17/08/2022

Japaninvaahtera, puksipuu ja hakuropaju





Sanotaan ettei puutarha ole koskaan valmis ja tämän allekirjoitan täysin. Ja jos tekemisen puute alkaa vaivaamaan, niin ainahan voi kasveja siirtää. Ja kyllä olen siirtänytkin.

Tuskin koskaan on ostamani kasvi jäänyt sille paikalle johon sen olen ensimmäiseksi istuttanut.

Niin kävi tälle puksipuullekin. Istutin sen ensin isoon ruukkuun ja tarkoitus oli että se siinä saisi kasvaa terassilla. Pelkäsin kuitenkin sen talvenkestävyyttä ruukussa ja niin se istutettiinkin maahan etupihalle.

PUKSIPUU "Buxus sempervirens" on ikivihreä pensas, joka Suomessa talvehtii maan eteläosissa. Jos se talvehtii ulkona, niin kevättalvella se on suojattava varjostuskankaalla, jotta lehdet eivät kuivu voimakkaassa auringonvalossa. Lannoitetaan kasvukauden alussa ja vältetään lannoittamista kesällä ja syksyllä.

Leikkaamalla saadaan säilytettyä puksipuun pallomainen muoto. Leikkaus voidaan tehdä heti kun maa on keväällä sulanut.




Toinen uusi hankinta on JAPANINVAAHTERA "Dissectum Garnet", jota olen jo kauan ihaillut ja halunnut itselleni. Istutin sen isoon laatikkoon. Saatat muistaa että juuri samaisessa laatikossa oli alkukesällä HAKUROPAJU, jonka oli määrä saada siinä kasvaa. Kuinka ollakaan, niin sen siirsimme  etupihalle kukkapenkkiä kaunistamaan. Nyt istutin hankkimamme japanin vaahteran laatikkoon, täytin pinnan kivillä ja istutin sekaan pari kuunliljaa.

Eihän siinä mennyt kuin yksi päivä kun olin tullut siihen tulokseen, että japaninvaahterakin olisi turvallisinta istuttaa maahan, jotta talvi ei sitä ottaisi hengiltä.

Aamulla sitten keräsin kivet pois ja kaivelin kuunliljat ylös. Sitten lapioin erikoismullan kottikärryihin ja lopuksi nostimme puun ylös ja veimme sen etupihalle. 





JAPANINVAAHTERA on sirokasvuinen pikkupuu. 
- korkeus 1,5-2m
- kasvupaikka puolivarjoinen, suojaisa
- lannoitus keväällä ja juhannuksen aikaan




Japaninvaahtera istutettiin lopulta kukkapenkin kulmaan. Se on seinän lähellä, joten paikka on suojaisa ja puolivarjoinen. Puun juurelle istutin kuunliljoja, jotka olen saanut jakamalla vanhat kuunliljat.

Kuten kuvasta näkyy, niin kuivuus on tehnyt pihan nurmikon ihan ruskeaksi.





Japaninvaahteralla on kaunis punaruskea väritys ja se tuokin kivasti vaihtelua muun vihreän kasvuston joukkoon.





Tässä kasvaa nyt HAKUROPAJU Salix integra "Hakuro-nishiki" ja uskon että voin  luottaa siihen että se pärjää talven yli.
- hakuropajun lehdet ovat vihreä-puna-valkokirjavat
- saattaa talvehtia Etelä-Suomessa
- kasvupaikka aurinkoinen/puolivarjo
- latvus kestää hyvin leikkausta ja sitä voidaan leikata keväällä ennen
  kasvuun lähtöä. Leikkaus aikaansaa uutta vaaleanpunaista kasvua. 




Nyt alkaa olla aika täyttä kukkapenkeissä, eikä ainakaan tänä kesänä ole enää tarkoitus niitä suurentaa. Nuo kuunliljathan suurenevat tuosta vähitellen, joten tyhjät paikat täyttyvät ajan mittaan. Kivet kukkapenkin keskellä, tässä kuvassa vasemmalla, ovat sitä varten, että on helpompi päästä niitä pitkin kävelemään ja kastelemaan kasveja.

Lue lisää puksipuusta TÄÄLTÄ

Lue lisää japaninvaahterasta TÄÄLTÄ

Lue lisää hakuropajusta TÄÄLTÄ


🌳🌳🌳





12 kommenttia:

  1. Upeita eksoottisia kasveja. Eivät kuitenkaan pärjäisi täällä meillä. Kiva seurata, miten selviävät ensimmäisen talven yli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan takuuvarmaa ei niiden säilyvyys täälläkään ole, mutta uskoisin kuitenkin että elävät talven yli nyt kun ovat maassa.

