29/01/2023

"Katrina", kirja joka vei mukanaanNyt tulee pitkästä aikaa kirjasuositus. Näin uutisissa väläyksen Tampereen Työväenteatterissa esitettävästä "Katrina"-näytelmästä. Näytelmä on tehty Sally Salmisen samannimisen kirjan pohjalta. Luulin lukeneeni kirjan joskus kauan sitten, mutta tutkittuani asiaa huomasin etten sittenkään ole sitä lukenut. Näytelmä herätti kuitenkin suuren kiinnostuksen tätä teosta kohtaan ja ilokseni se löytyikin BookBeatista äänikirjana.Tallensin  itselleni tuon "Katrina"-kirjan ja aloitin kuuntelemisen heti. Kirja on ilmestynyt jo v. 1936 ja se on käännetty yli 20:lle kielelle. Ja se on ollut Nobel-palkintoehdokkaanakin.

Kirja on kertomus Pohjanmaalta lähtöisin olevasta Katrinasta, joka oli aikaansa nähden edistyksellinen nainen. Hän muutti Ahvenanmaalle avioiduttuaan ahvenanmaalaisen merimiehen, Johanin, kanssa.

Kirja tempaisi minut mukaansa niin etten olisi millään malttanut pitää taukoja sen kuuntelussa. Ja kun kirja loppui, olisin voinut jatkaa vaikka kuinka kauan vielä sen kuuntelemista. 

Minulle kirjaa kohtaan tuntemaani mielenkiintoa lisäsi vielä tietysti se, että kirjassa tuli esille paljon minulle tuttuja paikkoja ja siksi olenkin valinnut tähän postaukseen nämä tietyt kuvat.Kirjassa kuvailtiin mökkiä, jossa Katrina perheineen asui ja uskon sen olleen hyvin samanlainen kuin tämä harmaa pieni mökki, jonka olen joskus kuvannut Eckerössä.

Seuraavat kuvat olen ottanut siltä reitiltä, jota pitkin Katrina ja hänen miehensä Johan kulkivat kotisaareltaan lääkärin vastaanotolle Godbyhyn, jossa siihen aikaan sijaitsi Ahvenanmaan sairaala.
Katrina ja Johan lähtivät soutuveneellä saareltaan ja soutivat Bomarsundiin. Siellä he söivät matkaeväitään ja muistaakseni yöpyivätkin kestikievarissa.Bomarsundista he kävelivät Kastelholmaan ja sieltä jatkoivat kohti Godbytä.Kirjassa kerrotaan että he ohittivat Haraldsbyn kylän, joka näkyy kuvassani molemmilla puolilla tietä.Lopulta he saapuivat Godbyn sairaalaan. Sairaalasta on nykyisin jäljellä vain tämä komea sisäänkäynti. Sairaala muutettiin aikoinaan Maarianhaminaan ja tämä rakennus tuhoutui kokonaan tulipalossa muutama vuosi sitten.Katrina matkusti vanhoilla päivillään höyrylaivalla Maarianhaminaan ja kulki tätä Esplanadia pitkin. Kirjassa se mainittiin kapeana polkuna, mutta tänä päivänä se on leveämpi kävelytie. Saaristosta ei siihen aikaan ihan joka päivä kuljettukaan kaupunkiin, joten matka oli elämys Katrinalle.

BookBeatissa on monta arvostelua tästä kirjasta:

"Kirja on Nobel-ehdokkuutensa ansainnut. Ihmettelen että on jäänyt vähälle huomiolle" Päivi
"Kirjaa ei voinut lopettaa, se oli luettava heti. Voimakasta kuvausta elämän kovuudesta ja naisen päättäväisyydestä ja selviämisestä" Kaija
"Loistavaa kirjallisuutta, aivan huippua" Jarmo
"Kaunis, karu, rehellinen" Anu
"Hienosti kirjoitettu teksti" Jyrki

Itselleni tämä oli kirja joka kolahti. En muuttaisi kirjassa mitään, niin hieno kuvaus se oli. Annoin täydet pisteet sekä kirjalle että lukijalle.

Ja tulipa nyt houkutus lähteä katsomaan miten tämä on teatterissa toteutettu!


