti sen talveksi ruukkuihin. Se ei tainnut selvitä, sillä tänä vuonna hänellä ei sitä enää näy. Mulla oli viime kesän ruukussa ja syksyllä istutin sen maahan, enkä leikannut sitä. Keväällä, vaikka näytti kuolleelta, istutin sen taas ruukkuun ja kun sieltä rupesi vihreää puskemaan, niin karsin kaiken kuolleen ruskean minkä pystyin leikkaamaan vihreiden joukosta. Jonkin aikaa näytti aika muotopuolelta, mutta nyt on tosi hieno. Joten oman vähäisen kokemukseni perusteella leikkaisin alas keväällä. Vielä mietin uskaltaisiko jättää ruukkuun talveksi jos hiukan suojaa vaikka kuplamuovilla?! Toivottavasti onnistut heinän kanssa. Uskon että ainakin on sen tyylinen kasvi että tykkäät.

   Poista
  2. En tajunnut, että olisi yksivuotinen. No, ensi vuonnahan se selviää. Niitä on sellaisia lämpöruukkuja (seinät jotain solumuovin tapaista), jos sellaiseen koittaisit?

   Poista
  3. Täytyy miettiä miten teen. Tuo ehdottamasi on yksi keino.

   Poista
 8. Kauniita näkymiä pihaltanne. Minäkin kylvin pelargoneja siemenistä maaliskuussa ja nyt jo yhteen niistä on tulossa kukkia, eli ei tarvitse ihan puolta vuotta kukintaa odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Onneksi ei tarvinnut tuota puolta vuotta odottaa. Mulla ovat viihtyneet tosi hyvin ja mietin yrittäisikö talvettaa niitä, vaikka koskaan aiemmin en ole siinä onnistunutkaan.

   Poista
 9. Kauniita kuvia Avoimet puutarhat -kotipihantapahtumasta ❤ Hienoja istutuksia ja kasvavat todella hyvin.

  VastaaPoista
 10. Nättiä on!
  Joo, sadetta on nyt sitten tullut liiankin kanssa. Eilen tässä kävi ukkonen pitkän aikaa, ja vettä tuli kaatamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täällä ei vielä liikaa vettä ole tullut, mutta ailahtelevainen sää päivittäin hiukan harmittaa. Jyrinää kuului täälläkin viimeksi eilen. Ukonilma onkin minulle mieleinen säätila!

   Poista