maanantai 13. heinäkuuta 2020

KESÄKAUPUNGISSAMennyt kevät ja tämä kesä ovat saaneet monet muuttamaan lomasuunnitelmiaan, kun jo varattuja ulkomaanmatkoja on jouduttu peruuttamaan.

Kotimaanmatkailu on saavuttanut suuren suosion. Näin ainakin uskon kun katson turistimääriä täällä Ahvenanmaalla. Laivayhtiöt ovat rajoitusten ja tauon jälkeen taas avanneet reittejään. Itse en vielä laivalle arvaisi lähteä, mutta tuntuu kuin puoli Suomea olisi tänä kesänä päättänyt lomailla Ahvenanmaalla.

Koskaan aikaisempina vuosina en ole nähnyt niin paljon mantereen rekisterikilvillä varustettuja autoja täällä. Voi tietysti olla, että kun ruotsalaiset eivät juurikaan tänne nyt voi matkustaa, niin manterelaisten määrä korostuu.

Otin kuvan yhtenä päivänä Maarianhaminan kävelykadulta kun se aika usein on ihan melkeinpä autio, mutta nyt vilisi ihmisistä. Kuvassani näyttää kuitenkin kuin liikkeellä olisi vain kourallinen, mutta totuus oli ihan toinen. Sattui vain jokin hiljaisempi hetki kun kuvaa otin.

Kun kotona katsoin tuota kuvaa, niin huomioni kiinnittyi tuohon siniseen kieltomerkkiin, joka on tuossa polkupyörän vieressä olevassa tolpassa. Ajattelen tuon tarkoittavan sitä että jalankulku on kielletty. Mutta mitähän tekee tuollainen merkki kävelykadulla? Ja eikö tuota suojatietä saa ylittää kävellen? Merkillistä. Tämä taitaa olla jokin uusi merkki jota en vielä tunne. Yritin netistäkin etsiä ko. merkkiä, mutta tuloksetta. Tiedätkö sinä mitä se tarkoittaa?

 
Ostimme jätskit ja istahdimme penkille niitä syömään. Tunsin itsenikin turistiksi. Mietin, että usein kuulee mantereelta tulleiden matkailijoiden sanovan että tuntuu kuin olisivat matkustaneet ulkomaille, kun ruotsinkieltä kuuluu joka puolelta. Nyt puolestaan voisi tuntua kuin olisi tultu supisuomalaiseen ympäristöön, sillä enemmistö kadulla kulevista taisi puhua suomea.

Jätskit syötyämme lähdimme kohti mökkiä. Ajelimme hiukan eri reittiä kuin tavallisesti, sillä J oli kuullut että tämän ajamamme tien varrella on paikka josta voi ostaa herneitä. Hän rakastaa herneitä ja kun oma hernesato on mitä on tänä vuonna, niin muualta niitä täytyy hankkia.

Olisipa täällä Ahvenanmaalla tori josta herneitä voisi ostaa. Mutta ei ole ja kaupoissakin on harvoin herneenpalkoja myytävänä ja jos on, niin ovat kalliita, eivätkä kovinkaan tuoreita.

Tiesimme suunnilleen missä kohtaa tietä tuo herneiden myyntipaikka on ja kun edessämme näkyi maitolaituri, pysähdyimme.

Kyltissä meidät toivotettiin tervetulleiksi. 
Kaunis kesäkukkakimppu maitokannussa ... ... ja kyltti, jossa kerrottiin että Emilia, Elsa ja Alarik ovat kasvattaneet nämä herneet, tai ainakin pussittaneet ne, saivat meidät viimeistään hyvälle tuulelle. 

J oli varannut taskuunsa kolikkoja ja ostimme kolme pussia. Jäljelle jäi vielä kolme pussia. Rahat pudotettiin vieressä olevaan lippaaseen. Hyviä olivat herneet ja varmaan poikkeamme tuolla toistamiseenkin.

