02/08/2022

Onko kesä jo lopussa, ota kantaa!Tänään luin paikallislehdestä jutun joka olisi voinut olla mielipiteiltään itseni kirjoittama. Kirjoittaja (Amanda Fagerström, Nya Åland) kirjoitti nimittäin siitä, miten elokuuta pitäisi nykyistä enemmän pitää kesäkuukautena.

Ihan samoin ajattelen itsekin. Joka "syksy", eli heinä-elokuun vaihteessa viimeistään, alkaa sosiaalisessa mediassa, tv:ssä ja lehdissä kesän hyvästely, vaikka kesästä on vielä kolmannes jäljellä.

Olen sen ikäinen, että minun kouluaikanani kesäloma oli kolme kuukautta ja "syksy" tuli vasta ensimmäinen syyskuuta, eli silloin kun koulut alkoivat. Elokuu on useinkin helteinen ja kaunis, ja hämärtyvät illat ovat aivan ihania. 

Silloin kun kesäloma oli tuo kolme kuukautta, olivat tietenkin muut koululaisten lomat jonkin verran lyhyempiä. Mutta onko tosiaan tarpeellista että koululaiset saavat kahden viikon joululoman, niin kuin muistaakseni viime jouluna täällä? Nauttisivatko lapset enemmän siitä, että saisivat pidemmän kesäloman?

Ajat ovat muuttuneet ja nykyisin moni perhe matkaa eteläisiin maihin joulu-ja hiihtolomilla. Sellaisia matkoja ei minun lapsuudessani juurikaan tehty, joten lyhyempi loma riitti. Joten jos talveen tarvitaan noita pitkiä lomajaksoja, niin vielä jää ilmoille sellainen ajatus, että voisiko kesälomia myöhäistää. 
Nyt kun eletään vasta elokuun toista päivää, on jo esim. Maarianhaminan kävelykatu palautettu normaaliin pituuteensa, eli lyhennetty, ja monet kahvilat ovat jo kutistaneet aukioloaikojaan. 

Täällä Ahvenanmaalla nuo kesäkahvilat yleensä availevat vasta juhannuksesta, tai hiukan sen jälkeenkin ja kun ne nyt jo sulkevat oviaan, niin on kausi tosi lyhyt.

Ajattelisin, että kun mantereella koulut keväällä loppuvat useimmiten heti touko-kesäkuun vaihteessa, niin olisi sieltä tulevien matkailijoiden vuoksi hyvä avata kesäkahvilat ym. jo heti kesäkuun alussa.

Ja toisaalta, kun ulkomaiset turistit usein saapuvat vasta heinäkuun loppupuolella, niin heiltä jää kokematta monikin hieno paikka täällä kun monet paikat ovat jo kiinni, tai ainakin supistaneet aukiolojaan roimasti.

Kesä on lyhyt ja vielä lyhyemmältä se tuntuu kun elokuuta ei enää noteerata kesäkuukaudeksi, ainakaan ihan täysin.Itse, nykyisin ikuisena lomailijana, olen ehkä väärä ihminen puhumaan siitä, miten työssä käymisestä huolimatta voisi kesästä vielä nauttia, mutta kukaanhan ei kai työskentele 24h vuorokaudesta? Vielä jää illat  ja viikonloput, tai vuorotyöläisilläkin kaikki vapaat, aikaa nauttia kesästä, joten pidetään elokuu vielä täytenä kesäkuukautena, niin syksy ja talvikin tuntuvat sitten hiukan lyhyemmiltä.

Mitä mieltä itse olet nykyisestä järjestelmästä? Onko hyvä, vai voisiko sitä jotenkin muuttaa?


MUKAVAA KESÄPÄIVÄÄ SINULLE!

💛💛💛kuvat: Pixabay

22 kommenttia:

 1. Anonyymi2/8/22 10:05

  Juuri näin - kesä jatkuu vielä vähintään elokuun ja usein myös syyskuulla on lämmintä ja kaunista. Itsekin olen ihmetellyt Suomen kesätapahtumia, kahviloita ym. kun ne loppuvat heinäkuun loppuun vaikka ulkomaiset turistit lomailevat usein vasta elokuussa täällä... ja kesän lyhyydestä valittavat juuri ne jotka lopettavat kesän vieton heinäkuuhun. Oikeastihan kesäkuukausia on kolme ja alkusyksyn kuukaudetkin ovat nykyisin hyvinkin kesäisiä.

