Sivut

sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

HOME, SWEET HOME"HOME, SWEET HOME"

Välillä pitää olla "kaupunkikodissakin". Aamupalalla katselen ympärilleni ja mietin miten molemmat tykätään tästä kodista. Tämä on juuri sopivan kokoinen koti meille ja tuntuu että tästä kodista ei muuteta koskaan.

Paitsi että kodin sisäpuoli on hyvin toimiva ja sopivan kokoinen, niin ei ulkopuolellakaan hassumpaa ole. Asumme päätyasunnossa ja olohuoneen ja makuuhuoneen puolella on iso terassi johon paistaa iltapäivä-ja ilta-aurinko. Keittiön puolella paistaa aamusta puoleen päivään. Sillä puolella meillä on kaksi kukkapenkkiä. Muita pihatöitä, kuin kukkamaiden hoito, ei tässä olekaan, sillä nurmikonleikkuun ja mahdolliset lumityöt hoitaa huoltoyhtiö.

Eli voisi sanoa että tämä on melkein kuin asuisi omakotitalossa. Mutta tässä on vaan omakotitalon hyvät puolet.

Mainitsin jo nuo kaksi kukkapenkkiä. Niihin olemme istuttaneet vähän kaikenlaista kasvia. Osa on ostettu taimimyymälästä, ja osa tuotu mökiltä.
Kun perustimme näitä kukkamaita, niin ensin tietysti poistimme nurmikon ja toimme säkkikaupalla multaa tilalle.

Sitten istutimme pari pikkusyreeniä, pari pensasta ja hiukan kukkia. Penkkien reunoille istutimme mökiltä tuomaamme hopeahärkkiä ja toiseen samoin mökiltä tuotua ketoneilikkaa.

Miten pieniltä nuo reunaistutukset silloin pari vuotta sitten näyttivätkään!

Vielä tänä keväänä ne olivat tosi kauniit kukkiessaan ja olivat levinneet mukavasti. Tykkäsin kovasti niistä ja olin tyytyväinen kun viihtyivät niin hyvin. Uskon että niille keväällä antamani bokashi-multa oli saanut ne oikeaan kasvupyrähdykseen.

Mutta samalla kun nuo kaksi reunakasvia voivat hyvin ja voimistuivat ja levisivät, näytti siltä että ne valtaavat kaiken alan muilta kasveilta. Siinä olivat laventelit, kurjenpolvet ja pikkuinen ruusupensas hätää kärsimässä.

Varsinkin hopeahärkki kiemurteli juurineen maan alla putkahtaen esiin milloin minkäkin kasvin viereltä. Nyppäsin noita pieniä alkuja pois minkä ehdin, mutta aina niitä riitti. Kukkimisen jälkeen se ei näyttänyt enää kauniilta ja yritin pienentääkin sitä repimällä sitä rankalla kädellä niitä osia jotka jo uhkasivat täyttää kivetyn käytävänkin.

Eilen sitten kyllästyin näkyyn ja aloitin sekä hopeahärkin, että ketoneilikan poisto-operaation. Ensin yritin poistaa niitä vetämällä varsista, mutta eiväthän ne juuret siitä piitanneet, vaan jäivät maahan. Yritin kaivaa lapiolla, mutta voimani eivät riittäneet ja niin piti pyytää J apuun. Hän sai kaivetuksi ne juurineen ylös. Tai niinhän me luulimme.

Kun rupesin haraamaan multaa, niin mullan alta paljastui juuria aina vain uudelleen, vaikka hetken tuntui että nyt on kaikki poistettu. Hopeahärkki ainakin tuntuu olevan sitkeä kasvi. Aikani niitä juuren pätkiä keräsin , mutta kun suurin osa oli poistettu, niin oli pakko antaa periksi.

Möyhin mullan hyväksi ja siirsin pari havukasvia käytävän reunalle missä ne nyt pääsevät paremmin näkyviin ja toivottavasti kasvavat ja viihtyvät. Uutta multaa päälle ja reilusti vettä jotta juurtuvat. Käytävän ja kukkapenkin yhtymäkohtaan laitoin mökiltä tuotuja luonnonkiviä. Nyt näyttää paljon paremmalta ja siistimmältä.

Jos ja kun hopeahärkkiä vielä tulee esiin mullan alta, niin pitää vaan sitten nyppiä yksittäiset alut pois ettei pääsisi enää tähän kasvamaan.

Tänään haluan kunnostaa tuon toisen kukkapenkin jota en eilen jaksanut laittaa valmiiksi. Kiviä pitää siihenkin hakea ja lisätä multaa. Pikkuisen kasvien siirtelyä on siinäkin tehtävä, mutta sitten alkaa olla valmista tältä kerralta.

