15/06/2022

Rakensimme tuulensuojan terassille - Vi byggde ett vindskydd till terrassenOlen jo monta kertaa kertonut kuinka meidän kotiterassi on hirmuisen tuulinen ja siksipä aikoinaan kesähuone rakennettiinkin. Olisi kuitenkin kiva oleskella ihan ulkonakin, mutta kun toi tuuli!

No, tuli sitten pohdittua monenlaista mahdollista ratkaisua, jotta paikasta saataisiin edes hiukan tuulettomampi. Terassimme on aika korkealla maasta ja vielä rakennuksen kulmassa, joten monesta suunnasta puhaltavat tuulet pääsevät esteettä puhaltamaan.

Mietittiin kaikenlaista ratkaisua pajuseinistä köynnöskasveihin tai tuijiin, mutta kaikki tuntui vaivalloiselta toteuttaa ja kasvitkin olisi tarvinnut istuttaa isoihin laatikoihin kun maakosketusta ei ole mahdollista saada.

Tiimimme (eli J ja minä) rupesi toimiin. Minä esitin mieleiseni ratkaisun asiaan ja J toteutti. Tai teinhän minäkin ompelutöitä asian tiimoilta.

- ooo -

Det blåser nästan alltid på vår terrass och därför byggde vi sommarrummet för tre år sedan. Men det skulle vara trevligt att kunna vistas ute också, men den där vinden!

Vi funderade hur vi kunde lösa detta blåsandet. Vår terrass ligger ganska högt från marken och i hörnet av huset, så många vindar passar dit.

Skulle man använda pilväggar, klätterväxter eller möjligen thujor, men allting kändes så besvärligt att göra och växterna skulle behöva planteras i stora lådor.

Vår team (J och jag) började med arbetet. Jag planerade och J byggde. Ja, jag fick ta fram symaskinen  och sy.
J rakensi ensin tällaisen kehikon. Siinä on viisi saman kokoista "ruutua". Ne hän ruuvasi sitten kiinni terassin lattiaan ja kaiteisiin. Kehikko on n. 150cm korkea.

- ooo -

Först byggde J ramar av trä. Det finns fem lika stora "rutor" som han sedan skruvade fast i terrassgolvet och räcket. Ramen är 150cm högt.
Kehikkoon kiinnitettiin sitten koukkuja määrättyihin paikkoihin.

- ooo -

I ramen fäste man sedan krokar på bestämda ställen.Ostimme muutama vuosi sitten Ikeasta parvekkeen kaiteisiin tarkoitettua markiisikangasta. Käytimmekin tuota markiisia pari vuotta, mutta viime vuonna se ei enää ollut meillä käytössä. Kankaassa on molemmissa reunoissa aukot narukiinnitystä varten, mutta nyt päädyimme vaihtoehtoon jossa narun sijasta käytämme koukkuja, eli juuri noita yläkuvassa näkyviä koukkuja. 

Kehikoiden leveys oli mitoitettu juuri saman levyiseksi kuin tämä markiisikangas, mutta pituudesta piti ottaa palat pois. Leikkasin markiisit sopivan pituisiksi ja ompelin uudet saumat. Nyt meillä oli viisi samanlaista kangasta.

Aloitimme kankaiden paikalle laiton yläreunasta johon oli jo kiinnitetty koukut. Sitten oli helppo katsoa seuraavien koukkujen paikat kankaan aukkojen kohdalle ja pujotimme kankaan sitä mukaa paikalleen kun koukkuja oli kiinnitetty.

Seuraava kangas saatiin kiinnitettyä samoihin koukkuihin kuin viereinen, joten koukkuja säästyi ja tietysti työtäkin.

- ooo -

För några år sedan köpte vi Ikea-markiser som är tänkta att ha på balkong-räcken. Vi hade dem ett par år, men i fjol använde vi dem inte mera. I markiskanterna finns hål så att man kan träda snöre genom dem, men nu ville vi inte använda snöre, utan krokar.

Ramens bredd är lagom till dessa markiser, men markiser var för långa, så jag fick kapa en bit från varje och sedan sy ändan igen. Nu hade vi fem lika långa tyger.

Vi började hänga upp tygerna uppifrån. Sedan var det lätt att skruva följande krok på plats då man såg var hålet i tyget fanns. Då en tyg var på plats kunde man fästa följande tygets ena sida i samma krokar som den bredvid, så man sparade lite på krokar och arbete.

 


Kun markiisi kiinnitettiin tällaisilla koukuilla, niin se on helppo ottaa pesuun tai poistaa talvea varten. 

- ooo -

Då man använde krokar, är det sedan lätt att ta ner markiser då de ska tvättas, och också till vintern.Nyt on paikka huomattavasti vähemmän tuulinen ja näkösuojaakin se antaa. Ja mieli on hyvä kun pystyttiin hyödyntämään meillä jo ollutta materiaalia. Nyt ostettavaksi tuli ainoastaan tuo puutavara ja nuo koukut. Olisi ehkä näyttänyt kivammalta jos kangas ei ulottuisi ihan ylärimaan asti, mutta pidetään se nyt tällaisena. Jos asia oikein rupeaa vaivaamaan, niin katsotaan sitten mitä tehdään.