      Poista
  2. Kauniita kasvihankintoja olet tehnyt. Tuo japanin vaahtera on upean värinen.
    Kaunista loppuviikkoa sinulle Kristiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhamyymälän pihassa on jo monta vuotta viihtynyt samanlainen japaninvaahtera ja olen aina ihaillut sitä.
      Oikein ihanaa loppuviikkoa sinullekin ja paranemisia<3

      Poista
  3. Ihana sinä, puiden ja kukkien siirtelijä!
    Voin niin kuvitella, kuinka illalla istutat kasvin jonnekin ja aamukahvia hörppiessäsi tuumaat että tuohan olisikin hauskempi toisessa paikassa :D. On ihan mahtavaa huomata, että mitään ei tosiaankaan ole kiveen kirjoitettu. Kaikenlaista voi kokeilla ja sitten taas siirtää ne takaisin entisille sijoilleen, jos tuleekin toisiin aatoksiin.
    Minä teen tuota samaa huonekalujen kanssa. No, yritin vähän pihassakin, mutta siihen ei K:n huumori oikein tahtonut riittää vaikka selitin, että sillä tavalla ei tarvitse ostaa uusia kasveja ja silti näyttää ihan erilaiselta.
    Kiva huomata, että hakuropajunne voi noin hyvin ja tuollaisesta japaninvaahterasta minäkin haaveilen.
    Iloisia puutarhapuuhailuja sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä varsinainen siirtelijä. Meillä ei sisällä voi huonekaluja paljoa siirrellä, joten toteutan tuota siirtoviettiä sitten ulkona. Muistelen aina kun vuosia sitten olimme työporukan kanssa vierailulla osastonhoitajamme luona ja ihastelimme hänen puutarhaansa. Silloin hänen miehensä tokaisi että tuo esimiehemme siirtelee kasveja paikasta toiseen, enkä oikein ymmärtänyt miksi hän niin teki. Nyt kyllä ymmärrän!
      Syksy on hyvää kasvien jakamisaikaa ja sillä tavalla todellakin säästää kasvien hankinnassa, ihan halpoja kun eivät ole.
      Mukavaa elokuun loppua sinnekin!

      Poista
  4. Voi, puksipuu oliskin tosi kiva! Joskus mulla oli sellaiset ulko-oven molemminpuolin ruukuissa, mutta ei ne siinä tosiaan kestäneet kuin sen yhden kauden (en edes muista oliko kesä vai talvi).

    Ja heh, tunnistan niin tuon siirtelyominaisuuden :). Itse kanniskelen painavia ruukkuja paikasta toiseen, kun meidän pihan savimaahan ei oikein voi mitään istuttaa. Tai siis voi, mutta ei siinä mikään elä kovin kauaa, vaikka kuinka lisäisi hiekkaa ja multaa sekaan. Se on niin nähty.
    Itseasiassa ajattelin kokeilla tulppaanin sipulienkin istuttamista isoon ruukkuun, kun niistä ei yksikään ole savimaasta putkahtanut keväällä esiin, vaikka kuinka olen toivonut.

    Tykkään tuosta sun japanilaishenkisestä kivien ja kasvien yhdistelmästä. En ole oikein perennatyyppiä, vaan tykkään enemmän justiin tuollaisesta vähän karummasta.

    Hyvää mieltä toivottelen täältä hikisestä toimistosta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauan olen miettinyt puksipuun hankkimista ja nyt sen ostin. Savea on meidänkin pihalla aika paljon, mutta sen päällä on ruokamultaa ja kasvit ovat kyllä pärjänneet hyvin. Sipulikukat ovatkin ihania keväällä ruukuissa. Mulla oli muutamia kukkapenkissä, mutta otin ne kaikki ylös kun en jaksa niitä sitten kukkimisen jälkeen katsella kukkapenkissä niin kauan että lehdet ovat kuihtuneet.
      Karu ja japanilaistyylinen on kovasti omaankin mieleen ja siksi kai tuo kivien ja tuon japaninvaahteran ja puksipuun yhdistelmä kiehtookin.
      Samoin sinne, hyvää mieltä ja hikistä on täälläkin<3

      Poista
  5. Hauskaa piirileikkiä olet leikkinyt istutustesi kanssa! Kauniit istutukset sinulla on. Toivottavasti kasvit selviävät talven yli.
    Ihanaa viikonloppua ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin piirileikkiä :) Pidän itsekin peukkuja että pärjäävät ja nyt se on hiukan varmempaa kun ovat ruukkujen sijaan maassa.
      Oikein ihanaa viikonloppua sinulle myös<3

      Poista
  6. Kivet sopivat istutuksiin ja kukkapenkkeihin mainiosti,ikäänkuin somistavat istutuksia.Pidän tosi paljon tuosta tyylistäsi sijoitella kiviä reunoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään laitella kiviä istutuksien keskelle, niin ei tule liian "söpöä" vaikutelmaa. Kiitos Anonyymi!

      Poista