03/10/2022

Yksi Ahvenanmaan helmistäPohjois-Ahvenanmaalla sijaitseva Geta oli vierailukohteemme viikonloppuna. Kävin siellä jo kerran aiemmin tällä viikolla, mutta olin unohtanut puhelimeni kotiin, enkä näin ollen pystynyt ottamaan kuvia, vaikka houkutus niiden ottamiseen oli suuri.

Jostain syystä minua viehättää huonokuntoisten rakennusten kuvaaminen ja tosi huonoon kuntoon on tämä pieni rakennus Getavuorella päässyt. Sinänsä harmi, sillä rakennus on varmaan ollut tosi viehättävä kun on ollut vielä hyvässä kunnossa. En tunne rakennuksen taustaa. Muistan lukeneeni lehdestä, että joku rakennus täällä on päätetty purkaa. Mahtaakohan olla tämä?

Tuo purkukuntoinen mökki sijaitsee Getavuorten (Getabergen) korkeimmalla kohdalla aivan Soltuna-ravintolan lähellä. Ravintolan oikealla puolella kuvassa pilkottaa punainen rakennus joka on Lars Sonckin suunnittelema. 
Vuorelta avautuu huikeat näkymät merelle yli kallioiden ja käkkärämäntyjen ja kaukana horisontissa näkyy Sälskärin majakka.
Täällä on mahdollisuus monenlaiseen tekemiseen:

- frisbeegolfrata
- minigolf
- näkötorni
- patikointipolut: 5km pitkä polku luolille ja toinen, lapsillekin soveltuva lyhyt "trollstigen"
- kiipeily
- maisemat, mm. pirunpelto johon kävijät ovat rakentaneet kivistä "torneja"
- ravintola
- yöpymismökit

Tällä kerralla emme poikenneet patikointipoluille, vaan käyskentelimme vain pienellä alueella. Joten jos kuvieni perusteella saa sen käsityksen, että täällä on vain huonokuntoisia röttelöitä, niin voin sanoa että käsitys on väärä. Luonto on kerrassaan upea, joten jos se kiinnostaa enemmän kuin huonokuntoiset rakennukset, niin tämä on juuri oikea paikka käydä Ahvenanmaan vierailulla.

Toinenkin huonokuntoinen rakennus alueelta löytyy. Tämäkin talo näytti siltä kuin sen olisi melkein voinut potkaista nurin. Ovi oli auki ja kurkistin sisälle. Uskoisin että tämä talo on joskus ollut majoituskäytössä. Nyt melkein hirvitti mennä sisään, mutta uteliaisuus voitti.

Sisällä näytti aika hurjalta. Kaikki oli mennyt huonoon kuntoon tai sitten ne oli satunnaisten kulkijoiden toimesta revitty rikki. Yksi patjakin löytyi lattialta. Lieneekö joku yöpynyt vielä tässä kaaoksessa?


Alueella oli kymmenisen pientä, vaatimatonta yöpymismökkiä, jotka ovat käytössä kesäkautena. Paikka on mitä kaunein ja näkymät eivät voisi olla hienommat.Geta on käymisen arvoinen paikka omalla autolla liikkuville. Matkan varrella voi ihailla omenaviljelyksiä, joita on kymmeniä tien varrella. Juuri nyt omenat loistivat punaisina ja keväällä taas kukinta on tosi kaunista.

Getaan on matkaa Maarianhaminasta n. 40km. Maarianhaminasta ajetaan ensin Godbyhyn ja sitten käännytään Getan suuntaan. Jatketaan sitä tietä niin pitkälle että tullaan Getan kirkolle, josta oikealle kääntyy tie Getavuorille (Getabergen). Muutama sata metriä kiemurtelevaa tietä ja ollaan perillä.

(Tarkkasilmäinen lukija kirjoitti facebookin puolella, että purettava rakennus on juurikin tuo pikku mökki. Hän myös kertoi, että omaa autoa ei välttämättä täällä vierailuun tarvitse, sillä bussi n:o 2 vie Getan keskustan kaupalle ja siitä on kävelymatka tuonne vuorelle. Bussi lähtee Maarianhaminan bussiasemalta, joka on kirjaston vieressä. Aikataulut löytyvät täältä.)


MUKAVAA UUTTA VIIKKOA JA LOKAKUUN ALKUA!

💜💜💜22 kommenttia:

 1. Huonokuntoisissa rakennuksissa on oma viehätyksensä ja mielikuvitus lähtee ihan laukalle kun miettii minkälaista elämää siellä on vietetty ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta kuvittelin vaikka minkälaista elämää tänne ja hurjimmissa ajatuksissani kuvittelin jopa rotan hyppäävän esiin jostain nurkan takaa.

   Poista
 2. liekö nahoissa, rapistuvissa taloissa jotain kaipaamaasi nostalgiaa, toisaalta eletyn elämän jäljet laittaa aina miettimään syvempiä.
  Huvittaa aina pikkuisen kun mainitaan suomi ja vuori samassa lauseessa, nippa nappa vaaroja, mitä lie tuntureita, vuoret alkaa jostain keski-Euroopasta ;D
  Pitää olla pohjanmaalta kotoisin että ahvenanmaalainen nyppylä nimetään vuoreksi ;DDD
  Ai että, alkoipa naurattamaan, kiitos;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, ehkä. Mietittyä tuli yhtä jos toistakin kun tuonnekin taloon astuin. Vuoria ei Suomessa todellakaan ole, mutta tämän paikan nimi on ruotsiksi Getaberget ja joka paikassa missä se on suomennettuna on se Getavuori. Toisaalta berg voi myös tarkoittaa kalliota. Kallio sopisi paremmin suomennokseksi sen nimeen.Korkeudella se ei ole pilattu, mutta näköala on kuin Kolilla konsanaan. Pohjanmaalaiset ehkä kutsuisivat näitä vuoriksi, sen verran aakeeta laakeeta heillä siellä on. Ehkä tuon "vuoren" nimen onkin keksinyt joku sieltä päin tänne tullut :)
   Naurettavaa iltaa sinulle!

