Sivut

torstai 15. huhtikuuta 2021

VOI KORONAROKOTUS!Leppä kukkii mökkirannassa. Onneksi en ole allerginen lepälle joten voin kuvata läheltä.  Koivuallerginen sensijaan olen  ja olenkin jo pari viikkoa syönyt allergialääkettä, sillä tontillamme on  paljon koivuja.

J laittoi kaksi verkkoa veteen tänään aamulla ja haki ne pois iltapäivällä. Saalis: ei yhtään kalaa! Toiveet herkullisesta ahvenpäivällisestä siirtyivät johonkin toiseen päivään.

Minä lueskelin viimevuotisista siemenpusseista milloin salaattia voisi lavoihin kylvää ja siinä sanottiin että huhtikuun puolivälistä alkaen, heti kun maa on muokattavissa. En kuitenkaan uskaltautunut vielä kylvöhommiin kun yöt ovat vielä kylmiä. Pussin kyljestä luin oman merkintäni ja siitä kävi ilmi että viime vuonna olen kylvänyt salaattia toukokuun loppupuolella, joten odotan vielä jonkin aikaa.

Nurmikkomme on kohta sammalikko, sillä sen verran sammalta siihen on kasvanut. Ostimme sammaleen poistorakeita ja levitin niitä sammaltuneisiin kohtiin. Sen jälkeen vielä kastelin sammalkohdat jotta rakeet sulavat ja toivottavasti auttavat nurmikkoa vahvistumaan ja voittamaan sammaleen. 

Nurmikkomme kaipaisi kipeästi uusimista, sillä multakerros on aivan liian ohut ja tiivis, mutta toivon tällä ensiavulla sen edes hiukan kohentuvan.
Huviveneitä ei vielä ole näkynyt ja viime päivinä onkin puhaltanut kova tuuli, joten merellä ei varmaan vielä kovin nautittavat kelit ole, vaikka sää vaikuttaakin ajoittain aika keväiseltä.

Ollaan oltu pari yötä mökillä ja taidetaan olla vielä jonkin aikaa jos sää pysyy aurinkoisena. Olen tyhjentänyt kompostorin ja siellä olikin hyvää multaa. Tyhjensin syksyllä bokashin kompostoriin ja talven aikana se oli muuttunut hienoksi mullaksi jota olen levittänyt sekä kukkamaihin että lavoihin. Kompostorin pohjaverkko oli kulunut puhki ja laitoimme uuden verkon tilalle, joten nyt kelpaa taas laittaa biojätteet sinne.

Kasvihuoneessa on päivisin auringon paistaessa parikymmentä astetta ja olemmekin juoneet päiväkahvit siellä jo useana päivänä. Mitä siellä tullaan tänä kesänä kasvattamaan, on vielä hiukan mietinnässä. En haluaisi tomaatteja sinne, sillä ne ovat yleensä aika surkean näköisiä loppukesästä kun ovat pitkiä. Tietysti maukkaat tomaatit ovat se tärkein asia tomaatinkasvatuksessa, mutta saisivat ne silmääkin viehättää. jonkinlaiset pensastomaatit voisivat olla sopivia ne kun eivät kasva niinkään korkeutta, vaan ovat enemmänkin juuri pensasmaisia ja siksi kivamman näköisiä.

Kun päivälämpötilat nousevat tulee jonkilainen varjostus tarpeeseen kasvihuoneessa. Meillä on ollut käytössä bambuverhot, jotka kiinnitämme kattoon. Ne eivät ole kaikkein kaunein ratkaisu, mutta on vaikeaa keksiä muutakaan sopivaa. Kokeiltu on vanhoja valoverhojakin, mutta en tiedä olivatko nekään sen kauniimpia. Jos sinulla on tiedossasi jokin näppärä keino kasvihuoneen varjostukseen, niin kuulisin mielelläni ehdotuksia. Enkä nyt tarkoita mitään kalliita erikoisratkaisuja, vaan ihan sellaisia jotka pystyisi itse toteuttamaan.

 Mieheni on aamuvirkku ja herää yleensä viimeistään kuudelta, joten hän oli jo aamuvarhaisella sytyttänyt rannassa olevan risukasan tuleen kun vihdoinkin saatiin tyyni päivä. Pakkasyön jäljiltä maa oli vielä huurteinen. Nappasin kuvan ja vasta valmista kuvaa katsoessani huomasin että olin onnistunut vangitsemaan kuvaan juuri hetken jolloin hän heitti puukepin liekkeihin. Kauan ei kestänyt kun noinkin suuri kasa risuja oli enää pieni tuhkakasa ja ranta näytti paljon siistimmältä. 

