14/04/2022

Mämmi, suosikki vai inhokki? Memma, älskar el. avskyr?


🐣🐤HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ! GLAD PÅSK! 🐤🐥


Kevään juhla, pääsiäinen on käsillä. En koristele kotia ihmeemmin, sillä olemme poissa suurimman osan pääsiäisestä. Tuntuukin mukavalta päästä hiukan muualle, sillä kaksi ja puoli vuotta on vietetty melkeinpä vaan kotona.

Pääsiäisen sää on usein oikullinen ja niin taitaa olla tänäkin vuonna. Mutta samat pääsiäisherkut kuitenkin taitavat useimpien pöytään löytää. Pääsiäisen ruokiin kuuluu ainakin lampaan-ja karitsanliha, kananmunat, parsa, mämmi, suklaamunat, pasha ja erilaiset leivonnaiset.

Näistä erityisesti mämmi kuuluu herkkuihin, jota ei juurikaan muuten syödä kuin pääsiäisen aikaan.

- ooo -

Nu firar vi vårens högtid, påsk. Jag pyntar inte så mycket till påsken i år, då vi är bortresta dom flesta dagar under påsken. Det känns bra att få komma bort hemifrån, då man har varit mest bara hemma de senaste två åren. 

Påskvädret brukar oftast vara ganska varierande, och så blir det väl i år också. Men samma maträtter tycks vara populära också nu som förut; lammkött, ägg, sparris, memma, chokladägg, och olika bakverk.

Memma hör till de delikatesserna som vi äter nästan bara vid påsktiden.






Mämmi on satoja vuosia vanha ruoka ja sitä on valmistettu jo 1100-1200-luvuilta lähtien. Se valmistetaan ruisjauhosta, maltaista ja vedestä.

Mämmi liittyy uskontoon, sillä paasto päättyy pääsiäisenä ja silloin voitiin taas herkutella. Pitkäperjantai oli kuitenkin niin pyhä päivä, ettei silloin katsottu sopivaksi laittaa ruokia ja senpä takia silloin syötiinkin kylmiä, hyvin säilyviä ruokia, kuten mämmiä.

Alkuperäinen mämmi oli karkeampaa, eikä yhtä makeaa kuin nykymämmi. Nykyään mämmiin voidaan lisätä mausteeksi siirappia ja pomeranssia, tai vaikkapa appelsiinihilloa.

Perinteisesti mämmiä on nautittu sokerin ja kerman tai maidon kanssa, nykyään myös vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Jopa uusia mämmituotteita, kuten mämmijäätelöä ja kerrosmämmejä on saatavilla.

Ruisjauhoista valmistettu mämmi on suomalainen keksintö, eikä täysin samanlaista tunneta muualla. Suomessa syödään pääsiäisen tienoilla n. 1,7 milj.kiloa mämmiä joka vuosi.

- ooo -

Memma har man lagat redan från 1100-1200 talet. Den lagas av rågmjöl, malt och vatten. 

Memma hör till religiöska traditioner, för fastan slutar på påsken och då kunde man igen njuta av delikatesser. Långfredagen var en helig dag och man tyckte att det inte var lämpligt att koka någonting, och därför åt man bara kalla rätter som kunde förvaras bra, som memma.

Memma på den tiden var grövre ,och inte lika sött som dagens memma. I dag kan man smaksätta memman med sirap och pomerans, eller fast med apelsinsylt.

Man brukar njuta memma med socker och grädde eller mjölk, men nuförtiden äter många den med vaniljsås eller glass. Nya memmaprodukter har också kommit i affärerna tex. memmaglass.

Memma, som lagas av rågmjöl är en finsk produkt. I Finland äter vi ca 1,7milj.kg memma varje år vid påsken.



MITÄ HERKKUJA KUULUU SINUUN PÄÄSIÄISEESI?
VILKA DELIKATESSER HÖR TILL DIN PÅSK?


🐤🐤🐤


kuvat: Pixabay





29 kommenttia:

  1. Mämmi on ehdoton pääsiäisajan herkku.
    Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista pääsiäistä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on minustakin. Ilman sitä ei ole pääsiäistä!
      Sinne myös leppoisia päiviä ja lämmintä.

