19/08/2022

Voiko näin vaikeaa ollakaan?Miten vaikeaa voi uusien silmälasien hankkiminen olla?! No, sanoisin että tällä kertaa tosi vaikeaa. Käytin puoli päivää ajanvarauksiin, sitten kun ensin pääsin niin pitkälle.

Uusien lasien hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, sillä nykyiset lasini ovat metallia ja ne ovat aiheuttaneet minulle kutinaa silmien alle siihen kohtaan missä kehykset koskettavat ihoa. Olen yrittänyt sietää kutinaa ja kärsiä, sillä lasien ostaminen ei ole mikään pikku juttu, ei rahallisesti, eikä muutenkaan kun asuu saarella jossa on tasan kaksi optikkoliikettä.Kun olin tehnyt päätöksen uusien lasien ostamisesta, marssin ensin isompaan noista kahdesta liikkeestä. Siellä oli tupa täysi ja rupesin itsekseni katselemaan ja sovittelemaan laseja. Laseja oli vaikka kuinka paljon, mutta kun mulla oli kriteereinä, että lasien tulee olla muoviset tuon allergian vuoksi ja mielellään tummahkot pokat ja niissä tulee olla jokin "juju", niin valikoima supistui kummasti. Löysin kuitenkin yhdet, SIIS VAIN YHDET, joista tykkäsin ja jotka sopivat kasvoihini.

Olin vihdoin odottamisen jälkeen saanut nuoren myyjän käsiini ja sanoin että ostaisin ne lasit, mutta ensin tietysti pitäisi varata aika optikolle. Olin kuvitellut että näkötarkastukseen pääsee ehkä korkeintaan viikon odotuksella, mutta hämmästyksekseni hän sanoi että tarkastukseen pääsisi vasta lokakuussa. Kun siinä vaiheessa rupesin epäröimään, enkä olisi halunnut odottaa niin kauan, niin hän sanoi että voi katsoa jos on tullut peruutusaikoja. Yksi peruutusaika olisi ollutkin syyskuun puoliväliin, mutta ajattelin siinä vaiheessa että haluan ensin mennä katsomaan tuohon toiseen optikkoliikkeeseen joka kaupungissamme on. Ehkä siellä olisi enemmän valinnan varaa ja näkötarkastukseen pääsisi aikaisemmin.
Siellä olin ainoa asiakas ja rupesin kyselemään näkötarkastuksen mahdollisuutta, toivoen saavani sen aiemmin kuin äskeisestä liikkeestä. Mutta ei toteutunut toiveeni. Ensimmäinen vapaa aika olisi sielläkin ollut joskus lokakuussa.

En mitenkään halunnut odottaa niin kauan, että olisin saanut lasit vasta joskus marraskuussa, sillä sen verran epämukavilta nykyiset lasini tuntuvat.

Miesmyyjä oli tosi mukava ja avulias ja olisin mielelläni ostanut uudet lasit heidän liikkeestään. Hän sanoi, että jos minulla on mahdollisuus mennä näkötarkastukseen vaikka mantereelle, johon pääsee nopeammin, niin voisin tulla lasireseptin kanssa sitten heille hankkimaan lasit. Näin saisin uudet lasit paljon nopeammin.

Olemmekin menossa Turkuun lähiaikoina ja siellä olisin voinut mennä näkötarkastukseen. Mutta sitten muistin miten hankalaa oli, kun viimeksi ostin lasit Turusta ja ne eivät istuneetkaan oikein hyvin nenälleni. Oli matkustettava pitkä matka että sain ne muokattua paremmiksi.

Seuraavaksi keksin katsoa Ruotsin silmälasikauppojen tarjontaa. Olin jo tilaamassa aikaa Norrtäljeen, jonne meiltä matkustaa parissa tunnissa. Mutta siellä oli sama ongelma kuin täällä Ahvenanmaalla, eli aikoja ei saanut kuin aikaisintaan marraskuuhun. Uskomatonta!

Kyllä nyt jo otti päähän aika rankasti. Nyt tuntui jo se ensimmäisen paikallisen aika syyskuun puoliväliin ihan siedettävältä. Mutta kun siellä oli valikoima niin huono.Olin netistä tutkinut mantereen silmälasiliikeiden tarjouksia ja valikoimia ja viimein päädyin soittamaan siihen liikkeeseen josta sanotaan että "Olisi kannattanut käydä Specksaversillä". Sieltä vastasikin erittäin mukavan ja ystävällisen tuntuinen naishenkilö.