Eilen saunoimme ensimmäisen kerran tänä vuonna täällä mökillä ja täytyy taas kerran todeta että ei ole mökin puusaunan voittanutta. Löylyt ovat mitä parhaimmat, lempeät ja pehmeät.

Piha-ja muita töitä täällä riittää ihan niin paljon kuin jaksaa/viitsii tehdä. Kukkapenkit pitäisi kunnostaa ja kitkeä rikkaruohot. Näin keväällä kuitenkin kannattaa malttaa hetki ja katsoa ensin mitä kaikkia alkuja mullasta rupeaa kasvamaan että ei revi ylös muutakin kuin rikkaruohoja.

Miten sitten muuten menee?

Kiitos ihan hyvin. MUTTA yksi harmitus on päällä juuri nyt. Korona-rokotuksesta tiedotetaan joka tuutista jatkuvasti ja olen aikoja sitten päättänyt ottaa sen kunhan ikäluokkani vuoro tulee. No nyt täällä Ahvenanmaalla saavat 65+ varata ajan rokotukseen. Olen halukas sen ottamaan, vaikkakin rokote on tällä hetkellä minun ikäiselleni Astra Zeneca, josta mielipiteitä on monia.

Vaikeus on vaan siinä ettei pääse rokotusaikaa varaamaan. Kaksi päivää sitten, kun varauksia sai ruveta tekemään, olin valmiina heti aamukahdeksalta soittamaan puhelinnumeroon josta aikoja annetaan. Kuten olin uumoillutkin, oli numero täyskuormitettu ja vastaaja kehotti soittamaan myöhemmin uudestaan. 

Entuudestaan tiesin että puhelimella läpi pääseminen voi olla mahdotonta ja olin jo muutaman kerran yrittänyt varata aikaa netin kautta. Sieltä tuli kuitenkin joka kerta vastaukseksi ettei aikoja enää ole jäljellä. Mietin miten voi olla niin ettei aikoja ole jäljellä? Olisin ottanut ajan vaikka puolen vuoden päähän, mutta se ei ole nyt mahdollista.
 
Kaksi päivää olen nyt yrittänyt saada rokotusaikaa sekä puhelimitse että netin kautta siinä onnistumatta. Menen yleensä nukkumaan paljon ennen puolta yötä, mutta eilen tein senkin että valvoin kunnes vuorokausi vaihtui ja klo 00.01 menin nettiin ajanvaraukseen. Kuvittelin että minuutissa ei varmaankaan kaikki ajat ole voineet tulla varatuiksi. Mutta turhaan valvoin. Taas tuli näkyviin sama teksti että kaikki ajat on varattu.

Pelottaa ajatella miten varausnumerot kuormittuvat sitten kun vielä nuoremmat ikäluokat  pääsevät varaamaan aikoja. Pitää varmaan odottaa että kaikki vauvaikäisetkin on rokotettu ja alkaa uusi kierros. Ehkä sitten vihdoin pääsee rokotukseen. Onneksi en kuulu riskiryhmään. Voi tietysti olla että saan sen aivoveritulpan ilman Astra Zenecaakin, sillä sen verran ottaa päähän. 


Miten teidän muiden kotipaikkakunnilla aikojen varaaminen on järjestetty?


💚💚💚PS. Vihdoin tänään perjantaina, kolmen päivän yrittämisen jälkeen, onnistuin pääsemään läpi puhelimella ja sain rokotusajan vajaan kahden viikon päähän! 

20 kommenttia:

 1. Oi, miten ihania mökkitunnelmia ja kuvia! Minä olen myös allerginen koivun siitepölylle, joten allergialääkitys on aloitettu jo hyvissä ajoin. Olen saanut pidetty sen aika hyvin kurissa viime vuosina kun olen popsinut Aeriusta, joka on ehdottomasti paras allergialääke minulle. Vahva suositus! Tosin lääke ei ole Kela-korvattava.

  Ikävä juttu, että et pääse varaamaan aika itsellesi. Voisiko järjestelmässä olla vain niin tukossa? Kun varasimme isälleni aikaa Espoossa se onnistui hyvin netin kautta. Omaa aikani ei ole vielä koittanut joten omakohtaisia kokemuksia varaamisesta minulta ei ole viime ajoilta. Isäni aika varattiin netin kautta ja sujui jouhevasti.

