19/06/2024

Miten vietät juhannusta?Juhannus - keskikesän juhla.

Tuota sanontaa en ole koskaan ymmärtänyt, sillä minulla ei keskikesä ole vielä juhannuksena, vaan vasta heinäkuun puolivälissä.

Nuorempi sukupolvi sen sijaan   ei varmaankaan tunne että keskikesä olisi vasta tuolla heinäkuussa, koska heidän kouluaikanaan kesäloma on yleensä päättynyt jo elokuun puolivälin paikkeilla, kun taas minun ikäisilläni kesäloma jatkui aina elokuun loppuun asti. Kouluvuosi päättyi aina toukokuun viimeinen päivä ja uusi lukuvuosi alkoi syyskuun ensimmäisenä.

Muistan aina miten kesä tuntui loputtomalta ja jo heinäkuun loppupuolella aloin odottaa kesäloman päättymistä ja koulun alkamista. 

Nyt taas tuntuu että kesät menevät aivan liian nopeasti.

Juhannus oli nuorempana tosi merkittävä juhla ja jos vaikka sairastumisen vuoksi joutui sen viettämään kaupungissa, niin se oli melkeinpä maailmanloppu. Kaupunki oli kuin aavekaupunki ja kaikki paikat oli suljettu pyhän ajaksi.

Nykyään on herätty siihen että yhä useampi viettää juhannuksen kaupungissa, joko olosuhteiden pakosta, tai ihan omasta halustaan ja heille halutaan järjestää mahdollisuus mukavan juhannuksen viettoon. Tämä on hyvä asia ja antaa enemmän vaihtoehtoja siihen millaisen juhannuksen, tai muun juhlapäivän, itselleen järjestää. 

Itse olen viettänyt juhannukset lähes poikkeuksetta mökkimaisemissa, joko isovanhempien mökillä tai myöhemmin omassa kesäpaikassa. Teini-ikäisenä tosin tuli muutama juhannus vietettyä kaupungissa. 
Nykyään minulle sopii juhannuksen vietto yhtä hyvin kotona kuin mökilläkin.

Miten sinä olet juhannuksia viettänyt?


HYVÄÄ JA TURVALLISTA JUHANNUSTA KAIKILLE!

🌸🌼🌿🌼🌸

22 kommenttia:

 1. Juhannuksena olisi kiva nähdä ihmisiä ja viettää juhlaa yhdessä. Tänä juhannuksena tulee televisiosta jalkapalloa sen verran, että vietän varmaan juhannuksen pihalla neuloen, kun puoliso katsoo televisiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalkapallo ei kiinnosta minuakaan, mutta voi olla että mies sitä katsoo, tai sitten ei.

   Poista
 2. Kivoja kesäisiä asioita olet kirjoittanut. Samantapaista on minullakin ollut, mutta maalaisena vietettiin kotona Juhannusta sukulaisten kanssa. Äiti keitti juhannusjuustoa ja käytiin saunassa...meillä kaikilla oli niin mukavaa. Iloista juhannuksen viettoa teille kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tyypillistä juhannuksen viettoa. Mutta millaista on juhannusjuusto?

   Poista
  2. En nyt ihan tarkkaan muista, kun en ole itse ollut mukana siinä touhussa. Kauan keitettiin ja maitoa oli monta litraa ja se oli täysmaitoa omista lehmistä. Oiskohan ohje Googlessa?

   Poista
  3. Täytyypä ihan uteliaisuudesta katsoa, vaikka en sitä aiokaan valmistaa. Joku toinenkin mainitsi jotain juhannusjuustosta lapsuudenmuisteluissaan.

   Poista
 3. Mulle tuli mieleen että liittyisikö keskikesän juhla -sanonta kesäpäivän tasaukseen joka on aina noin juhannuksen kieppeillä.
  Lapsena ja teininäkin olin aina mökillä juhannukset ja siitä seurasi monen vuoden "ei enää mökille" kaudet. Kunnes taas nyt oman lapsen kanssa juhannukset on puolestaan vietetty mökillä mikä on ollut aika ihanaa.

  Onneksi nykyisin kaupunkijuhannuskin on vaihtoehto ja enää ei kaupungit hiljene juhannuksena. Vaikka joskus se oli oikeastaan aika kivaa ja mielenkiintoista kun kaupungit hiljeni täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi hyvinkin olla niin että liittyy tuohon kesäpäivän tasaukseen. Tykkään kanssa siitä kun kaupungissakin voi juhannusta viettää, tai sitten vaikka ihan kotosallakin. Hiukan sama juttu yleistyy nykyään jouluinakin.

   Poista
 4. Olen viettänyt juhannusta mökillä, telttailemassa, ulkomailla, kaupungissa ja viime vuodet omassa pihassa. Kaikissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa Nuorena juhannusta piti saada viettää kaverien kanssa. Aikuistuessa oli tärkeää viettää juhannusta veden äärellä ja mielellään perhettä laajemmassa seurassa. Nykyisin juhannustunnelma syntyy rauhallisesta olemisesta, hyvää ruokaa yhdessä valmistaen ja nauttien joko oman perheen kesken tai hyvien ystävien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia noita muita olen kokeillut, mutta ulkomailla en koskaan ole juhannuksena ollut, kuten en joulunakaan. Rauhallisesti menee meilläkin nyt juhannus kun ollaan ihan kaksistaan. Hyvä ruoka on tärkeässä osassa juhlan viettoa.