Nyt en enää ihmettele sitä, kun työkaverin mies sanoi että vaimon puutarhanhoito on pääasiassa sitä, että siirtelee kasveja paikasta toiseen.

Minä niin tunnistan tuon puutarhanhoitotyylin!


IHANAA PÄIVÄÄ!

💚💚💚


14 kommenttia:

 1. Ihanaa kun on kaksi kotia joissa viihtyy yhtä hyvin, eikä vaikka haikaile koko ajan mökille vaan kummassakin on omat ihanat puolensa. Ja vielä se, että kaupunkikodissa tuntuu kuin omakotitalossa. Olette tehneet hienot valinnat. <3

  Sydämellistä sunnuntaita Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmissa on omat hyvät puolet ja on tosiaan ihanaa että voi vaihdella paikasta toiseen helposti kun ovat niin lähellä toisiaan. Toista oli silloin kun asuimme Turussa ja mökki oli täällä!
   Sinulle myös oikein ihanaa viikonlopun viimeistä iltaa <3

   Poista
 2. Ihan parasta on kun koti tuntuu niin kodilta, että aina miettiin, että miksi sitä menisi muuallekaan :) Teillä on vielä tuuria, kun koteja on kaksi kappaletta.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Kristiina ja mukavaa puutarhailua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi olla huonommin, nimittäin jos saisi huonot naapurit niinkuin te. Onneksi meidän taloyhtiö on rauhallinen, eikä häiriöitä ole ollut. Molempi parempi :)
   Kukkamaat tuli valmiiksi tehdyiksi. Nyt vaan peukut ylös että kaikki alkaa kasvamaan uusilla paikoillaan.
   Ihanaa loppuiltaa ja alkavaa uutta viikkoa sinulle ihana Outi <3

   Poista
 3. Kasvien siirtely - kuulostaapa tutulta! Eilen taas harrastin tätä ja lisää on tulossa. Jotkut kasvit jopa jatkuvassa liikkeessä! Koti onkin maailman paras paikka. Mekin asuttu niin paljon mökillä, että oikein odotan sitä jatkuvampaa kotiaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainahan niitä on pakko siirrellä!
   Koti on juuri se paras paikka. Ymmärrän kyllä, että vaikka mökkeily on ihanaa, niin kiva on välillä tulla kotiinkin.

   Poista
 4. Olette tehneet hyvän valinnan. Tiedän nimittäin miltä tuntuu kun koti alkaa tuntua ahdistavalta eikä sinne millään enää menisi😓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinta oli kyllä hyvä ja lopputulos mieluinen onneksi. Ei varmaan hyvä tunne tuo kuvaamasi. Toivottavasti tilanteesi on nyt parempi <3

   Poista
 5. Mun kasvien siirtely on päättynyt traagisesti, siis ne pari hassua kertaa. Eivät ole hengissä säilyneet. Taitaa kyllä olla siirtelijässä vika.

  Kiva, kun on mieluisa kaupunkikoti ja sitten "maatila". Siinä varmasti kummasti mielikin pysyy virkeänä, kun välillä vaihtaa vähän maisemaa, vaikka matkaa ei kauheasti olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi että siirtely ei ollut onnistunut. Välillä käy niin, mutta sitten taas onnistuu yli odotusten.
   Ollaan niin levottomia sieluja molemmat että on todella hyvä kun voi vaihdella olinpaikkaa.

   Poista
 6. Kesäisiä puuhia riittää, kun kesä on kuitenkin aika lyhyt. Eivät kaikki kasvit viihdy siinä paikassa, kun on ne istuttanut tai itse haluaa vaihtaa niitä toiseen paikkaan. Muistissa vielä se aika, kun asuttiin omakotitalossa ja sitten myöhemmin siirtolapuutarhassa oli kesäpuuhia. Aikansa kutakin. Mukavia kesäpäiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesät menevät vauhdilla. Huomasin kun siirsin yhtä pallotuijaa, että sen juuriston multa oli enimmäkseen savea ja kivikovaa. Ei varmaan ollut kovin hyvä kasvupaikka. Nyt on tilavammassa ja paremmassa maassa.
   Oikein hyvää kesän jatkoa sinnekin!

   Poista
 7. Koti on ihmisen paras paikka ja sitten tietysti myös mökki. Kummastakin on haikea lähteä.
  Kyllä kasveja pitää siirrellä ja sillä tavalla saa kukkapenkin pysymään järjestyksessäkin, etteivät kasvit leviä liikaa.
  Oikein mukavia heinäkuun viimeisiä päiviä Sinulle 🌼🐞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien siirtely ja jakaminen kuuluu kai perusjuttuihin puutarhassa.
   Hienoa heinäkuun loppuaikaa sinullekin <3

   Poista