16 kommenttia:

 1. Mahtava kirjaesittely - ottamasi kuvat tapahtumapaikoista olivat upea täydennys kirjaesittelyyn. Kiinnostava kirja ja todellakin tuli houkutus nähdä tämä myös teatteriesityksenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko laittaa nuo kuvat minulle tutuista paikoista joissa kirjassa kuljettiin. Tuo sairaala sijaitsi n. parisataa metriä kodistamme eli lähellä näitä ollaan. Samoin tuohon Haraldsbyhyn on kodistamme n. 10 min. kävelymatka. Teatteriesitys olisi kyllä kiva nähdä.

   Poista
 2. Minun on pitänyt tulla tänne niin sata kertaa kysymään, että oletko lukenut tämän kirjan, koska se on eräs lapsuuteni lempiteoksia. Se kirja luettiin ihan puhki ja nyt aikuisiällä samainen kirja osui käsiini eräässä antikvariaatissa, josta sen tietty ostin heti. Loistava kertomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisit kysynyt, niin olisin varmaan vastannut että joo, olen lukenut. Mutta kuten kirjoitin postauksessa, niin en ollutkaan lukenut. Kertomus on kyllä niin hieno.

   Poista
 3. Oi että, pitää ottaa tämä seuraavaksi kuunteluun. Kiitos esittelystä ja mukavaa viikkoa 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin että olet aika nuori, joten välttämättä tämä kirja ei ole sinusta niin hyvä kuin minusta. Tai kuka tietää, ehkä tykkäätkin ja sitä tietysti toivon<3

   Poista
 4. Vaikuttaapa mielenkiintoisalta. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
 5. On ihan erilaista lukea kirjaa tai katsoa leffaa, jossa liikutaan tutuissa maisemissa. Mielenkiintoisen kuuloinen kirja muutenkin.
  Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutut maisemat tosiaan lisäsivät kirjan hienoutta, mutta ilman niitäkin olisin tykännyt tästä kirjasta todella paljon. Siinä on jotain sellaista kodikkuutta ja lämpöä, ilman että se on ns. kioskikirjallisuutta.
   Oikein ihanaa viikkoa sinulle Outi myös<3

   Poista
 6. Luin vanhan suomennoksen muutama vuosi sitten ja tykkäsin siitä ihan älyttömästi, olimmehan samaan aikaan juuri Ahvenanmaalla lomailemassa.
  Nyt saimme uuden käännöksen joululahjaksi ja liput Tampereen Työväen teatteriin on varattu.
  Kiitos kuvista, joista osa on minullekin tuttuja ja sopivat tämän kirjasuosituksen kuvitukseksi tosi hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpikohan on parempi suomennos? Tässä äänikirjassa jota kuuntelin oli varmaan se uudempi, sillä parissa kohtaa pisti korvaan sanonta, jota epäilen ettei tuohon aikaan käytetty. Voi, tuon teatterinäytöksen haluaisin niin nähdä, mutta meiltä päin matka hotelleineen tulisi niin kalliiksi ettei taida tulla nähtyä. Uskon että varmaan ainakin Bomarsund ja Linnan seutu ovat sinulle tuttuja ja niihin molempiinhan kuljetaan tuon sillan yli joka yhdessä kuvassa näkyy.

   Poista
 7. Kiitos kirjaesittelystä! Olemme miettineet menoa teatteriin katsomaan tuota esitystä ja nyt taidankin heti pyytää miehen varaamaan liput. Kuuntelulistani on pitkä, mutta tämä taitaa nyt ohittaa muut. Menossa oleva kirja loppuukin juuri tänään.
  Paikatkin ovat suureksi osaksi tuttuja Ahvenanmaalla ja tuon Esplanadin varrella puhkesi asuntoautostamme rengas, kun kiirehdimme satamaan ja olimme lähdössä kesälomareissulle Ruotsin kautta Eurooppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että tulee mukava teatterielämys, ainakin jos on yhtä hyvä kuin kirja. Minä en tahdo löytää millään tarpeeksi itseä kiinnostavaa luettavaa BookBeatin tarjonnasta.
   Taisitte sitten mennä myöhemmällä laivalla kun rengas puhkesi.
   Toivottavasti pidät kirjasta! <3

   Poista
 8. Joku ystävällinen ihminen tarjoutui apuun, kun näki ongelmamme ja ehdimme laivaan 👍
  Kirjan kuuntelu on jo aloitettu 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Olipa hieno juttu. Mukavia kuunteluhetkiä!

   Poista