  Toivottavasti saisit varattua ajan itsellesi pikaisesti. Mukavaa päivää ja aurinkoa sinne mökille Kristiina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä kivalta olla taas mökillä, vaikka kotonakin on tosi hyvä olla. Vaihtelu virkistää. Minä syön Kestineä ja se auttaa minua.
   Jotain ongelmia on jossain kohtaa sillä varaussysteemi väittää ettei vapaita aikoja ole, vaikka ei pääse edes täyttämään sitä kohtaa johon päivämääriä tulee. Ehkä rokotteet ovat tällä hetkellä loppu, en tiedä. Hiukan selvennystä mielestäni asiaan voisi kuitenkin antaa. Minäkin sain muutama viikko sitten helposti varattua ajan miehelleni, mutta nyt ei onnistu.
   Kiitos ja kauniita kevätpäiviä sinnekin<3

   Poista
 2. Onpas nyt tuo rokoteajan tilaaminen vaikeaa. Minä soitin tänään ja huomenna menen rokotukseen....enkä saa Astra Zenecania ... kysyin vaikka olisin senkin kyllä ottanut...:) Minulla on vaikeuksia päästä netin kautta varmaan aikoja. Ollut koko ajan, kun täällä on asuttu. Nyt joku tiimi sitä oikein tutkii...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ajanvaraus kyllä nyt takkuaa. Pitänee odottaa vaan rauhallisesti kun ei muutakaan voi. Meillä ei pääse läpi puhelimellakaan vaan vastaaja sanoo että kaikki ajat ovat varattuja ja kehottaa menemään netin kautta varaamaan ajan, mutta sekään ei onnistu.
   Toivottavasti teillä selviää missä vika.

   Poista
 3. Mukavaa mökkielämää <3 Vanhempani ovat rokotteen saaneet ja heille varasin ajan netissä omasotessa, mikä oli superkätevää. Minä saan rokotteen riskiryhmässä 2. Eli vielä pitää odotella. Ystäväni sai tuon Astra Zenecan jo toista rokotetta myöten ja kaikki sujui hyvin. Nautitaan keväästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasote on jokin järjestelmä jota täällä ei ole käytössä. Kanta on saatu tänne muutama vuosi sitten, mutta sieltäkään ei vielä pysty lukemaan omia potilaskertomuksiaan. Reseptejä voi uusia, eikä juuri muuta voi tehdä vielä.

   Poista
 4. Mahtavia mökkitunnelmia!

  Kasvihuoneemme on hieman ränsistynyt ja ollutkin pitkään enää viiniköynnöksen kotipaikkana. Sekin on ihan hassua, kun niitä rypäleitä ei kukaan kuitenkaan syö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kevätaikaa eletään. Viiniköynnös olisikin ihana. Eivätkö rypäleet ole hyviä, vai miksette syö. Saa nähdä laitetaanko meille tomaatteja. Yrttejä ainakin ja joitain kukkia. En tajua mihin viljelyinnostukseni on kadonnut!

   Poista
 5. Kuulun riskiryhmään 1 ja sain Astran rokotuksen juuri ennen sillä rokottamisen keskeytystä. Tehosterokotuksen saan sitten jollain muulla, koska olen alle 65 v. Minulle ei tullut minkäänlaisia oireita, eikä edes rokotuspaikka kipeytynyt. Hyvä niin.
  Varasin ajan netin kautta heti, kun ryhmälleni mahdollisuus siihen avautui. Onnistui helposti. Sen sijaan mieheni ollessa rokotusvuorossa, kaikki ajat menivät hetkessä. Jälkeenpäin kuulimme, että ajanvaraus oli avautunut jo ennen julkisuudessa annettua alkamisaikaa. Nopeimmat ehtivät sillä aikaa, kun kuuliaiset odottivat virallista aukeamisaikaa.
  Aikoja annetaan sen mukaan, miten kuntaan saapuu rokotteita. Jos rokotteita ei ole, ohjelma ei myöskään anna aikoja/ilmoittaa kaikkien aikojen olevan varattuja. Meillä kunta kehotti tarkistamaan aikoja usein, sillä välillä rokotteita on saapunut pieniäkin eriä, jolloin aikoja on ollut mahdollista varata. Aikamoista kyttäämistä, mutta lopulta se miehellenikin onnistui.
  Toivottavasti saat pian rokotteesi. Onneksi säät sallivat ulkoilun ja mökkeilin, joten odottaminen on ainakin piirun verran mukavampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi niin päin että mieheni jonka rokotusvuoro tuli ennen minua, onnistuin varaamaan ajan netin kautta ihan tuosta vaan, mutta nyt kun on mun vuoroni niin onkin vaikeaa. Uskon että täällä meilläkin vaikeuksien syynä on tuo mainitsemasi rokotteiden loppuminen väliaikaisesti. Pitää vaan silloin tällöin yrittää varata aikaa.
   Mitään hätää mulla ei rokotuksen saamiseen ole. Nautitaan mökillä sillä täällä ei ole tartuntavaaraakaan.

