26/07/2022

LuontopolullaKotini lähellä on Godby Arboretum. Silloin tällöin kuljen tuon metsäpolun ja siellä on ihan oma tunnelmansa, sillä sieltä löytyy erikoisia puulajikkeita, kuten Douglaskuusia.

Tuntuu melkein kuin kulkisi satumetsässä kun näkee nuo jykevät puunrungot, joiden tyviosa on jännä monine "jalkoineen".


kuva: VisitÅland

Aloitin kulkuni kahvila Uffe på Bergetiltä. Polku alkaa kahvilan parkkipaikan viereltä, joten sen löytämisessä ei ole ongelmia.
Kahvila sijaitsee korkealla kalliolla Färjsundetin sillan pielessä ja kahvilan näkötorni on hyvä maamerkki.
kuva: VisitÅlandPolku on merkitty valkopäisillä tolpilla ja se on melko helppokulkuinen. Paikoitellen on hiukan heinikkoista ja puiden juuria on syytä varoa, mutta varsinkin paikat joissa noita mahtavia kuusia kasvaa ovat tosi hienoja.
Polun varrella olevista kylteistä voi lukea mikä puu on kyseessä.

Douglaskuusi on ainavihanta ja kasvaa Suomessa 15-30-metriseksi. Se on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa se voi kasvaa jopa 100 metrin pituiseksi ja 2-4 metrin paksuiseksi.
Arboretum on alue, johon on istutettu sekä kotimaisia että ulkomaisia puu-ja pensaslajikkeita. Arboretumin tavoitteena on antaa tietoa muun muassa puiden ulkonäöstä, kasvutavasta, levinneisyydestä ja perimästä.

Näiden kylttien tarina on minulle arvoitus. Onko joku kulkija vaan halunnut kertoa täällä käyneensä, vai onko kylteillä jokin syvempi merkitys? Jos joku lukija sattuisi tietämään mistä on kyse, niin voisi vinkata tänne blogiin.

Tässä kohtaa polku tulee Färjsundetin rantaan johtavalle tielle. 
Ylitin tien ja jatkoin kulkuani valkoisen nuolen osoittamaan suuntaan. Nyt polku on hiukan huonokulkuisempi ja paikoin ruohottunut. Epäilen että aika monelta on jäänyt huomaamatta tuo valkoinen nuoli ja he ovatkin jatkaneet matkaansa tietä pitkin.
Hyvin pääsin jatkamaan matkaa. Valkopäisiä tolppia on ihan kiitettävän paljon, eikä minulla ilman tolppiakaan olisi ongelmaa reitillä, sillä sen verran monta kertaa olen tämän kulkenut, että eksymään en pääse. Lisäksi polku kulkee varsin pienen metsäpläntin halki, jossa toisella puolella kulkee melko tiuhaan liikennöity tie ja toisella puolella tulee vastaan meri, joten pois tuolta aina löytää helposti, vaikka eksyisikin polulta.

Jos eväät olisi ollut mukana, niin tässä olisi voinut pysähtyä niitä syömään. Mutta koska kuljin vain lyhyen lenkin, n. 1.5km,  eväitä ei ollut mukana.
Jos haluaa kulkea pidemmän reitin, niin se on mahdollista. Halki Godbyn kylän johtaa valkopäisten tolppien viitoittama reitti. Välillä kuljetaan jalankulkuteitä pitkin ja välillä metsässä. Reitti on nimeltään Godbyrundan ja se on 7.5 km pitkä.

Lue lisää reitistä täältä.


Meillä sataa juuri nyt, vihdoinkin!

MUKAVAA PÄIVÄÄ!

💧💧💧

12 kommenttia:

 1. Kiitos kierroksesta 🤍Tuolla on ehkäpä juuri noiden kuusten ansiosta sellainen peikkometsä- tai satumetsätunnelma. Mielikuvitus lähtee helposti liikkeelle, kun pohtii, millaisia pikkuotuksia kuusten juurten välissä voisikaan asustaan :) Kaunista kesäpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella satumainen ja jännittävä tunnelma.
   Samoin sinulle, vaikka meillä on satanut tänään.

   Poista
 2. Mahtava paikka!

  Pidän sellaisista reiteistä, joilla ei tarvitse juurikaan kävellä ihmisten rakentamilla leveillä teillä. Tai hakatuilla metsäaukeilla. Pahimmillaan olen rämpinyt opasteiden perässä ison hakkuuaukion läpi ja kiivennyt oksien ja risujen yli. Toinen ääripää on ollut muutama kilometri asvaltoiden maantien vartta kulkeminen.

  Kiva, kun pääsee olemaan edes melkein koko ajan vain luonnossa 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika hieno. Koko reitti ei ollut noin hienoa polkua. Jouduin kyllä minäkin pari kertaa ylittämään kaatuneen puun ja yhdessä paikassa oli metsäkoneen jykevät jäljet, joten ihan koskematonta luonto ei ollut.

   Poista
  2. Kaatuneiden puiden ylittäminen ja alittaminen on johonkin rajaan asti ihan mieluista, luonnonmukaista puuhaa. Liika on liikaa siinäkin 👍

   Poista
  3. Näinhän se on, onneksi niitä ei ollut monessa kohtaa.

   Poista
 3. Sinulla oli taas jännä reissu kiitos että sain olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva pikku lenkki "mystisessä metsässä".

   Poista
 4. Kiitos upea luontopolun esittelystä. Minä olen ainoalla Ahvenanmaan reissullani käynyt vain Uffe på Berget -näköalatasanteella ja upeat olivat siellä aukeavat maisemat. Olisi mukava jos päästä kulkemaa tätä luontopolkua ja ihailemaan näitä jylhiä Douglaskuusia tai muitakin Abroretumin puita. Jänniä nuo kyltit mutta ehkä niihin alkuperän osaa selventää vain kylttien jättäjä. Usein luontopoluilla - tai ainakin pienemmillä - on merkinnät vähän huonosti joten saattaa myös kulkea harhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uffe på Berget kuuluu noihin pakollisiin Ahvenanmaan käyntipaikkoihin. Kylämme lähellä on toinenkin tosi suosittu paikka, nimittäin Stallhagenin panimo ja ravintola pikku myymälöineen. Joka päivä siitä ohi ajaessamme on näin kesällä parkkipaikka lähes täynnä autoja, joten kävijöitä on! Tämä Arboretum liittyy osana tuohon mainitsemaani Godby rundaan, joka kokonaisuudessaan on 7.5km pitkä. Sitä ein ole kyllä itse kävellyt kokonaan. Nuo kyltit kyllä ihmetyttävät.

   Poista
 5. Ihana luontopolku. Minusta on ihanaa kun on metsää kodin lähellä. Meilläkin alkaa metsä heti parkkipaikan vierestä. Kivaa loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi hienoa jos kodin lähellä on metsää. Oikein mukavia loppuviikon ja loppukuukauden päiviä sinullekin<3

   Poista