  VastaaPoista
 2. Komppaan sinua ainakin osittain tässä kesä-asiassa.
  Vuodet Hollannissa saivat aikoinaan silmäni avautumaan. Siellä varsinainen lomakuukausi oli juuri elokuu. Usein elokuu on täällä pohjolassakin vielä mainiota sesonkia kesäjuttuihin, vaikka varsinainen kesäloma olisikin jo loppu. Nimittäin ne samettiset illat jne. Ja toki kannattaisi varmasti kerätä kaikki turistien kantamat roposet talteen koko kaudelta mahdollisimman tarkasti.
  Koululaisten kesälomia en ehkä pidentäisi, koska pienimpien koululaisten vanhemmilla olisi todella vaikeata huolehtia lastenhoidosta. Nykyisinkin vanhemmat joutuvat usein lomailemaan peräkkäin, eikä perheen yhteistä loma-aikaa välttämättä ole. Mutta sen sijaan koululaisten lomat voisivat todellakin alkaa vasta vähän myöhemmin. Alkukesästä säät ja uimavedetkin ovat vielä yleensä aika vilpoiset, eikä Jaakon kylmä kivikään heinäkuun lopussa taida ihan kovin nopeasti vesien lämpötiloihin vaikuttaa ;) Toisaalta vuoden vaihteeseen kuuluvat lomapäivät talvella ovat kyllä tarpeen niin oppilaille kuin opettajillekin -ihan omakohtaisesti tämä on tullut monta kertaa todettua.
  Huh huh. Taitaisi olla aika availla taas omaa blogia, koska tänne tuli tällainen kilometrisepustus :) Pahoittelut siitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuuhan onkin, ainakin Keski-Euroopassa, se pääasiallisin lomakuukausi. Tuo koululaisten kesälomien pidentäminen onkin hankala juttu. En kyllä tajua miten silloin kun itse olin lapsi, pystyttiin nuo pitkät kesälomat viettämään. Muistan vaan että aina mentiin kavereitten kanssa uimaan, pelaamaan, leikkimään jne. Joululoma on todella tarpeen, mutta kaksi viikkoa tuntui viime vuonna kyllä hiukan pitkältä.
   Ei haittaa ollenkaan vaikka kommentoi hiukan pidemmästi, päinvastoin. Ja pyysinhän ottamaan kantaa!
   Mukavaa elokuuta sinulle!

   Poista
 3. Minulla vasta kesäloma alkoi! Meillä pyörii kesälomat toukokuun alusta syyskuun loppuun. Jos perheessä ei edes ole koululaisia, voi lomakausi olla täysin noista perinteisistä kuukausista riippumaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sinä kun pidät lomasi nyt kun suurimmalla osalla työikäisistä on loma jo pidetty. Jos ei ole kouluikäisiä lapsia, niin lomailun ajoittaminen sujuu paljon helpommin.
   Mukavaa lomaa sinulle!

   Poista
 4. Nyt puhut ihan minun suullani! On todella tylsää, kun kaikki ovat jo ihan syysmielellä heti koulujen alettua. Me lähdemme kesälomareissulle vasta 15.8. Menemme Ruotsiin ja varmaan siellä on samoin kuin meilläkin kaikki paikat jo kiinni, kun ei ole enää koululaisia kesätöissä.
  Nyt ennustetaan helteiden palaavan, eli kuumaa voi koululaisilla olla, joten se kesälomien siirtäminen hiukan eteenpäin ei varmasti olisi pahitteeksi.
  Hyvää kesänjatkoa teille 🐞🌻🏊☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Väkisinkin tuntuu sitten syksy pitkältä jos se jo nyt aloitetaan! Voi olla että Ruotsissa on sama meininki kuin Suomessa ja varsinkin täällä Ahvenanmaalla. Mutta taitavat ruotsalaiset kuitenkin aloittaa lomansa myöhemmin kuin me, sillä alkukesästä heitä ei kovin paljoa näkynyt täällä, mutta nyt heitä on todella paljon.
   Voisi kyllä olla hyvä ajatus että koulujen lomat siirrettäisiin hiukan myöhemmäksi.
   Samoin sinne teille ja mukavaa lomaa! Toivottavasti häät sujuivat hyvin.

   Poista
 5. Elokuu on ihan ehdottomasti vielä kesäkuukausi. Ihania lämpimiä päiviä, mutta ei pakahduttavan kuumaa kuitenkaa:)
  Kaunista elokuuta sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on. Kyllä voi elokuussakin vielä hellettä tulla. Nyt toivon totisesti sadetta, sillä täällä on ihan järkyttävän kuivaa.
   Samoin sinulle, ihanaa elokuuta!

   Poista
 6. Meillä kesän viimeinen (liikkuva) lomaviikko vietetään vasta syyskuun lopussa. Miksi ihmeessä elokuu ei muka olisi kesää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte hienoja lomaviikkoja. Sitä minäkin ihmettelen miksi elokuussa muka jo olisi syksy.

   Poista
 7. Vielä on koko elokuu kesää jäljellä vaikka arki alkaakin, se ei kesää poista. <3 Toivottavasti lämmintä pukkaa vielä elokuussa. On kesä vaan ihana.

  Aurinkoisia kesäpäiviä elokuulle Kristiina. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin on ja töiden jälkeenkin jää vielä aika monta tuntia aikaa nauttia kesäisistä päivistä tai illoista. Lämmintä saa mielellään olla, muttei sentään enää helteitä minun puolestani. Moni voi tietysti olla eri mieltä :)
   Kiitos samoin sinulle<3

   Poista
 8. Vielä on kesää jäljellä - laulun sanoja lainaten. Vaikka syyslukukausi alkaa ensi viikolla, niin olen ihan kesämielellä. Luonnossa on merkkejä kesän kääntymisestä syksyä kohti. Tämä marjakausi on ihanan innostavaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On koko elokuu ja syyskuussakin vielä usein on kesäisiä lämpötiloja. Täällä koulut eivät ala vielä ensi viikolla.

