05/01/2023

Kosteikossa ja kanavallaHei!

Vuosi vaihtui tavanomaisissa rauhallisissa merkeissä, eli kotona. Valvoin puolen yön ilotulituksiin asti, mutta ne olivatkin huomattavasti pienentyneet aikaisempien vuosien räiskeistä. Arvailla vain voi, johtuuko vähentyminen ihmisten huonontuneesta rahatilanteesta, ilmastonsuojelusta ja roskien vähentämisestä, vai olisiko vaan syynä jonkinlainen toivottomuus ja huoli sotatilanteesta aika lähellä meitäkin.

Oli mikä syy tahansa, niin maltillisempaa oli kuin mitä aiemmin on täällä meidänkin kylässä totuttu näkemään. Ehkä ihan hyvä.
Meiltä on lumet sulaneet, jo toistamiseen, vai olisiko kolmanteen kertaan tänä talvena. Täälläkin pääsi jo hiihtämään, mutta nyt ei enää se onnistu, ainakaan metsissä, sillä maa on paljas.

Käytiin pitkästä aikaa Nabbenissa, Maarianhaminan koillisrannassa. Siellä on paitsi uimaranta, niin hienoja venevajoja, joissa kaikissa ei säilytetä venettä, vaan osa on kunnostettu kesänviettopaikaksi ja niissä voi järjestää vaikka pienimuotoisia juhlia.

Nabbenin rannasta näkee Maarianhaminan kaupunkia ja merimaisema on hieno, ja kauniina kesäpäivänä vielä parempi. Nabbeniin on lyhyt kävelymatka kaupungista ja sinne voi myös ajaa autolla, sillä siellä on pysäköintipaikka.
Nabbenissa sijaitsee myös kosteikkoalue, jonne pääsee kiertelemään. 

Netissä kuvataan kosteikkoa seuraavasti:

"Kosteikko koostuu monista osista, joista ensimmäinen erottaa vedestä hiukkaset ja mikromuovin. Sitten tulee sedimentaatioallas, joka puhdistaa kosteikon pohjoispuolella sijaitsevan asunto-ja teollisuusalueen hulevesiä ja toimii samalla viivytysaltaana rankkasateiden aikana. Viimeisenä on hauenpoikasille tarkoitettu pienehkö kutukosteikko, jonka tarkoituksena on edistää rannikkovyöhykkeen luonnon monimuotoisuutta. Kosteikolla on monia myönteisiä vaikutuksia kasvistoon ja eläimistöön sekä vesiympäristöön."

Kosteikossa viihtyvät merilinnut ja sitä ympäröivälle puistomaiselle alueelle on perustettu lampia sammakkoeläinten houkuttelemiseksi.

Koululaiset ovat rakentaneet pönttöjä linnuille ja lepakoille, ja alueen vaellusreittien varrella olevissa kylteissä kerrotaan kosteikon tarkoituksesta ja toiminnasta, sekä sillä elävistä kasveista ja eläimistä.

Maarianhaminan kaupunki voitti Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon Nabbenin kosteikolla.Samalla reissulla kävimme Lemströmin kanavalla. Kanava valmistui v. 1882 ja se on pituudeltaan 350 metriä ja sen leveys on 16 metriä. Kanavan ylitse kulkee kääntösilta, joka kesäisin avataan tasatunnein veneilijöille, jotta myös korkeat veneet ja laivat ja purjeveneet voivat kulkea kanavan kautta. Sillan alta mahtuu ilman sillaan avaamista vene, jonka maston korkeus on korkeintaan 3.3 metriä.

Kanavaa pitkin pääsee Maarianhaminan itäsatamasta ja Slemmernin merenlahdelta Ahvenanmaan sisämerelle Lumparnille.

Keskikesällä kanaalilla järjestetään Kanalkalas, joka on muodostunut erittäin suosituksi tapahtumaksi. 

Kanaalin rannoilla on penkkejä joilla voi kesällä nauttia vaikka jätskit, jotka voi ostaa läheisestä kioskista. Paikka on myös suosittu piknik-paikka.

Kanavalle löytää kun lähtee ajamaan Maarianhaminasta Lemlandiin päin. Autolla matka kestää n. 15min. Myös polkupyörällä sinne on kaupungista mukava ajella sillä pyörätietä on koko matkan, joten autojen seassa ei tarvitse polkea.OIKEIN HIENOA VUODEN ALKUA KAIKILLE!

💙💙💙

27 kommenttia:

 1. Oudon näköistä kun ei ole lunta ;)
  Sinä annat hyviä vinkkejä matkailijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumisten maisemien jälkeen tuntuu jo melkein keväiseltä! Toivon että tänne matkustavat löytävät blogistani vihjeitä siitä mitä täältä löytyy.

   Poista
 2. Hienoja maisemia! Hyvää alkanutta!

