29/07/2022

Ahvenanmaan vinkit - Lumparlandin kirkko
Ahvenanmaan kirkot-sarja jatkuu ja nyt on vuorossa Lumparlandin kirkko. Kirkko sijaitsee kauniilla kukkulalla Kapellvikenin yläpuolella. Se on vanhin Ahvenanmaan kolmesta puukirkosta. Kirkko mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1544, silloin kappelina. Tarina kertoo että Kustaa Vaasa miehineen olisi silloin vienyt Lumparlandin kirkonkellon. Kelloa lienee käytetty myöhemmin vellikellona Kastelholman linnassa.Kirkontorni oli alkujaan erillään kirkkorakennuksesta, mutta liitettiin kirkkoon luultavasti 1746. Vielä 1900-luvulla kiipesivät rippikoululaiset torniin ja laittoivat kirkkokukolle seppeleen seurakunnan vanhan tradition mukaan.


Lehteriä koristavat tuntemattoman taiteilijan maalaukset. Ne ovat 1760-luvulta.Lumparlandin ja Lemlandin seurakunnat ovat 1.1.1971 alkaen muodostaneet yhteisen seurakunnan, Lemland-Lumparlands församling.

Ensimmäisenä seurakuntana Suomessa sai Lemland-Lumparland naiskirkkoherran, Sirkka-Liisa Enqvistin vuonna 1988.
Alttaritaulun nimi on "Kommen till mig" (Tulkaa minun luokseni) ja sen on maalannut tunnettu taiteilija Victor Westerholm vuonna 1887. Esikuva Westwrholmin maalaukseen on Hörupsin kirkossa Skånessa. Victor Westerholm oli Önningebykolonin (Önningebyn taiteilijasiirtokunta) perustaja.
Kirkon kattokruunut ovat 1700-luvulta. Ahvenanmaan vanhin messuviitta on Lumparlandin kirkossa ja se on vuodelta 1665.Pohjoisseinällä riippuu vanha alttaritaulu, joka on päivätty 1736. Taulu esittää Jeesusta ja opetuslapsia viimeisellä ehtoollisella.
Yksi kirkon nähtävyyksistä on kirkkolaiva, joka on vuodelta 1836. Se on kauppias Carl-Gustav Löthmanin lahjoitus seurakunnalle.

Lumparlandin kirkko sijaitsee osoitteessa Kyrkvägen 21, Lumparland.


VIIKONLOPPUJA!

💜💜💜


8 kommenttia:

 1. Onpas idyllisen näköinen kirkko Lumparlandissa. Hautausmaatkin ovat eri näköisiä eri paikkakunnilla. Tuolla näyttää olevan paljon noita kivireunuksisia hautoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä aika herttainen: pieni ja lattiatkin narisevat kodikkaasti. Hautausmaalla huomioni kiinnittyi siihen ettei yhtään nurmikkoa ollut hautojen välillä, vain hiekkaa.

   Poista
 2. Siellä taitaa olla vain kauniita kirkkoja? Tuo laiva tuo taas sitä merellisyyttä tähänkin kirkkoon. Ihanaa viikonloppua sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kauniita ovat kaikki olleet. oikein hienoa viikonloppua sinullekin<3

   Poista
 3. Kaunis kirkko. Hyvää elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi1/8/22 12:13

   Kiitos ja kiitos samoin sinulle!

   Poista
 4. En voi mitään sille, että tuossa ensimmäisessä kuvassa kirkko näyttää tupsahtaneen suoraan jostain "pieni talo preerialla"-tyylisestä idyllistä. En edes osaa sanoa, mikä sellaisen vaikutelman saa aikaan. No, joka tapauksessa nuo herttaiset aurinkoiset ulkokuvat ovat niin kepeän kesäiset.
  Ihanaa, että kesä tuntuu yhä jatkuvan! Rentoa elokuuta Ahvenanmaalle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun sanot, niin onhan tuossa preeria-tyyliä :) Se näyttää ihan kuin "leikki-kirkolta" Ihanaa ja lämmintä elokuuta sinnekin!

   Poista