Tuo on kiva idea että viljelijät myyvät tien varsilla tuotteitaan. Täällä olen nähnyt myytävän herneiden lisäksi ainakin munia ja perunoita. Joskus myös vihanneksia. Olipa jonain vuonna yhdessä lossirannassa pakastinkin josta voi ostaa pakasteita, ja mm. jääätelöä, mutta sitä en ole enää muutamaan vuoteen nähnyt.

Tyytyväisinä ostoksiimme ajelimme mökille. Säätila vaihteli, kuten se on viime päivinä tehnyt.
Mökillä paistoi aurinko, mutta taivaalla ajelehti tummia pilviä. Meri kimalteli kauniisti ja joitakin veneitäkin näkyi ulapalla. Nyt onkin veneilysesonki kiivaimmillaan. Viimeistään koulujen alettua hiljenee ja monet kahvilat ja muut vierailukohteet saattavat sulkea ovensa jo heti elokuun alussa.
 


Tänäänkin on sekä paistanut että satanut. Toimme kotoa polkupyöräni tänne mökille siinä toivossa että innostuisin pyöräilemään. Kotona en ole tänä vuonnakaan ajanut pyörällä ollenkaan, mutta nyt tuntuu että sitä voisi kokeilla. Mökillä ollessa ei tule liikuttua muuta kuin mitä pihatöitä tekee ja se ei ole riittävästi, joten pyörällä ajo voisi täydentää liikkumismäärää.

Sateessa en kuitenkaan aio pyöräilykautta avata.
 Liikuin kuitenkin sen verran että kävelin kasvihuoneelle. Tässä on juuri sopiva paikka sateella lueskella lehteä. Jalat vielä jakkaralle niin on hyvä istua. Sade ropisee mukavasti kasvihuoneen kattoon.


MUKAVAA MAANANTAITA!

💧💧💧

24 kommenttia:

 1. Tuo ihmettelyn aiheena oleva liikennemerkki ilmaiseen kävelykadun päättymistä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ahvenanmaan_liikennemerkeist%C3%A4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinhän se on. Tuossa nimenomaan päättyy kävelykatu. Kiitos valaisusta!

   Poista
 2. Ensimmäisenä pisti minunkin silmää tuo kieltomerkki...ja pitikin kysyä, että mitä se tarkoittaa..:))
  Piikkiössä on kukkakauppa, josta saa samalla periaattella ostaa kimppuja sulkemisajan jälkeen, kuin nuo herneet olivat kaupan....rahat vaan lippaaseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista koskaan nähneeni tuota merkkiä aikaisemmin.

   Ihana käytäntö tuo että voi ostaa vaikka myyjää ei paikalla olekaan.

   Poista
 3. Ihanalta näyttää kävelykatu keskustassa. Tänään täällä Espoossa tuli niin paljon vettä, että maa ei jaksanut imeä sitä ja nurmikko vaan kellui vedessä, huh huh!
  Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävelykatu on kaunis ja vielä kauniimpi kun ihmisiä on paljon liikkeellä.
   Liika on tietenkin aina liikaa. Toivottavasti saatte nyt poutaa.
   Samoin sinulle, ihanaa viikkoa <3

   Poista
 4. Ahvenanmaalla tuntee kyllä olevansa ulkomailla tai pikemminkin Ruotsin ja Suomen välissä. Ei ainoastaan puhutun kielen vuoksi, vaan myös monessa muussakin siellä on omanlaisensa kulttuuri. Tämä on minusta ihan positiivinen asia.
  Mukavaa, että ihmisille kelpaa vaihteeksi kotimaan kohteet. Niin mantereella kuin saaristossakin riittää kaunista ja mielenkiintoista katseltavaa, Ahvenanmaata unohtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen asunut täällä niin kauan, että en tunne olevani sen paremmin Suomessa kuin Ruotsissakaan. Toivoisin kyllä tänne enemmän suomalaisuutta!
   On hyvä asia että kotimaanmatkailu on nyt suosittua, vaikkakin sitten olosuhteiden pakostakin.

