27/03/2024

Helppo, nopea ja terveellinen uunimunakas



Oletko tehnyt joskus munakasta uunissa? Minä en ollut tehnyt, mutta nyt kokeilin.
Resepti oli hyvin yksinkertainen ja vaivaton, eikä siihen tarvittu mitään erikoisia ainesosiakaan.



Munakaspohja paistettiin ensin uunissa valmiiksi ja vasta sitten lisättiin loput ainekset.





Näin se valmistettiin:

Ohjeessa sanottiin että munakkaasta riittää 4-8 hengelle, mutta silloin eivät syöjät saa olla kovin nälkäisiä.

Munakkaaseen tarvittiin:

8 munaa
2dl ruokakermaa
3/4dl perunajauhoja
1tl suolaa
1/2tl mustapippuria
2rkl öljyä

Päälle:

70g pinaattia
2dl kivettömiä oliiveja
1rasia kirsikkatomaatteja
100g pehmeää vuohenjuustoa (tai mozzarellaa)
2rkl oliiviöljyä

- kuumenna uuni 200 asteeseen
- vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lorauta joukkoon
   kerma ja siivilöi perunajauhot. Mausta suolalla ja pippurilla
- pyyhi uunivuoan (40x30cm) pohja ja reunat öljyllä. Kaada munakasmassa 
  vuokaan.
- kypsennä munakasta uunin alatasolla 15 min.
- kuorruta jäähtynyt munakas pinaatilla, oliiveilla ja kirsikkatomaateilla.
   Murenna päälle vuohenjuustoa ja lorauta oliiviöljyä.


Seuraavalla kerralla kun teen tätä, niin laitan munakasainekset hiukan pienempään vuokaan, sillä haluan että siitä tulee hiukan paksumpi.
En antanut munakkaan jäähtyä kokonaan vaan lisäsin päällisen ainekset puolijäähtyneen munakkaan päälle.

Jälkeenpäin mietin että kun reseptissä sanottiin kuorruta, niin tarkoitetaankohan sillä sitä että munakas päällisineen olisi pitänyt laittaa vielä uuniin? Minä en laittanut vaan söimme sen sellaisenaan.


💛💛💛




37 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää. Mietin ihan samaa, että menikö tuo nyt uuniin, vai ei. Tällä kertaa ei. En ole tehnyt, joten en tiedä, miten pitäisi toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En laittanut täytteen lisäämisen jälkeen enää uuniin, mutta voisi ehkä laittaa.

      Poista
  2. Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  3. Ai että kuinka herkulliselta näyttää!
    Minä en yleensä ole suuri munakkaiden ystävä, mutta nyt ihailen postauksesi ensimmäistä kuvaa ihan innoissani. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli niin helppotöinen laittaa, että minun laisenikin osasi tehdä.

      Poista
  4. Onpa herkullinen resepti, kiitos! Ei, en ole koskaan ajattelut että munakasta voi valmista uunissa. Pako kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Nyt on herkkua tarjolla, silmänruokaa myös.

    VastaaPoista
  6. Olen joskus tehnyt ja silloin sekoitin "täytteet" munakasmassan sekaan. Ehkä tuota sinun kaunista versiota olisi voinut pitää vielä hetken uunissa, jotta juusto olisi vähän sulanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytteet voi varmasti myös sekoittaa massaan ennen paistamista, mutta tässä ohjeessa kaikki täytteen ainekset lisättiin vasta paistetun ja jäähtyneen munakkaan päälle. Juusto myös lisättiin vasta sitten.

      Poista
  7. Hyvän näköistä! Kuorruta on tosiaan hämmentävä sana, mutta toisaalta kun siinä pyydetään jäähdyttämään munakas, niin ei kai sitä olisi, jos se kuuluisi laittaa vielä uuniin.
    Itse kyllä tykkäisin, että juusto sulaisi päälle ja tomaatitkin vähän pehmenisivät, joten varmaan muokkaisin ohjetta niin, että laittaisin ne jo alussa ja koko homma uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuorruttaa; se voi tietysti tarkoittaa että munakas peitellään kauttaaltaan, tai sitten, ainakin minun mielestäni, lyhyttä uunissa käyttämistä. Mietinkin ensin että jos laittaisi ainakin tomaatit jo ennen paistamista, mutta sitten päätin tehdä ihan niin kuin ohjeessa sanottiin kun tämä oli kuitenkin eka kokeilu.

      Poista
  8. Onpa jännittävä ruoka. Pidän munista kaikilla tavoilla, mutta uunimunakkaasta en ollut ennen kuullut 🐣 ☘️ Mainiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida olla kovin yleinen käytäntö munakkaan valmistaminen uunissa. Tätä teen kyllä toisenkin kerran.