Vapaita aikoja oli ihan vaikka kuinka paljon ja sama oli tilanne kaikissa muissakin mantereen liikkeissä joiden nettivaraussivustoilla vierailin. Aikoja oli saatavissa melkeinpä samalle päivälle!

Olin katsonut allakkaani ja todennut että syyskuun viides päivä olisi oikein sopiva päivä Turun matkalle. Lähtisimme aamuyöllä laivalla, olisimme perillä aamukahdeksalta ja takaisin kotiin tulisimme iltalaivalla.

Kerroin tuolle henkilölle toiveeni ja hän totesi että se sopisi heillekin, mutta että pitäisikö minun varata aika silmälääkärille, eikä optikolle. Olin tullut kertoneeksi että muutama vuosi sitten, entisiä laseja hankkiessani, silmälääkäri oli todennut silmissäni pienen alkavan kaihin. Olen sen jälkeen käynyt toisellakin silmälääkärillä ja hän ei puolestaan löytänyt minkäänlaista kaihia silmistäni.

Myymälässä ei nyt kuitenkaan uskallettu ottaa riskiä silmieni suhteen ja sanoivat että he vaativat silmälääkärin tarkastuksen. No, heillä ei sitten ollut aikoja kuin johonkin viikkojen päähän. Mutta he vinkkasivat, että voinhan mennä mille tahansa silmälääkärille ja tulla sitten reseptin kanssa heille laseja valitsemaan.

Niinpä tilasin yksityiseltä lääkäriasemalta ajan silmälääkärille ja sain sen juuri tuolle haluamalleni päivälle. Aikaisemminkin olisin päässyt, mutta tuo päivä oli sopiva.

Nyt sitten seurailen eri liikkeiden tarjouksia ja kun olen näkötarkastuksessa käynyt, menen siihen liikkeeseen jolla on parhaat edut.

Sitten vielä jännitin että saanko tuolle päivälle laivasta paikat meille ja autolle, sekä hytin. Onneksi se sentään onnistui hiukan paremmin kuin nuo muut ajan tilaukset.

Että on tässä pienellä paikkakunnalla, johon kuljetaan laivalla, myös näitä miinuspuolia. Mutta tuntuu kummalliselta ettei tänne saada riittävästi optikkoja, muusta hoitohenkilökunnasta puhumattakaan. Ja jännää sekin, että siinä kun mantereella suunnilleen "kukaan ei halua kouluttautua hoitoalalle", oli täällä juuri alkaneeseen sairaanhoitajakoulutukseen hakijoita yllin kyllin. Kahtakymmentä opiskelupaikkaa haki kahdeksankymmentä henkilöä.OIKEIN MUKAVAA JA HIOSTAVAA VIIKONLOPPUA!
💛💛💛


26 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hankalalta! Kun nyt saisit sen reseptin sitten voisi olla valikoimaa enemmän.

  Ostan itse muuten lukulasini Selectspects.com -nettikaupasta. Koskaan en ole sieltä vielä sopimattomia laseja saanut, vaikka se onkin aikalailla sokkona ostamista. Onnistuu kyllä sekin, kun ottaa vanhoista laseistaan mitat ja seuraa heidän ohjeitaan.

  Onnea "metsästykseen", ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli monimutkaista! Reseptin saan sitten syyskuun alussa ja sitten vaan sen kanssa kauppaan.
   Moniteholaseja en rohkene edes harkita ostaa netin kautta, sillä niiden pitää olla just eikä melkein että niillä näkee mahdollisimman hyvin sekä lähelle että kauas. Muutenhan nuo nettikaupat olisivatkin varteenotettava vaihtoehto. Niin, paitsi se etteivät kaikki edes toimita tänne Ahvenanmaalle kun on tuo veroraja joka hankaloittaa kaupankäyntiä, eli sama kun Britanniassa sen jälkeen kun erosivat EU:sta.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
  2. Kiitos. Kirjoitin muuten tuon nettikaupan nimen väärin, se on selectspecs.com, ylimääräinen t pois nimen lopusta.

   Monitehojen nettiostamisesta minulla ei kyllä ole kokemusta, mutta tosiaan toimittavat lukulasit tuolta hyvin, ja tullit on jo maksettu ja selvitys tehty (UK:n firmahan se on).