   Poista
 5. Kaunis kaupunkisi on varmasti houkutellut lomailijoita tänä kesänä. Itsekin katselin risteilyjä sinnepäin, mutta luovuin suunnitelmasta kuitenkin.
  Ihania pelakuita sinulla siellä.
  Kaunista heinäkuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuntuu että kotimaisia matkailijoita on tänä vuonna tosi paljon.
   Oikein hienoa heinäkuuta sinullekin <3

   Poista
 6. Kesäkaupunki, kesäeväät ja kesätekeminen. <3

  VastaaPoista
 7. Voi miten upeita kuvia♥ Siellä on niin kaunista ja teillä on aivan ihana kotipaikka! Kaunis on myös kaupunki! Kävimme ylä-asteella leirikoulussa Ahvenanmaalla ja muistan että se oli oikein kiva paikka:)) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On täällä kaunista, sitä en kiellä. Luonto onkin yksi suurimmista syistä täällä viihtymiseen.
   Samoin sinulle, oikein hyvää viikkoa <3

   Poista
 8. Mukavan kesäpäivän vietit! Noista Maarianhaminan kuvista tulee aina omat purjehdusmuistot mieleen. Varmaan joka kesä käväistiin Maarianhaminassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kaupungissa on aina kiva pistäytyä katselemassa kesäelämää. Maarianhamina onkin suosittu purjehduskohde. Muutamia samoja veneitä näkee joka vuosi muutaman päivän ajan vierailulla vierasvenesatamassa.

   Poista
 9. Paljon olen minäkin käynyt Ahvenanmaalla vuosien aikana, välillä vuokrattu mökki ja välillä hotellissa. Ensimmäisen kerran olin lapsena kun isä opiskeli merimieskoulussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merenkulkuopisto on täällä vieläkin. Täällä riittää kyllä näkemistä ja tekemistä vaikka kävisi joka vuosikin.
   Kiva kun kommentoit.

   Poista
 10. Upeita kesäkuvia <3 Me olimme suunnitelleet tälle kesälle lisätkää Lappiin ja se toteutui ihan suunnitellusti. Muutamien tuttujen ulkomaanmatkat eivät toteutuneet ja kuulin, että ainakin yhden koululuokan luokkaretki ei toteutunut.
  Tuo teidän mökki on niin ihana <3 Siellä lomanvietto on mitä parhainta kesistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Tämä kesä on todella muuttanut monien matkasuunnitelmia. Meillä ei suunnitelmia ollutkaan ja kesä menee oman perheen parissa mökillä ja välillä kotona.

   Poista
 11. Nyt on kuulemma ruotsalaisia paljon saaristossa liikkeellä veneineen ja autoineen. Laivayhtiön työntekijän kanssa keskustelin, ettei ole mitään juttua, millä voisi evätä heidän tulonsa. Jokaisella on mökki, sukulainen tai jotain muuta, millä verukkeella sitten voi tulla. Kyllä huolestuttaa.
  Maarianhamina on kaunis ja suorastaan eksoottinen paikka esimerkiksi jollekin sisemmästä Suomesta tulevalle, joten en ihmettele, että sinne nyt on lähdetty joukolla. Jännää, ettei siellä ole toria!
  Ihastuttavat kuvat kaikkinensa, mutta tuo ikkunanäkymä pelargonioineen on ❤️
  Voin kuvitella, miten ihanaa on istua ja lukea tuolla kasvihuoneessa sateen ropistessa kattoon.
  Ihania kesäpäiviä Sinulle 🐞🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkun verran näkyy ruotsalaisia autoja, mutta ei mahdottoman paljon kuitenkaan, onneksi. Veneilijöistä en osaa mitään sanoa.
   Onhan täällä tori, mutta siellä on kaksi, kolme kojua. Ja kun on tottunut ajattelemaan toria sellaisena kuin Turun tai Helsingin torit, niin Maarianhaminan tori on lähinnä vitsi!
   Oikein hienoja ilmoja sinnekin! ♥️🌞

   Poista