      Poista
  9. Hyvältä näyttää. Minä olen joskus tehnyt munakasrullaa vähän samalla idealla, mutta siinä vuokaan laitetaan leivinpaperi. Uunin jälkeen täytetään samaan tapaan kuin sinullakin ja sitten leivinpaperin avulla käännetään koko systeemistä rulla - kuin kääretorttu. Rullan päälle voi laittaa vaikka juustoraastetta ja kuorruttaa hetken uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivinpaperi olisi voinut toimia paremmin tässäkin, sillä oli hiukan haasteellista saada tuo munakas ylös tuosta vuoasta. Tuo rulla kuulostaa hyvältä ja jännältä.

      Poista
  10. Minä teen usein munakkaan uunissa. 1/2 dl nestettä per muna + mausteet sekaisin ja voideltuun vuokaan. Sitten 175 C uuniin hyytymään. Tulee samettisen pehmeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otanpa ohjeen talteen, kiitos kokeilen.

      Poista
    2. Tällä tulee hiukan samanlaista kuin monasti hotellien aamiaisilla on tarjolla. Maustan munaseoksen yleensä vain suolalla ja valkopippurilla, ja nesteenä käytän milloin kermaa, milloin maitoa, mutta vedelläkin onnistuu, joskaan ei ehkä tule niin hyvää. Tosin sekin on makuasia. Samassa uunissa paistuvat pellillä kirsikkatomaatin puolikkaat ja pekonisiivut - tai mitä munakkaan kanssa haluaakaan tarjota.

      Poista
  11. Joskus talouskoulussa tehtiin munakasrulla uunissa. Se oli kyllä kätevää ja helppoa. Pitäisikin kokeilla taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota munakasrullaa kertoi Puikoillanikin tuolla ylempänä tekevänsä. Pitäisikin joskus kokeilla.

      Poista
  12. Kiitos ohjeesta😊
    Kokeiluun, meinaan en ole itse uunissa
    tehnytkään.

    VastaaPoista
  13. Ihanan värikäs munakas... ja yhtä oikein "kuorruttaa" kylmästi tai kuumasti...
    Kumpi vain itselle paremmin maistuu ja vaihtelu virkistää. Tämä sinun munakas vei jotenkin ihanasti Kreikkaan.... melkein kuulin zorbaksen soinnut....
    Itte teen usein munakkaita uunissa - tuollainen ohut on kiva tehdä kääretortuksikin... täytteet sisään, rullalle ja päälle hieman juustoa ja se hetken kuorrutus... tai muffinivuokiin
    https://repolainenreissaa.blogspot.com/2023/01/melkein-viikon-ruokalista.html
    tuolla on nuo munakaskupit - sitä "kääretorttua" en nyt tähän hätään löytänyt... liikaa näemmä postannut kaikkea, kun ei sitten omiaankaan löydä.
    Värikäs ruoka on kyllä aina niin ihanaa... silmillään sitä voi syödä täältä toisten blogeistakin (kevyttäkin, ei kerry vyötärölle, hih!!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin tuo "kuorruttaa" luultavasti on käsitettävä. Feta sopisi varmaan myös tähän juustoksi. Tuota kääretortun muotoista munakasta on ehdottomasti kokeiltava. Jos se jäisikin vaan silmillä syömiseksi!!!

      Poista
  14. Herkullisen näköistä minusta juurikin näin ja erilaista .
    En ole koskaan tehnyt uuni munakasta joten pitäisi kokeilla ja juurikin tämä versio 😀 .
    Kiitos ohjeesta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiittää. Itsekin olen tämän jostain lehdestä poiminut, joten ei ole minun kehittämä resepti.

      Poista
  15. Tällä tavoin en ole uunissa munakasta tehnyt. Kuitenkin niin, että paistan pohjan ja lisään siihen täytteet, yleensä jauhelihaa, munamurustetta, paprikkaa ja mitä nyt sattuu olemaan. Rullaan sitten koko komeuden ja lisään juustoraastetta päälle ja työnnän takaisin uuniin. Salaattia lisänä kulhoo.
    Tätä sinun uunimunakastasi täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo rullaaminen taitaa ollakin yleisin tapa. Ja sitten vielä uuniin. Tässä minun versiossa ei laitettu enää uuniin täytteiden lisäämisen jälkeen.

      Poista
  16. Nyt vasta tajusin, että Kristiina K on eri ihminen kuin Kristiina S. Ei ole kovin vilkasta tuo aivotoimintani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt heräsi mielenkiinto siihen että kuka on tuo Kristiina S!

      Poista
  17. Hyvää pääsiäistä sinullekin!

    VastaaPoista
  18. Näyttääpä herkulta.
    Ihanaa Pääsiäisen aikaa sinulle.

    VastaaPoista