31/03/2023

Meneekö ääneni hukkaan?MAALISKUU

Taas yksi kuukausi loppumassa. Maaliskuu meni tosi vaihtelevissa säissä: välillä oli jo aivan keväistä ja sitten taas tuli lunta taivaan täydeltä. 

Maaliskuu päätti perhepiirissämme kevään synttärien rypäksen. Syntymäpäiviä on vietetty niin tammi-, helmi- kuin maaliskuussa. Vielä tulevana sunnuntaina on vuorossa nuorimman lapsenlapsen juhlat.

Sunnuntaina on myös äänestyspäivä. Itse mietin äänestänkö ollenkaan, sillä sopivaa ehdokasta ei tuntunut löytyvän. Kävin vaalikoneessa katsomassa Ahvenanmaan alueen ehdokkaita saadakseni jonkinlaisen käsityksen heistä ja siitä kenelle ääneni antaisin. 

Täällä taisi olla viisitoista ehdokasta joista omansa voi valita. Ensimmäisen karsimisen tein ehdokkaiden kielitaidon perusteella. Karsin ehdokkaista ne, joiden kielitaitoon ei kuulunut suomen kieli, sillä mielestäni on erittäin tärkeää että Ahvenanmaankin ehdokas pärjää suomen kielellä. En usko että eduskunnassa on helppoa tulla toimeen jos ei sitä osaa. Näin sain ehdokkaiden määrän vähennettyä puolella.

Sitten tutkailin vaalikoneen minun kanssani eniten samaa mieltä olleen ehdokkaan vastauksia kysymyksiin. Olimme samaa mieltä n. 70% kysymyksistä. Hänen puolueensa ei kuitenkaan ihan ollut "minun". Lisäksi vaalikyselyjen perusteella kolme parhaiten menestyvää puoluetta vaaleissa ovat erittäin lähellä toisiaan tuloksissa. Tämä ratkaisi lopulta sen ketä äänestän. Ehdokas jota äänestän oli 60% samaa mieltä kanssani vaalikoneen kysymyksissä.

Ahvenanmaan tuleva kansanedustaja tuntuu olevan selvillä jo tässä vaiheessa, joten siinä mielessä tuntuu aika turhalta äänestää, mutta sunnuntaina selviää ovatko ennusteet pitäneet paikkansa.

Koska olen erittäin epäkiinnostunut politiikasta, niin minulle on epäselvää se, että jos äänestämäni ehdokas ei pääse eduskuntaan, niin meneekö ääneni ihan hukkaan, vai saako hänen puolueensa sen hyödykseen? Näinhän se tietääkseni menee mantereella, mutta miten täällä, kuka tietää.


HYVÄÄ VIIKONLOPPUA IHAN KAIKILLE!

💜💜💜21 kommenttia:

 1. Sopivan ehdokkaan etsiminen täällä mantereenkin puolella tuotti päänvaivaa (ainakin minulle). Taitaa olla mahdoton toive löytää kanssani täysin samoin ajattelevaa ihmistä noista listoista. Lopulta kallistuin jo aiemminkin valitsemaani ehdokkaaseen, joka on sitä paitsi hoitanut mandaattiaan tähän asti aika kelvollisesti. Tässä tapauksessa äänestin enemmän ehdokasta itseään, en niinkään puoluetta. Kävin siis jo vähän tylsästi hoitamassa homman ennakkoon, koska sunnuntaina on muuta suunnitteilla, mutta jotenkin tuntui tärkeältä äänestää, koska omat taipumukset ja kyvyt eivät riitä isompaan poliittiseen vaikuttamiseen.
  Iloista viikonloppua ja erityisesti jännittävää vaali-sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole helppoa löytää sitä ihan omaa parasta ehdokasta. Tuntuu että aina pitää tehdä jokin kompromissi. Oli ehkä hyvä etten äänestänyt ennakkoon sillä nyt ehdin/viitsin tutkia vielä tarkemmin noita ehdokkaita.
   Kiitos samoin sinulle, hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Aika arpapeliä tuo äänestäminen taitaa olla. Mielipiteetkin vaihtelevat ennen ja jälkeen vaalien. Minulle oli tärkeää äänestää myös vastakkaisesti sitä, minkä puoleen/puolueiden en ainakaan halua voittavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siltä välillä tuntuu. Niin kuin jo kirjoitinkin, niin minulle tuli erittäin tärkeäksi äänestää jotta voisin estää joidenkin tiettyjen puolueiden äänimäärän kasvua.