      Poista
  2. Niin se on pääsiäinen käsillä. Leivottu on mm. sitruunabebeitä ja rahkapiirakoita. Nyt meillä kohta paistuu takassa kinkku. Nuoremman tyttäremme mies sai joululahjaksi työnantajaltaan ison kinkun ja halusi tuoda sen meille. Ensin ajattelimme viedä sen Perniöön savustettavaksi, mutta kuitenkin päädyimmekin paistamaan sen tavalliseen tapaan.
    On meillä myös karitsaa ja kalaa, koska kaikki perheessämme eivät syö possua. On munia ja muita tavallisia pääsiäisherkkuja. Ja tietysti mämmiä, ihan vaan tavallista mämmiä kerman ja sokerin kera.
    Nyt 98 1/2-vuotias äitini teki vielä pari vuotta sitten itse mämmiä oikein tuohirovikoihin, kuten on koko elämänsä tehnyt.
    Lapsena meillä ei pitkäperjantaina syöty lämmintä ruokaa, vaan juuri mämmiä, lähellä palvisaunassa palvattua kinkkua, munia ja itse leivottua ruisleipää. Muuta ei kaivattukaan. Niin ihanalta nuo kaikki maistuivat.
    Oikein ihanaa pääsiäisenaikaa ja matkaa (?) teille☀️🐰🐇🐣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunabebeet kuulostavat ihanilta. Nauttikaa kinkusta, uskon sen sopivan ihan hyvin pääsiäiseenkin. Entisaikaan mämmi tosiaan tehtiin ihan oikeisiin tuohiroveisiin (mitenkä tuo rove-sana mahtaa taipua?) Meilläkin on appeni tekemä pieni rove tallessa, mutta siinä ei ole koskaan mämmiä ollut, vaan on ihan koristeena mökillä.
      Ihanaa perhepääsiäistä teille! Me lähdemme huomenna iltapäivälaivalla Turkuun.

      Poista
  3. Ehdottomasti pääsiäisenä kuuluu nauttia mämmiä. Olen tottunut syömään sitä jo lapsena. Olen tehnyt mämmistä myös pääsiäisenä joskus jäädykettä ja siitä ovat pitäneet nekin, jotka normaalisti sanovat "ehdottomasti EI" mämmille.

    Meillä syödään usein pääsiäisenä kalaa ja kanaa. Tämän pääsiäisen menu on vielä vähän avoinna mutta saattaa olla pöydässä onkin lihaa. Kananmunia on myös kalojen kanssa aina pääsiäispöydässä tarjolla. Itse pidän myös pääsiäislimpusta, jota en kyllä itse paista vaan ostan sen kyllä valmiina. Yksi lapsuudenmuisto on aina mukana eli meillä tehtiin rahkapiirakkaa, jota kyllä taas leivon pääsiäiseksi.

    Oikein ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle Kristiina ja mukavaa matkaa myös pitkästä aikaa - nauttikaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Varmaan aika jännä kokemus tuo mämmijäädyke. Rahkapiirakkaa olen joskus itsekin leiponut.
      Sinne myös oikein mukavaa pääsiäisen viettoa<3

      Poista
  4. Meillä minä syön mämmiä neljänneksen ropposesta ja mies loput sekä mahdollisesti toisen kokonaan. Tykkään enemmän rahkasta. Tein tänään rahkasta ja appelsiinista meidän pääsiäisen perinteen eli aurinkovuoren.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein unohtui eli Hyvää pääsiäistä sinulle!

      Poista
    2. Meillä ehkä taitaisi mennä mämmin syönnissä päin vastoin eli minä söisin enemmän.
      Kaikki tuntuvat tosissaan panostavan pääsiäisen herkkuihin.
      Hyvää ja maukasta pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  5. Me olemme mieheni kanssa näissä juhlissa huonoja perinteiden vaalijoita. Syömme juhlasta riippumatta sitä, mikä parhaiten maistuu.

    Noloa myöntää, mutta en tykkää mämmistä. Monen, monen velvollisuussyömisvuoden, ehkä jopa vuosikymmenen jälkeen olen antanut itselleni luvan olla syömättä mämmiä. Pääsiäisen perussanoma ei siitä onneksi miksikään huonone.

    Ihanaa pääsiäisen aikaa 🥰!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin viisasta että syö juuri sitä mistä tykkää ja kaikesta ei voi tykätä. Mulle pääsiäinen sitten taas on enemmänkin kevään iloinen juhla kuin mikään uskonnollinen juhla.
      Oikein ihanaa ja leppoisaa pääsiäistä sinulle <3

      Poista
    2. Ehkä pääsiäinen on minullekin enemmän iloinen kevään juhla. Se ei parane mämmillä.

