07/07/2022

Tätä olen toivonutTyyntä myrskyn edellä. Näin voisi kai luonnehtia tämän kuvan tunnelmaa, sillä eilen rysähti oikein kunnolla. Niin kuin sitä sadetta oli odotettu! Ja voi sitä onnellisuuden määrää jota tunsin, kun kuulin ensimmäiset sateen ropinat ja näin että vesisaaveihin alkoi hiljakseen lirua vettä.

Täällähän ei ole satanut kuin yhden kerran tämän kesän aikana ja luonto kaipasi todellakin vettä.

Hakuropaju on kasvanut tosi hienoksi parissa kuukaudessa. Nyt lehdet ovat hennon vaaleita, kuin kukkia puussa.

- ooo -

Nu har jag bestämt att skriva bara på finska. Det har varit väldigt kämpigt att skriva på två språk, och det värsta är det, att jag vet att mitt svenska inte år så bra som jag önskar. Och för mig är det mycket viktigt att det man skriver, ska vara rätt skrivet , så i fortsättningen skriver jag bara på mitt modersmål.
Vettä tuli ja tuli ja kohta olivat molemmat vedenkeruusaavit kukkuroillaan. Ja kun vettä oli jonkin aikaa tullut, niin sitten alkoi korvia huumaavaa rapina kun vesi muuttui rakeiksi.

Kesähuoneen valokatteeseen rakeet iskivät niin kovalla voimalla, että kuulosuojaimille olisi todellakin ollut käyttöä. Onneksi katto piti eikä pisaraakaan päässyt sisälle kesähuoneeseen.

Ulkona terassilla oli kuitenkin kaikkea muuta kuin kuivaa. Grillaaminen jäi tältä päivältä.Terassin kukatkin saivat osansa raekuurosta. Krassin lehdet menivät rikki. Harmi, kun olin muutenkin niin myöhässä sen kasvatuksen kanssa ja nyt tuli tällainen takaisku. Ehkä se kuitenkin vielä toipuu.

Sade/raekuuro oli tosi paikallinen, sillä Maarianhaminassa, joka on vain viidentoista kilometrin päässä kodistamme, ei tullut pisaraakaan, eikä myöskään mökillämme jonne on saman pituinen matka kodistamme.
Salaateista olen jo jonkin aikaa poiminut hyvin satoa ja kylvän lisää vielä sitä mukaa kun entiset on syöty. Hiukan ottivat nekin nokkiinsa eilisestä rajusta sateesta.
Pelargonit eivät tunnetusti tykkää sateista, rakeista puhumattakaan. Tämä lajike, jonka nimeä en tiedä, on ollut tosi upea, mutta nyt näyttää hiukan räjähtäneeltä.

Viiruhelpi alapuolella pääsi kuivahtamaan liikaa jokin aika sitten ja osa lehdistä tuli ruskeiksi, mutta se on niin sitkeä kasvi, että tokenee varmasti, jos ei tänä kesänä, niin ensi vuonna, sillä se talvehtii hyvin tässäkin ruukussa.
Petuniat varistivat myös hiukan terälehtiään, joten hiukan siivoamista ja rumimpien osien nyppimistä on edessä. Mutta kaiken kaikkiaan, ihanaa kun saatiin vettä. Ja lisää on luvassa tänäänkin. Ja kun eilen vielä pari kertaa jyrähti ukkonenkin, niin toiveitteni kesäsää tuli vihdoinkin. Tämä tyypillinen Suomen kesäsää on paljon enemmin mieleeni, kuin ne lamaannuttavat helteet joista on viime aikoina saatu kärsiä.

Mites teillä päin, onko saatu sadetta ja ukonilmoja?