   Poista
  3. Pitääpä käydä kurkistamassa tuon nettikaupan sivuilla, jos sieltä saisi jotain inspiraatiota uusiin laseihin.

   Poista
 2. On todella hankalaa! Ja kaikki haluavat yhtäaikaa uudet lasit 🤔 Ymmärrän, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Voin uskoa, että sinulla hermo kiristyi! Toivottavasti lopputulos on helpompi. Lasit on kuitenkin iso ostos ja niiden kanssa pitäisi tulla toimeen aika pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on. Pienen ja joka puolelta kaukana olevan paikan hankaluuksia. Niin vaikeaksi tuli koko homma, mutta onneksi nyt rupeaa selviämään kun pystyin päättämään mihin menen näkötarkastukseen. Ovat niin iso ostos ettei halua tehdä virhevalintaa, vaikka toki liikkeillä on vaihto-oikeus jos lasit eivät tyydytä.

   Poista
 3. No nyt on kyllä hankalaa! Kyllä on iso projekti, kun pitää mantereelta asti lähteä hakemaan palveluja. Toivottavasti laseista tulee sopivat, kun ne lopulta saat.
  Hyvää viikonloppua ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aina hankalampaa kun kauempaa hakee, nimenomaan siinä tapauksessa että jotain pitää korjailla, sillä harvoin lasit, ainakaan minulla, istuvat heti hyvin.
   Hyvää viikonloppua sinulle myös<3

   Poista
 4. Myös minun pitäisi ruveta pikkuhiljaa miettimään uusien silmälasien hankkimista .... !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä joutuu aina välillä uusimaan, mutta kallista hommaa se on.

   Poista
 5. Minullakin kohta edessä uusien lasien hankkiminen. Meidän tytär tarvitsi ajolasit ja hän teki niin, että kävi näöntarkastuksessa ja sen jälkeen tilasi lasit netistä.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajolasit eivät taida olla moniteholasit, vai kuinka? Monitehoja ei taida kannattaa netistä tilata, sillä niissä on niin tarkat nuo rajat.
   Oikein mukavaa viikonlopun jatkumista sinnekin<3

   Poista
 6. Minunkin pitäisi mennä silmälääkärille. Olen priorisoinut sen vähemmän tärkeäksi asiaksi, vaikka se täytyykin tehdä ennen silmälasien uusimista. Mahdottoman paljon tehtäviä olisi jonottamassa tuolla omalla tehtävälistalla 😞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen kerta kun mulle sanottiin ettei pelkkä optikon tarkastus riitä. Sulla tuntuukin olevan aika hektistä kun monta huolehdittavaa on. Jaksamista sulle!

   Poista
 7. Onpas ollut vaikeaa. Minullakin sama ongelma metallilasien kanssa. Vaikeaa löytää mieluisia muovisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on ollut vaikeaa jo tähänkin asti. Saa nähdä miten sitten kun uudet lasit ovat valmiit, sopivatko. Enää en uskalla metallisia ottaa, sillä tuo kutina ei ole kovin kiva juttu. Ja nyt kun on ollut helteistä, niin kutina on tavallista pahempi. Toivon vaan että löydän muovisista hyvät ja kivat.