      Poista
    3. Niinpä. 😊🐥🐣

      Poista
  6. Ihanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle

    VastaaPoista
  7. Mämmiä en ole syönyt vuosiin, vaikka onhan se ihan ok, kun päälle kaataa todella runsain mitoin kermaa, tai vielä mieluummin vaniljakastiketta ;) Meidän pääsiäisherkkuihin kuuluu mm. mangojuustokakku sekä suklaa(munat).
    Olemme kipparini kanssa tosi huonoja pääsiäisperinteiden vaalijoita, joten syömme mitä kaupasta ja kaapeista sattuu löytymään. Useimmiten kalaa, kanaa, pastaa yms.
    Oikein hyvää Turun reissua ja mitä ihaninta pääsiäisen aikaa teille ❤︎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mämmin syön minäkin kerman ja sokerikuorrutuksen kanssa. On kokeiltu vaniljakastikkeen kanssakin. Mangojuustokakku kuulostaa juurikin ihanalta.
      Kiitos ja mukavia pääsiäispyhiä sinnekin<3

      Poista
  8. Kiitos Suvi. Mämmi tuntuu kyllä jakavan mielipiteet, joko tykkää tai sitten ei syö ollenkaan. Kermaa ja sokeria siihen pitää laittaa.

    VastaaPoista
  9. Kyllä, mämmi kuuluu pääsiäiseen. Yleensä syön sitä pienen maitotilkan kanssa, mutta viime vuosina olen syönyt myös vaniljakastikkeen kera 💚 Mekin olemme pääsiäisenä poissa kotoa, joten enemmälti ei ole tullut pääsiäistä laitettua.
    Mukavaa pääsiäisen aikaa 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Päästään vähän helpommalla tänä vuonna kun ei tarvitse kaupoissakaan jonotella.
      Kiitos samoin <3

      Poista
  10. Todellakin on suosikki ja kuuluu pääsiäiseen <3 Söimme toissa iltana koko tuokkosen. Eilen ostin jäisen version. Hyvä ettei nuoltu sitä mämmijätskinä :D Päälle ripsaus mämmiä ja luraus kermaa tahi vaniljakastiketta. Postauksessani kerroin lammaspaimenen paistoksesta ja sen lampaattomasta versiosta. Ne ovat kyllä hyviä! Rahkapiirakkaa tulee myös tehtyä erityisesti näin pääsiäisenä. Piirakan päälle auringon keltaisia persikkaviipaleita. Melkoista herkuttelua tämä pääsiäisen aika :) Herkullista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei olla vielä syöty yhtään. Tuokkonen menee hujauksessa. Lampaanliha on kyllä hyvää. Ei taida pääsiäisherkut olla ihan terveellisemmastä päästä.
      Kiitos samoin!

      Poista
  11. Mämmi jää meillä kauppaan, ehkä pitäisi sisällyttää pääsiäisen ruokailuihin, koska todellakin on niitä harvoja todellisia kausiruokia mitä enää on... Oman pääsiäisen herkut koostuvat perussuklaasta, jäätelöistä ja sitruunaisista leivonnaisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei mämmistä pidä, niin voi kai sen suosiolla jättääkin kauppaan, riittää sitten paremmin niille jotka tykkää :)
      Hyviltä kuulostavat teidänkin pääsiäisherkut.

      Poista
  12. Oj, jag hade ingen aning om att vi äter så mycket memma! Min favorit är nog faktiskt memma på LCHF-vis som kan lagar själv. Ett stort måste! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Det visste inte jag heller innan jag läste på yle:s sida. Låter gott memman som du lagar själv.
      Glad påsk till dig!

      Poista
  13. Ehdottomasti mämmiä ja sitä on ostettu jo usealla viikolla. Tein muuten aikoinaan amiksessa ite mämmiä ja sehän olikin pitkäaikaista keittämistä!
    Myös rahkapiirakka kuuluu pääsiäiseen ja usein myös rahkatäytteiset pullat.
    Ja ruokana yleensä kanaa tai lohta, munia ja sitruunaa vähän joka ruokaan!
    Hyvää ja herkullista pääsiäisenaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mämmiä en ole koskaan itse tehnyt, mutta voin kuvitella että se on vielä parempaa kuin valmiina ostettu. Herkkuja ovat muutkin pääsiäisruoat jotka mainitset.
      Samoin sinulle!

      Poista
  14. Mämmiä en pysty syömään, kun olen maltaille allerginen. Pashaa syön ja suklaamunia :)
    Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos allergiaa, niin ehdottomasti ei kannata syödä vaikka tykkäisikin. Pasha ja suklaamunat ovat herkkuja!
      Oikein ihania pyhäpäivien jatkoja sinulle💜

      Poista