   Poista
 5. Olipas mielenkiintoinen postaus, joka sai myös muistelemaan omia lapsuus-ja nuoruusaikoja!
  Juuri tänään on kesäpäivänseisaus ja päivä pisimmillään, joten minullekin tavallaan keskikesä on nyt. Toisaalta kesä on jotenkin täysimmillään heinäkuussa... :)
  Useimmat juhannukseni olen viettänyt tässä kotipaikalla järven rannalla, ja niin tänäkin vuonna, perheen kanssa, nauttien valosta ja hyvästä ruoasta. Juhannusruusut kukkivat juuri sopivaan aikaan ja olen hieman miettinyt juhannuskoivuja etupihalle, lapsuuden juhannuksia muistellen.
  Hyvää ja rauhallista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni kokee että kesä tavallaan lähenee loppuaan kun illat hämärtyvät aikaisemmin. Juhannusruusut ovat ihania ja koivuja meilläkin yleensä on laitettu pihalle ja oven edustalle.

   Poista
 6. Nykyisin juhannus menee kotiympyröissä pyörien !!

  VastaaPoista
 7. Sama täällä, kuin Suvi K:lla.
  Ensimmäisenä tuli mieleen kaksi perättäistä juhannusta 90-luvulla, kun oltiin Turkissa lomalla viikko ennen + viikko jälkeen juhannuksen. Sähkökatkon aikaan saatiin suomalaiseen tapaan 'pimeetä viinaa', heh heh... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita on mukava muistella, niin kuin muitakin entisiä aikoja.

   Poista
 8. Oi - kiitos kysymästä... Keskikesän juhlana minäkin tämän miellän... ehkä siksikin, kun päivä alkaa tästä sitten taas lyhenemään... nyt ollaan niinkuin "pisimmässä kesäpäivän vaiheessa"
  Ihan kävi hymyilyttämään, kun veit kysymykselläsi myös aiempiin juhannuksiin...
  Sillä vastaus on, että "Mikään ei muutu" - sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, heh heh... olen siis tavannut viettää juhannuksia melkein aina reisun päällä. Lapsuusperheessä lähdettiin aina juhannukselta Lappiin (sukuloimaan) - matkalla asuttiin teltassa tai sateensattuessa leirintäalueiden mökeissä... nuoruudessa myös tuli telttailtua tai mökkeiltyä ystävien kanssa, suosituin oli Kultakivi-niminen leirintäalue, siellä oli discokin... wow.. siellä waput/juhannukset ja heh heh... mitäs sitä nytkään muuta... paku on jo pakattu... Ukkokulta kun pääsee neljästä töistä, niin karavaani starttaa jonnekkin kauniiseen paikkaan... veden äärelle varmaan ja viimeistään huomenna päästään taas fillarin satulaan...

  Ihanaa Juhannusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo päivien lyheneminen taitaa olla syy tuohon nimitykseen. Mua ei haittaa päivien lyhentyminen, kunhan muuten on kesäistä. Ihanaa kun voitte vapaasti valita mihin leiriydytte. Oikein ihanaa juhannusta teillekin, ajelkaa varovasti!

   Poista
 9. Minulle juhannuksenaika on keskikesän juhlaa. Luonto on usein juuri näihin aikoihin rehevin, jos heinäkuu on kuiva, niin maisema muuttuu rehevästi kuivasta kärsiväksi monin paikoin.
  Lapsuusjuhannuksita muistan koivuiset huvimajat pihassa. Aikuisena olen viettänyt monta monituista juhannusta työssä ja ne kerrat, kun on ollut vapaata, olen mökkeillyt ja retkeillyt.
  Nyt on suunnitelmissa tiuetenkin juhannuskoivut pihaan, juhannussaunaan vasta ja sitten soutelemaan ja kalalle tai patiokoimaan joku polku. Paljon tykkään olla luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta että nyt luonto on vihreimmillään. Kuivat kesät ovat viime vuosina tulleet tutuiksi. Muistelin juuri kun kommenttisi luin, että vaikka olen tehnyt hoitotyössä vuorotyötä koko ajan, niin olenkohan sittenkään yhtään juhannusta ollut töissä, mutta tavallisia viikonloppuja sitten sitäkin useammin kun vaan joka kolmas viikonloppu oli vapaata.
   Me jätetään tänä vuonna juhannuskoivut väliin kun ollaan vaan kahdestaan. Nauttikaa luonnosta!

   Poista
 10. Monesti olen myös ajatellut, miksi keskikesän juhla, sanon ennemmin kesäkoho kohta ihana vihreyden aika💚
  Ihanaa juhannusta🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. En ole valmis myöntämään että kesä olisi jo puolessa välissä! Vihreyttä riittää nyt.

   Poista