Toin nuo mustat tuolit terassin toisesta päästä tähän, sillä tässä aiemmin olleet valkoiset tuolit ja pöytä saivat paikat näyttämään liian valkoisilta. Valkoiset kalusteet puolestaan päätyivät tuonne toiseen päähän, missä on enemmän kukkia ja väriä.

Teimme pienen muutoksen tuulensuojaseinämään. Katso millainen siitä tuli täältä

- ooo - 

Nu är platsen mindre blåsig, och utifrån ser man inte lika bra hit. Och det känns bra då man ha kunnat använda material som man redan hade hemma. Nu behövde vi bara köpa ribbor och krokar. Kanske det skulle ha sett bättre ut om tyget inte räckte ända upp, men det får vara så här nu än så länge. Och om det börjar störa oss, får vi tänka på nytt.

Jag flyttade hit svarta stolar från andra ändan av terassen, för det såg för vitt ut med vita stolar och bord. Och de vita möblerna är nu i andra ändan där det finns mera blommor och färg. Vi gjorde en liten förändring med väggen. Titta här hur det blev.
Mietin miten saisin hiukan elävöitettyä tuota valkoista seinämää ja mielessäni oli jonkinlaisten aurinkokennovalaisimien hankkiminen. Kiertelin kaikissa mahdollisissa kaupoissa, mutta ihan sellaista jota olin ajatellut ei mistään löytynyt.
Sähköllä toimivissa olisi ollut pari vaihtoehtoa, mutta nyt kesällä en halunnut mitään johtoja vetää tänne. Talveksi sitten voi sellaiset hankkiakin.

Jyskistä löysin sitten heidän viimeiset kolme ripustettavaa lamppua jotka syttyvät hämärän tullen automaattisesti. Ne oli helppo ripustaa noihin koukkuihin. Huomaatko että seinämässä on pari kasviakin? Ne tosin eivät kasva, mutta eivät tarvitse kasteluakaan kun ovat tekokasveja. Ne ovat tässä hyvät kun ovat kevyitä, eikä sateen sattuessa mullatkaan roisku pitkin tuota valkoista seinämää, niin kuin oikeiden kasvien kohdalla olisi voinut käydä. En tiedä mikä nuukuuden puuska minuun iski kun ostin vain kaksi noita kasveja. Ehkä epäilin niiden sopivuutta tähän. Kauppaan jäi vielä yksi samanlainen, joten jos sinne päin mennään, niin ostan ehkä sen kolmannenkin vielä. 

- ooo -

Jag funderade hur jag skulle få vita väggen att se mera livlig ut och ville skaffa solcellslampor dit. Jag gick runt i alla affärer här, men hittade ingenting precis likadant som jag hade tänkt. Det fanns några som jag tyckte om, men det fungerade med el och sådana ville jag inte ha här ännu.

I Jysk hade de kvar tre solcellslampor som man kan hänga i krokarna. Ser du att jag har tvä små amplar i väggen? De växer inte, men dem behöver man inte heller vattna, de är fejkväxter. Jag tycker att de passar här riktigt bra, för de är tillräckligt lätta och om det regnar så smutsar inte blomjord ner den vita tygen. Jag undrar varför jag inte köpte den tredje växten också som var kvar i butiken. Kanske tänkte jag att de inte passar hit. Om vi far förbi affären köper jag nog den tredje växten.


Grillin vieressä näyttää vielä hiukan autiolta. Ainakin yksi kukka-amppeli voisi sopia tuohon seinälle roikkumaan.

- ooo -

Bredvid grillen ser det lite tomt ut ännu. En blomampel kunde man åtminstone ha på väggen.
Toisessa päässä terassia voi hakuropaju hyvin ja mansikat kypsyvät amppeleissaan. Ruukuissa kasvavat salaatit ja tilli ja persilja.

Nyt alkaa terassi vihdoin näyttää "asutulta"

- ooo -

I andra ändan av terrassen mår eucalyptusviden bra och jordgubbarna mognar. I krukorna växer sallat, dill och persilja. Nu börjar terrassen se "bebodd" ut.MUKAVAA KESÄPÄIVÄÄ - TREVLIG SOMMARDAG!
24 kommenttia:

 1. Onpa siististi ja viihtyisästi toteutettu ratkaisu, joka on helppo muuttaa tai irrottaa halutessaan. Mukavampi nauttia auringosta, kun tuuli ei koko ajan tuiverra hiuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tässä hyvä, että jos muutoksen tarpeita tulee niin tämä on helposti irrotettavissa ilman että rikkoo noita kaiteita. Ihan välttämätön tämä tässä on, sillä näin tuulisessa paikassa ei useinkaan voi muuten istuskella.

   Poista
 2. Näppäriä yksityiskohtia monta, joista tullut hyvä ja siisti kokonaisuus. Kyllä J serkku osaa ja tietysti sinun valvovan silmän alla. Hyvää kesää Teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo näppärät yksityiskohdat ovat minun keksintöjäni ja J sitten on taidolla ne toteuttanut. Teille myös oikein leppoisaa ja lämmintä kesää!

   Poista
 3. Ai että mutta rakastan tämmöisiä juttuja, joissa on käytetty mielikuvitusta, älyä ja olemassa olevia materiaaleja. Ihan täys kymppi tämä teidän tiimityö! Ja vielä tulee lisää plussaa siitä, että pohdit käytännön juttuja (tykkään tehdä niin itsekin) ja mietit jo ennakkoon esim. sitä mahdollista mullan roiskumista. Ihan super <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitus on usein halvin keino toteutukseen ja onneksi en ollut vienyt kirpparille noita markiiseja. J olisi kiinnittänyt nuo kankaat ruuvaamalla, mutta minä sain tahtoni läpi ja tehtiin nyt näin, minkä hänkin sitten hyväksi totesi :) Tuosta ennakkoon miettimisestä olen välillä saanut kuulla, että mietin liian pitkälle asioita, mutta joskus kannattaa niinkin tehdä.

   Poista
 4. On nyt tuuli aisoissa terassilta.Kauniit terassit teillä ja kaikki istutukset niin nättejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulee huomattavsti vähemmän tähän kulmaukseen. Kiitos Aikku!

   Poista
 5. Näppärä toteutus pienin kustannuksin, kun oli jo ennestään tuo suojakangas. Tuuli on tosiaan aika ärsyttävää ulkona istuessa, jos se on ihan jatkuvaa.
  Tajusin just, että alankin jatkossa lukea tuota ruotsinkielistä tekstiä :) Tulee vähän kielikylpyä ja vieraammat sanat voi heti tarkistaa yläpuolelta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että säästin tuon kankaan. Ei ole kiva juoda kahvia jos tukka meinaa päästä irrota :)
   Jos luet ruotsinkielistä tekstiä, niin suhtaudu siihen varauksellisesti, sillä virheitä ja kömpelöjä käännöksiä löytyy, enkä aina ihan sanasta sanaan käännäkään, kun en osaa sanoa asioita toisella kotimaisella yhtä hyvin kuin omalla kielellä.

   Poista
  2. Minun ruotsinkieleni on aikoinaan koulussa opittua, joten en varmasti huomaa mitään virheitä 😅

   Poista
  3. Sartsa, kouluruotsin turvin täälläkin aloiteltiin. Jotain on nyt pitkän asumisen jälkeen tarttunut lisää :)

   Poista
 6. Tuulensuojanne on mainio. Hieno ideointi ja toteutus, johon sait vielä käytettyä jo olemassa olevia tarvikkeita. Tuollaisesta tulee aina niin hyvä mieli <3
  Meilläkin on ollut tuulen/näkösuoja etsiskelyssä, mutta homma on ihan jäissä. Sopivaa ei ole vielä löytynyt/keksitty omalle patiolle sijoitettavaksi. Kaikki tällaiset vinkit ovat niin tervetulleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on käyttää mielikuvitusta ja miettiä kaikenlaisia mahdollisia ratkaisuja. Lasi olisi tietysti tyylikästä ja hienoa, mutta kun pitää ajatella kustannuksiakin. Mekin mietimme tämän kulmauksen tuulensuojaa pitkin kevättä, mutta mikään ei oikein tuntunut toimivan. Tätä oli helppo lähteä kokeilemaan, sillä rahallinen tappio ei olisi ollut suuri jos ei olisikaan toimiva.

   Poista
 7. Onpas kaunista ja kätevä irrotettava seinä. Todella taitavasti tehty toteutus.

  VastaaPoista
 8. Näyttääpä upealta!
  Voisit tulla tänne meillekin suunnittelemaan kauniimpia ja toimivampia olosuhteita 😊.

  VastaaPoista
 9. Olipa hurjan hyvä idea ja onnistuitte kyllä taas täydellisesti idean toteutuksessa. Hyvä teidän tiimi. Tosi hyvä idis muuten käyttää myös tekokukkia, kivasti tuo väriä ja viihtyisyyttä nurkkaukseen.
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on toimiva tiimi; minä saan ideat ja J toteuttaa ne. Nuo tekokukat ovat ihan hyvät näihin olosuhteisiin.
   Oikein ihanaa loppuiltaa sinullekin Outi ja kiva kun blogiosoite nyt toimii<3

   Poista
 10. Varmt grattis i efterskott!

  VastaaPoista
 11. Täydellinen tiimi ja täydellinen lopputulos 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiimi toimii hyvin ja nyt on tehty pieni muutos tuohon yläosaan ja näyttääkin paljon kivammalta. Näytän joskus blogissa.

   Poista