   Poista
 3. Vaikeaa oli löytää sopivaa ehdokasta täällä mantereellakaan. Piti laittaa kriteerit jonkinlaiseen järjestykseen ja valita sitten niistä parhaat mahdolliset. Kävin viime viikolla ennakkoäänestämässä. Minusta se on oivallinen tapa. Olen käynyt aina äänestämässä. Maailmassa on useita valtioita, joissa äänestäminen ei ole itsestäänselvyys, varsinkaan naisille. Jos oma ehdokas ei tule valituksi, ainakin olen tehnyt oman osuuteni ja pyrkinyt vaikuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä siellä mantereella taitaa olla niin monia ehdokkaita että jo senkin vuoksi tulee vaikeuksia löytää sitä omaansa. Minäkin olen aina äänestänyt, mutta nyt tuntuu niin kuin tulos Ahvenanmaan osalta jo olisi selvä, äänestän tai en. Totta tuo, että saadaan olla onnellisia että meillä on samat oikeudet kuin miespuolisilla.

   Poista
  2. Kieltämättä äänestämisen jälkeen on aika turhautunut olo. Ehdokkaita on pilvin pimein ja jokainen heistä lupaa vaikka kuun taivaalta. Vaalien jälkeen palataan sitten siihen arkiseen totuuteen, että kaikki on kompromissia toisensa jälkeen.

   Poista
  3. Kaiken lupaavat järjestyvän kunhan vaan oikealle henkilölle ääni annetaan.

   Poista
 4. Minäkin kävin ennakkoon äänestämässä. Oli 40 ihmisen jono. Kyllä minunkin mielestä suomen eduskunnassa pitää suomenkieltä osata. (enkulin käsityöt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipa jono. Ilman muuta pitää suomea osata, muuten voi jäädä pahasti ulkopuolelle.

   Poista
 5. Minä ajattelin käydä äänestämässä sunnuntaina. Tällä kertaa vaihdan puoluetta lennossa ja äänestän itselleni tuttua henkilöä.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdokkaan tunteminen ja hänen ajatusmaailmansa ovat kyllä hyvä syy tuttua äänestää, puolueesta huolimatta. Sinulle myös oikein hyvää viikonloppua<3

   Poista
 6. Minä käytin myös paljon aikaa eri vaalikoneiden tekemiseen ja tutkin ja kuulostelin omia ajatuksiani.
  Vaalikoneiden tulokset yllättivät kertakaikkiaan. Ehdokkaat, joiden kanssa olin paljon samaa mieltä, eivät olleet tulleet omaan mieleenkään. Mutta luin lisää, nuuskin ja ihmettelin.

  Kävin äänestämässä ennakkoon ihmistä. Luulen tietäväni jo nyt, ettei hän pääse sisään. Itselläni ajatus oli, että haluan toisaalta myös tehdä selväksi, etten halua äänestää näitä vahvoja, jo-asenteeltaan-voittajia, ja lisäksi kävin mielessäni läpi viimeaikaisia tapahtumia ihan 90-luvun Sari Sairaanhoitaja-jutusta, kiky-kyykytyksen kautta tähän pakkolaki-Akiin.... =( Hoitajana en katso voivani olla heidän puolueiden kanssa yhtä mieltä. Sitten persujen öyhötys aivan kaikkeen "ettei vaan kukaan muuta tänne ulkomailta".... kun perheessä on Vietnamilainen miniä-kokelas....

  Noh. Katsotaan miten käy. En ole toiveikas tulevan hallituksen suhteen. Ainakaan paremmaksi ei muutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalikone tosiaan antoi ihan odottamattomiakin tuloksia, myös minulle. Vielä tällä hetkellä kolmen kärki on aika tasainen. Ahvenanmaalta valittiin se ehdokas joka oli ihan selvä ennakkosuosikki. Oman ehdokkaani sijoituksesta en vielä tiedä mitään. Huomenna saa varmaan lehdestä sen sitten lukea.
   Meilläkin on perheessä ulkomailta Suomeen muuttanut vävy.