   Poista
 8. Menipä vaikeaksi! Täällä mantereella optikkoliikkeitä on jokaisessa kauppakeskuksessa ja pienemmilläkin paikkakunnilla monta vieri vieressä. Ajanvaraus sujuu helposti netissä ja ajan saa lähestulkoon haluamalleen päivälle. Lääkärin aikoja on hieman vähemmän, mutta yleensä jo seuraavalle viikolle löytyy vapaa aika jopa haluamalleen silmälääkärille. Meillä on lähisuvussa glaukoomaa, jonka vuoksi käyn parin vuoden välein silmälääkärillä ja toisinaan siinä välissä optikolla. Optikkoliikkeeseen mennessä näyttää, että seinät ovat täynnä kivoja sankamalleja. Nopeasti ne järkevät ja mieluisat vaihtoehdot kutistuvat muutamaan harvaan.
  Minäkin saan kutinaa ja ihottumaa metallisista sangoista, jonka vuoksi olen siirtynyt kokonaan muovisiin. Olen joskus tilannut monitehoja netistä. Ihan onnistuneita ostoksia olen siten tehnyt. Liikkeessä saa kuitenkin henkilökohtaista apua ja arvioita, mikä helpottaa ostopäätöstä. Silmälasien hinnat ovat tulleet alas esimerkiksi 20 vuoden takaisista. Nykyisin saattaa saada kahdet kivat lasit samalla hinnalla kuin ennen yhdet.
  Toivottavasti silmälääkärikäyntisi sujuu hyvin ja löydät itsellesi mieluisat lasit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Olen niin odottanut että useampia tulisi tännekin. Kaikki isommat liikkeet ja ketjut varmaan pelkäävät kannattavuuden puolesta, kun koko Ahvenanmaalla on kuitenkin n. 30.000 asukasta. Turusta sain tosiaan nyt ihan vaivatta tuon silmälääkäriajan haluamalleni päivälle, täällä meillä se ei onnistu. Luulisi että optikkoliikkeen laajoilta näyttävistä valikoimista löytyisi vaikka kuinka monet mieleiset ja sopivat, mutta kun ei löydy. Ihan houkuttaisi tilata netistä, mutta toistaiseksi en ole uskaltanut. Nyt kyttään tarjouksia useammalta liikkeeltä, jos vaikka onnistuisi saamaan kahdet yksien hinnalla.
   Pidä peukkuja että ostoksesta tulee onnistunut!

   Poista
 9. Kuulostaa todella vaikealta saada itselleen silmälasit siellä Ahvenanmaalla. Varmasti vielä sielläkin on loma-aikoja eli kaikki työntekijät eivät ole töissä kun taas monet juuri kesän jälkeen iltojen pimetessä alkavat miettiä uusia laseja. Onneksi sait ajan silmälääkärille sillä pelkkä optikko ei voi ottaa kantaa/vastuuta jos silmissä on todettu jotain (esim. kaihia). Toivotaan, että löydät vielä kivat kehykset niin joka alkaa elämä näyttää kirkkaammalta. Itselläni on metalliyliherkkyys eli aurinkolasien kanssa täytyy aina olla tarkkana ettei niissä ole metallia. Tsemppiä Kristiina ja oikein mukavaa sunnuntaita sinulle tässä helteessä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on pulaa optikoista samoin kuin silmälääkäreistä, samoin ihotautilääkäreistä, gynekologeista jne. Tuo optikkopula on ihan jatkuvaa, ei lomista johtuvaa. Minun ei myöskään enää kannata edes harkita metallikehyksisiä silmälaseja. Meillä on satanut!!! koko päivän eikä enää onneksi ole hellettä, vaan maltilliset lämpötilat.

   Poista
 10. No jopas oli monimutkaista. Toivottavasti löydät itsellesi nyt sopivat silmälasit. Itselläni on jo valmiina silmälääkärin lähete, mutta olen vitkutellut optikkoliikkeeseen menoa, kun se lasien valinta on niin vaikeaa (ja kallista). Täällä on kyllä optikkoliikkeitä mistä valita, mutta silti olen todella surkea menemään niihin sisään asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella toivon että sopivat löytyvät. Sitten pitää vielä odottaa jokunen viikko että ne ovat valmiit ja sitten matkustaa taas Turkuun niitä hakemaan. Pakko mennä paikan päälle noutamaan, että saa heti kokeilla jos jotain pitää vielä väännellä tai muotoilla.

   Poista
 11. No jopas jouduit ponnistelemaan! Mutta jos sitten lopussa seisoisi kiitos?
  Minä otin vuokralasit eli kahden vuoden sopimus. Kolmen kk:n aika vaihtaa jos ei tykkää tms. Mutta en silti kaikkiin laseihin ole tyytyväinen. Monitehoilla en yksinkertaisesti näe, joten käytössä on melken vallan päätelasit.
  Eli ymmärrän hyvin! Kuinkahan monet pitämättömät lasit olen vienyt optikolle kierrätykseen, huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onnistuu ostos! Minäkin joskus tutkin tuota vuokralasi-sopimusta ja se vaikuttikin tosi hyvältä idealta. Mutta sitten kun pitää ottaa kolmet lasit, niin kuukausiveloitus nousi mielestäni liian suureksi, mulla kun on monitehot ja tuo kuukausiveloitus nousee siten korkeaksi linssien vuoksi.

   Poista