  VastaaPoista
 3. Ihana luontoreitti taas kerran. Kaunista alkanutta vuotta sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihanaa vuoden alkua sinulle myös<3

   Poista
 4. Ihana rauha näissä kuvissa. Kyllä talvi osaakin olla sitten kaunis.
  Meiltä hävisi puiden tykyt ja satoi vettä. Tiet ovat peililiukkaat ja jäällä on vettä. En uskalla Pielisen jäälle mennä. Nyt pitäisi pakastua kunnolla. Ehkäpä sitten voisi jo harkita jäällekin menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on ihana. Mutta tosi kovista pakkasista en tykkää. Ja liukkaus on myös kurjaa. Jäälle ei kannata vielä mennä, sanoo yksi joka ei koskaan mene jäälle vaikka kuinka paksua olisi😄😄

   Poista
 5. Hyvää alkanutta uutta vuotta Kristiina ♥

  Aivan ihania kuvia noista punamultaisista venevajoista. Uskon, että ovat suosittuja juhlapaikkoja kesällä. Veden läheisyys ja tunnelmallinen ympäristö järjestää vaikka mitä tapahtumia. Kanaali kuvistasi tuli ihan keväinen fiilis vaikka ollaankin tammikuussa. Ennen toissapäiväistä lumisadetta meilläkin näkyi talon pihalla jopa nurmikkoa yhdessä kohtaa. Nyt kun taas pyrytti ja pakkanenkin kiristyi on ihan talvimaisema.

  Mukavaa loppiaista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venevajat ovat kyllä somia ja jos vielä ympärillä leijuu tervan tuoksu, niin ei paremmasta väliä. Täällä sitä tuoksua ei tosin tuntunut, mutta kävelymatkan päässä olevassa merikorttelissa se tuoksuu useinkin. Samaa keväistä tunnelmaa aistin itsekin, vaikka kuvauspäivä olikin harmaa. Kai tännekin vielä lunta saadaan koska nyt on pakkaspäiviä ollut jo useita peräkkäin.
   Samoin sinulle<3

   Poista
 6. Ihanissa venevajakuvissasi on pysähtynyt, talvinen tunnelma ❤︎ Kanavakuvat toivat mieleen veneilyreissumme Saimaalle ja ihan rinnassa läikähti, kun ajattelin, että ensi kuun jälkeen koittaa ensimmäinen kevätkuukausi.
  Tosin, kun nyt katson tuota ikkunasta näkyvää lumista maisemaa, niin kevät tuntuu hyvin, hyvin kaukaiselta :D
  Leppoisaa loppiaista ja viikonloppua ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaista oli noiden venevajojen luona. Kevät tulee ennen kuin huomaammekaan.
   Oikein hienoa viikonlopun jatkoa sinullekin<3

   Poista
 7. Onpa hieno paikka! Ja kauniita kuvia. Tuollaisissa paikoissa on mielenkiintoista käydä, kun kerrotaan alueen kasvillisuudesta yms. Saa paljon enemmän irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaalla on paljon tällaisia hiukan "piilossa" olevia paikkoja joihin ei välttämättä eksy sattumalta. Kannattaa olla utelias täällä kierrellessä niin saattaa törmätä helmiin.

   Poista
 8. Näyttää suorastaan keväiseltä. Hyvää uutta vuotta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilkahdus keväästä on jo ilmassa, jopa pilvisenä päivänä.
   Hyvää uutta vuotta sinulle myös!

   Poista
 9. Kiitos Suvi. Sinulle myös oikein hyvää viikonlopun jatkumista<3

  VastaaPoista
 10. Oj vad jag önskar att det fanns en Google Translate knapp hos dig! 😁 Vill ändå skicka en hälsning om att jag varit inne på besök, även om jag mest njöt av bilderna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej Miina! Det finns nog en "translateknapp" på bloggens hö. sida högst uppe. Men läser du med telefon el. pad. så syns den först när du scrollar ner i inlägget. Då ser du texten "Näytä internetversio". Klocka på det och så öppnar sig bloggen och nu ser du knappen. Tack för din kommentar!

   Poista
 11. Houkutteleva Ahvenanmaa on saanut sinusta oivallisen kuvailijan! Onnellista alkanutta vuotta Kristiina! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
 12. Kivaa Åålannin kiertelyä ja tutustumista taas kanssasi. Kiitos siitä! Meillä siintää taas loppukuussa matka Kökariin. Ahvenanmaata sekin parhaimmillaan ❤️
  Hyvää Uutta Vuotta teille ❤️✨️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mukavaa Kökarin matkaa teille! Toivottavasti säät suosivat<3

   Poista
 13. Kiitos, Kristiina!
  Todella hyvät vinkit seuraavaa visiittiä ajatellen 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän välillä esitellä sellaisiakin paikkoja joita en aiemmin täällä ole näyttänyt.

   Poista
 14. Hyvin kaunista ja Ahvenanmaalla olisi niin paljon nähtävää!

  Sydämellistä talviviikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaalla on paljon nähtävää ja vielä enemmän lomasta täällä saa irti jos on jokin kulkuneuvo käytössä.
   Oikein mukavaa viikkoa sinullekin Tiia<3

   Poista