   Poista
 9. Kesä ei todellakaan ole vielä lopussa. Ensimmäinen kommentoija kirjoittikin jo kaiken sen, mitä myös minä näistä asioista ajattelen :) Meriveden lämpötila on täällä itäisellä Suomenlahdella juuri nyt +21 ja ilma +24 eli saadaan nauttia mitä ihanimmista kesäkeleistä. Oikein hyvää loppukesää sinne sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaakin ihan unelmalämpötiloilta, sekä veden että ilman lämpötilat.
   Hyvää loppukesää sinullekin ja suotuisia säitä!

   Poista
 10. Kyllä kesä jatkuu vielä. Mutta ymmärrän myös tuon, että paikat laitetaan kiinni. Itse kamppailen omassa työssäni sen kanssa, että kesätyötenkijät palaavat kouluihin ensi viikolla ja ei vaan pystytyä pienellä paikkakunnalla saamaan kesätyöntekijöitä matkailukohteisiin, jotka voisivat olla työssä vielä elokuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä se vaikeus kesäpaikkojen auki pitämisessä. Jotain olisi keksittävä.

   Poista
 11. Kyllä kesä jatkuu vielä vaikka koulut alkavatkin ja monilla on kesälomat jo lopulla. Itselläni alkoi juuri kesäloman 3. ja viimeinen viikko - yhden viikon jätän säästöön. Suomessa viralliset kuukaudet, jolloin kesäloma voidaan pitää ovat touko-syys mutta itse kesäksi lasketaan kesä-heinä-elokuu. Kuten Mari tuossa aiemmin kirjoittaa ongelmaksi tulee monissa paikoissa se, että kesätyöläiset (usein koululaisia, opiskelijoita) joutuvat palaamaan takaisin opinahjoon ja samalla edelleen vakinaisten työntekijöiden kesälomat pyörivät. Harmi sinänsä koska meitä lomalaisia on sekä kotimaasta että myös ulkomailta Suomessa ja haluaisimme nähdä sekä kokea vielä asioita kun lomalla kerran ollaan.

  Minusta syysloma voitaisiin unohtaa ja antaa oppilaitoksille pidempi kesäloma. Ehkä koulujen kesäloma voitaisiin aloittaa vaikka vasta kesäkuun 2.viikolla ja jatkaa siitä sitten syyskuuhun saakka. Ja useinhan hyvin kesäistä on vielä syyskuussa melkein kuun loppuun kuten tuolla jo ensimmäinen kommentoija totesi.

  Meidän pitäisi enemmän oppia elämään oikeiden vuodenaikojen mukaan eikä niinkään ajatella kesän loppumista elokuun alkuun. Facebook tuputtaa jo joululehtien tilaamista heinäkuun lopussa. Näin eilen naisen, jolla oli jalassaan nahkaiset talvisaappaat ja mittarissa oli asteita +23C ja minulla oli sandaalit. Tiedän, että moni pakkaa jo kesävaatteetkin pois ja siirtyy syysvaatteisiin. Mahtaa olla hiki :)

  Se, että "elämme koko ajan aikaamme edellä" johtuu kaupasta ja sen markkinoinnista. Joulun puskee kauppoihin lokakuun lopussa. Tammikuun 2.päivänä kaupassa on jo Runebergin tortut ja laskiaispullat. Helmikuussa pääsisäismunat usein yhdessä tippaleipien kanssa. Eli jokainen näistä juhlista hiipii elämäämme kaupan avustamana viikkoja ellei jo kuukausi aikaisemmin. En pidän tästä ollenkaan.

  Minä kirjoitin muutamia vuosia sitten omaan blogiini postauksen "Miksi elämme aina aikaamme edellä". https://www.marjonmatkassa.fi/2018/03/miksi-elamme-koko-ajan-edella-aikaa.html

  UGH - olen puhunut! Sorry kun tästä tuli näin pitkä jaaritus. Olen itse asiassa aloittanut tätä kännykällä kaksi kertaa mutta näin lomalla on tullut aina joku keskeytys ja teksti hävinnyt.

  Kivaa elokuista viikkoa Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän se ongelma on että koululaiset palaavat jo näin aikaisin opinahjoihinsa.Mielestäni olisi ihan järkevää aloittaa koulujen kesälomat hiukan myöhemmin ja vastaavasti sitten elokuu olisi vielä lomaa.
   Totta onkin tuo että kaikki alkaa nykyisin yhä aiemmin ja aiemmin. Kiitos hyvästä kannanotosta. Ei ollut yhtään liian pitkä vaan asiaa kaikki mitä kirjoitit.

   Sinulle myös oikein hienoa alkavaa viikkoa ja työniloa<3

   Poista