   Poista
 3. Huonokuntoisissa rakennuksissa on omaa taikaa ja aina alkaa miettimään, että millaista siellä on ollut kun kaikki oli vielä kunnossa. Ihana paikka kyllä.
  Kaunista lokakuun alkua sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo molemmat talot ovat varmaan aikoinaan olleet oikeinkin viehättäviä.
   Kuin myös sinulle<3

   Poista
 4. Oi, miten ihana tuo ensimäinen kuvasi. Getalla olen käynyt kerran parikymppisenä koulukaverini kanssa pyöräretkeillessämme Ahvenanmaalla. Haaveilimme tuosta retkestä 15 -vuotiaasta asti ja vihdoin aikuistuttuamme saimme sen toteutettua,. Huikeat maisemat! Sinun kuvauksesi saavat aina innostumaan matkasta teidän kulmillenne. Täytyykin tutkia, miten sinne kätevimmin pääsisi. Onko sinulla majoitussuosituksia? Syysterveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat kertakaikkisen hienot. Kannattaa tulla käymään. Kun itse olen paikallinen, niin en ole missään täällä pääsaarella majoittunut. Täällä on hotelleja, mökkikyliä, Airbnb-asuntoja. Kannattaa käydä esim. Viking Linen sivustoilla, josta löytyy paljon tietoa majoituksista. Visit Ålandin sivuilta saa kaikenlaista tietoa niin majoituksista kuin kaikesta tekemisestä ja tapahtumista. Toivottavasti löydät etsimäsi ja pääset tänne vierailemaan.
   Ihanaa syksyä sinullekin!

   Poista
 5. Aivan ihana paikka, kerran olen saanut käydä, mutta siitä on aikaa. Idyllisiä ja autenttisia kuvia! Meillä oli itse asiassa tänä kesänä aikomus purjehtia tuonne pohjoiseen, mutta siinä kohtaa, kun olimme aikeissa sinne matkata, oli pitkään vain vastatuulta, joten muutimme reittisuunnitelmaa. Ehkä ensi vuonna sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kaunis ja eiköhän sieltä venesatamakin jostain löydy. Toivottavasti ensi kesänä on suotuisammat tuulet niin että matkanne onnistuu!

   Poista
 6. Tuollaiset vanhat rakennukset jotenkin kutsuvat luokseen käymään ja kuvaamaan. Jotakin niissä on. Kuvasi ovat taas niin kauniit ja maisemat ihan huikaisevat. Mutta mielenkiintoni heräsi tuosta paikannimestä. Kun mielestäni me olemme siellä käyneet. Tulimme veneellä. Mutta rakennukset siellä olivat aivan eri maailmasta. Modernia arkkitehtuuria niin "mökeissä ", joissa yövyimme, kuin hotellirakennuksessakin. Maisemat olivat juuri samanlaiset. Joten onkohan siellä kaksi eri lomakylää ravintoloineen?
  Aurinkoista lokakuun päivää Sinulle ❤️🍁🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niin rujojakin kuin voivat olla, niin kutsuvat kyllä kuvaamaan. Te taisitte mennä Havsviddeniin, joka myös on Getassa, eikä varmaankaan kovin pitkän venematkan päässä tästä. Siellä on moderneja harmaaksi maalattuja luksushuviloita kallion päällä. Hieno paikka toki sekin, mutta täysin erilainen rakennuskannaltaan. Eli kaksi eri paikkaa Getassa. Eivätkä nekään ole ainoat täällä.
   Sinulle myös oikein ihanaa syyspäivää<3

   Poista
 7. Kirjoitin edelliseenkin postaukseen pitkän kommentin, mutta hävisi vissiin kuin tuhka tuuleen. Mutta tykkään myös syksystä, näin lyhyesti sanottuna 😊

  VastaaPoista
 8. Vanhat rakennukset ovat omalla tavallaan hyvin sympaattisia. Niiden kautta voi myös päästä sukeltamaan hetkeksi menneeseen aikaan ja usein myös rakennuksen historiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa rakennuksissa, huonokuntoisissakin on kyllä sitä jotakin.

   Poista
 9. Upeita kuvia Kristiina! Minä rakastan tutkia vanhoja rakennuksia ja myös hylättyjä sellaisia. On mielenkiintoista katsella tyhjentyneitä taloja ja miettiä samalla mikä mahtaa olla niiden historia? Miksi rakennus on asumaton? Joskus näistä kohteista löytää vielä hyvinkin henkilökohtaisia esineitä tai vanhoja lehtiä, jotka tekevät niistä vielä mielenkiintoisempia. Huonokuntoisuuden läpi pystyy näkemään ja kuvittelemaan millaista elämä ehkä talossa on ollut joskus. Toisinaan vanhat talot saavat minut surulliseksi kun kaunista on rikottu ja vandalisoitu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo. Aina kun näen vanhan, hylätyn nähöisen talon, niin mieli tekisi mennä sisälle katsomaan, mutta harvemmin kuitenkaan uskaltaa kun ei tiedä onko se luvallista. Näihin kuitenkin uskalsi kun ovet olivat auki. Historia kiehtoo näissäkin, mutta tietoa en löytänyt pikaisella tutkimisella.

   Poista