   Poista
 7. Äänestetty on täälläkin. Olen jokseenkin epäpoliittinen henkilö tällä hetkellä ja siksi ehkä se ääni menee tutulle, jonka tiedän olevan ja ajavan asioita kaikkien hyväksi. Puoluekannatus lienee minulla perittyä ainakin vanhemmiltani, sen pidemmälle en kantoja tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järkevää onkin minun mielestäni antaa äänensä sellaiselle jonka tuntee ja tietää toimivan niin kuin itsekin parhaaksi näkee.

   Poista
 8. Minäkin olen mitä vähimmässä määrin kiinnostunut politiikasta, joka tuntuu nykyään olevan enimmäkseen toinen toistensa sättimistä ja arvostelua, eikä niinkään keskittymistä niiden asioiden eteen työskentelyyn, joita ennen vaaleja aina lupaillaan.

  Viimeksi äänestin ihmistä, vaikka puolue ei ollutkaan "omani", mutta nyt äänestin puolue edellä ja oma ehdokkaani sai jatkaa eduskunnassa. On hoitanut siellä pestiään tähänkin asti hyvin, joten uskon että niin tekee jatkossakin.

  Ja aika hyvä pointti äänestämättä jättämiseen oli jollain sellainen, että jos ei äänestä, ääni ei ainoastaan ole pois mahdolliselta omalta ehdokkaalta/ puolueelta, vaan samalla mahdollisesti yksi lisää sellaiselle, jota ei ainakaan eduskuntaan haluaisi.

  PS. Aina kun klikkaan blogiisi instan kautta ja käyn siellä kirjoittamassa kommentin, se katoaa kuin tuhka tuuleen. Saan ilmoituksen, että kommenttini on julkaistu, mutta silti sitä ei täällä näy. Ehkä löytyy roskapostista?

  Ihanaa pääsiäistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin oli väsyttävää kuunnella noissa vaalitenteissä ehdokkaiden toinen toistensa päälle puhumista ja sättimistä.
   Hiukan pitää taktikoidakin tuossa äänestämisessä vaikka ei yksi ääni "kesää tekään".
   Ei kyllä ole kommenttejasi roskapostiinkaan tullut, joten en tiedä mihin häipyvät.
   Oikein kaunista ja mukavaa pääsiäistä sinullekin<3

   Poista
 9. Ei äänestäminen minullekaan itsestään selvää ollut, mutta kävin kuitenkin.
  Sinulle myös oikein hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
 10. Äänestäminen on minulle itsestäänselvyys. Kunnioitan äänioikeutta ja jos ei äänestä, ei ole varaa valittaakaan, jos asiat eivät ole hyvin. Vaalikoneissa tuntuu tulevan kummallisia tuloksia, jos vastaa äärimmäisillä vaihtoehdoilla. Mielestäni ehdokkaalla pitäisi olla joka asiaan mielipide, vai onko jonkun tarkoitus mennä eduskuntaan vain äänestääkseen en osaa sanoa.
  Ahvenanmaan äänestämisestä ja äänistä olen kuullut kahdeltakin taholta hämmästyneitä ihmettelyjä, minne se ääni lopulta päätyy.
  Se, että kansanedustajat osaisivat molempia kotimaisia, virallisia kieliä, olisi myös hyvä, ettei esimerkiksi tarvitse puhua englantia, kun käy maakuntavierailuilla.
  Teillä onkin ollut ihanasti paljon juhlia. Ne ovat aina niin mukavia perheen kokoontumisia!
  Hyvää pääsiäisviikkoa teille sinne Ahvenanmaalle💛🐥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen joka kerta äänestänyt. Aika sanavalmis pitää kansanedustajan olla minunkin mielestäni. Ei minulle ole vieläkään selvinnyt, että saako mantereella minun ääneni se puolue jonka ehdokasta äänestin. Täältähän pääsi vain tuo yksi edustaja niin kuin aina ja äänestin toisen puolueen ehdokasta. Nyt alkuvuoteen on kerääntynyt monet synttärit.
   Samoin sinulle, oikein rauhallista ja ihanaa pääsiäistä<3

   Poista