   Poista
 6. Minun pitäisi varata työterveydestä aika rokotukseen, saa nähdä onko he saaneet rokotteita lisää. Toivottavasti nyt pian saat ajan sinäkin.
  Ihania mökkipäiviä sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan etä sekä sinä että minä päästään pian piikitettäviksi <3

   Poista
 7. Mieheni huomasi tänään ihan sattumalta, että rokotusten ajanvaraus oli avautunut myös kaikille yli 50 vuotiaille juuri tänään ja saimme kuin saimmekin netin kautta varattu ajan parin viikon päähän. En osannut edes kuvitella, että saisimme edes ensimmäisen rokotuksen ennen keskikesää.
  Toivottavasti rokotukset onnistuvat teilläkin pian.

  Ja kevät on tosiaan täällä! Ihana aurinko ja pihahommia niin paljon kuin tehdä haluaa/ehtii. Ja muuten, hienon kuvan nappasit miehesi risunpolttohetkestä 👍
  Kaunista keväisen viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kävi hyvä tuuri. Meilläkin kyllä koko ajan rokotetaan, luulisin, mutta kaikki ajat ovat jatkuvasti varattuja.
   Hiukan sattumaa oli että otin kuvan juuri kun hän heitti jotain sinne palavaan risukasaan.
   Sinulle myös, oikein hienoa kevättä!

   Poista
 8. Aika hauskaa, että otin tuon ekan kuvan kaltaisen kuvan itsekin. Sitä katsomalla tulee melkein aivastus. Kevään heräilyä on niin kiva seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otitko? Ja tv:n säätiedotuksen yhteydessä näytettiin juuri samantapainen kuva.
   Kevät <3

   Poista
 9. Itse soitin maanantaina varatakseni aikaa rokotukseen ja pääsinkin jo tiistaina, meillä päin riskiryhmään kuuluvat varaavat aikansa puhelimitse ( yli 65 vuotiaat voivat varata aikansa myös nettiajanvarauksella )

  VastaaPoista
 10. Oi, mitä kevättunnelmaa! Mutta kuulostaapa rasittavalta tuo ajanvarauksen vaikeus. Minä sain riskiryhmäläisenä rokotuksen jo reilu kuukausi sitten. En tiedä, saako Turussa edes varattua aikoja puhelimitse (kai pitäisi saada), mutta nettiajanvarauksen kanssa piti kyllä olla tosi nopea, että sai sen ajan. Kun kaverini laittoi viestiä, että nyt kakkosriskiryhmälle on ilmestynyt ekat rokotusajat, niin naputtelin itseni sivulle ja varasin ajan niin nopeasti kuin pystyin. Silti ajanvaraukseni ei mennyt heti läpi, vaan järjestelmä ilmoitti, että valitsemani rokottaja ei olekaan enää vapaana ja pitää valita toinen. Vaihdoin nopsaan ja sillä kerralla onnistui. Mutta ei kuulemma ollut vapaita aikoja enää muutamaa tuntia myöhemmin, kun toinen kaveri yritti.

  Pitää siis seurata ajanvaraussivua jatkuvasti (tai no, olla joku kaveri, joka seuraa sitä ja ilmoittaa eteenpäin) ja olla valmis salaman nopeasti naputtelemaan tietonsa ja vahvistamaan ajanvarauksensa. Ilmeisesti aikoja ilmestyy ajanvaraussysteemin aina vain sen verran, kuin rokotuksia on saatu jaettavaksi. Siksi niitä ei voi varata kovin pitkälle, eikä niitä tule tarjolle kuin rajoitettu määrä.

  Minäkin sain Astra Zenecaa. Tottakai riski pelottaa, mutta kun käytän myös tulehduskipulääkkeitä ja hormonivalmisteita, joissa veritulppariski on huomattavasti korkeampi, niin tuntuu epäloogiselta, etten pelkää niitä samalla tavalla. Koronaan sairastumisen kohdalla se on vielä sitäkin suurempi, ja sitä kyllä pelkään enemmän kuin rokotuksen komplikattioita. Tehosterokotus piti tulla myös Astra Zenecalla, mutta en tiedä, miten sen nyt käy: annetaanko se samalla vai jollain toisella valmisteella ja saammeko pitää meille varatut rokotusajat vai vaihtuvatko nekin jos rokote vaihtuu ja sen saatavuus ei ole yhtä hyvä kuin AZ:n? En voi tässä kohtaa kuin odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kyllä niin kevät! Saiko teillä valita rokottajan? Mistä sen edes tietää ketkä rokottavat? Ehkä hiukan turhaankin pelätään tuota Astra Zenecan rokotetta sillä kuten sinäkin, niin meistä moni muukin käyttää jotain muuta lääkettä jossa on vaikka mitä riskejä.

   Poista