💧💧💧💧

14 kommenttia:

 1. Hei, täälläkin ollaan todella onnellisia, että sää viimein viileni ja sadettakin on tullut sen verran, että metsäpalovaroitus on päättynyt.
  Harmi kärsineitä kasveja. Krassit ovat erityisesti sydäntäni lähellä. Ne ovat niin ihania ja nostalgisia, että yritän niitä kasvattaa joka vuosi, vaikka aina jokin menee pieleen. :)
  Leppoisia heinäkuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin hyvältä tuntuu että sadetta saatiin ja tänäänkin vielä taitaa tulla. Kävin blogissasi ja olisin kommentoinut yhdestä kirjasta, mutta harmikseni en löytänyt paikkaa johon kommentoida.
   Ihanaa heinäkuuta sinulle myös!

   Poista
  2. Kyllä, anteeksi: Kun aikaa on vähän, joskus jätän postauksista pois kommentointimahdollisuuden. Mistä kirjasta olisit kommentoinut?! :)

   Poista
  3. Se oli tuo "Laulaisin sinulle lempeitä lauluja". Tallensin sen itselleni Bookbeatistä. 😊

   Poista
  4. En lukenut vielä, mulla on toinen kirja kesken ja kuuntelen sen ensin.

   Poista
 2. No todellakin teillä on ollut tyyntä myrskyn edellä! Vettä kyllä niin kaivataan täälläkin. Muutama pieni sadekuuro on tullut, mutta kasveille niistä ei ole hyötyä juuri ollut. Ei ole ollut ukonilmojakaan. Minä kaipaan myös niitä lapsuuden vaihtelevia kesäsäitä, mutta tätä se nyt varmaan vain tulee jatkossa olemaan.
  Ihania kesäpäiviä teille 🌻🌿🌼☀️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi7/7/22 13:20

   Kyllä :) Harmi on ja paha juttu jos kesät aina vaan ovat kuivia ja kuumia!
   Sadetta sinnekin ja muutenkin ihania kesäpäiviä<3

   Poista
 3. Sadetta täälläkin on ollut kuuroittain, jossain siis enemmän, ja vieressä ei sitten yhtään. Kasvit toivottavasti puskevat pian taas uudella innolla - ja toisaalta tuo kaikkihan on vain jälkeä hyvästä kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä myös sateen raja on kuin viivoittimella vedetty. Uskon että kasvit innostuvat kasvamaan kun saivat kunnon kylvyn.

   Poista
 4. Jonkinlainen ukkonen oli kerran alkukesästä. Eilen piti alkaa sateinen viikko, mutta vettä tuli vain vähän aikaa. Tänään ei ole satanut ollenkaan.
  Vettä saisi tulla hissukseen, niin ehtisi maakin imeä ja kasvit tykkäis. Raekuurot ei ole oikein kasviystävällisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä meillä ei ukkosta melkein koskaan ja siksi tykkäsinkin eilisestä ukonilmasta. Monta kertaa on saanut jo pettyä tänäkin kesänä kun ennustetut sateet ovat kiertäneet saaremme kaukaa. Hiljainen sade olisi parasta.

   Poista
 5. Huh huh - onpa teillä ollut melkoinen myräkkä siellä! Raekuurot ovat ikäviä ja kasvit eivät oikein kestä niitä. Toisaalta onhan sade hyväksi luonnolle mutta kun tulee noin voimalla niin saa aikaan myös paljon pahaa puutarhassa. Meillä ei ole satanut Espoossa kuin ihan aavistuksen viime yönä. Ei ukkosta lainkaan. Säälittää luonto ja tämä veden puute. Kasvillisuus on ihan nuupahtanutta ja ruohikot ovat palaneen keltaisia. Vettä kaivattaisiin kyllä kipeästi jotta kasvit toipuisivat. Toivotaan, että saataisiin virkistävää sadetta myös meille.

  VastaaPoista
 6. Aikamoinen määrä rakeita tullut siellä. Täällä on nyt parina iltana ja yönä satanut vettä ja se on kyllä kummasti raikastuttanut ilmaa.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista