13/06/2022

Jomalan kirkko - Jomala kyrkaKirkot pitävät taas nyt kesän tullen ovet avoinna ja niinpä kun olimme Jomalan kirkon lähellä poikkesimme sisälle kirkkoon. Kirkko sijaitsee keskellä Ahvenanmaata ja sen katsotaan olevan yksi Suomen vanhimmista säilyneistä kivikirkoista.

- ooo -

Under sommaren är åländska kyrkor öppna och då vi var nära Jomala kyrka, ville vi gå in och titta. Kyrkan ligger mitt på Åland och den anses vara en av de äldsta bevarade stenkyrkorna i hela Finland.
Kuvassa näkyvä kirkkolaiva on lahja Karlskronan laivamiehiltä 1600-luvun lopulta tai 1700-luvun alusta. 

- ooo -

Votivskeppet i bilden är en gåva av båtsmän i Karlskrona, sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal.
Kirkon keskiaikainen kastemalja on valmistettu kalkkikivestä ja se on 1200-luvun puolivälistä.

- ooo -

Kyrkans medeltida dopfunt är av kalksten och härstammar från mitten av 1200-talet.Myöhäiskeskiajalta olevan alttarikaapin osat, jotka ovat 1400-luvulta, esittävät Kristuksen ristiltä poisottamista.

- ooo -

Fragment av det senmedeltida altarskåpet (från 1400-talet), föreställer Kristi nedtagande från korset.
Alttaritaulun, joka esittää Jeesusta, joka tyynnyttää myrskyn, on maalannut Alexandra Sältin v. 1900. Alttaritaulun alapuolella on toinen pienempi alttaritaulu, joka on maalattu Tukholmassa v. 1794.

- ooo -

Altartavlan är målad av Alexandra Sältin år 1900 och föreställer Jesus som stillar stormen. Under altartavlan hänger en mindre altartavla, målad i Stockholm 1794.
Kastepuu, joka näkyy kuvassa vasemmalla, on taiteilija Olle Törnqvistin piirtämä, samoin etualalla oleva lähetyskynttelikkö. Kastepuuhun ripustetaan kastelintu jokaiselle lapselle joka on kastettu vuoden aikana.

Lähetyskynttelikkö vihittiin käyttöön 1992 ja sen on tehnyt kirkon vahtimestari Sven-Olof Häger. 

- ooo -

Dopträdet och ljusgloben är ritade av konstnären Olle Törnqvist. I dopträdet hängs en dopfågel för varje barn som blivit döpt under året.

Ljusgloben invigdes 1992 och är tillverkad av kyrkans vaktmästare Sven.Olof Häger.
Krusifiksi on luultavasti 1200-luvun loppupuolelta. Se on hankittu Gotlannista. 1300-luvulla sitä on uudistettu, silloin lisättiin mm. veripaakut vahvistamaan sen ajan uutta kärsimysfilosofiaa.

- ooo -

Krucifixet härstammar troligen från senare hälften av 1200-talet, införskaffat från Gotland. På 1300-talet har det utsatts för vissa moderniseringar, då bl.a. blodklasarna tillfogats för att understryka tidens nya lidandesfilosofi.


Tornikirkon pohjoisseinällä oleva asekilpi esittää Pyhää Olavia. Pyhä Olavi ei ole  vain Norjan suojeluspyhimys, vaan myöskin Ahvenanmaan ja Jomalan suojeluspyhimys. Yksi suurista keskiaikaisista pyhiinvaellusreiteistä kantaa Pyhän Olavin nimeä ja johtaa Turusta Norjan Trondheimiin.

- ooo -

En vapensköld, föreställande Sankt Olof, hänger på tornkyrkans norrvägg. Sankt Olof är, förutom Norges skyddshelgon, även Ålands och Jomalas skyddshelgon.
Ett av de stora medeltida pilgrimsmålen var Sankt Olofs grav i Trondheim och pilgrimsvandringar görs ännu idag från Åbo till Trondheim i Norge.


Jomalan kirkolla ei ole suoraa yhteyttä veteen, mutta kirkon torni toimii kuitenkin tunnettuna maamerkkinä merenkulkijoille.

Kirkko on kesäaikaan avoinna ma-pe klo 10-16.

- ooo -

Jomala kyrkan har inte direkt vattenkontakt, men ändå fungerar kyrkans torn som ett kännspakt landmärke för sjöfarande.

Kyrkan håller öppet på sommartid må-fre kl. 10-16.


🌸🌸🌸

11 kommenttia:

 1. Komea on teillä kirkko. Mietin, että olen ehkä lapsena voinut käydä tuolla, en ihan varma. Kesä on tullut ja nyt alkoi myös loma itsellä. Kovasti on ollut tekemistä pihan ja puutarhan kanssa. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olet käynytkin. Varmaan vaikeaa muistaa kun monet kirkot muistuttavat toisiaan. Ihanaa lomaa sinulle, toivottavasti ehdit nauttia kättesi tuloksista puutarhassasi.

   Poista
 2. Kaunis kirkko todella. Ihanaa kesäkuun viikkoa sinulle

  VastaaPoista
 3. Kaunis, vanha kirkko. Ihana yksityiskohta tuo kastepuu, johon lisätään pieni lintu jokaiselle vuoden aikana syntyneelle lapselle. Vatiivilaiva piti googlata. On yhtä kuin kirkkolaiva. Hyvät ja selkeät kuvat kirkosta, jossa olen käynyt siellä työssä ollessani.

  Edelliseen postauksessi liittyen teillä oli upeat juhlat. Katsoimme torstain pääjuhlan ja samoin monipuolisen konsertin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täällä Ahvenanmaalla nähnyt useassa kirkossa tuollaisia kastepuita. En tiedä onko mantereen kirkoissa tuollaisia. Viime kesänä vasta näin täälläkin tuollaisen ensimmäistä kertaa. Niin, no, en juurikaan kirkoissa käy, joten miten niitä näkisikään :) Kirkkolaiva onkin minullekin tutumpi nimi. Otin tuon vatiivilaiva-nimityksen suoraan kirkon suomenkielisestä esitteestä.
   Juhlat olivat hienot ja monipuoliset.

   Poista
 4. Minä niin tykkään noista kirkkojen koristeellisista ikkunoista. Välillä niissä on ihan uskomattoman upeita taideteoksia.
  Ihanaa viikkoa sinulle Kristiina ja hei, nyt toimii blogi www.outislife.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset värilasi-ikkunat ovatkin kauniita. Lapsuudessa aina ihailin tätieni kesäpaikassa Ruissalossa tuollaisia. Oli kuin satua kun aurinko paistoi noihin värillisiin laseihin.
   Pitääpä tullakin sitten heti katsomaan miltä blogissasi näyttää. Kiitos tiedosta.

   Poista
 5. Kaunis ja valoisan vaalea kirkko. Keskemmällä Euroopassa on tullut usein vierailtua katolisissa kirkoissa, joissa on paljon koristeellisuutta ja kullan kimallusta. Usein ne ovat samalla myös hyvin pimeitä tai vähintäänkin hämäriä. Ehkä juuri siksi nämä vaaleat kirkot näyttävät niin ilmavilta, raikkailta ja jotenkin...hmm... lohdullisemmilta tai armollisemmilta, ainakin omaan silmääni.
  Koska edelliseen postaukseesi en ehtinyt kommentoimaan, laitanpa tähän vielä onnittelut 100-vuotiaalle saarellenne ja sen asukkaille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli valoisa ja ensin kun sinne astuin niin ajattelin sen olevan tosi yksinkertainen ja vaatimaton. Kierreltyäni kuitenkin hetken tykästyin kuitenkin siihen.
   Kiitos onnitteluista!

   Poista